Kombatants är en svensk streetpunkgrupp och jag tycker att det låter riktigt bra om deras låtar. Så varför inte fråga de lite frågor och detta gjordes i februari 2015.

Lite historia om hur ni bildades och band före etc?

-Vi är en salig blandning av folk och spelar/har spelat i många olika band; Johan är aktiv i Heroes (ett politiskt inkorrekt rockband) men har också spelat med mindre kända band som Concrete Warriors (oi), Conviction (heavy metal) och Kekkonen Heroes (punk). Freddie har spelat i många olika band genom åren, allt från metal till visor, varav några band har varit med Johan och Robban. För närvarande spelar han även med Heidrun.

 

Berätta lite om varje medlem just nu, ålder, familj, intressen, arbete och något hemskt om varje medlem?

-Johan är ca 45 år och bor med sambo och tre barn. Han tycker mycket om fotboll (Elfsborg och West Ham U) och har tatuering både som intresse och jobb sen 15 år tillbaka. Johan tycker MYCKET om öl (helst en kall stor stark) och har lätt för att bli mer berusad än han bordeSmiley wink Pierre 27 år, bosatt i Varberg. Bor ensam med 2 barn. Tobbe 42, bor i Borås, är sambo och jobbar som målare. Gillar fotboll i allmänhet o Liverpool i synnerhet! Älskar öl -väldigt mycket- gärna i sällskap med goda vänner eller i värsta fall grabbarna i bandet. Freddie 20+, lever och verkar i Boråstrakten. Lever ett normalt svenssonliv med sambo, barn och villa, men trivs med att kunna åka iväg och leka Rock ´N´ Roll, spela, lyssna på musik och festa. Robban är 27 och bor själv med hund lite utanför Borås. Älskar Elfsborg och Redbullåkola.

 

Jag förstår att ni är skinheads och att det är er livsstil men hur ser ni på det.. är ni punkare också eller hur ser ni på punks?

-I Sverige tror jag inte det är någon större skillnad mellan punkare/skins förutom klädseln, möjligtvis att punkare är lite mer politiska. Vi lyssnar väl oftast på samma band och många skins har väl varit punkare också kan jag tro. I England däremot så tror jag det blev stor skillnad när oi-musiken kom, då många av punkarna kom från medelklassen/universiteten och arbetarklassen hade svårt att ta punken till sig, kom oi som en ”räddning”. Gatans musik från dom egna leden med band som Cockney Rejects, Sham 69 mfl med texter som handlade om vardagen … inte konstigt att det blev succé.

 

Vad är en skinheads livsstil om man säger så, vad utmärker mest?

-Kläderna och en stor gnutta öl/fotboll/brudar. Givetvis är det en arbetarklassgrej.

 

Vad gillar ni mest skinheads på 60-talet eller 80-tals skins?

-Vi tror det var lättare och roligare på 60/70-talet då allt var nytt och man slapp den politiska stämpeln med att vara skinhead. Tyvärr var det ingen av oss som var med då Smiley smile Två av oss i bandet växte upp som tonårsskins i början av 80-talet med lite snedsprång i punk och knuttevärlden (även lite hårdrock också, men det håller vi tyst om HAHAHA). Den yngre halvan av bandet växte upp med Psycho-billy och vikingarock/metal. Eftersom vi inte var med på 60-talet så gillar vi givetvis den något tuffare 80-talsstilen med Oi! o gigs istället för Ska o dans på klubbar.

 

Är ni inne på reggae något som ursprungsskinsen var?

-Både ja och nej. En del av oss lyssnar en hel del på ska, gärna 1:a eller 2:a vågen, med band/artister som Roy Ellis, Madness och Specials. Om/när dessa influenser dyker upp i vår musik beror väl mest på att vi gör som vi vill och tycker om att bryta mot normerna inte att vi absolut måste spela ska.

 

Om vi går till era texter nu så har ni en del om fotbollsvåld till exempel? Vad är er relation till det?

-Händer det så händer det … man ska ju inte springa ifrån om man står för något, vad det än gäller.

 

Favoritlag?

-ELFSBORG. Engelska lag är vi inte lika överens om ;-)

 

Ni har även en låt om bratz, är de ett hatobjekt och finns det många runt där ni bor? -Bratz/kotlett/stekare/mammas gosse, kärt barn har många namn … man blir lätt arg på folk som seglar omkring på räkmackor och har det alldeles för lätt i livet, jantelag kanske …

 

Hur tycker ni annars det är att bo i Sverige idag? Politiskt etc?

-Som band SKITER VI I POLITIK!!!

 

Politik och musik.,hör det ihop?

-I skinheadscenen tycker vi inte det hör ihop då skinheads egentligen inte bryr sig om politik (även om det efter 80-talets revival blev väldigt politiskt med band som Skrewdriver, Oppressed mfl, då blev hela skinnskallekulturen dragen över en kam och blev höger i medias ögon), det handlar mest om vardagliga ting som fotboll, supa, slåss och brudar. Musik är annars ett starkt sätt att få ut åsikter och uppfattningar från höger till vänster, lätt för alla att ta till sig.

 

Bästa politiska band/artist?

-Hoola Bandoola Band, Ebba Grön, Pete Seegers, Billy Bragg, Skrewdriver m.fl. Det är svårt att hitta opolitiska band från "förr i tiden" när man tänker efter!

 

Vad fick ni ert namn ifrån, jag trodde ni var fransmän?

-Vi behövde något fränt namn som funkar både på svenska och utrikiska. Combatants med K lät roligt och lite eget samt att ordet går att bryta ner till Kombat-ants dvs Ants-Firm vilket passar utmärkt med tanke på att vi är fotbollstokiga.

 

Ni har influenser från en hel del olika håll, jag hör ju tidig 77-punk, tidig oi och AC/DC? Har jag rätt?

-Stämmer till 100. Vi gillar framförallt den nakna råa styrkan i tidig punk/oi; Cockney Rejects, 4-skins, Sham 69 mfl. Tycker väl att de flesta band låter lite lika med allt för få som våga sticka ut musikaliskt. Vi försöker också ha en egen stil på musiken som sticker ut i mängden. Därav hittar man lite Ska-baktakt o Hardcoregitarrer i våra låtar. Dessutom tillför Freddie jävigt sköna metallsolon!

 

Finns det några bra band i Sverige idag?

-Vallgatan från Jönköping spelar härlig oldschool punk/oi, Frusen Tid som ännu inte släppt nån platta kör härlig melodiös punk, Agent Bulldog och Battle Scarred som knappast behöver presentation, Gatans Lag som tyvärr är lite för politiska men med ett härligt sound.

 

I världen?

-Just nu tror jag vi tycker att Hooligan UK och Citizen Keyne är överlägsnast! Bakers Dozen, London Diehards o Superyob är det rätt bra fart i oxå!

 

Tillbaka till texterna igen, finns det något ämne ni aldrig skulle kunna skriva om?

-Vi skulle väl kunna skriva om vad som helst och skriver redan mycket som handlar om världen ur den lille arbetarmannens synvinkel. Vi försöker däremot hålla oss ifrån politik då oi/skinheads-scenen redan är så infekterad av höger/vänster-tänk. Är det någon som tar illa vid sig av några av våra texter, är det helt upp till dem själva. Skulle man sitta och vara rädd för vad folk ska tycka över sina texter/musik så kan man lika gärna sluta spela i band eller lyssna på musik överhuvud taget!

 

Vem gör texterna?

-Pierre har tills nu stått för det mesta av texter och idéer som vi sedan tillsammans format.

 

Ni har gjort en split med Bakers Dozen, hur blev det så?

-Vi gjorde ett par gigs tillsammans med BD och blev bra vänner och när frågan kom upp så var det ingen tvekan.

 

Nåt nytt material på gång?

-Vi kommer under våren släppa en 7” med fyra svenska låtar i limited edition på Shout Proud Rec och även börja spela in en ny fullängdare på engelska (osignad). Då vår basist Robban kommer att operera axeln i februari och vara borta från live-scenen ett par månader har vi valt att ta det lugnt med spelandet tills han är fit for fight. Vi har därför inget inbokat i kalendern förrän i maj och därpå följer ett gäng spelningar både i Sverige och Tyskland samt så hoppas vi på fler gigs i höst.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor eller tycker ni att det skulle räckt med digitala släpp? -Egentligen spelar det ingen större roll men personligen ser jag helst fysiska plattor då man vet att artisterna även får en liten del av kakan. För det andra är det roligare att kunna ha en skiva uppe på väggen, än en digital skiva i dumburken.

 

Om ni kunde välja fem band från historien och från nu, levande och döda att ha en stor konsert tillsammans med er, vilka fem skulle ni vilja ha spelat med?

-Led Zeppelin, Clash eller Sex Pistols (Johans val). King Kurt, Stomper 98, 4-skins. (Pierre) Måste säga Skrewdriver, (Tobbe) Jävla Tobbe till att hinna före…(Freddie)

 

Vad är det största bandet ni har spelat ihop med?

-Franky Flame/Super Yob.

 

Fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Johan: The Who - Quadrophenia eller Clash - Londons Calling. Pogues live in Halden, Norge eller Anti Nowhere Legue live på Kuggnäsfestivalen eller varför inte The Wall på Ullevi. Barnen och arbetet. Tobbe: Saxon - Wheels of steel, Accept - Restless and wild, Skrewdriver - All screwed up & Blood and honor, Sex Pistols - Never mind the bollocks. Freddie: Jävligt svårt att välja favorit skivor… slänger fram klyschan att det beror på humöret. Det måste vara några av de konserter när jag har spelat.;-) Familj, Musik, Goda vänner och Festa. Dock går de sista tre hand i hand.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Johan: Exploited - Troops of Tomorrow (82) var nog min första skiva. Senaste var nya Pink Floyd - The Endless River och dyrast var nog Pogues-boxen - Just look them straight in the eye … Tobbe: Minns inte min första, men tror det var Smurfarna. Senaste var Citizen Keyne - White collar hooligan o den/dom dyraste var en box med AC/DC´s 5 första plattor. Freddie: AC/DC - Razors Edge var min första - på kassett … Den senaste var nog någon politisk inkorrekt … Haha.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Så kända är vi inte att vi klagar ;-) haha

 

Konstigaste frågan ni fått?

-Den här!

 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

-Vill ni spela på Ullevi eller Friends … hahaha Vill ni åka på en fet Europaturne? -Jaa!!!

 

Framtidsplaner för bandet?

-Så länge vi har kul kommer vi att hålla på …

 

För dig själv?

-Fortsätta slå världen med häpnad med Kombatants. (Tobbe) Försöka att inte bryta nacken i hamsterhjulet och spela musik. (Freddie)

 

Visdomsord?

-Ge for fan ALDRIG upp!

 

Nåt att tillägga?

-Support the ones that support you! Go to gigs, buy albums!