Kardinal Synd verkar vara ett av Sveriges mest intressanta punkband just nu och jag upptäckte de först med deras Baltic City. Kolla in och läs om dem i denna intervju som gjordes i augusti 2018.

Lite historia om gruppen?
-Martin och Calle drack vin och bestämde sig för att de ville spela punk. Skrev en låt. Ringde Love och på den vägen är det. Typ!

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??
-Martin är en sådan där punksjungande hårdrockare som spelat i diverse metal-band och haft sig (Taedeat, Overthrone, Defiatory). Numera nördar han mest tv-spel och försöker förstå hur folk kan vara dumma nog att rösta på högern.
Calle är en halvt uppgiven gitarrandes medelålders vänsterröstare med stora ambitioner men helt utan tid. Önskar sig rättvisa, fred på jorden och WoW classic i julklapp. Har spelat tillsammans med Danne och Martin i diverse orkestrar sedan sekelskiftet. Spelar även indieskrammel i Statues.
Danne är en stor musiknörd som är trött på människor rent allmänt och undrar över exakt hur mycket idioti det kan finnas i världen. Han spelar också lite gitarr. Har spelat i Backbreaker, Inbetween och Taedeat.
Love som spelar trummor, ibland trombon och massa stämsång. Han är schizofren rent musikaliskt och spelat i många band men även några blåsorkestrar. Tidigare band inkluderar punkbandet Utopia, skabandet The Fitzgeralds och countrybandet Yellowstone Worries.

Jag kan höra mycket svensk punk från förr och nu, hör jag rätt? Var det bättre förr?
-Svar nej! Absolut inte. Allt är ju nytt någon gång och då kanske det är mest i förändring när en musikstil kommer till. Vi skulle nog hävda att det är bättre nu, när punk och andra musikstilar har fått växa upp och mogna. Liksom landat lite i vad de är och inte är, hämtat inspiration och gett detsamma till andra stilar. Band och musikstilar som håller sig för snävt i hur de tillåts uttrycka sig blir snabbt tråkiga och irrelevanta.

Kardinal Synd, är ni nöjda med namnet? Hur kom detta upp….! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?
-Herre jösses vilken svår fråga. Bandnamn kan ju verkligen variera i huruvida de passar ett band eller inte. Ibland känns det som att bandnamnen lite håller på att ta slut, hehe. De blir längre och mer krystade med tiden. Kardinal Synd är en ordlek på kardinalsynd, dvs dödssynd.

Vad är det bästa med att spela live?
-Det finns få kickar som slår den när allt sitter då man spelar live. Att då också uppleva att publiken dessutom tycker om det är fantastiskt. Det är en smått overklig upplevelse då publiken känner till ens låtar i förväg sjunger med och dansar. Det gör en glad och lyckligt ödmjuk.

Var är bäst att spela, var är sämst?
-Väldigt svår fråga att svara på men helt klart är att ljudet, både ut och det på scen, påverkar upplevelsen av att spela live mycket. Utöver det kan en glad och peppande publik göra vilken spelning som helst bra!

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?
-Jättebra! Vi har inte upplevt några som helst problem med att spela relativt uttalad politisk punk men då lever vi ju och verkar i Umeå som på många sätt är en fantastiskt stad, rent politiskt.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??
-Lagomt upprörd, lagomt arg, lagomt välspelad!

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Alla fyra i bandet har lyssnat och spelat punk sedan tonåren. Det är liksom ens livsmjölk. Ingen av oss skulle nog pekas ut som någon urpunk-typ men på insidan har vi punken och allra mest förkroppsligas den nog av ett politiskt ställningstagande med röda fanor vajande stolt och högt!

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?
-Något som är oundvikligt och som kommer att existera så länge det går. De som kan betala bör göra det och med åldern börjar man mer och mer värdesätta att kunna göra det. Det börjar växa fram allt fler betalningsmodeller som går ut på just det, att de som kan betalar så att även de som inte har råd får tillgång till musik eller annat (typ Patreon och liknande). Den modellen lär bli allt mer rådande framöver.

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? Känns det som om vi kommer att rösta om vi ska ha vår demokrati kvar i höst eller hur ska vi ställa oss till att SD blir större och större? Är det viktigare än någonsin att rösta eller vad tycker ni?
-Ja, det är viktigare än någonsin att rösta och det är viktigare än någonsin att höja rösten om orättvisor och allmänt förfall av en mjuk, inkluderande och humanistisk världssyn. Tyvärr lider alla "läger" av så kallade echo chambers och det är svårt att inte bara predika för redan invigda. Utmaningen blir att hitta arenor där det på riktigt går att påverka, genom att fortsätta peka på det positiva i mångfald, jämlikhet och demokrati. För vi står inför att ha ett nationalsocialistiskt, rasistiskt, tomteparti som landets kanske näst största om en väldigt kort tid. Det är på sin plats att inse att de horribla historiska parallellerna som hotar att bära frukt även i vår nutid faktiskt är på riktigt!

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?
-Om du frågar om det finns några bra band i Sverige idag så är svaret "Oh ja!" Alldeles för många för att nämna alla men här följer ett axplock. De stora först förstås; DLK, Asta Kask, Coca Carola, Strebers, Lastkaj 14, Björnarna, Skrammel osv. osv.

Spelar ni något utanför Sverige?
-Nej men vi skulle gärna göra det!

Andra bra band från utlandet?
-Propagandhi, Bad Religion, Rise Against med flera. Sedan lyssnar vi nog alla fyra på rätt varierad musik som indirekt influerar vårt musicerande, allt från Frank Zappa till Anaal Nathrakh.

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på annan språk än svenska?
-Vår omvärld, politik och våra alldeles vanliga liv. Kardinal Synd gör sig bra på svenska. Det skulle kännas som ett annat band på engelska.

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?
-Vi kommer aldrig skriva om fel saker! 😊

Politik och musik, hör det alltid ihop? Känns det som om man kan påverka någon med texter politiskt? Det enda bra med att SD, högern etc styr är väl att punken blir större?
-Haha, ja punken kanske stärks av ökad idioti i världen men politik och musik behöver inte alls alltid höra ihop. Vad gäller Kardinal Synd så är det mesta vi sjunger om politiskt laddat med några få undantag så för oss känns det givet. Man kan absolut påverka genom politiska sångtexter, på det finns det ju många världskända exempel.

Bästa politiska band/artist?
-Propagandhi. Punkt.

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?
-Absolut. Det finns nog väldigt många som använder musik som något stärkande och identitetsskapande!

Ert omslag är riktigt fräckt på er skiva vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…
-Visst är det! Det är Martin, vår sångare och bassist, som gjort det. Med ett omslag kan man förmedla mycket. Det är helt klart inte en helt lätt konst att få till ett bra omslag men då man lyckas kan det till och med förhöja och lyfta musiken det omsluter!

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?
-Ja men vi tycker nog att det är något särskilt med att kunna ha en fysisk kopia utöver att man släpper digitalt, vilket ju idag känns givet! Det är roligt med vinyl också, det går att leka med grafik och layout på ett helt annat sätt.

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?
-Inget är någonsin roligt när allt bara är tråkigt.

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?
-Vi har nog en rätt varierad publik men de allra äldsta och de allra yngsta stannar nog hemma på ett Kardinal Synd-gig. Annars är väl den röda tråden mest svarta kläder 😉Det kommer kvinnor på våra spelningar men det skulle gärna få komma fler!

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?
-Helt omöjlig fråga att svara på! 🙂Finns för mycket bra.

Är det tråkigt med intervjuer??
-Nej 😊

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?
-En konsert ihop med DLK, Coca Carola, Asta Kask & Strebers/Dia Psalma skulle inte sitta fel!

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?
-Musik kan vara ett sätt att få ut känslor av olika slag men man kanske inte automatiskt blir en snällare person. Vi är nog argare idag fast på ett stillsamt, gubbigt vis. Det finns helt klart mer att vara arg på idag än på nittiotalet då vi var unga.

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?
-Vem doftar bäst i bandet? Carl Kardinal med lavendelfylld påvekrona.

Framtidsplaner för bandet?
-Komma ut och spela live. Skriva och spela in nya låtar. Lukta illa. Ha ont i ryggen som de gubbar vi är. Spela högt.

Visdomsord?
-Ingenting var bättre förr, allt är bara sämre nu!

Punk med bäst före datum, varför detta tillägg?

-Det är ju tacksamt att driva med sin egen gubbstatus. Kan det vara så att vi närmar oss vårt bäst före datum eller kommer vi stå i punkrepan om 20 år, det är frågan!