Kicked in The Teeth är en låt från AC/DC men det är också namnet på ett riktigt bra punkband från England. Intervjun med dem görs här och jag tror att det är Chris som svarar på de flesta frågorna. Juli 2002

 

Berätta gärna lite om gruppens och medlemmarnas historia just nu. Ålder, familj, band före och vid sidan om 

-Chris - Jag är 40, de andra är inte långt efter mig - bandet kom till för några år sedan när vi alla insåg att vi saknade att spela och ingen av oss var för närvarande i band, vi var på bröllopet till en vän till oss och pratade om det, började som att vi en gång i veckan träffades för att ta några öl och sedan blev det som det blev, Vi hade alla varit med i band tidigare, men det är första gången vi fyra spelar tillsammans.  

 

Har det varit många lineupsändringar?

-Chris - Nej, jag själv Jay, Joe och Mike har varit bandet från början, jag vet att många säger detta och sedan blir det något annat men jag kunde inte riktigt tänka mig att göra det med någon annan line-up.

 

Kicked in The Teeth hur kom namnet upp? Nu var aldrig rädda för att ett annat band redan hette så? 

-Chris - Vi gick igenom en hel del olika idéer, det finns en What's App-kyrkogård full av dem, men vi bestämde oss för den här, det var ett album av Zeke, som är ett band jag gillar och en av Jays favoriter, det är också en AC / DC-låt, men jag visste inte det förrän efteråt, för min del gillade jag det eftersom det kommer över att vi är ett ganska aggressivt band, men vi är inte aggressiva utåt, om det är vettigt, så att bli "sparkad i tänderna" är mer att vara arg på saker än mot saker - jag inser att förklaringen är på väg in i Spinal Tap 'Smell The Glove' territorium så jag lämnar det bara där!  

 

Är det fortfarande viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? Kommer ni att göra något med det här släppet med tre låtar nigjorde nyligen? 

-Chris - Jag gillar att ha fysiska skivor, vilket är konstigt eftersom jag växte upp väldigt mycket i CD-eran, eftersom folk alltid säger att det är trevligt att ha något att hålla i och allt detta, jag tycker också att det ger lite legitimitet till det som gjorts, vilket låter lite pretentiöst, men jag gillar att tro att det visar att det ger vederbörlig respekt för materialet - uppenbarligen är vi i en lycklig position att göra det och vi har fått massiv hjälp av Jason på Rare Vitamin Records och hans absoluta kärlek till alla format, så jag säger inte att det är det enda sättet att göra det, men personligen för mig gillar jag det verkligen. Allt vi har spelat in har hamnat på en fysisk release av någon sort eller på fysiska samlingar, jag tror att Rare Vitamin Band Camp kommer att har en ganska omfattande lista.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller? Om ni inte har det när kommer ni?

-Chris – Kicked In The Teeth har inte varit över till Sverige, men jag har varit där några gånger med tidigare band, första gången var med The Hyperjax när vi spelade Göteborg på nyårsafton 2004/5, det var en riktigt rolig och lite händelserik tid! Jag har varit över ganska många gånger med The Business också genom åren, alltid riktigt bra spelningar och vi fick alltid en liten hjärtinfarkt varje gång vi fick en barräkning!  

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live? 

-Chris - Vi har inte spelat utanför Storbritannien ännu, främst på grund av reserestriktionerna de senaste åren, vi hade vår första utlandsresa till Tyskland planerad 2020, men det blev inte av, det finns väldigt mycket på vår lista över saker att göra dock, så förhoppningsvis när saker lugnar sig lite och vi kan reda ut logistiken för allt kommer vi tillbaka med det igen!  

 

När ni gör låtar, hur gör du, jammar ni tillsammans eller kommer någon med en text och några med musiken eller hur gör ni era låtar? 

-Chris - Den stora majoriteten kommer Joe med ett gäng riff och vi arbetar igenom dem tills vi hittar något som vi gillar och som fungerar, sedan slänger vi i allmänhet ut det mellan oss när det gäller arrangemang och mellanbitar och allt sådant, medan vi gör det väljer Jay ut några sångmelodier och sedan sätter han igång med att skriva texter, Ibland avviker vi från den formeln om någon har en idé eller något de vill göra, men jag skulle säga att det täcker för 90% av de saker vi gör.

 

Det verkar som om era texter är viktiga, finns det något ni inte kommer att skriva en låt om? 

-Chris - Jay kommer att ha mer att säga om detta, men jag tror att vi i allmänhet koncentrerar oss på dagliga saker och saker som påverkar oss, vi är alla ganska liberala typer, men vi är inte vad du skulle kalla ett politiskt band, vi gör inte alltför personliga saker heller, vi har alla familjer och det är trevligt att hålla det åtskilt från bandet tror jag - jag tycker om att hitta intressanta saker i vad som annars kan betraktas som vardagligt, vi gjorde faktiskt en koncept-EP om en kille som heter Ermal Fraze som uppfann ringdragningen, så på ytan är det en ganska tråkig sak, men det är något vi alla använder och när jag började titta på killen fanns det massor av intressanta saker runt honom, hans familj och de tider de levde i - det finns alltid större paralleller du kan dra från till synes obetydliga saker, ibland är det trevligt att bara uppskatta de små sakerna, det finns också minnen av saker och händelser från våra liv, Jay är särskilt bra på att åberopa det där, det finns en låt som heter 'Beyond The Dane' som refererar till den gamla vägen till skolan som vi båda gick på och det får mig alltid att tänka tillbaka till att springa runt ett lerigt fält när jag hör det.  

 

Berätta lite om följande texter 

We will take you with us 

Death adventure 

Boys in the backroom 

- We will take you with us, att vara den sista låten på vår andra skiva känns nästan som en sammanfattning av några av de erfarenheter som vi har gått igenom både individuellt och kollektivt som band sedan vi startade.

Death Adventure skrev jag med en slags ironi. Det är en låt om att ge upp, begrava huvudet i sanden medan man sitter och väntar på att dö, en påminnelse om att aldrig leva på det sättet.

Boys in the backroom är i grunden en låt om många generationer av människor som dricker på puben, och oavsett var eller när en bra session hos din lokala spritaffär inträffar, det är något som många det senaste kan relatera till.  

 

Hur är det att bo i England nuförtiden, rasister, Brexit, politik, covid etc? 

-Chris - Rasister är idioter som de alltid har varit och alltid kommer att vara. Brexit är bara en massiv röra som ingen kan reda ut, jag tror att vi alla röstade för att stanna kvar, som någon som har rest mycket var jag alltid för att behålla de länkar vi hade och kunna vara en del av ett större internationellt samhälle, jag gillar också tanken på att världen är en mer öppen och mindre isolerad plats, vilket kanske gör mig lite av en idealist, men det är bra att ha ambitioner. Återigen är vi inte riktigt ett politiskt band, jag är nog desto mer frispråkig när det gäller den typen av saker, så jag skulle egentligen inte vilja tala för någon annan i bandet, men jag skulle säga att vi i allmänhet lider av brist på förnuft och nyans, det finns inget utrymme för kompromisser längre, det finns ingen önskan att hitta några fungerande lösningar, allt är väldigt polariserat, du antingen skriker in i en ekokammare eller skriker in i avgrunden, det är svårt att se att något förbättras, så jag försöker koncentrera mig på de saker som jag kan göra lokalt och försöka förbättra det som händer i min omedelbara närhet, jag vet inte om det gör någon skillnad, men för att parafrasera Ian MacKaye, jag försöker åtminstone.   

 

Kallar ni er punkband, hardcoreband, metalcoreband eller kallar du dig bara ett rockband? Är det viktigt att nämna punk samtidigt som ni pratar om ert band? Vad är dina tankar om punk sen när du började och om du jämför med punk idag? 

-Chris - Jag betraktar oss som ett punkband, vi spelar mer i hardcore-änden av den, men det är i stort sett samma sak för mig, det jag ursprungligen gillade med punk är att det var en ganska bred stil. Jag kom in i det på 90-talet när jag var tonåring och det resonerade med mig, jag gillade tanken på att vara DIY, jag gillade tanken på att vem som helst kunde göra det, det stämde ganska bra med min generellt progressiva syn på saker. När det gäller idag vet jag inte riktigt, det är något jag alltid har gjort och jag gillar att tro att jag håller mig till mina egna värderingar, men det är viktigt att komma ihåg att det jag tänkte som tonåring inte nödvändigtvis är vad tonåringar idag tycker, vilket är en bra sak, att upptäcka din egen sak är verkligen viktigt, jag kommer ihåg att jag skrattades åt den äldre generationen punkare när vi var yngre, men tyckte också att de var löjliga och daterade, när jag blev äldre började jag komma in i de äldre grejerna, en del av det är bra och står emot tidens tand, en del av det är fullständigt skräp, men det skiljer sig inte från de band jag lyssnade på på 90-talet, jag har hyllor med CD-skivor som aldrig kommer att spelas igen, men det finns också några album som jag kommer att ha på ganska mycket på konstant rotation - jag tycker att några av de nyare unga banden som kommer ut idag är fantastiska, det finns också några som jag inte får alls och det är ännu bättre, det är viktigt att ha musik som den äldre generationen inte får, det är det som gör det till ditt eget och så kan det fortsätta länge!

 

Har ni något favoritfotbollslag(jag supportar Arsenal och ett svenskt lag som heter GAIS)? 

-Chris – Joe och Jay är de större fansen i bandet (Liverpool respektive Man United), jag var ett United-fan när jag växte upp, men har inte riktigt följt det på flera år men jag gick en gång på en svensk match dock, när The Business spelade på Pretty Shitty Kjell togs vi med för att se Djurgården (som jag tror översätts till Animal Garden) på den gamla Olympiastadion i Stockholm, det var en riktigt rolig dag.  

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favorit ölstil ? Ni har ingen egen Kicked in the Teeth-öl? Eller kanske ni är straightedge? 

-Chris - Vi är inte straight edge, jag driver faktiskt barer som mitt riktiga jobb, vi gör en hel del med den brittiska Craft Beer-scenen, det finns hundratals av dem som inte nämns, men eftersom de är några av mina äldsta vänner, de gör bra öl ochde hjälpte mig med en omätlig mängd när vi började med detta så kommer jag att ge ett hedersomnämnande till Signature Brew baserat i östra London.

 

Nu är det snart EM för damer i England i fotboll. Sverige vinner eller? 

-Chris - Önskar er absolut lycka till, återigen är jag ingen auktoritet på allt som rör fotboll, men jag vet att vårt damlag är ganska bra och sporten i sig är den snabbast växande i landet, från vad jag kan säga är de mycket tuffare än killarna också och faktiskt har lite stolthet över vad de gör!  

 

Vad är er styrka när ni spelar live? 

-Chris – Jag tycker att vi är ganska genuina, det är viktigt för oss alla att spela bra och ha mycket energi, vi är också medvetna om att vi inte är några dunungar, så vi måste anstränga oss mer än vi gjorde som unga. Jag hoppas att folk som kommer och ser oss får den där viscerala upplevelsen av att vara på en full spelning, jag hoppas att energin översätts, men i slutändan är hela poängen att ha kul, som du berörde innan det finns många saker att vara eländig inför just nu, att titta på ett band borde inte vara en av de sakerna, så om du tittar på oss i 30 minuter och vi sätter ett leende på ditt ansikte så är det absolut värt att göra.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar ni? 

 -Chris - Vi får en ganska anständig blandning av människor skulle jag säga, återigen är jag försiktig med att avvika in i Spinal Tap-territoriet, men jag tror att många av de gamla gränserna eller vilken typ av musik människor kan vara i har försvunnit, uppenbarligen finns det en stor andel människor från vår scen, men jag har blivit positivt överraskad av hur många "icke-punkare" som faktiskt har kommit också. Jag är inte säker på att jag saknar någon typ av människor särskilt, det finns definitivt vänner jag önskar att jag kunde se mer, men familje- och arbetsåtaganden måste prioriteras, det gör det också mer speciellt när de får chansen att komma ut.  

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker när du lyssnar på musik? 

-Chris – Jag gillar att köpa skivor fortfarande, jag har faser där jag köper en hel del och sedan ingenting på ett tag, den sista jag verkligen gillade var den nya LP:n av The Drowns, fantastiskt bra band! Jag har Spotify i bilen och på jobbet, men det är en av de saker som är att jag sällan hittar ny musik där eftersom jag aldrig kan komma på något att söka efter när jag är i de situationerna.

 

Säljer ni någon merch på er spelningar, köper folk det? 

-Chris - Återigen har jag blivit ganska positivt överraskad med vår merch, Jason från Rare Vit var verkligen nyckeln och det gör en enorm skillnad, vi finansierade faktiskt en turné med gratis spelningar med Mexican Sugar Skulls (från Spanien) genom att bara ha en delad t-shirt, det fungerade bra eftersom vi inte bad om några pengar för att komma till showen, men gav folk möjlighet att stödja om de ville, en kille på London-spelningen köpte fyra t-shirts till några ungdomar som bara råkade ha vandrat in, vilket var riktigt coolt på många nivåer.  

 

Vilken är din egen favoritsång bland dina egna låtar? Och vilken låt är folkets val? 

-Chris - Jag gillar verkligen att spela Tie Dye Life från det senaste albumet, men egentligen finns det inget vi har gjort som jag inte gillar, det som verkar gå bäst är Boys In The Backroom, men jag vet inte om det bara är för att den är långsammare och lättare att sjunga med i också!

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band? Eller är det här ditt första band kanske? 

-Chris - Återigen är det en personlig sak, men för mig gillar jag hur avslappnat och bekvämt det är, tidigare trivdes jag med kaoset och det okända, i mina första band var allt en kamp, sedan i The Business fanns det bara ett transportband av galenskap, jag skulle inte  vilja ändra dessa erfarenheter för allt i världen, men det finns också situationer som jag aldrig skulle vilja befinna mig i igen - när du är ung tror du att du är oförstörbar, när du blir äldre lär du dig att så inte är fallet och jag har många vänner som inte finns nu som annars skulle vittna om det - på det hela taget även om jag gillar att tro att de saker vi engagerar oss i är överväldigande positiva, jag tror att det finns många bra människor som försöker göra fantastiska saker och det är trevligt att fortfarande ha en plats vid det bordet.  

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i? 

-Chris - Vi har haft mega tur med recensioner, de har i allmänhet varit riktigt bra, vilket alltid är en trevlig egoboost, jag har varit helt slaktad i recensioner tidigare men i andra band, men du måste bara ta det på hakan, det är trevligt att läsa positiva saker om vad du gör, men det är absolut en subjektiv sak och det kommer alltid att finnas människor som tycker att det är hemskt.

 

Om du fick välja fem band från förr och historien och nutida och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt? 

-Chris - Alltid en tuff fråga och mitt svar är aldrig detsamma, jag har haft turen att spela med många av mina favoritband, men av de jag inte har  spelat med kommer jag att Ya med; The Clash, The Ramones, Pinhead Gunpowder, Bad Religion och The Kinks.  

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Chris - Jag är inte säker på att det blir frustration så mycket som det bara lyfter dig lite, det finns förmodligen en vetenskaplig endorfin sak som händer det är jag säker på men för mig har det alltid varit den konstanta saken jag gillar att göra, kanske är det som mindfulness, för de 30 minuterna eller vad du än gör är du bara fokuserad på uppgiften just nu, världen finns fortfarande kvar när du är klar, men åtminstone får du de 30 minuterna.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)? 

-Chris - Som förälder hoppas jag att de kommer att chocka mig genom att fatta förnuftiga beslut och växa upp till att vara välartade människor!

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du? Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post? 

-Chris - Jag har alltid gillat att prata, skriva eller vad som helst, så jag tycker ganska mycket om allt, jag är inte säker på att någon är intresserad av något jag har att säga, men det är coolt att få din hjärna att fungera och ibland kommer du att snubbla på ett minne som får dig att le under tider eller kanske någon oavsiktlig visdom kan glida ut och förbättra någons dag.  

 

Framtidsplaner för bandet? 

-Chris – Framåt och uppåt antar jag, vi vill spela så mycket vi kan på så många ställen vi kan, det är rimligt begränsat av det verkliga livet, men vi gör så gott vi kan.  

 

Svenska band du gillar 

-Chris – Jag kan pinsamt lite om svenska band, så de enda jag sett är ganska stora, The Hellacopters och The Hives, båda bra förresten. Jag antar att Abba hade några låtar också! Jag spelade också med ett gäng fantastiska band när vi turnerade där borta, men en kombination av dåligt minne och brist på språkkunskaper gör att jag inte kan nämna något av dem.

 

Visdomsord? 

-Chris - Jag är inte den klokaste killen som någonsin levt, men jag tror att göra det bästa du kan och njut av det du har medan du har det verkar vara en rimlig syn på saker.  

 

Något mer att tillägga? 

-Chris – Jag tror att vi har täckt uppd et mesta, så inget annat än uppskattning för att du intresserar dig för det vi gör och jag hoppas att vi en dag får ta med Kicked In The Teeth över till Sverige, vi får spara så att vi kan köpa en runda!