Johan Svedberg kom ut med sin skiva på Troglodyt Records och jag var inte sen att skicka honom ett gäng frågor som han besvarade i mitten av jun-2007

 

Berätta om dig själv?

-Tja vad ska jag säga, jag är 32 år, kommer från Ronneby i Blekinge men bor i Uppsala (pluggar till lärare) och har alltså precis släppt min andra skiva.

Gott så.

 

Band före, band bredvid?

-Har spelat i massor av band förut men en favoritorkester är ju numera insomnade Sven-Stenis Kvintett som vi haft mycket skoj med, det var där allt kom igång.

 

Familj?

-En underbar fästmö, fem stycken kinesiska vattensalamandrar och en Hyundai Getz ? allt man kan tänkas behöva.

 

Dina texter är ganska självutlämnande tycker jag. helst andra låten

En riktigt man som nästan känns som en kontaktannons ? Är den om dig

själv? Hur annars kommer texterna till?

-Låten heter ”Riktiga män” och är mer en betraktelse över manlighet i allmänhet och hur det kanske borde vara i vissa fall. Kontaktannons, hmmm?nej det låter märkligt, snarare tvärtom. Däremot skriver jag ofta om mina egna eller nära vänners upplevelser.

 

Hur kom det sig att det blev sådan här musik?

-Jag har alltid gillar svensk visa och gillar bra texter så varför inte?

 

Jag tycker det känns som om punken finns någon stans där i bakgrunden?Stämmer det?

-Självklart finns punken, hur skulle man kunna undvika den? Gillar en hel del punk även om jag numera sällan lyssnar tyvärr.

 

Din relation till punken?

-Den är som sagt mycket god, gillar KSMB bäst men har även haft en ganska svår Exploited-period någon gång på gymnasiet. Såg några som kallade sig Görans pension på nätet, grymt bra om de vill kalla sig punk.

 

Finns det några bra band/artister i Sverige idag?

-Jomenvisst, massor. Maud Lindström skriver grymma texter, Caj Karlsson sjunger fantastiskt, Robyn rockar, Cardigans gör gjutna plattor numera osv. Skulle kunna skriva en sida eller två om detta. Måste nämna Pelle Carlberg också, galet bra, och Blommor.

 

I utlandet?

-Pust... Carla Bruni, Gillian Welch, Steve Earle, Springsteen, Wilco, Ani DiFranco, Alanis m.fl. m.fl. Har hört att Pogues ska återuppstå på Way out west i augusti, trevligt.

 

Du spelar ganska ofta ute? Var är bäst? Är det alltid med band eller

spelar du själv ibland?

-Försöker spela så mycket jag hinner i takt med studierna. Var som är bäst beror på humöret, både hos mig men mest hos publiken men Katalin i Uppsala var ju kul. Jag varvar solospelningar och lir på duo och trio med fullbandsspelningar.

Bandet bor i Ronneby och Malmö och jag i Uppsala så det blir som det blir ?

Hopslängt.

 

Vilket är roligast att spela, med band eller själv?

-Beror på, blir olika grejor men kanske ändå guttast med hela bandet.

-

Spelar du bara egna låtar? Hur mottas dem av folk som aldrig hört dig innan?

-Till 99 % egna låtar men en och annan tolkning slinker med ibland. Tycker att folk tar emot dem väl oftast, om det är i rätt miljöer. Efter någon fotbollsmatch på krogen kanske inte är mitt bästa forum om du förstår.

 

Vad är det för typ av folk som kommer på dina konserter?

-Frisk blandning av människor av båda kön mellan 16 och 71 har köpt skivan så det är väl där någonstans det ligger misstänker jag.

 

Var är roligast att spela? I vilken stad?

-Det är ju alltid kul att spela på nya ställen för öppna öron så att säga. Men en riktigt svettig afton på Jekyll&Hyde i Ronneby är ju inte heller fel, som en förfest hemma i soffan, kalas.

 

Vad jämförs du med. jag jämför dig som en blandning av lugna Pogues

och Sundström? Kommentar om detta?

-Det tycker jag låter väldigt snällt, tackar så mycket.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem

viktigaste sakerna i livet?

-Oj oj. Okej jag gör ett försök, skivorna; Pogues - If I should fall from grace with God, Ryan Adams - Heartbreaker, Stefan Sundström - En bärs med Neferitite, Steve Earle - The mountain och Lars Demian - Lycka till skulle vara en bra början.

Konserterna: Winnerbäck i Ronneby - 05 då min fästmö friade, Pearl Jam på Wembley sent 90-tal, Springsteen på Ullevi ?04 (?), Counting Crows på Vega i Köpenhamn ? 03 och Ron Sexsmith på Katalin i Uppsala i höstas bland andra.

Viktigaste sakerna då till slut: God hälsa, min familj och sambo, vännerna, en bra gitarr och fred på jorden.

 

Första, senaste och dyraste skivan i samlingen?

-Första var Anthrax-I´m the man, senaste var Catherine Wheel-Adam & Eve och dyraste vet jag faktiskt inte, kanske någon USA-import.

 

Mest pinsamma skivan?

-Jag har en hel väska med skivor som bara kommer fram väldigt sent på natten under blöta fester, jodå så att?

 

Vem tror du får årets sommarplågehit....blir det Markoolio som

vanligt?

-Med all den gratisreklam Frida (Dunka mig) fått borde hon ligga bra till men Markoolio är ju alltid på gång, kanske Gessle också va?

 

Har dina låtar hörts på radion mycket?

-I en del P4-kanaler verkar de funka bra. Det är ju inte NRJ-stuk på låtarna precis.

 

Troglodyt...hur gick det till?

-Lärde känna Sören som har bolaget genom Maud Lindström, tack Maud, och han tyckte vi var okej och det tackar vi ödmjukast för. Sören är kung.

 

Verkar det bra? Hur mycket tror du att din skiva kan sälja?

-Det funkar kalas, lättjobbat och inget tjafs precis som jag vill ha det Har ingen uppskattning på försäljning men hoppas på många så klart. En god recension skulle nog hjälpa till. Kom och köp!

 

Var står i mp3 debatten?

-Tycker att bolagen ska få ta en liten avgift för nedladdning så den som skrivit i alla fall får nånting. Detta borde de ha gjort från början så skulle vi inte haft den här debatten. Folk får gärna ladda ner mina grejor så länge de sprider dem.

 

Laddar du ner själv? Isåfall i vilket syfte?

-Laddar väldigt lite faktiskt. Jag är en sån då som vill hålla i fodralet och kunna kolla vem som spelar ukulele på spår 3 och så där. Laddar för provlyssning.

 

Hur tycker du det är att leva i Sverige annars? Politiskt?

-Jag tycker Sverige är fantastiskt. Givetvis finns det i alla land saker som kan bli bättre men på det stora hela är jag mäkta nöjd att bo just här. SVT, allemansrätt, Östersjön, Kicki Danielsson, frisk luft, sjukt mycket idrottshallar , vad mer kan man begära? Politiskt kan jag väl säga att jag inte röstade blått och oroar mig för allt som nu kommer att ske.

 

Framtidsplaner för musiken?

-Att hela tiden försöka komma framåt och bli lite bättre har jag alltid tyckt är ett lagom mål.

 

För dig själv som människa?

-Bli en bra lärare och en god sambo.

 

Visdomsord?

-Får citera Harry Schein, ?Man får akta sig för att vara rolig, folk kan tro man skojar. Eller som Woody Guthrie sa; Ta det lugnt men ta det.

 

Nåt att tillägga?

Tackar för visat intresse och kom gärna och se oss någonstans i sommar allihop och så vill jag hälsa till Johan Tenser. Det var allt, over and out/Johan Svedberg