Kongressen var ett av de band som svarade på mitt upprop att bli intervjuade av Skrutt. Här kommer intervjun som gjordes i slutet av juli-2018

Lite historia om gruppen?
-Sommaren 2016 pratade vi om att vi ville testa att starta ett trallpunkband med svenska texter. Det dröjde lite, men 2017 bildade vi Kongressen och testade spela lite låtar, det funkade bra så vi fortsatte att göra nya låtar som vi senare spelade in i Boomstick Records. Nu iår blev vi signade av No Bullshit Live and
Records som släppte vårt debutalbum ”Supa för att glömma, knarka för att fly!” digitalt på de allra största plattformarna Spotify, iTunes mfl.

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?
-Peter: Sång och gitarr jobbar som förskollärare sen 20 år tillbaka Tidigare band Ramoniacs och BreakOut, nuvarande band (förutom Kongressen) Kaj i Rännstenen
Anders: Sång och gitarr jobbar inom tillverknings industrin på samma arbetsplats som Jonas. Har spelat tidigare i VägrAnpassning och BreakOut.
Rosen Sång och bas Jobbar som smidesarbetare i den tunga industrin.
Tidigare band är Total Kaos, Bombfors, Barbaras Grannar Breakout och Ursinne.
Jonas Sång och trummor Jobbar inom tillverkningsindustrin på samma arbetsplats som Anders
Spelat tidigare i Ramoniacs och nuvarande band förutom Kongressen är Jonas med i Offside.

Jag kan höra mycket gammal trallpunk men även lite tuffare saker, hör jag rätt? Var det bättre förr?
-Vårat mål när vi startade var att spela trallpunk, men alla låtar låter sig inte tryckas in i bara ett fack, är en låt bra så är den, det är det viktigaste.
Att det var bättre förr är väl ett argument SD slänger sig med så det håller vi inte med om! ;) Mycket av trallpunken på 90-talet är fortfarande jättebra, men det är absolut inte bara det gamla som är bra, det görs mycket bra ny trallpunk också, till exempel Lastkaj 14 och Skrammel. Trallpunken lever/Punken lever.

Kongressen, är ni nöjda med namnet? Hur kommer man på ett sådant namn! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

Vi är nöjda med namnet det känns enkelt och stilrent, det sticker ut lagom mycket och folk kommer ihåg det. Vi ville ha ett namn som förde tankarna åt vänster och till 70-talet, vi bollade olika namn och till slut enades vi om Kongressen. Det näst bästa bandnamnet efter Kongressen måste vara Vänsternäven, det är ett härligt namn på en bra grupp dessutom.

Vad är det bästa med att spela live?
-Att publiken blir en del av spelningen, man både får och ger energi av varandra, bandet och publiken. Det är aldrig samma känsla med en liveinspelning som att vara där på plats.

Var är bäst att spela, var är sämst?
-De bästa ställena att spela på är där man kommer nära publiken, en låg scen och inget staket. Sämst är då tvärtom, hög scen och staket som gör att publiken kommer längre bort. Bra medhörning är också väldigt trevligt att ha, men det är det ofta si och så med. Där är Hillstreet 1 i Lindesberg det bästa stället vi spelat på, när det gäller ljud och medhörning, helt suveränt!

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?
-Det är tyvärr en väldigt begränsad publik som lyssnar och kommer på spelningar, men det tror vi gäller punk överlag, det är inte den populäraste musikgenren. Men det spelar ingen roll, då blir det desto viktigare för de som verkligen tycker det är bra. Och det viktigaste är att man tycker det är roligt själv att spela.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??
-Intensivt, trall och samhällskritiska texter.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Det viktigaste punken står för enligt oss, är att alla oavsett kön, sexuell läggning, utseende, etniskt ursprung och så vidare är välkomna. Ingen som vill vara punkare och lyssnar på punk ska uteslutas. Vi tror att många som är utstötta ur gemenskaper på olika sätt och som hittar till punken känner sig välkomna. Därför gillar vi inte när det diskuteras (vilket det gör ibland) inom punken om man lyssnar på "rätt" sorts punk eller om man klär sig på rätt sätt för att få kalla sig punkare. "Gabba, gabba, we accept you, we accept you, one of us" - Pinhead av Ramones

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?
-För vår egen del blir vi bara glada ju fler människor som lyssnar på vår musik, det spelar ingen roll hur de lyssnar. Vi kommer aldrig tjäna några pengar att tala om ändå på musiken, det är bara roligt ju mer den sprids.

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? SD etc? Blir det viktigare än någonsin att rösta i höst?
-Det är alltid viktigt att rösta, alla som har rösträtt borde göra det. Vi tycker det är jobbigt med de blå-bruna strömningar som finns nu och som bara ökar, där människor misstänkliggörs och målas ut som lata, lögnare och terrorister. De svagaste i samhället används emot varandra i debatten, pensionärer mot asylsökande till exempel. Rösta med ditt hjärta.

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?
-Några band vi har lite närmare samarbete med och som vi spelat/ska spela med är Skrammel, Analrevolt och (d)juret. Och så var vi förband till Lastkaj 14 på två spelningar också, det var väldigt roligt :)
Det finns många bra band från Karlskoga för att nämna några andra bra band så finns Bombfors, Von Bøøm, Kaj i Rännstenen och Barbaras Grannar mfl.


Spelar ni något utanför Sverige?
-Det vore roligt, men det har vi inte gjort än.
En spelning i Christiania skulle vi inte tacka nej till.

Andra bra band från utlandet?
-Vi lyssnar inte bara på svensk punk.
Andra bra band utomlands är t:ex System of a down, Rise against och Bad religion för att nämna några.

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på annan språk än svenska? Er albummtitel Supa för att glömma, knarka för att fly…har den någon djupare betydelse?
-Många texter handlar om att belysa fel och orättvisor som vi ser i vardagen. Vi sjunger bara på svenska, det känns mer äkta då, just med de texterna vi har i alla fall eftersom det handlar till största delen om det svenska samhället.
Supa för att glömma, knarka för att fly är lite lång och inte så catchy titel. Men vi gillar när en albumtitel är tagen från en textrad i en låt och inte en låttitel och ”Supa för att glömma, Knarka för att fly!” sjunger vi i vår låt ADHD-barn (som är vår mest spelade låt på Spotify)

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?
-Det vore väl om Sverigedemokraterna i såna fall, nej nu skojade vi. Nej vi har inga begränsningar om vilka texter vi skriver, vi skriver vad vi vill.

Politik och musik, hör det alltid ihop?
-Nej. Det finns bra musik med texter som handlar om annat och till och med nonsenstexter. Vi vet inte om vi kommer göra någon sån låt, men det måste inte vara politiska texter för att det ska vara bra.

Bästa politiska band/artist?
-Asta Kask såklart, speciellt skivorna som kommit på 2000-talet.
Även bandet Kardinal Synd har gjort många grymma låtar med en politisk agenda.

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?
-Ja det tror och hoppas vi. Kanske inte i det stora men i det lilla. Om man verkligen fastnar för en låt kan det följa med en genom livet och textrader kan dyka upp i huvudet i olika situationer och det hjälper eller stärker en. Precis som annan kultur också kan göra det, böcker, filmer, poesi, konst med mera.

Är det viktigt att ha ett omslag på en utgåva som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider
-Nej omslaget känns sekundärt men Onkel Kånkels
omslag till en ”gammaldags jul” är verkligen en lyckoträff.

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?
-Vi tycker inte det är viktigt. Det känns som vinylsamlande har blivit snobbigt, det ska vara speciellt och exklusivt, utgåvor med begränsade upplagor och liknande. Sen ska man sitta där och bläddra bland sina exklusiva utgåvor och skryta för sina samlarkompisar vad häftig man är eftersom man har lyckats samla dem. Det känns tvärtemot punkens grunder. Vi älskar Spotify, det är både bekvämt och lättillgängligt. Sen tycker en del att ljudet är mycket sämre digitalt än på vinyl, men oss drabbar det inte vi spelar ju Punk och musik är ändå bäst live.

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?
-När vi var förband till Lastkaj 14 här i vår hemstad Karlskoga (det var bara vår andra livespelning någonsin) gav vi Kongressen-tröjor till samtliga i Lastkaj. När de sen skulle spela hade de tagit på sig tröjorna allihop, dessutom spelade de med vår Kongressen-backdrop så om man bara såg dem utan att hört dem innan kunde man lätt tro att det var de som var Kongressen och inte vi.

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?
-Vi har ingen hängiven fanbase tyvärr, men en ljudtekniker på ett ställe i Göteborg sa en gång att vi lät bra det sa även Anders mamma.
Vi skulle önska att fler kom till insikt över hur många bra punkband det finns idag.
Så att Punk scenen blev lite större än vad den är idag.

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?
-Rise Aginst Fryshuset 2015
Exploited Motala 96
Ramones i Bergslagshallen i Karlskoga 1990
Gatans Lag Closeup båten 2018
Doktor Kosmos Arvika festivalen 2008

Är det tråkigt med intervjuer?
-Det är bara tråkigt om frågorna är tråkiga ;)

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?
-Ramones
Lastkaj 14
Fear Factory
Räserbajs
Rise Against

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?
-(Anders)
Musik är ett väldigt bra redskap för att rena själen och bli av med sin frustrationer över all skit man hör och ser överallt.
(Peter) är en väldigt glad och positiv person och har alltid varit det. Men jag blir frustrerad när jag ser orättvisor och förtryck. Då är det bra att kunna skrika ut den frustrationen i musiken.

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?
-Ingen fråga är för konstig för oss vi är Open minded.

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?
-Pass

Framtidsplaner för bandet?
-Vi tycker det är roligt att spela live så, så många live-spelningar som möjligt. Sen vore det roligt att släppa en skiva till.

För dig själv?
-För att ha nåt roligt att göra tillsammans med kompisar

Visdomsord?
-Vi lyssnar och tar lärdom av er andra istället.

Nåt att tillägga?
-Vi vill passa på att tacka för den eminenta intervjun tog 2 dagar och 5 nätter att genomföra, men det var det värt.