Hej Peter.

FUCK! Jag glömde! Förlåt... Jag har svarat på frågorna för en vecka sedan men vi hade några datum utan internet och jag glömde att sända den till dig. Fan, jag är ledsen, men här kör vi och tack igen!

Tack

Allan // The Kandidate

Så början intervjun med Allan från den danska gruppen Kandidate. Jag såg dem som förband till Volbeat och deras energi kan inte missas avnågon...Oktober-2010

Jag vet att Jakob var med i Hatespehre. Vilka andra grupper har ni varit med i?

-En lång lista... KB och jag har varit med i både Withering Surface och Thorium tillsammans, KB spelar i ett punkband som heterHitchcocks, och vi har båda varit med i ett crust band som heter Parasight. Jacob spelar gitarr i Last Mile. NP har spelat i en massa band som ingen har hört talas om men kanske du känner till Human, som han var med i en period.

 

Lever ni på musiken eller har ni vanliga jobb?

-Nej, vi har alla vanliga jobb.

 

Jag såg er sm förband till Volbeat förra fredagen och det var en mäktig upplevelse, vad är ett styrka live tycker du?

-Ah, cool! Vi har spelat en del bra spelningar på denna turné. Det är roligt att spela på stora arenor och även om det är tufft när det är 80 % tomt på arenan när vi spelar. haha. Men som första förband är det väntat. Den störsa styrkan att spela live är att vi älskar det och vi spelar bra ihop. Jacob är en energisk frontman som gör det ännu roligare.

 

Det känns lite som om Jacob är er frontfigur och att ni håller er lite i bakgrunden är det något som är medvetet eller är det bara så att Jacob är så "vild" att det bara blir så här?

-Man, Jacob är scenen... Hean är 100% och är omöjlig att orka med i samma tempo och vi känner oss ganska bekväma med detta. Det är bara så det är, vi har inte planerat något. 

 

Tror ni att folk som spelar den här typen av tuff musik är lugnare folk eftersom man får ut ilskan på scen och på skivor?

-Well, kanske. Jag skulel vara samma person, jag är den lugnaste man som finns. Men jag tror definitivt att aggressiva och rastlösa männsikor skulle bli bättre av att spela metal.

 

Er musik är väldigt mycket hardcore tycker jag, hur skulle du själv beskriva den med tre ord?

-Death, thrash, punk. Jag kan hålla med dig om hardcoregrejen men det är inte det jag tänker på i första taget.

 

Vad betyder punk ör er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Vad är er relation till punk?

-För mig handlar det bara om musiken. Jag känner mig inte som en punkare men jag vet att KB gör det mer. han är så nära straight edge som man kan vara och han är inne i PMA-sakerna.

 

Nu kanske det är svårt att säga vilken typ av människor som kommer på era konserter eftersom ni just nu är ute med Voilbeat och Entombed men när ni spelar vilka kommer då?  

-Hmm, det är svårt att säga eftersom vi egentligen aldrig har spelat riktiga headlinerspelningar. Vi komemr att sluta med denna turné i oktober när vi tar ett break från denna turneén. Men allt som allt så verkar det som ungar som gillar In Flames och gamla som gillar Dismember (som vi själva) gillar oss. 

 

Ni är inte med på hela turnén som Volbeat gör, varför är ni inte med på den sista delen av turnén?

-Jag vet inte men jag tror att det beror på att bokningsagenten i England ha andra intressen än oss. Jag visste inte ens att de skulle till England förrän vi träffade dem första gången i Malmö.

 

Hur tror ni att Volbeat tar er musik?

-Olika alla av dem. Jag vet att Michael gillar det vi gör annars så hade vi inte varit här. Jag tror de andra tycker att vi är OK och det är så. .

 

Hur är det att  vara på turné med Entombed och Volbeat,det har inte varit så många konserter så det kanske är svårt att säga?

-Det är riktigt bra. Vi är bra polare med Volbeat och vi har alltid varit Entombedfans sedan de gjorde Left Hand Path. Alla är coola och vi har det sitbra och vi behandlar riktigt bra av deras killar, lokala promotors och arenorna. Så visst, det är skitbra.

 

De andra banden är trevliga killar efter vad jag förstår?

-De trevligaste människorna.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Danmark just nu? Förstår folk detta eller är ni mer populära i andra länder?

-Det går bra.  Det vi gör är inte det vanliga i Danmark men det är ett litet land och det finns modesaker som vi inte är en del av. Jag tror att vi är mer populära utomlands.

 

Until we are outnumbered , är det ert debutalbum?

-ja, det är det.

 

Hur verkar Napalm so bolag?

-Hmm... det är svårt att säga. De släppte vår skiva, det är ungefär det. De gjorde en fin kampanj och en del intervjuer men sedan vi har inte hört så mycket mer av den.

 

Var står ni när vi snackar nedladdning och mp3?

-Jag brukade att ladda ned musik själv och sedan köpte jag CD.n ifall jag gillade den.Jag gör det inte längre men jag tycker att nedladdning ör en ganska bra sak. I en del länder(som vårt eget) så är CDs så dyra och ifall folk inte har pengarna till dem så ser jag hellre att de laddar ner vår musik och går till spelningarna. Jag säljer hellre en biljett och en t-shirt istället för  en CD. 

 

Är det bra eller dåligt för ett band som ert?

-Det är bra. Inte många skulle köpa en Cd med ett debutband som vårt bara för att de sett en annons eller liknande med oss. Det är coolt att folk kan kolla in oss på internet för att kolla in bandet. Förhoppningvis gör de det. Jag laddade ned den nyaste Converge eftersom jag inte kände till dem och ville kolla in dem. Jag blev ett fan och gick och köpte de andra fyra skivorna inkluderat det album jag laddade ned. Ifall jag inte hade laddat ned dem så hade jag nog aldrig köpt en CD eller gått och kollat en konsert med dem.

 

Säljer ni mycket merchandise eller(Jag köpte en svart t-shirt men har ni mer saker)?

-Naa, egentligen inte. Men tack för att du köpte. Vi vet inte vad vi skulle vänta oss inför denna turnéen.. Det kan vara allt från 1 till 20 saker, jag tror medel är fem per kväll så det är väl OK- Vi tog säkert med oss för mycket men vi har en turnetröja med datum där bak och en enkel grön med logo bara och en huvtröja med logo. Förutom det har vi två äldre saker men de har inte visats på alla ställen.  .

 

Hur är det att leva i Danmark, politiskt menar jag?

-Jag är inte inne på politik och vi är inget politiskt band, så jag går inte in för djupt i detta. Vi har en högerorienterad regering just nu och för mig är det okej. Mest eftersom oppositionen inte har något att erbjuda istället.

 

I Sverige kom våra "rasister"  Sverigedemokraterna in i regeringen. det är samma i Danmark, vad skall vi göra åt rasisternas tankar? ,

-Folk har rätt att säga och tänka vad de vill. Ifll de är rasister, det är bara på grund av deras fördomar mot folk så är det så att jag är ledsna för deras skull. Ifall vi vill göra något så skulle det vara bättre med information och integration, inte fördomar och isolering.

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Oh yeah! Jag har varit ett fan av svensk metal sedan jag var ung och hörde Europe för första gången. Mina favoriter är fortfarande Opeth, Entombed, Dismember, At The Gates/The Haunted, Disfear, Mustasch, Katatonia, och jag skulle kunna hålla på i timmar..

 

Är det viktigt att sjunga om "viktiga saker" och inte bara om kärlek(jag vet att kärlek är viktigt men ni förstår vad jag menar)?  

-Yeah, jag förstår vad du menar. För mig handlar det inte så mycket om att propagera för folk. Det handlar om musik och sången är viktig för musiken och det är nödvändigt att ha texter till den. Det räcker för mig. Jag bryr mig inte så mycket om det och jag läser aldrig texter med andra band. 

 

Vem gör texterna i Kandidate?

-För albumet gjorde KB och jag 50% var, men på det nya materialet är det Jacob som skriver texterna. 

 

Och musiken?

-KB och jag brukade att göra musiken själva och det kommer troligen att fortsätta så på de nya låtarna. Men efter att vi har spelat in skivan så är det fyra medlemmar som är intresserade av att skriva musik och säga vad de tycker så jag tror att alla kommer att vara involverade i framtiden.

 

Var har det varit bäst att spela hittils(snälla säg Göteborg....)?

-Haha,Göteborg har varit den bästa arenan hittils men de mindre ställena är bättre för oss så jag säger Luleå, det var underbart.

 

Hur är en bra konsert med Kandidate?

-Så länge det har varit några.  För oss är det bra när folk kommer upp på scen och tar del i showen, du vet..Självklart är det bar när folk bara står och kolla in oss också, jag gör det själv men det är kul när det blir en synergi med publiken. Vi hade det i Göteborg och även i Luleå och Sundsvall.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi har skrivit tre låtar för nästa skiva. Kanske du märkte att vi spelade de på turnén. Vi har tagit med utrustning så att vi kan skriva och spela in medan vi är på vägarna och är tillsammans hela dagarna- Det är meningen att vi skall spela in nya skivan tidigt nästa år och förhoppningsvis en turne nästa vår också.

 

För dig själv?

-Jag har inga framtidsplaner just nu. Jag är en gammal man och är nöjd med mitt liv just nu...Tråååkigt , jag vet. Men jag har en massa jobb med Kandidate och jag kommer att hålla på med det ett tag för att hitta på nya äventyr.

 

Fem skivor som ni inte kan vara utan i turnebussen?

-Hmm... jag pratar för mig själv såklart. Ifall vi inte hade varit på turné med Entombed så hade det varit  Morning Star, Seizures In Barren Praise med Trap Them,  Back In Black avAC/DC, Slaughter Of The Soul av At The Gates ochStinking Up The Night med Death Breath. Men det är nu, imorgon är det säkert något helt annat...

 

Visdomsord?

-Ifall du inte vet hur du ska göra det, gör det inte.

 

Nåt att tillägga?

-Inget förutom att ge ett stort tack för intervjun och för att du kom på vår spelning och din support. Det betyder en hel del för oss.