Käftsmäll är en grupp med några gubbar som är frustrerade. Jag skickade de en intervju och nåhgra timmar hade Putte och Micke svarat. Maj -2018

 

Lite historia om gruppen?

-Fyra frustrerade gubbjävlar som inte vill ha förändring ville starta ett band för att sprida sin vision till likasinnade. Finns inte så mycket mer historia. Jo vi har funnits i drygt ett år.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??

Alltså vi kan sammanfatta det så här. Vi är alla medelålders. Alla har familj, barn, hus/bostadsrätt, bil, jobb. Stabilt sidoläge. Med andra ord har vi blivit såna som vi gav fingret åt en gång. Alla har spelat tillsammans i band före i olika konstellationer senast spelade Putte, Johan och Gunnar i The Chapsticks, ett rockabilly band.

 

Jag kan höra mycket gammal punk och då både svensk och engelsksjungen, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Absolut. Gammal Punk är bäst. Då kunde man höra vad budskapet var, inte som i dag då det brölas fram och man tycker att ju snabbare desto bättre. Men det finns massor av band idag som vi gillar, både gamla och nya.

 

Käftsmäll, är ni nöjda med namnet?

-Si!

 

Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Vi tycker att Käftsmäll andas 77. Asså det finns så många bra bandnamn. Personligen kan Putte tycka att Mobbade barn med automatvapen är en stark kandidat. The Kristet Utseende går inte heller av för hackor. (Micke)

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Känslan när man ser publiken gå igång Är det ett bra ställe så får man gratis öl.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Intima ställen med publik som gillar det vi spelar. After ski kanske är det sämsta. Äh, vi spelar nog varsomhelst bara vi får spela.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag??

-Vi får massa cred för att vi spelar punk som härstammar från den gamla skolan. Folk har en igenkänningsfaktor som tar dem tillbaks till den gamla goda tiden.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??

-Svensk punk 77. 

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är ett sätt att tänka, vågar man tänka punk vågar man gå utanför normen, vara sig själv.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Som med allt nytt så finns det både bra och dåliga aspekter. Det som är bra är att det finns mer musik att upptäcka, det dåliga är att man tappar känslan av att längta, tråna, gå i affärer och leta ny musik och få lukta och hålla i den fysiska skivan. Plattformar som Spotify är bra men det ger inget klirr i kassan till oss små artister.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

-Sverige idag är ett land där många bygger upp murar för att de är så rädda för varandra. Politiska partier och deras svansar ljuger och ändrar sig för att få röster och likes istället för att försöka göra skillnad. Enkla svar på svåra frågor går före att tänka egna tankar. Vi står för mångfald och för att alla människor är lika mycket värda oavsett vad.

 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad?

-Det finns massor. Hellacopters, the Baboon Show och Asta Kask till exempel.

DödsBabs, Zero Zero, 16 Ton Rockers är ett par band från Stockholm, vår hemstad, som vi spelat med/ska spela med och gillar. ApanJapan är också coola och roliga att spela med. 

 

Spelar ni något utanför Sverige? 

-Inte än. Vi skulle gärna göra det om vi får chansen.

 

Andra bra band från utlandet?

-Sham 69, Cock Sparrer, Die toten hosen, Motörhead...finns hur många som helst här också.

 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annan språk än svenska? Jag trodde låten Psykbryt skulle handla om den gruppen?

-Vi skriver som sånt som vi tycker är relevant som att bli äldre, gå till jobbet, bli bländad av en mötande bil osv. Psykbryt som är en cover på Sham 69:s Borstal Breakout som i deras version handlar om att bryta sig ur ett ungdomsfängelse, handlar i vår version snarare om att sitta inspärrad både fysiskt och psykiskt i sig själv. Jag har skrivit låtar på engelska men har insett att svenska är det språk jag behärskar och bäst kan uttrycka mig på plus att när man sjunger på svenska så fattar folk vad vi vill säga (Putte)

 

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Vi kan skriva om allt. Inget är heligt.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop??

-Inte alltid. Det finns bra och dålig musik av båda sorterna. Men det blir alltid bättre om det är texter som betyder något, som kommer från hjärtat eller skrevet.

 

Bästa politiska band/artist?

-Svullo, Nationalteatern, Gudibrallan

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Absolut. Det finns ju många historier om folk som blivit inspirerade att göra något åt sin situation eller låtit bli att ta livet av sig på grund av texter som betytt mycket för dem.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…

-Tack! Det har Putte, vår sångare och huvudsakliga låtskrivare gjort. Vi tycker att det hjälper om omslaget visar vilken stil man har. Vårt favoritomslag...Elvis Presleys debut album

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Vi tycker det, som de gamla gubbjävlar vi är. Vi tryckte bara CD, inte vinyler, till den här upplagan men kommer att göra det till framtida släpp. Bra skivaffärer hos oss är Sound Pollution och Mickes Skivor i Hornstull och så finns Skivfönstret kvar i Nynäshamn.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-Första gången vi skulle in i studio med Käftsmäll åkte vi fyra timmar ner i obygden och bokade in oss på ett vandrarhem i närheten över en helg. Det visade sig att det inte ens fanns trummor på plats trots att vi lyssnat noga om utrustning och vad vi skulle ha med oss och stället var vattenskadat. och så var det en sunkig snubbe som mötte oss med ett tomt uttryck ungefär som ”vad gör ni här öhhh” Det var bara att dricka tusen öl och sedan åka hem istället. 

I ett annat band hade vi en gång en get i publiken som högljutt gillade showen (Putte). Vi hade en gång en sångare som drog knät ur led på scenen, blev inburen på en stol och sen fick åka till sjukhuset. Folk tyckte att det var den sämsta scenshow de sett...(Micke)

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Punkare, Polare, Musikanter och Luffare. Alla är välkomna!

Ah det vi kan sakna är mer folk som vågar dansa framför scenen.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Skitsvårt. Motörhead på Hultsfred och Ace-of Spadesplattan går inte av för hackor. För att inte tala om alla gånger man sprang på Ultrahuset och Tre Backar och allt vad det hette första halvan av åttiotalet och såg band som Union Carbide Productions, Asta, Köttgrottorna mfl (Micke). Putte: X-Ray Spex  Germfree Adolescents, Sham 69 Tell Us The Truth, David Bowie Scary monsters, Cock Sparrer Shoock troops, Hillbilly moon explosion Raw deal. Ramones på Grönan 1988, Sham 69 original setup´77 på enArena 2013, Självklart är det kul att ha sett Ebba Grön då det begav sig.

 

Är det tråkigt med intervjuer??

-Nä. Inte när frågorna är genomtänkta och man märker att den som intervjuar har lyssnat på musiken.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Sex Pistols, The Clash, The Specials, Sham 69 och Stiff Little Fingers vore en bra lineup. Bokar du så lovar vi att komma! Släng in Elvis Presley och Johnny Cash också (Putte)

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Det är det. Att giga eller att gå ner till replokalen är en nödvändig ventil för att hantera tillvaron. Vet inte om vi är argare idag, det kan fortfarande brinna till men kanske på grund av andra orsaker.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?

Den här.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Vill ni spela på Globen? Nä, för vi kommer aldrig dra så mycket publik.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Världsherravälde på hemmaplan och bli sponsrade av Hembrygdsföreningen. Och spela in mer, släppa fler EP´s och spela mer ute.

 

För dig själv?

-Våga vägra åldras med värdighet (Micke)

Kämpa tills jag dör (Putte)

 

Visdomsord?

-Den som söker skall basta i motvind.

 

Nåt att tillägga?

-Nä. Det var uttömmande.