Johan Johansson

- anno 2011-

Johan Johansson är väl en man som har gjort väldigt mycket bra för vårt rika punk/rock/popliv här i Sverige med grupper som KSMB, John Lenin, Strindbergs soloframträdanden etc. Den här intervju görs i samband med att hans nya skiva…den första på många år kommer ut. Intervjun gjordes 5/9-2011 och skivan kommer den 20/9.

 

Det var nästan tjugo år sedan jag intervjuade dig första gången tror jag, tiden går och vad har hänt i korta drag däremellan?

-Det har rullat vidare, det däringa livet. Jag har uppfostrat barn, spelat vidare, producerat ett gäng plattor med andra artister och arrangerat konserter och festivaler. Samtidigt har jag passat på att bli äldre och argare.

 

Du har fyllt 50 år(jag har ett och halvt år kvar tills dess) hur känns det?

-Alternativet är värre, haha. Ärligt talat är det faktiskt inte något jag räknat med, som jag har levt. Nu är allt en bonus, och jag tänker använda resten av livet till att säga vad jag tycker och jävlas med överheten. Varför ändra ett beprövat koncept?

 

Trodde du när du var 20 år att du skulle hålla på med musik  när du var 50?

-Ja, men jag kunde inte tänka mig att jag skulle göra det professionellt.

 

Punken ligger dig varmt om hjärtat ännu förstår jag?

-För mig är begreppet punk framför allt en attityd. Den bär jag med mig. Musikaliskt gillar jag många sorters musik. Naturligtvis finns det en massa bra punkmusik, men en satans massa dynga också.

 

Finns det några nya punkband som du gillar?

-Jag tycker fortfarande att DLK är ett av Sveriges absolut skickligaste band, dom musikerna håller ren Frank Zappa-klass. Monark X är jag förtjust i, men dom har ju lagt ner. Samma sak med Alarmrock. En Svensk Tiger har jag jobbat med, och dom gör lysande låtar. Räknas Boris & The Jeltsins som punk hamnar även dom på listan.

 

Det kom en skiva där andra artister hyllade dig. Gjordes den som en överraskning eller visste du om den?

-Jag visste absolut ingenting om det projektet. Fan vet hur de lyckats få så många människor att hålla käften.

 

Hur känns det att bli hyllad på detta vis?

-Rakt in i hjärtat. Tänk dig själv. Jag blev minst sagt förlägen och generad över att få så mycket oförställd kärlek från alla fina vänner.

 

Det kanske är svårt att säga men vilka är dina favoritlåtar från den skivan?

-Framför allt är det en riktigt bra skiva som helhet. Skoj att låtar från alla band och epoker finns med, och jag tycker att alla gör bra ifrån sig och gör låtarna på sitt eget sätt. Fredrik af Trampe, Kajsa Grytt, Frans Haraldsen, Karin Renberg och Strandvägen gör riktigt egensinniga saker med mina sånger men, som sagt, jag gillar plattan som helhet. Men det som rörde mig allra mest var nog att Kjell Höglund såg till att delta. Jag vet hur mycket han fått kämpa för att kunna spela in sitt bidrag på plattan – och det är klart att det känns stort när en sådan hjälte och vän gör sitt yttersta för att visa sin vänskap med mig.

 

Du släpper en ny egen skiva, det var länge sedan...berätta?

-Ja, det var riktigt länge sedan. Min förra platta, ”Johan Johansson…och hans lilla svarta värld” spelades ni för sexton år sedan. En av anledningarna att det dröjt är jag blev så nöjd med den plattan. Jag tycker fortfarande att det är ett helgjutet album. Jag ville inte släppa något som inte var minst lika bra. Man vill ju alltid toppa sig själv, och nu tycker jag att jag lyckats göra det.

Sedan tycker jag ju faktiskt att det kommer åt helvete för mycket musik. Många känner sig kallade, men få äro utvalda. Jag ville visa att jag hör till den senare kategorin. Plattan, som heter ”Svea Rike Rivjärn” är ett statement över vår förtappade tid. Det är en riktigt kuslig epok som det här landet går igenom just nu, och jag har min vana trogen valt att tackla den med svart humor och trallvänliga sånger. På omslaget är jag korsfäst på den Svenska flaggan, det säger det mesta om mitt nya album. Musikaliskt ligger ”Svea Rike Rivjärn” någonstans mitt emellan det jag gjorde med Strindbergs och Flum-plattan.

 

Blir det på eget bolag?

-Ja. Vår artistkooperation Branschen startar en egen label i samarbete med Nacksving. Jag ser ingen mening med att vända mig till något konventionellt skivbolag. Nuförtiden räcker det med att ha en bra distributör. Inspelning och promotion får man ju stå för själv i alla fall. Det är erfaret folk i Branschen-gänget. Jag, Dan Viktor, Frans Haraldsen, Sanna Carlstedt, Lars Demian och Caj Karlsson. Vi om några vet hur den här branschen fungerar, och därför har vi ingen användning för så kallade branschmänniskor. Det är ju för fan vi som är Branschen!

 

Du hade en hemsida som var ganska aktiv förut, hur är det med det nu?

-Jag håller på att bygga en ny uppdaterad sida, som snart kommer att finnas tillgänglig på www.johanjohansson.se. Nätet är ett ovärderligt forum för sådana som mig, som gillar att ha direktkontakt med mina lyssnare och gärna passar på att säga vad jag tycker om ditt och datt.

 

Du är aktiv på Facebook(eftersom du är min vän där) och tycker du det är ett bra sätt att få ut saker och ting?

-Just nu funkar det bra, och det är ett lysande sätt att hålla kontakt med vänner och träffa likasinnade. Sedan är det naturligtvis mycket blaj också, precis som på tv, men det kan man ju välja bort.

 

Är du lika arg ännu...jag menar politiskt. Jag intervjuade just Mikael Wiehe och han sade att det var lättare att vara arg idag...håller du med?

-Jag håller verkligen med Mikael. Jag är ännu mer sned idag på hur den här världen misshandlas. Den värld jag svor över när jag var tonåring framstår ju som en jävla sörgårdsidyll jämfört med hur det är nu. Det är konstigt att det inte varit allmänna folkresningar för länge sedan, men nu börjar det komma, vilket jag bara kan se som ett sundhetstecken. Omslaget till ”Svea Rike Rivjärn” säger det mesta om hur jag känner. Innehav av egenskaper som omtänksamhet, solidaritet och moral är straffbart enligt 2011 års normer.

 

 

 

 

Visst är dagens regering bra så länge man har jobb och inte blir sjuk men hur skall vi bli av -med dem?

-Den är säkert toppen för dem som tar båten till Falsterbo och spelar golf. Men nåde dig om du blir sjuk eller arbetslös, om du råkar vara kvinna, invandrare eller funktionshindrad. Det är helt enkelt en regering som ser människor som olika mycket värda. För att respektera ett  sådant gäng är rutten människosyn och ren egoism en grundförutsättning som jag inte har..

 

Jobbar du aktivt politiskt på något sätt...jag menar partipolitiskt?

-Jag har aldrig varit medlem i något parti, men alla som hört mig förstår nog att jag står klart till vänster i mina åsikter. Inför valet 2010 bestämde jag mig för att ställa upp och spela för vilket parti som helst som motverkade en alliansregering. Men jag kan inte anamma något parti helt och fullt. Jag måste alltid få säga vad jag tycker, och det innebär även att kunna  kritisera dem jag håller med i grunden. Sedan tror jag inte att något parti skulle kunna ställa upp fullt och fast på mina åsikter heller.

 

Kan du försörja dig på musiken ännu eller har du något annat jobb?

-Mest av allt försörjer jag mig på att spela själv. Men jag ordnar ju även Kompledigtfestivalen i Köping, Sveriges Visfestival i Stockholm och jag brukar hålla i livekonserterna på Kulturhustaket i Stockholm. Det gör jag mest för att det är en social och trevlig sak. Men grundplåten är det egna spelandet.

 

Spelar du mycket med andra artister, producerar etc ännu?

-Jag spelar ofta med kollegorna i Branschen, och producerar en och annan platta då och då. Den senaste var Sanna Carlstedts ”Ballerinan”. Jag har egentligen aldrig varit någon särskilt flitig producent. Ska jag klara av att göra producentjobbet bra fixar jag max två album per år med artister jag tycker riktigt mycket om. Sedan är det oundvikligt att jag då och då hamnar på samma scen som Stefan Sundström, och så ett och annat gig om året med Strindbergs förstås.

 

Du var ute en sväng med Strindbergs...hur var det...hur var mottagandet och blir det mer?

-Jätteskojigt. Strindbergs är ju mitt eget hjärteband av allt jag hållit på med. Det är kanonskoj att träffa Janne och Robban och leka av sig ett par gånger om året.

 

När kommer alla Strindbergs låtar i en box då?

-Ingen aning. Det är MNW som håller i dom plattorna. Jag hoppas att de kommer bli tillgängliga på Spotify och I-tunes i alla fall.

 

När kommer John Lenin ut på CD...borde väl kunna rymmas på en skiva. Skulle gärna ha de digitalt...

-Det är samma sak där.

 

KSMB återförenas titt som tätt men utan dig, har du blivit tillfrågad det sista eller vet du om att du inte vill?

-KSMB tycker jag mår bäst av att lämnas ifred. Jag är stolt över det, men det skulle nog bara bli sämre om vi skulle försöka upprepa det.

 

Många texter är aktuella idag också som du gjorde för trettio år sedan, är det inte skrämmande?

-Minst sagt, jo. Världen har snarare gått bakåt sedan dess.

 

Vilken text som du har gjort är du mest nöjd med?

-Jag kör en klyscha som är sann och hävdar att texterna på det nya albumet är de bästa jag åstadkommit. Där drar jag ner brallorna på vår samtid.

 

Skulle det fungera för dig att göra texter på engelska, har du någonsin gjort det?

-Jag har skrivit några låtar på engelska till Diamond Dogs och gjort countrylåten ”Please don’t shoot at Jesus” till en film. Annars trivs jag bäst med modersmålet, men jag ska dra en liten lustig skröna:

En god vän brände ett par blandplattor med svensk musik och skickade till en nätkompis i USA. Hon hörde av sig till honom senare och berättade att hennes man blev intresserad av det jag gjorde och undrade om jag hade lust att göra några av låtarna på engelska och skicka till honom. Han arbetade visst inom musikbranschen, men det gör ju alla amerikaner om man frågar dem själva – så jag brydde mig inte så särskilt mycket om det och allt rann ut i sanden. En tid senare fick jag reda på att hennes man om jag förstått saken rätt var Ahmet Ertegun, som grundade Atlantic Records. Det skulle ha kunnat vara jag, Otis Redding och Led Zeppelin, men vad är väl en bal på slottet ;-)

 

Skall du ut och spela nu när din nya skiva kommer ut, blir det med band eller själv isåfall?

-Förhoppningsvis båda delarna. I vilket fall vill jag göra några rejäla konserter med fullt band i Stockholm, Göteborg, Malmö och gärna ett par andra platser. Det är grymma musiker med på plattan. Rytmsektionen Rickard Donatello och Bobo Ölander svänger så det svartnar. Henrik Widén (Diamond Dogs) spelar keyboards och gitarrister är Ola Nyström (Weeping Willows) och Fredrik Fagerlund (The Facer, Diamond Dogs).

 

När du spelar ute, spelar du några KSMB, Strindbergs, John Lenin-låtar eller är det bara eget material?

-Jag blandar friskt. Vanligtvis bestämmer jag aldrig i förväg vilka låtar jag ska spela, utan kör det som ploppar upp i huvudet. Den senaste låten jag spelade på en scen var i förrgår när vi avslutade konserten med Sex Noll Två, men den spelas inte ofta och kräver ett fullt band.

 

Framtidsplaner med musiken?

-Att fortsätta använda den som verktyg för att säga vad jag tycker och träffa skojiga människor.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Nu ska jag tänka mer på min egen musik ett tag framöver. Jag vill ge mig ut och spela och få folk att upptäcka att jag fortfarande är en grym liveartist som gör utmärkta plattor, trots att de dyker upp med långa mellanrum.

 

Visdomsord?

-”Livet är en tid av spring mellan dubbla ingenting”.

 

Fem bästa skivorna just nu?

-KG Malm ”Murardrömmar”

Cotton Mather ”Kontiki”

The Fine Arts Showcase ”& The Electric Pavilion”

Loudon Wainwright III “Social Studies”

Tramp “Indigo”

 

Nåt att tillägga?

-Svea Rike Rivjärn kommer att fightas tills han dör!

.