Kapriola är ett all-girl band från Tjeckien som spelar denna lite annorlunda metallbaserade musiken med fiol i musiken. Dom är från Ostrava och jag var i Prag för några dagar sedan och det är ett fantastisk land tycker jag .... Juli-2015

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?
-För hig har det alltid varit en prioritet att ha ett kvinnligt band - det är något lite annorlunda .. Men det finns massor av flickband överallt och jag ville inte ha ett band som detta - Jag ville ha ett band, som kan spela hårt och är instrumentellt på en hjögre nivå. Det är det som gör tjeband mer attraktiva för andra. Så jag bestämde mig för att bilda ett kvinnlig band och hitta de kvinnliga musikerna som skulle ansluta till mig. Det tog över 8 år, men det var värt att göra det och hålla bandet som finns i olikheter.

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Andra band förut?
-Våra åldrar är olika, våra intressen är mer eller mindre desamma, känslan är densamma. Det flesta av oss är vegetarianer.

 

Dona Michelle - gitarr, violin
Låtskrivare, textförfattare. Jag jobbar som musiklärare i skolan. Jag gillar att spela den elektriska sex strängade fiolen, det här är min nya hobby. Också tecknande, men det är mycket tidskrävande. Jag gillar matlagning, detta är ofta min stressborttagare. Ibland ordnar jag enorma vegeparty för mina vänner. Det dåliga - ibland skulle jag vara mer rasande och låt känslorna komma ut lättare.

Mercy: trummor
Mercyär en grovkalibrig kvinna. Hon kom in i bilden som"Deux ex machina" när ingen hade förväntat och hon började omedelbart härska med sina trumpinnar över hela bandet. Förutom trummor, tycker hon om boxning, som i själva verket går hand i hand med att spela trummor. Hon blir arg isnabbt, hon är vår lilla rasande Andromeda :)

Bass Barue - elbas, piano, texter
En speciell typ av eterisk varelse. Mycket attraktiv och smart samtidigt, vilket gör henne mer attraktiv och mer smart. Hon är den som har absolut balanserat sunt förnuft och det faktiska perspektiv, och hon sätter oss tillbaka till verkligheten, när vi gå vilse i vår ohälsosamma dos av subjektivitet och självkänsla. Hon studerar något mycket konstigt, men jag tror att det har något att göra med fysik och nanoteknik. Ibland när hon blir berusad, försvinner hon någonstans efter spelningen och vi måste söka efter henne i skogen :-)

Marqui: sång, bakgrundssång
Den yngsta komponenten i bandet. Hon spelar klassisk musik som hon studerar, spelar flöjt i Wien. Ja dåligt tror jag- hon gifte sig för en månad sedan :)
 

 

Jag tycker att jag kan höra både metall (naturligtvis mest), folkmusik och lite punkrock i ern musik .. Har jag rätt? Favoriter från förr?
-Ja, tidigare influenser. Nya CDn kommer att vara mer metalcore, vi arbetar redan på den. Kvinnors milda Metalcore.

Kapriola, vem kom upp med namnet, är ni nöjda med det ? Vilket är det bästa bandnamnet ni vet?
-Vi kommer från Ostrava - det är en tjeckisk stad och det har en hoppande häst i sin stadsvpaen. Kanske hästen gör den Kapriola (en typ av häststeg). Bortsett från detta, innebär Kapriola också en "galen liten sak" eller något vad som slutligen visar sig förvånansvärt, något ganska oväntat.
Nyligen har jag hört talas om ett tjeckiskt band och deras namn är något som "knulla mig lite", i Tjeckien. Vet inte vad de spelar, men namnet är oförglömligt.

Vad är det bästa med att spela live? Och vad är skillnaden med att spela nu och när ni började att spela?
-Vi får energi från människor, de får det från oss. Detta är det bästa, tvåvägsinteraktion. Den största skillnaden mellan nu och då är att nu kan folk våra låtar och de kan sjunga de med oss.

 

Och var är bäst att spela? Finns det någon plats du verkligen hatar att spela på?
-Inte riktigt. Vi gillar både utomhus festivaler och mindre intima klubbscener. Också att spela unplugged på en mycket liten klubb är mycket bra, folk är närmare oss och våra låtar.

Hur är det att spela den här typen av musik i Tjeckien?
-Folk här är mer drabbade av kommersialism och huvudströmmen. Men basen är bra, i alla fall. Det är svårt att spela på stora festivaler som är mycket attraktiva för oss.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Jordnära kvinnlig rock :)

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar det, men jag undrar bara hur du ser på det?
-Punk är filosofi. Ett slags revolutionär rörelse i sig själv. Åtminstone var det, i det förflutna. Numera är punk att provocera, ofta utan någon djupare idé. Vid 16 års ålder är man punk. Men det finns fortfarande killar som verkligen har ett punkhjärta ännu.
 
Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?
-När människor laddar ner något, betyder det att de gillar det. Jag säger: JA - håll på och ladda ner musik, dela den med dina vänner, lär er nya låtar och sedan komma ni att ansluta sig till oss på en livekonsert !! Fler nedladdningar - ju fler människor som känner tillmusiken (jag menar det bara från min inställning som musiker).

Hur är det att bo i Tjeckien nu? Politiskt?
-Ingen kommentar :) presidenten är en pajas.

Finns det några bra band från Tjeckien nu? Är musicscenen stor? Hur är det i din hemstad?
-Ja det finns några. Jag gillar ett - deras namn är Cast in Mind och de är tidlösa, jag gillar den här progressiva musiken väldigt mycket. Tyvärr är de inte särskilt kända, men som sagt - folk här är mer kommersiell och även i en rockmusiken behöver de enkla melodier, förstå osofistikerade texter, tydliga trummor och raka rör. Och kanske lite gitarr eller trumonani. Det är vad folk vill höra med en öl i ena handen och en stor bit kött i den andra, när de besöker en rockfestival. Hur som helst, det är mycket rik musikscen här, alla kan utveckla en smak för vad han gillar. Jag tror till exempel klassisk, jazz, folkmusik etc. är på hög nivå. Den mest kända händelsen här är Colours of Ostrava - kanske det största alternativet - etno - musikevenemanget i Europa.

 

Vad vet du om Sverige?
-Stockholm, Hög levnadsstandard, vacker natur, modern liberalt land. IKEA. Svensk popmusik, som drabbade alla på sin tid, svenska heavy metal scenen som Arch Enemy, In Flames, Opeth och Amon Amarth. Yngwie Malmsteen också. Jag skulle vilja besöka det landet en dag.

Har du hört några bra band från Sverige?
-Förutom vad jag har nämnt så började jag med Europe för 25 år sedan. Jag älskar Arch Enemy och Crucified Barbara. Mia är fenomenal.

Era texter, vem gör dem och vad påverkar? Endast på tjeckiska?
-Oftast jag. Ett evigt söknande, relationer, livet självt. Ja, vi är ett tjeckiskt band och vi sjunger på tjeckiska. Jag har ett annat projekt också och här använder vi engelska ibland.

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?
-Visst, många. Kanske motorcyklar, det var det första som kom till mitt huvud :)

Politik och musik, går det hand i hand?
-Kanske. Viss politiker är även bra musiker (Jag vet bara en eller två) och vissa artister kan uttrycka sina politiska övertygelser. Vi har några musiker här, mestadels folk sångare spelande gitarr, de pekar ofta ut något för vad människor anser vara fel. Förr i tiden (i vårt land) om man uttryckte politiska eller sociala attityder så gick det hand i hand med att vara politisk fånge.

 

Bästa politiska band / artist?
-Michael Kocáb (Tjeckien) och bandet hette "Pražský výběr" (Pragval eller något liknande)

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?
-Inte säker på om det verkligen kan förändra någonting, men det har vissa influenser såklart. Vi påverkas alla av vad vi hör och vad vi lyssnar på. Då kan vi växa upp och vår musiksmak växer upp också. Men man måste söka efter musik och gömma sig från att attackeras av ljud, dålig musik eller buller. Det finns ljud som är mycket trevligt att höra, inte bara musiken.

 

Första skivan, sista skivan och dyraste skivan du har köpt?
-Det var rikigt länge sedan jag senast köpte några skivor,nedladdning mer bekvämt. :) Jag minns inte den första skivan jag verkligen köpte, jag hade nästan allt viktigt som jag fått på vinylskivor av min far, jag tror att jag köpte några slovakiska metallskivor i grundskolan. Och jag köpte en vanlig skiva med Angra för två år sedan. Och den dyraste var nog CD-skivanmed Vanessa Mae.

Är det viktigt för dig att få ut era skivor fysiskt också? Nya saker på gång? Label?
-På livegigs så köper människor våra skivor, de föredrar att ha dem fysiskt. Ny CD ska vara klar i höst. Inte säker på etiketten ännu.

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?
-Alla dessa roliga saker händer bakom scenen, på backstage när man tar bilder, makeupstunden, resan till konserter och så vidare. Lyckligtvis kommer det aldrig ut. :) Jag kommer ihåg en spelning, där vår sångare satte på sina nya skor, hennes nya superskor med stora tunna klackar och sedan jag minns att se henne balansera på scenen, faller ner, rullar runt, tar upp mikrofonen och sjunger på, som ingenting har hänt. Detta var en bra anledning att skratta, främst för oss på scenen. Eller en annan spelning,när vår trummis under ett solo bröt sin trumpinneoch en del av det träffade ögat på vår basist, det var mindre roligt, men väldigt lutsigt.

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?
-Män, kvinnor, barn. Vi saknar aliens och det tredje könet.

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

4 non blondes - Bigger better Faster More

Steve Vai - Firegarden

Whitesnake - Slip on the tongue

Ozzy Osbourne - No more tears

Sibelius and Mendelsson volin concertos by Sarah Chang

Live konserter:

Crucified Barbara

Andy Timmons "Live Resolutiuon"

G3

Muse - Main Square 2015

Andrew Bird

 

5 saker: hälsa, musik, veganism, lycka, familj


Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??
-Inte alltför tråkigt :) och bara tillräckligt många av dem, alltid överraskande med nya frågor.

Fråga frågan ni aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?
- "Tror du att veganism är ett bra val för livet?"
Ja, jag är övertygad om att bli vegan är det bästa valet för någons liv. Det är det bästa du kan göra för dig själv och för hela planeten.

Framtidsplaner för bandet?
-Göra klar nya CDn, ny promo, ny video, nya konsertuppsättningar för nästa år

 

För dig själv?
-En ny gitarr, huggormsfiol, förbättra mina heminspelningsmöjlighter, vila, vego partys med mina vänner, ordna kompositioner för mina elever, balansera mitt sinne

Jag tycker att omslaget på eraCD-skivor är riktigt snygga,vem var det som kom upp med idén? Vilket är ditt favoritomslag?
-Basisten kom med denna idé och bilden teckandes av en dotter till vår vän, hon var 15 år gammal när hon teckande det.
Jag gillar Gary Moore fick Still got the blues skivomslag, jag minns det från min barndom.

Visdomsord?
-Älska djur. Inte äta dem. Låt inte din kropp att bli en begravningsplats andra varelser. Djur är här för sig själva. De var inte skapade för människor, precis som svart inte skapades för vita och kvinnor skapades inte för män.

Nåt att tillägga?
-Ta paraply, det kommer att regna ...