Klotter är ett riktigt bra ungt band från Östergötland som spelar svårbeskrivbara men riktigt bra musik. Jag råder er att kolla upp dem med en gång! April 2024

 

Snälla berätta om hur ni kom på att ni skulle spela ihop och när var detta?

-Vi har alla spelat i band sedan gymnasiet, och efter olika konstellationer så bestämde vi oss under en lunchrast våren 2021 att vi skulle spela hårdare och råare musik.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, band bredvid?

-Hugo Eriksson, 22 år, basist

Karl Holmberg, 22 år, trummis, Soloprojekt: Stiggy James

Henrik Scheer, 23 år, gitarrist och sångare

Sebastian Sjösvärd, 23 år, gitarrist. Spelar i Proletärorkesterns big band

 

Blev ni överraskade när inte någon band hetat Klotter innan? Eller finns det något annat band. Hur gick diskussionerna när ni tog namnet eller var det bara klart med en gång?

-Vi ville ha ett bandnamn som var lätt att säga till någon annan på en fest. Henrik kom på namnet när han såg allt klotter längs järnvägen mellan Stockholm och Södertälje. Nuförtiden är det ju som tur är ganska lätt att se om ett bandnamn är taget eller inte, vilket bidrog till att vi valde just Klotter som bandnamn.

 

Om du inte vet,så är du dum…anspelar denna albumtitel på något speciellt?

-Namnet kommer från en klottrad vägg på ett elskåp nära där vi bodde i Norrköping (när vi spelade in albumet). Det anspelar väl inte på någonting, men är en ganska attityd-rik titel som får lyssnaren att tänka.

 

Ni var nominerade till Årets Nykomling av Gaffa(var det väl) hur kändes en sådan sak?

-Både av Gaffa och av Manifestgalan! Såklart är det svinkul att bli erkänd av väletablerade föreningar och tidningar, även om det aldrig är ändamålet med att vi spelar musik.

 

Jag tycker att ni är väldigt svåra att sätta i en speciell genre…jag kan tänka mig att det som ni inspireras är väldigt skilda grupper? Finns det några grupper ni har jämförts med som ni blir glada över?

-Det stämmer att vi dragit inspiration från många olika grupper, och vi ändrar vår musiksmak ganska ofta. Vi får ganska ofta höra att vår musik påminner om Kent, Arctic Monkeys och Bob Hund, som vi lyssnar på. Oftast är det så att tre personer i bandet lyssnar på ett band/artist men att den fjärde inte gör det, vilket kanske bidrar till att vi aldrig försökt sno en artists sound rakt av.

 

Bryr ni er om recensioner?

-Det är alltid kul att höra vad folk tycker om vår musik, vare sig det är bu eller bä. Och vi uppskattar alltid att någon vill skriva om oss. Sedan lägger vi inte någon vikt i vad recensenten har för åsikter, oavsett vilken typ av åsikt det är.

 

Ni ligger på Gaphals, hur kommer det sig att det blev just Gaphals?

-De var lokala och de erbjöd vinylskivor.

 

Ni sjunger på svenska, det var aldrig några tvivel om att ni skulle sjunga på svenska?

-I tidigare band var texterna i våra låtar på engelska, men Henrik kände att det blev svårt att skriva låtar som handlade om sin egna vardag och uppväxt på ett annat språk.

 

Hade det varit lättare att komma på texter som är mer banala om ni hade sjungit på engelska?

-Kanske, några av våra låtar på nästa album (inte EP:n som kommer i vår) har lite enklare texter, dock var det något av ett medvetet val att ha invecklade texter på det första albumet.

 

Berätta lite om följande låtar…

-Alk & Hål

-Hembränt, grönt & tramadol

-TNE

-Alk & Hål: Titeln är inspirerad från låtarna “My echo, my shadow, and me” och “I, Me, Mine”. De delar upp något i delar, när det egentligen består av en och samma sak. En ganska enkel text som handlar om att konfrontera personliga relation med alkohol. - Henke

Hembränt, grönt & tramadol: För mig är låten väldigt sarkastisk i sin text, på ett vis är det mer ordlek än budskap som var min ambition med att skriva texten. Mer specifikt verserna då.

TNE var mitt försök att skriva en låt inspirerad av Cornelis “Brev från kolonien”. Jag gillar hur hans låttext vänder på historien varannan fras. Självaste historien är ett hopplock av historier från gymnasiet samt allmänna observationer från utekvällar på sunkhak.

 

Ni vill inte ha så mycket politik i era texter eller tycker ni själva att ni är politiska eller är allt politik egentligen?

-Allt är politik, våra texter på det här albumet är ganska beskrivande. Vi uttrycker bara våra känslor och tankar; ibland blir det politiskt, ibland inte.

 

Är ni politiskt aktiva själva?

-Vi är inte aktiva i något parti, men vi tycker inte om den korta mannen som leder regeringen, eller hans skånska sidekick.

 

Vilken är favoritbandet när det gäller politisk musik?

-Sex Pistols, Childish Gambino, Kendrick Lamar, Marvin Gaye, vissa av Ebba Gröns texter med.

 

Jag vet att ni kallar er indie-punk-band men jag tycker nog att jag hör lite tidig 70-tals metal också, är det något ni lyssnar på?

-Menar du tidigt 70-tal? Isåfall har vi dragit inspiration från Black Sabbath (lyssna på exempelvis delen innan solot i Spring). Annars lyssnar ingen av oss på metal, däremot har vi alla vuxit upp med Nu-metal.

 

Punk, vad betyder det för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det får du fråga en riktig punkare!

 

Finns det några riktigt bra band i Sverige som ni vill framhäva?

-Beverly Kills, Stilla Havet, Tomas Rimeika, Dixies List.

 

Östergötland är där ni kommer ifrån och det har ju varit ett fäste för bra musik, lyssnar ni något på gamla Östergötlandsgrupper och har några favoriter där?

-Hugo och Sebbe lyssnar på Lars Winnerbäck, Sebbe på Eldkvarn.

 

Berätta lite om följande…

-Skivan som fick dig att vilja spela musik själv?

-Första skivan du köpte?

-Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Skivan som gör att Klotter låter som ni gör?

-Skivan du själv skulle vilja ha medverkat på på något sätt?

Sebbe: Skivan som fick mig att vilja göra musik är Aerosmiths självbetitlade debutalbum, jag hade spelat Guitar Hero Aerosmith och det inspirerade mig att vilja lyssna på dem. Den första skivan jag köpte var Nirvanas Incesticide, jag köpte den på en skivmässa här i Linköping under mina tonår. Min mest pinsamma skiva i samlingen är Sten & Stanleys Bella Bella. Skivan som gör att min bidragan till Klotter låter som det gör är Kärlek & Uppror utav Ebba grön, jag lyssnade mycket på den när vårt första album blev till och jag har dragit mycket inspiration från datordelarna. Om jag fick vara med och medverka på ett album hade det nog varit något typ av 90-tals shoegaze album, men jag kan nog inte svara på exakt vilket.  

Hugo: Den skivan som fick mig att börja spela var Dookie av Green Day och det var min pappa som introducerade mig till deras musik när jag var liten. Min första skiva som jag skaffade var Isola av Kent och den spelas än idag i vinylspelare! Den mest pinsamma skivan som jag äger är Pinkerton av Weezer, det är nog deras bästa skiva enligt mig men vafan.. Det är ju Weezer. Det album som bidragit mest till Klotters sound är för mig Led Zeppelins första platta. Den gick konstant i mina hörlurar medan vi spelade in vårt album. Sist men inte minst så vill jag berätta om den skivan som jag själv hade velat vara med att göra, och det är Handen i fickan fast jag bryr mig av Veronica Maggio. Jag tycker att det är ett helt fantastiskt album som fångar känslan av ungdom, + så var ju Salem Al Fakir producent.

Kalle: Mitt intresse för att spela musik började på trummor och bas parallellt, då jag oftast lärde mig låtar på Twenty one pilots album ‘Blurryface’. Första skivan jag någonsin köpte var en japansk originalpress på ‘Off The Wall' av Michael Jackson från Linköpings skivmässa ett tag sen. Den pinsammaste skivan jag äger måste nog vara ‘Turn Back The Clock’ av Johnny Hates Jazz, men jag älskar den med stolthet ändå. Det albumet som gör Klotter till Klotter för mig är ‘haha’ av The Garden. De låtarna vi började jamma på som startade hela bandet inspirerades extremt mycket av den plattan trummässigt. Jag hade ääälskat att vara med när Donald Glover och Ludwig Göransson producerade låtarna till Childish Gambinos ‘Awaken My Love’.

Henke: Jag skulle nog säga att det var när min barndomskompis visade mig “Please Please Me” av The Beatles som jag kände att jag ville spela i band. Innan dess hade jag mest spelat musik för att spela med skivor, men efter att ha hört den plattan ville jag också försöka skriva mina egna låtar. Strax därefter köpte jag min första skiva: Sgt.Pepper's Lonely Hearts Club Band, jag minns att den gick på repeat i mitt rum i säkert 2 år på raken. Sedan har jag svårt att säga om jag har någon “pinsam skiva”, möjligtvis en gammal CD-skiva från Levi’s som innehåller reklammusik de använt. Riktigt gubb-blues. Som vi sa tidigare är det så olika från medlem till medlem var vi tagit inspiration ifrån, men för min del tycker jag ändå att den här första plattan låter som den gör på grund av Arctic Monkeys “Favourite Worst Nightmare”. Och om jag hade kunnat medverka på någon skiva som redan existerat hade det säkerligen varit en av Beatles senare plattor, förmodligen Rubber Soul eller Revolver, där stämningen ändå var någorlunda bra.


Ni släpper ut skivan på vinyl, är det viktigt för er att få ut skivan fysiskt?

-Ja, vi alla älskar att samla på vinylskivor, så vi har alltid drömt om att få släppa skivan på vinyl. Innan dess gjorde vi egna CD:s för att vi ville ha en fysisk kopia på vår musik.

 

Har ni några planer på nya skivsläpp?

-Yes box, en EP i vår och fler släpp kommer väldigt snart efter det.

 

Fem favoritskivor just nu?

-Sebbe: Snus i motvind - Mats Rådberg, You’d prefer an astronaut - Hum, The Bygones - The Bygones, The action is go - Fu Manchu, Chocolate & Cheese - Ween

Hugo: Masayoshi Takanaka - BRASILIAN SKIES, Ween - The Mollusk, Sticky Fingers - Land Of Pleasure, Kjell Höglund - Tidens tecken, Milky Chance - Sadnecessary

Kalle: Toro Y Moi - Mahal, Young Gun Silver Fox - Ticket To Shangri-la, Herbie Hancock - Lite Me Up, Grizzly Bear - Veckatimest, Arctic Monkeys - Humbug

Henke: “Color Theory” av Soccer Mommy, “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” av David Bowie, “Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk” av Bob hund, “Rubber Soul” av The Beatles, “Du & jag Döden” av Kent.

 

Blir det mycket livespelningar, var har varit bäst hittils?

-Vi spelar mycket live, det är svårt att säga vilken som är den bästa. Vi hade ett DIY-gig på musikhuset i Norrköping som var svinkul, likaså ett annat i en källare på Valborg 2022. Östgöta Nation sist var riktigt kul med.

 

Vad är er styrka live?

-Vi har alltid bra humör och energi.

 

Vad är det för publik som ni drar, unga/gamla, punkare/popsnören eller hur är det?

-Allt möjligt, främst yngre eller jämnåriga som lyssnar på alternativ musik.

 

Vilket är det största bandet ni har spelat tillsammans med?

-Beverly Kills eller Stilla Havet. Vi skulle dock vart förband till Doktor Kosmos men det sket sig.

 

Om ni kunde välja fem band att ha en konsert tillsammans med Klotter, både döda och levande band, vilka skulle de fem drömbanden vara då?

-The Beatles

The Garden

Mac DeMarco

Arctic Monkeys (tidiga, RIP)

Bob hund

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi ska släppa ganska mycket framöver och har många idéer på saker vi vill genomföra inom och utanför musiken. Sedan ska vi spela in ny musik och spela mycket live.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Blankt. Blir för vagt och virrigt för oss att svara.

 

Visdomsord?

-“Peace and love, peace and love.” -Ringo Starr

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun!