Visst kan man säga att Knogjärn låter som LOK om man vill göra det enkelt för sig. Så enkelt är det inte utan det är väl mer så att de har ungefär samma influenser kan jag tänka mig. Jag ville i alla fall ha en pratstund med bandet och här kommer den….oktober-2015

 

Lite historia om gruppen?
-Knogjärn är sprunget ur ett annat band som hette InSpite och spelade samma musik fast med engelska texter. Vi började väl lira ihop för ca 5-6 år sedan, dock lirade inte Johan trummor i InSpite från start, det gjorde Christoffer Majgren. Men han slutade 2011. Då hade vi en jäkla tur som lyckades få tag i Johan.Namnbytet gjorde vi efter att vi släppt en låt på svenska som hette just "Knogjärn" och kände att vi ville fortsätta med svenka texter, och då kändes "InSpite" inte så fräscht. Så I början av 2015 föddes "Knogjärn".
 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?
-Kim Eriksson - Sång: Gillar kaffe, kött och öl och har skägg.
Rasmus Sörbom - Bas: Gillar öl, kaffe, snus och kött och har också skägg.
Markus Hurtig - Gitarr: Gillar kött, öl och kaffe och har skägg ibland.
Johan - Trummor: Gillar snus, kaffe, kött och öl och har lite bättre skägg än alla andra.
 

Jag kan höra mycket hårdrock men jag tycker mig höra både influenser av hardcore och punk också, hör jag rätt?? Var det bättre förr?
-Jo det stämmer, Alla i bandet gillar musik med mycket energi, tyngd och ös, sen om det är Punk, Hardcore, Metal eller Hardcore är inte så noga. Vi lyssnar på allt möjligt.
 

Knogjärn, är ni nöjda med namnet. Ni borde ju vara det med tanke på hur ni låter! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet? Varför blev det detta namn?
-Jo vi är jäkligt nöjda med namnet! Vad vi skulle heta annars var en svår fråga, kanske "Hot om Våld" haha... eller "Skyffel"
Vi ville ha ett talande namn, man ska förstå att det inte är dansband vi pysslar med precis.

 

Vad är det bästa med att spela live?
- Urladdningen och adrenalinet!
 

Var är bäst att spela, var är sämst?
-Bäst: Festivaler med mycket folk är gött på sitt sätt dock är det gött som fan på en fullknökad nattklubb eftersom det blir så intimt
Sämst: En sketen krog med lite folk.
 

Hur är det att spela denna sortens musik i Sverige idag??
-Kul men svårt! Man måste ständigt hitta sätt att sticka ut.
 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??

-Energisk, hård, tung
 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk men det känns som om ni har lite av den attityden..
-Vet inte faktiskt. Det är väl just attityden och energin antar jag.
 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?
-Kasst. Musik ska fan inte vara gratis! Man lägger ändå ner en jävla massa pengar och tid på att skapa och spela in musiken.
 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?
-Rörigt...
 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad? Finns det några bra band där nuförtiden?
I Karlstad med omnejd finns riktigt många bra Metal och hårdrocksband: Sparzanza, Incarnit, Eyes Wide Open, Skallbank, Deception,The Generals är bara några. Finns hur mycket som helst!
 

Spelar ni något utanför Sverige?
-Nej, än så har det bara blivit Sverige.
 

Era texter, vad influeras ni av? Ni verkar arga?
-Kort kan man väl säga att hade vi tyckt att hela världen är perfekt och folk inte dumma i huvudet hade vi nog inte haft några texter. 

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?
-Drakar, svärd och troll och sånt kommer vi aldrig skriva om.
 

Politik och musik, hör det alltid ihop??
-Det kan det väl i allra högsta grad göra. Det är ju en bra kanal att få ut sitt budskap. Men vår musik är inte speciellt politisk.

 

Bästa politiska band/artist?

-Det enda jag kan komma på på rak arm även om de inte finns längre är väl "Rage against the machine" rent musikaliskt i alla fall. Politiskt vet jag inte...
 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?
-Det tror jag absolut, det kan handla om att känna igen sig i texterna eller så kan själva musiken förmedla en känsla som gör att man mår bättre.
 

Ert omslag är riktigt fräckt på er skiva, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?… Våldet i ert paradis…vad syftar ni på?
-Ja det blev riktigt bra, Det har vi gjort själva eller rättare sagt Markus. Vi har försökt anlita diverse designers till tidigare omslag, och även till denna skivan men vi har aldrig blivit nöjda. Därför var det bättre vi gjorde det själva. Det är väl bra om man kan förstå på omslaget vilken musik det är.
Kommer faktiskt inte på nåt favoritomslag.
Våldet i ditt paradis syftar på det fula. Där det finns något till synes vackert, döljer sig alltid något mindre vackert.
 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor ? Finns det någon bra skivaffär i er hemstad?
-Även om det är svårt att sälja fysiska skivor tycker jag det är viktigt att det finns.
Nja det finns väl inga skivaffärer kvar hemma, det är väl som resten av Sverige, Skivaffärer det är bensinmackar och stora varuhus.
Men vi har i och för sig en riktig kult-skivaffär som heter "Knastret"
 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?
-Vet inte om det var så roligt då, för dem, men så här i efterhand är det rätt kul. Det var i somras på Hoforsrocken. Vi spelade näst sist på en av Scenerna, efter oss skulle Corroded spela på en annan Scen. Det är ju alltid tajt med tid på festivaler och de höll på att rodda och soundchecka när vi lirade. Till historien hör att det blåste storm och spöregnade. När vi var klara och skulle gå av, och Corroded skulle dra igång så slocknade deras scen. Kolsvart. Det var bara för dem att rodda ner sina grejer igen och fort som fan rigga upp allt på scenen vi höll på att plocka ner våra grejer från. Så när vi höll på all lasta av vårt kom Corrodedgrabbarna springandes med sina grejjer i spöregnet. Då tyckte jag fan synd om dem. Men det gick bra och de bara körde på. Och så här i efterhand är det kul!

 

 Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?
-Det är allt möjligt, mest är det väl folk som diggar Metal och hardcore. Men vi har träffat många gamla punkgubbar som gillar oss. Vet inte om vi saknar nån viss typ av folk?

 

Är det tråkigt med intervjuer??
-Helt ärligt? Ja...
 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person??
-Nog kan det funka som en ventil. Förhoppningsvis även för dem som lyssnar på oss men om någon blir snällare vet jag inte.
 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?
-Vet inte...den här kanske haha.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?
- "-Är det fläsk i den?"
- "Ja".
 

Framtidsplaner för bandet?
-Framtidsplanerna är mest att komma ut och spela. Sen är det klart att det skrivs nytt material hela tiden och tanken är att släppa en ny singel någon gång i vinter.
 

Visdomsord?
-"Öl, kött och kaffe, det kan man leva på tills man dör"