Kassengpiht är ett band som jag fick en riktigt bra skiva från. De kommer från Tyskland och här är intervjun med gruppen som är gjord i juli 2022. B

 

erätta gärna lite om gruppens och medlemmarnas historia just nu. Ålder, familj, band före och vid sidan om?

-Rosie: Ålder 34, 1 bror, 1 syster. Har en flickvän sedan 15 år. Föddes i Tegernsee, växte upp i Neuburg/Donau. Känner Daniel sedan tidigare. Där spelade han i ett punkband som heter "Kongfuß". och bor nu i München. Är egenföretagare i sitt eget filmbolag. Rosie har smittats av punk av sin bror och lider fortfarande av det. Hans val av botemedel är nu Kassengipht.

Daniel: Daniel - (inga mer pengar kvar för ett lämpligt smeknamn), 37, föddes som gitarrist i fel kropp. Under puberteten upptäckte han sedan sin besatthet som basist. Han spelade i flera (okända) band och projekt, även tillsammans med Rosie.

Hamster: Hamster - Ålder 35 år och kör trummorna. Spelat tidigare i flera garageband, men sällan gjort det på scen. Men med minst samma alkoholkonsumtion som stora rockstjärnor (före rehab). Band-djävul: Fungerar gratis och gör sitt jobb mycket bra. Lurar de andra medlemmarna i regelbundet att göra saker de inte ska göraaaaa....!

 

Har det varit många lineupändringar?

-Band: Nej, Kassengipht är så originella som det kan vara!

 

Kassengipht, hur kom det namnet upp? Vad betyder detta? Det är svårt att uttala tycke jag?

-Band: Namnet Kassengipht härstammar från ett annat tyskt ord "Kassengift" som betyder "gift i kassan" och kommer från teaterkulturen. När en pjäs var så dålig, att ingen kommer på  deras shower, kallades den pjäsen "Kassengift" eftersom det inte fanns någon betydande inkomst att förvänta sig för den pjäsen. Idén att skriva "gipht" med "ph" är bara ett uttryck för att vara punk och inte följa regler :)

 

Är det fortfarande viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt?

-Band: Vi tror inte att det finns något behov av att producera en CD nuförtiden. Men definitivt en LP eftersom det i punk- och skinheadkulturen alltid är att föredra och köpa. Dessutom känner vi att musik har ett större värde och blir mer hyllad på vinyl än på något annat medium. Medveten konsumtion av musik (slå på skivspelaren, ta ut vinylen ur en handdesignat omslag, sätt på den, rengör den från damm och sänk försiktigt pickupen för att njuta av ljudet) är fortfarande en av våra favorittyper.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller? Om inte har när kommer ni?

-Rosie: Nej, vi har aldrig varit i Sverige, men du bjuder in oss? Om du berättar var vi ska spela, kommer vi att vara i bilen direkt!

Daniel: Som band har vi inte besökt Sverige, ÄN! Men tack för att du bjöd in oss, vart ska vi komma ?

Hamster: Har varit på IKEA tidigare, men blev aldrig tillfrågad om att spela där...

 

Vilka länder har haft glädjen att höra bandet live?

-Band: Vi upptäcker en hel del streams från andra länder (Östeuropa, Japan, USA) men live på scen har vi bara uppträtt i Tyskland hittills.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni tillsammans eller kommer någon med en text och några med musiken eller hur gör ni era låtar?

-Band: Rosie brukar förbereda idéer för nya låtar. Han utarbetar också riff och texter och "simulerar" med hjälp av en trummaskin. Under våra rep går vi igenom detaljerna tillsammans och tränar detaljerna. Även ljudet i replokalen är oftast helt annorlunda än när man komponerar något hemma vilket ibland gör att ett utkast till låt hamnar i ett helt annat sound och stämning.

 

Det verkar som om era texter är viktiga, finns det något ni inte kommer att skriva en låt om?

-Band: I punk är allt tillåtet. Vi kan inte riktigt tänka oss att något är en tabu. Våra krav är att våra låtar ska gå djupare än bara "enkla" rimmade punklåtar (inte för att dessa inte är bra, vi vill bara ha ut lite mer av dem). Men visst är vissa förenklade låtar (t.ex. om drickande och andra hobbies) också en del av vår lineup, eftersom de också är roliga.

 

Berätta lite om följande texter …

-9.1: Keine Toleranz Låttiteln betyder "Ingen tolerans" och handlar om olika sexuella intressen men helt utan någon bedömning (frihet till folket) i första hand. Senare i låten påpekar vi mycket tydligt, att alla typer av sexuellt våld, förtryck, exploatering och liknande är förkastliga och vi reagerar med "ingen tolerans" på någon av dessa handlingar.

9.2: Ultima Ratio Ultima Ratio är en låt som illustrerar ett klassiskt landskap där en "mobb" kämpar mot polisen och i allmänhet. I "proletariatets" perspektiv accepterar de inte längre skammen och anger sin fasthet för förändring även genom att använda ett "ultima-förhållande".

9.3: Tumultismus Tumultismus (tumultism på engelska) är en psalm eller snarare ett rekviem till vår mest älskade bar/pub i München från förr. En plats att träffa många olika subkulturella människor, lyssna på musik och ta (några) drinkar/öl.

 

Hur är det att leva i Tyskland nuförtiden, rasister, politik, covid etc?

-Rosie: Covid suger, rasister ännu mer! Och fråga mig inte om politiker.

Daniel: Tyvärr känns det någon gång som att speciellt i punk- och skinhead-subkulturen är varje åsikt nedrankad, oenig eller till och med avvisad. Du måste alltid bevisa dig själv medan den faktiska delade tankegången är helt utanför räckvidden. Som på ett sätt där alla har behov av att visa varandra en är mycket mer punk eller skinhead än alla andra. Det är bara dumt och leder till mer och mer separation inom samma ideologi.

Hamster: Globalt i allmänhet och i Tyskland specifikt finns det en ökande radikalisering. Tyvärr finns det fortfarande rasister och naturligtvis är de fortfarande skitstövlar. När det gäller politik måste man tydligt skilja mellan en politisk attityd och politisk extremism. Det blir svårare och svårare att välja något ämne som inte får missbrukas för att anklaga ett politiskt tankesätt som artister aldrig avsett.

 

Kallar ni er punkband, streetpunkband eller kallar ni er bara för ett rockband? Är det viktigt att nämna punk samtidigt som ni pratar om ert band?

-Rosie: Du kan kalla det street-punk, Oi!-punk, punk-punk allt är ok. Det är inte viktigt för oss att nämna någon av dessa genrer, men det är där vi hör hemma.

Hamster: Punk är inte mode eller en tydligt definierad musikgenre utan ett sätt att leva som bland annat uttrycks via musik.

 

Har ni något favoritfotbollslag (jag supportar Arsenal själv)?

- Band (utom Hamster): St: Pauli (Tyskland)

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favorit ölstil ? Ni har ingen egen Kassengipht-öl?

-Rosie: Det är synd, vi får regelbundet betalt i öl! Men om öl är så dyrt i Sverige behöver vi självklart minska vår utrustning och öka ölmängden.

Daniel: ** öpnna en öl ** → zischhhhh

Hamster: 1. gratis öl, 2. kall öl och 3. öl!

 

Har ni inte gjort några andra skivor än Reizend. När kommer nästa skiva?

-Rosie: Nej, bara Reizend hittills. Men vi jobbar just nu på vår andra skiva.

Daniel: Vi hoppas kunna besöka inspelningsstudion någon gång i början av nästa år med nya låtar, som är tänkta att vara lite annorlunda i sin övergripande stil. Vi vill och försöker få lite mindre av "fun punk" men lite mer av "in your face!" Vi gjorde en mini-CD med vår första "Singel" Rabensohn "In-House" (egenproducerad)

 

Vad är er styrka när ni spelar live?

-Rosie: Vi försöker inkludera publiken, prata nonsens på scenen, göra narr, fylla scenen med konfetti och så vidare.

Daniel: Att göra skits och säkert vara skitiga!!!!

Hamster: Dricker öl och uppträder måttligt på scenen.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar ni?

-Band: Skinheads, Punks, Rock'n'rollwe, vackra tjejer, berusade människor, de vanliga misstänkta, vanliga människor, människor som vill ha en fantastisk kväll, nakna :D och alla andra som inte gillar oss än!

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker när ni lyssnar på musik?

 -Rosie: ... Spotify är användbart och nästan tillgängligt överallt när som helst, men saknar också äkthet och hjärta (av musik).

 

Säljer ni några skivor på dina spelningar, köper folk dem?

-Rosie: Visst, vi säljer våra skivor under våra spelningar (t-shirts och klistermärken också) eftersom vi är ganska stolta över det.

Hamster: Vi säljer våra skivor, t-shirts, en fantastisk tid och naturligtvis våra kroppar mestadels betydande över värde. Det är viktigt för oss att komma i kontakt med publiken, även efter våra spelningar. Därför erbjuder vi även vätskor och bra snack i vår merchhörna. Vi tillhör alla en subkultur, oavsett om du står på scenen eller precis framför den, vi hör ihop!

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det märkligaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

-Band: Vi fick flera recensioner för vår första skiva. Det är alltid intressant att höra/läsa vad folk tycker om vårt arbete. Du jämför dig själv med andra och deras recensioner för att lära dig vad som kan förbättras till nästa skiva. Samma sak gäller för livespelningar helt klart. Självklart gillar vi positiv feedback, men kritik är också mycket värdefull feedback. Visst finns det också troll som bara vill riva ner något, men vi bryr oss inte om dem. För det första gör vi musik för att uttrycka oss men tycker också mycket om att bli refererade av någon.

 

Om ni fick välja fem band från förr och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

-Band: Massor av olika band nämndes av oss alla. Vi kan nog aldrig enas om "bara" fem band. Så vi skulle starta en hel festival med våra favoriter. Och såklart med Kassengipht som headliner!

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Rosie: Jag antar det! Även om jag ibland inte är på humör att göra musik och repa inser jag att jag känner mig mycket bättre och lättad från det dagliga stressiga livet. Dessutom är det så roligt att generera kreativ produktion.

Hamster: Ja! Att göra musik är frustrerande när man hanterar dessa två idioter ... Skämtar bara. I allmänhet är att göra musik eller någon annan typ av konst är ett sätt att uttrycka dina känslor. Och att haka på!

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ?

-Daniel: Viktigast är att vara sann mot sig själv, följa sina egna intressen, oavsett vad andra säger. Detta kommer att orsaka provokationen på egen hand eftersom människor vanligtvis inte gillar det, när någon helt enkelt inte bryr sig och följer sina egna mål i livet.

Hamster: Jag är inte säker på om chockerande och provokation fortfarande är en upprorshandling. Men det är djupt inom oss alla att förr eller senare separera från den tidigare generationen i medel för åsikter och livsstil och för att få dina egna erfarenheter. Förutom hippies de suger bara! :D

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar ni telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

-Rosie: Intervjuer är aldrig tråkiga, vi har gjort alla olika typer av intervjuer (förutom TV-intervjuer hittills, men det skulle vi gärna göra!). Varje typ av intervju har sina fördelar och nackdelar.

Daniel: Inspelade intervjuer känns lite mer autentiska eftersom de är mer "ofiltrerade". Även liveintervjuer är bra och mycket roliga. Beroende på musikernas ölnivå förstås!

Hamster: Det beror på frågorna, men i allmänhet är intervjuer bra. Personligen föredrar jag liveintervjuer eftersom de är levande och intressanta ämnen kan komma upp under intervjun som sådan. Hela samtalet känns mer "levande".

 

Skivbolag?

-Band: Vår producent driver också ett litet bolag som samarbetar med ett stort distributionsbolag. Tyvärr är målgruppen inte så mycket punk/skinheadkultur. Men du kan köpa Kassengipht på Amazon, är inte det imponerande?

 

Några svenska band du gillar?

-Rosie: Perkele, Randy

Daniel: Millencolin, Hives, Refused, ABBA!!!

Hamster: (förutom: IKEA, Smörrebröd, Astrid Lindgren) Antipati, Trubbel, Perkele, The Baboon Show

 

Visdomsord?

-Rosie: Behöver komma på något.

Daniel: Svårt att översätta, det var vad google som föreslog: "mycket hjälper mångat" och "lägg ingenting i, då får inte ut något"

Stefan: Hela livet är en missad möjlighet, så ta med dig det du kan.

 

Något mer att tillägga?

-Vi börjar bli törstiga. Men tack för den här intervjun, vi hoppas att vi kan ge dig några intryck av Kassengipht och också hoppas att du och din publik gillar vår musik. Eftersom vi gärna spelar på vilken ny plats som helst kanske vi ses snart någonstans på vår nästa spelning, eller till och med spela någonstans i Sverige. Håll dina öl kalla och musiken hög!