Knüppelfritze är ett tyskt band som är ett tungt band. Jag gillar dem mycket så jag var "tvungen" att intervjua dem och de var så snälla och svarade på en massa frågor från mig i januari 2016

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Historien om detta band är mycket komplext och lite komplicerat. Naturligtvis började allt r med vänskap. De flesta av oss känner varandra sedan highschool och bor i samma stad. Joe och Sally (gitarrist och sångare) spelade tillsammans i ett band som hette "Low Budget Kings". Efter att bandet splittrades, så gjorde de fortfarande musik tillsammans. År 2007 slutligen bestämde de sig för att ge den ett till försök. De frågade Adrian som hade spelat i ett band med Joe före ("What A Day") och de hörde med Felix, trummisen i "Low Budget Kings" och började jamma.

Efter en kort tid så kände de att allt klickade och det blev deras nya projekt. De fortsatte att repetera i ett par månader och kom upp med en uppsättning, som de kunde presentera live. Det faktum att de alla hade jobb, eller gjorde andra saker gjorde det svårt att spela spelningar på grund av tidsbrist. Efter två år så bestände sig  trummisen Felix att gå till en annan passion som han alltid hade haft förutom att göra musik och flyttade.

Så det de letade efter en ny kille, provade olika trummisar - men en av dem de slutade spela efter ett gig och han försvann och bröt kontakten av någon anledning. Efter och före denna korta period med en trummis så tog Adrian (basisten)  över på trummor och de höll även skriva låtar på den tiden. Sökandet efter en ny kille pågick i flera månader tills Joe träffade en kille, som var en skitbra trummis och frågade honom om han var intresserad av att göra deras grejer och gå med i bandet. 

(Efter att Felix - den förste trummisen i bandet - lämnade bandet 2010 på grund av ett nytt jobb i en annan stad, så anslöt Sascha sig till bandet som ny trummis nästan 6 månader senare). Joe, som arbetade som ljudtekniker och tekniker, träffade Sascha som arbetade som professionell trummis / musiker sedan 2010 på en konsert. Joe var trummis och ljudtekniker för denna stora show i en stad nära Frankfurt och Sascha spelade trummor på spelningen för ett företag som heter "Firedancer GmbH" (www.firedancer.de). Joe är också ägare i bolaget "Kommune 2010" som hyr repetitionsutrymmen för band eller artister. Naturligtvis har Knüppelfritze en replokal där också. The Firedancers repade där också för några spelningar, så de kände redan varandra. Så i slutändan pratade de en stund och efter ett kort möte en vecka senare, som inkluderade en fantastisk jamsession med de andra killarna,anslöt Sascha sig till bandet och är trummis sedan dess.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan?

-Joe är gitarristen i bandet. Han är 33 år gammal, gift med sin svenska hustru Madeleine och har en son sedan nästan 6 månader nu. Som tidigare nämnts, är han ägare till "Kommune 2010". Han är  ljudtekniker och är intresserad av musik i allmänhet. Bolaget hyr ut repetitionsutrymmen, har en stor inspelningsstudio, konsertarena och mycket mer. Bara kolla in deras hemsida www.kommune2010.com och så kan du läsa allt om denna plats. Det är faktiskt det största musiksamfundet i Tyskland! Joe är bara ett missfoster av naturen och helt inne på gitarrer, mikrofoner, mixerbord och allt detta. Han spelade i flera band som "Moodify", "Low Budget Kings" och många fler.

Sally är sångare i bandet. Han är 35 år gammal, har en flickvän och de har en dotter tillsammans vid en ålder av 4. Han arbetar i en skata/sport och klädaffär i Frankfurt A.M. och Sally är intresserad av snowboard, skateboard, longboarding, surfing och alla typer av roliga sporter. Han är också en av sångarna i bandet "The Sunshine Conspiracy". De kör främst akustiska saker och har också en skiva ute redan. Han var också sångare i "Low Budget Kings" och arbetar som professionell Studiopratare för stora märken som HTC och många fler.

Adrian är basist. Han är 31 år gammal och bor typ på egen hand. Han har precis avslutat universitetet och kommer att börja arbeta som lärare mycket snart. Han är mycket intresserad av fotografi och arbetar som professionell fotograf med händelser, bröllop, Privata fotningar och så vidare också. Han är en sällsynt vänsterhänt bas- spelare, Adrian spelade också i flera band. Han älskar naturen, idrott och bara njuter av sitt liv. För att tjäna lite mer pengar så arbetar han också som tekniker på ett stort eventföretag som heter "Satis & Fy".

Sascha är trummisen. Han är 25 år gammal och den yngsta medlemmen i gänget. Han är i ett förhållande med sin flickvän och har varit det länge och arbetar som professionell trummis/musiker sedan 2010. Han spelar trummor, bas, gitarr och sjunger i en massa band, med artister eller musikprojekt. Oavsett om det är live på scenen, på TV eller i studion, så är allt han gör något med musik. Sascha är också intresserad av alla typer av sport, natur och fungerar även som en Fitness och hälso tränare på fritiden. För mer än fem år sedan, var han huvudtrummis för "Firedancer GmbH", som är en av de största eldshowerna i världen. När han inte är på turné med alla sina band, projekt eller Firedancers, försöker han att arbeta och träna så mycket han kan för Knüppelfritze eller bara fastnar i studion själv. Du kan kolla in hans officiella Facebook-sida www.facebook.com/saschabaranskyofficial för mer information.

 

Jag kan höra mycket olika influenser, men mestadels hardcore och viss RATM, Clawfinger? Favoriter från förr?

-Självklart älskar vi alla Rage Against the Machine, men detta är inte vår huvudinfluens. Alla i bandet lyssnar på alla typer av musik och förmodligen har alla sin egen favorit. Men vi gillar alla Oldschool Hardcore som Biohazard, Downset, Korn, Limp Bizkit, Deftones och så vidare.

 

KNüPPELFRITZE är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Vi är helt nöjda och glada för vårt namn. Det är uppenbart att det låter lite roligt eller inte riktigt allvarligt, men det stannar i människors huvuden, och det är också mycket viktigt. Vi kan inte ens förklara i korta meningar om hur vi kom fram med namnet men det hände på en repetition för länge sedan. Sedan dess har alla varit nöjda med bandnamnet och vi skulle aldrig ändra något. Vi tror inte att det finns "ett bästa bandnamn på jorden". Varje namn har sin egen karaktär och det är det som gör dem unika och individuella.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det bästa med att spela live är interaktionen med fansen. Vi älskar alla att hoppa in i folkmassan och rocka loss med dem. Det ger oss alltid en känsla av att vi gör det rätta och det fyller oss med ny energi. Det är väldigt inspirerande för oss att se och höra folk sjunga med i våra låtar. Spela live är bara en härlig känsla och förutom att göra skivor så är det vad vi lever för.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Att spela konserter på större platser eller arenor fyllda med en massa människor är en stor upplevelse. Men även mindre ställen är bra eftersom publiken är mycket nära scenen och människorna verkligen kan rocka loss med oss. Vi hade en stor konsert på en stor festival i Frankfurt AM framför Skyline och floden. Publiken var enorm, vi hade en hel del roligt och platsen var typ magisk. Det värsta är, om scenen är för liten och vi kan inte riktigt röra oss eller dansa. Detta går ofta ihop med ljudproblem och en show som är ganska svår att spela. Men vi tror att det finns inga "dåliga platser".

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Hardcore scenen verkar vara typ av död ibland, men när vi spelar spelningar, så är det oftast en hel del fans. Frankfurt har faktiskt en av de största electro och techno scenerna i Europa. Det finns en hel del klubbar där de behöver bara en DJ och inget band. Men på grund av detta faktum, får du en känsla av att människor uppskattar vår musik ännu mer. De är så vana vid antingen elektrosaker eller verkligen djupt distad metal musik som vår Hardcore Crossover stil med Rap sång som verkar verkligen att tala till dem. Vi spelar tillsammans med alla typer av band. Självklart har vi vänskapsband med några lokala band. Till exempel "Nothings Left" eller "Yesterday I had Roadkill". Det faktum att vi lever i Tysklands största musikvärld och vår gitarrist är ägare av denna plats, leder oss i kontakt med band från hela världen. Till exempel "Thy Art is Murder" från Australien eller "Stick to your Guns" från Kalifornien.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Hård. Hög. Groovy.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Vi anser oss inte som ett punkband. Punk har säkert en hel del inflytande på varje person i bandet. Och naturligtvis är det en livsstil som lever också. Så det är inte bara ett ord, men det har inte heller någon djupare innebörd för vårt band.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Varje medlem i bandet växte upp med vinyl, kassetter eller CD-skivor. Då var det svårare än i dag att få tillgång till bra musik och du var typ av något speciellt i skolan om du hade den nya Kornskivan eller något annat. Men naturligtvis kan du inte ändra den tekniska revolutionen längre. Det är enkelt och bekvämt att sätta på din musik på varje enhet du har, men ibland önskar vi de gamla tiderna tillbaka. Folk har inte en relation längre på hur svårt det är att göra en skiva eller en låt och ge ut den Och de är inte vana att betala för det längre. Så om de betalar, så betalar de inte ens en euro. Märken som iTunes, Spotify, Youtube och allt det där härskar i musikindustrin idag. Vi kan inte ändra på det och om du vill sprida din musik som ett band nuförtiden gör du bäst i att komma överens med det. Men fortfarande är vinyl och klassiska skivor som en cd-skivor bäst.

 

Hur är det att bo i Tyskland nu? Politiskt?

-Att leva i Tyskland är okej. Det kommer alltid att finnas folk som klagar på regeringen eller politik. Det är också en sak som vi inte riktigt kan förändra. Vi försöker säga vad vi tycker men för det mesta har detta inte en stor effekt på någonting. Vi är glada att vi har yttrandefrihet och kan bara tala om för alla vad vi tycker som ett band.

 

Finns det några bra band från Tyskland nu? Är punkscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Som det nämndes i en fråga ovan, så verkar scenen att vara död ibland. Men vi lever på en plats där det är bra fortfarande på grund av alla de band som vi repar med på denna stora plats. I allmänhet skulle vi säga att Tysklandsscenen är faktiskt mycket stor. Det hela kommer till det yttersta på de stora festivalerna i Tyskland som Rock am Ring, Wacken, With Full Force och så vidare. Det finns en massa bra band från Tyskland. De är inte alla Hardcore, men de spelar bra musik. Det bästa exemplet kan vara "the Beatsteaks" eller "Rammstein". Men också nya, lokala band som "Wolfdown", "Nothings Left" eller "Veilside" är bra.

 

Vad vet du om Sverige?

-Vår gitarrist Joe är gift med en svensk kvinna. Så han vet faktiskt mycket om Sverige och är medveten om kulturen och traditionerna. De övriga lär av honom och hans hustru. Men vi anser att Sverige är ett trevligt och vackert land.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Ja, Vi har alla lyssnat på några svenska band ibland. Som „In Flames“, „Arch Enemy“, „Soilwork“ eller „Meshuggah“.  

 

Era texter, vem  gör dem och vad som påverkar? Är det lättare att göra texter nu eller var det är lättare att göra det förr? Aldrig på tyska?

-De flesta av texterna är skrivna av vår sångare Sally eftersom han är den som oftast  sjunger dem. Men vi skriver alla texter hemma och naturligtvis så delar vi alla våra idéer på repetitionerna. Influenserna är olika och det beror alltid på humör. Allt kan vara ett inflytande, inte bara politiska saker. Vi skriver och spelar vår musik också i ett Jam och ibland blir det bara något av bara farten. Så sånger och texter kommer bara från oss naturligt. Vi använder oftast engelska texter men vi har också tyska ord här och där i våra låtar. Att skriva är fortfarande detsamma, oavsett vilken tid du är i. Vi skriver precis vad vi tänker, känner eller vill berätta för folket.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Säg aldrig aldrig.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

.-Vi  vill egentligen inte vara "ett politiskt band". Som nämnts tidigare, vi säger bara vad vi tycker. Vår mest politiska låt är förmodligen "Limbo of Moral" och "Wake Up". Vi har politiska uttalanden i några fler låtar också. Men det är inte vårt mål att göra ett politiskt uttalande i varje låt.

 

Bästa politiska band/artist?

-Rage against the machine. 

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Självklart ! Tänk bara på dig själv när du läser den frågan. Och även tänk på vad texter eller musik har förändrat ditt liv.

 

Ert omslag på er CD ser riktigt bra ute, är det viktigt att ha en skivomslag som visar människor vilken typ av musik du spelar? Ditt favorit skivomslag? Vem gör era omslag? Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?

-Vi tror att ett skivomslag bara bör tala för bandet. Du kan spela hardcore eller metall och men ha en minion eller vad som helst som omslag om detta är din stil. Alla i bandet har förmodligen sitt egen favoritomslag och vi har inte ett specifikt för hela bandet. Bilden på vårt omslag togs av Adrian, vår basist, som också tog nästan alla bilder på bandet och hela layouten på albumet. Vår trummis Sascha målade bandlogon och allt skriveri på skivan. Vi har fortfarande bra skivaffärer häromkring men vi kan inte nämna någon specifik.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte?

-Vi tror att det fortfarande är mycket viktigt. Det är bra att folk kan hålla något i handen som är en sak eller konst från bandet. Vi gör allt själva och det är bara en del av spelet för oss, för att ge "en riktig skiva" som en CD eller ett album i paket till folket. Det skulle vara typ tråkigt om folk bara hämtade våra grejer. Det finns också en hel del människor som har en massa cd-skivor i sin bil som de lyssnar på. Inte alla har en USB-enhet i sin bil ännu;)

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Vår skivsläppsspelning var ganska speciell. Vi planerade den i månader och började bygga scenen några dagar tidigare. Vi hade allt redo för showen och när det äntligen börjat, bröt helvetet lös. All el i konsertrummet gick under den första låten. Efter att vi hade fixat det, bröt gitarrförstärkaren ihop två låtar senare. Nästa låt så gick en sträng på gitarren. Vi hade flera tekniska problem och sedan även trummorna var helt krossade nästan i slutet av konserten. Det var den mest kaotiska show vi någonsin haft och vi kommer aldrig att glömma detta. Men våra fans ville fortfarande ha en stor fest och vi gick igenom allt detta med dem tillsammans. Naturligtvis finns det så många roliga historier vi kunde berätta, men roliga saker händer oss nästan varje vecka. Inspelningen i studion var också mycket rolig. Du kan kolla in några videoklipp på vår Youtube-kanal. Vi försöker att få fram en hel DVD av de bästa bandminnena mycket snart.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat ihop med?

-Publiken ser annorlunda ut hela tiden. Det beror på var du spelar. De flesta av dem är inne i hardcore musik och även ser ut så. Vi saknar inte en viss typ av människor. Hittills har vi inte har spelat med så populära band. Som nämnts så är vi vänner med "Thy art is murder" från Australien eftersom de spelade in sin video på Kommune 2010. Vi hängde med dem i nästan en vecka men aldrig spelat en spelning med dem. Vår trummis Sascha delade scenen som professionell musiker med en hel del "kända band". Till exempel "Manfed Mans Earthband" eller "Tokyo". Men i vår studio Kommune 2010 får vi i kontakt med en hel del kända musiker och band.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och de fem viktigaste sakerna i livet?

-De fem viktigaste sakerna i livet är hälsa, familj, vänner, musik och ha kul och njuta av ditt liv. Och naturligtvis vårt band;)

Topp 5 skivor:

Korn - Follow the Leader 

Limp Bizkit - Three Dollar Bill y’all 

Slipknot - Self titled Album  

Pantera - Cowboys from Hell  

Knüppelfritze - Bang your Head  

 

Top 5 Konserter:  

Limp Bizkit - Woodstock 99  

Korn - Woodstock 99 

Pantera - Monsters of Rock 

Slipknot - Disasterpieces DVD live in London  

Foo Fighters – live at Wembley  

 

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Vi har inte haft en massa intervjuer så här långt. För det mesta har vi bara svara på frågor från människor som pratar med oss skickar oss ett mail med sina frågor. Det är inte tråkigt. Det är intressant att folk vill veta av oss ibland.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt? 

-1. Biohazard 

2. Rage against the machine   

3. Deftones  

4. Limp bizkit  

5. Motörhead 

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Ja säkert !

 

Vilken är den mest udda fråga du någonsin fått i en intervju?

-Denna fråga;)

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?

-Skulle ni vilja vara headline på Wacken Open Air i år? Svaret skulle vara "Ja";)

 

Framtidsplaner för bandet?

-Regera världen och ha kul medan du gör det!

 

För dig själv?

-Ha ett gott liv, vara frisk och aldrig sluta spela musik.

 

Visdomsord?

-Fortsätt att göra dina steg och slå i huvudet.

 

Nåt att tillägga?

-Nej.