Jobseekers Colin Kelly svarar mig på en massa frågor en dag i början av september 2014 Bandet kommer från Irland och det är en riktigt bra band.

 

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Bildades i början av augusti 2010, Jobseekers var ursprungligen en tremanaband, Colin Kelly, Simon Maples och David Molloy, och var en måttligt snabb punkband. Vi spelade vår första spelning i oktober 2010 och följde upp det med ytterligare tre före 2011.  I slutet av december 2010 meddelade den ursprungliga basisten, vi hade kommande spelningar, att hans collegearbete innebar att han inte längre kunde vara med i bandet, och så David och Jobseekers gick skilda vägar. Colin och Simon tvingades in i en svår situation; en stor spelning men ingen basist. Som tur var, Colins bästa vän Tony Carberry hade precis flyttat till staden och erbjöd sig att spela det kommande giget, två veckor senare. När nerverna hade lugnat sig beslöt grabbarna sig för att gå ett steg längre och skaffade en andra gitarrist, Shane Kennedy, två dagar innan spelningen! Bandet fick omedelbart en ny dynamik och hade en förkärlek för att spela löjligt snabbt. Spelningen blev en succé, och sedan dess har bandet fortsatt med att spela in sitt debut-EP "As Real As It Gets ..." Elva spår på under femton timmar ... EP är tjugofyra minuter och 48 sekunder. I september 2011 blev det ett nytt tillskott till bandet eftersom trummisen Simon slutade och ersattes av Matt Howard bakom trummorna. Den nya line-upen visade upp nytt material som om det inte fanns någon morgondag. I början av 2012 sågs Tony lämna bandet för att förverkliga andra drömmar, och Chris Burke (Septic Pussy) kom med och det blev en ny vinkling på bandets dynamik. Då, i början av februari, lämnade Shane också, vi fick se Daniel Knowles fylla hans skor på gitarrarbetet. Jobseekeres släppte sitt debutalbum, "Heads On sticks", på CD på FOAD Musick den 2 november 2012. 2013började med att Chris och Danny försvann och Mark Derelict kom på bas. Bandet behövde spelade in 7 nya låtar före vi tog in en ny gitarrist Diarmuid Casserly i oktober. Matt lämnade oss för Kanada i februari 2014, och det lämnade jobbet öppet för deras goda vän och trummis från hardcore punk bandet Excuses. Gazza Derelict, som passar in fint. "Jobseekers" 7 "EP släpptes 28 juli, 2014, och bandet har sedan dess spelat för att promota den.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om alla?

-Jag (Colin) är 26 år gammal. Jag lever för musiken. Jag spelar i Turfboy och Visions Of Apophis och jag är för närvarande arbetslös. Jag är en skitgitarrist. Mark är ålders obestämbar, och han arbetar som sjuksköterska. Det är typ av apt, och han är helt galen. Han är också den affärsmässiga sidan av bandet, och ända sedan han gick med i slutet av 2012, har vi haft det mycket bättre ekonomiskt. Han är vegetarian och därför har han de värsta pruttarna. Diarmuid är 22 år gammal och arbetar på en bar, en butik och ett hotell. Han har vid ett flertal tillfällen spelat två nätter i rad och sedan gått för att arbeta några timmar senare. Han är ett djur, men han snarkar. Gazza är 26 år gammal, och är vår frälsare sedan Matt åkte till Kanada i februari. Han börjar på musikcollege senare i september. Han kan kräva ingrepp i något skede i framtiden.

 

FOAD har släppt ditt album, det är ett bra bolag?

-FOAD är stora. De gav oss massor av spelningar (och gör fortfarande), massor av exponering och de gav oss chansen som vi behövde för att släppa en fysisk skiva, och de gjorde mycket för oss. De är ständigt på jakt efter nya band ​​ständigt och de kommer alltid att ge varje band de hittar en chans.

 

Jag kan tänka mig att ni är jävligt bra live, är det så?

-För att citera den store, Stanto Ramone Strummer (Hollow kostnad, Dubtones, Ex-Complan, Ex-Lee Harveys), "Tight som en haj röv, och det är vattentätt !!". Ta det som du vill. Vi gillar att underhålla, och om vi går vilse när vi uppträder, så är det så.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det var en svår en ......Jag antar att oförutsägbarheten i varje show. Varje plats är olik den andra, så är varje publik också , och du får olika reaktioner och måste bestämma på vilket sätt att man kör då. Vi ger alltid allt i våra föreställningar, men när vi får tillbaka till oss, så ger det oss mer energi för att konsekvent rocka loss.

 

Och var är bäst att spela?

-Våra bästa upplevelser, förutom på The Thomas House, har varit utanför Dublin. Vi har ännu inte spelat utanför Irland, men vi ska spela i Skottland i november, så det ska bli intressant. Bästa spelningen än så länge  var i Sligo. Jag dödade nästan Diarmuid, och publiken plattade MIC-stativet , och det kickade till oss ! Sedan ballade P.A.t  ut, så vi bestämde oss för att spela i mitten av folkmassan. Det var galet.

 

 

Jag jämför er lite till att vara en blandning av 77-punk och oi, hur tänker ni om det?

-Det beror på vilken skiva Jag menar, är vårt första album "Real As It Gets/Jobseekers 2011", var mycket skate-punk. Vi blev alltid jämförda med artister som Bad Religion / Pennywise / The Offspring. "Heads On Sticks" är mycket mer '77 och Oi-influerat, definitivt. Chris, vår basist på den tiden, hade ett stort inflytande på mitt skrivande, och hans eget låtskrivande var mycket Oi / street-punk, men vi har alltid haft ett hardcoreelement i vår musik, det är där "Jobseekers" EP visar det.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Avskyvärd passionerad energi.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

- "Punk" är mer än ett ord för mig. Det är mer än bara en livsstil. Det är ett tankesätt. Det är vem du är. Det är civilperson som filmas av den korrumperade polisen. Det är en fredlig protest utanför portarna av Dáil (irländsk regeringsbyggnad). Det är den globala solidariteten av musik, där vi är rebeller.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Jag tycker det är bra att även om ett litet band, låt säga: från Indonesien sålde slut på sina exemplar av sitt debutalbum, men min kompis kan ändå spela deras musik för mig, och prata om att göra en split EP.

 

Hur är det att bo i Eire?

-Det är lättare än en hel del platser, antar jag. Det är dyrt. Vi har arbetslöshetsersättning, men levnadskostnaderna är som i andra länder.

 

Finns det några bra band på Irland?

-Finns en massa bra band här! S.F.U., The Lee Harveys, Runnin' Riot (R.I.P.), Paranoid Visions, The Dubtones, I Am A Car Crash, Liz Is Evil, Hollow Cost, Gummidge, Section 4, We Know Jack, Old Bean, YouNameUs, The Jollars, Mohican Jack, Corrosive Machine, Aggro-Culture, The Gakk, Setting Off Sirens, Complan, Skeleton Crew, PigsAsPeople, No Matter and Dropping Bombs, för att nämna några.

 

 

Vad vet du om Sverige?

-Inte mycket är jag rädd. Min kompis, Robin, flyttade dit för ett par år sedan, men jag har inte varit i kontakt nog för att veta mycket. Om du läser, Robin, vi måste träffas(om vi inte redan har).

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Förutom Millencolin? Inte vad jag vet ...

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

-Jag skriver de flesta av våra texter, även om andra medlemmar, tidigare och nuvarande, har bidragit. Jag pendlar att skriva texter om observationer och erfarenheter. Livet påverkar mig.

 

Gör ni några covers när man spelar live, vilka (om ni gör)?

-Vi brukade köra "Blitzkrieg Bop", och "Dig Up Her Bones", men vi slutade när vi fick Matt in på trummor  2011.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Självklart! Även i mina andra band, är texterna är ibland politiska. Om det är passionerat och ärligt, kommer politiken alltid att beröras, eftersom det påverkar alla.

 

Bästa politiska band/artist?

-Propagandhi

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv) (Jag menar folk som lyssnar på musik)?

-Jag tror att musik kan hjälpa till att motivera människor till revolt och uppror, det kan ge mening till livet där det inte finns någon annan och det kan rädda liv. Jag tror verkligen det.

 

Har ni gjort något mer än "Heads On Sticks"?

-Vi har vårt första album, "As Real As It Gets", tillgänglig för gratis nedladdning, och våra nya 7 "EP" Jobseekers "är tillgänglig för digital nedladdning, eller på vinyl.

 

Om ni har det hur kan jag få det?

-Alla inspelningar och merch är tillgängliga via jobseekers.bandcamp.com och på våra spelningar.

 

Ingen ny CD / LP på gång?

-Inte ny, som sådan. Massor av nytt material skrivet, men vi måste göra något annat, först. Vi kommer att äntligen släppa vårt första album "As Real As It Gets", tillsammans med "Heads On Sticks" och tre låtar från EP inspelningen som vi inte kunde få in på 7 ", allt på en CD.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Jag visste att detta skulle komma upp ... Haha Här är det ...

Kvällen innan vi började spela in "Heads On Sticks", gick jag till en spelning på en plats som heter "Seomra Spraoi" i Dublin, för att se ett band som hette "Complan". Jag drack en hel del, och dansade som en galning, innan jag blev bjuden till en hemmafest. På festen, fortsatte jag att fortsätta mitt drickande fram till omkring 6:00, när jag delade en taxi hem med en kompis. Inspelningen var tänkt att vara ungefär 10:00, så jag bestämde mig för att bara äta mig igenom trötthet. Så jag köpte frukost och gick hem och åt det. Jag började bli väldigt trött efter att jag druckit mitt te, så jag bestämde mig för att sova en timme. Jag vaknade vid 9.15, tog tag i min gitarr, och sprang till bussen. Jag kände mig så sjuk som en hund. Hela, 45 minuters resa, allt jag kunde tänka var: "Inte kräkas." Så börjar bussen att komma till min destination, och när jag springer uppför gången, jag känner min mage kurrar. Jag lade min hand över min mun, men det är ingen idé. Jag exploderade över hela framdelen av bussen, tog min gitarr och klev av bussen, fortsätter att kräkas över mig själv. Chris hus var bara tvärs över gatan, så jag ringde honom, och han sa att han skulle ge mig några extra kläder. På något sätt, glömde vi. Jag tillbringade hela dagen med en känsla av skit, och luktade som spya under inspelningen. Sången i "Fight Inequality" spelades in den dagen, så kan du höra min sjukdom i min röst, haha. Det värsta är, jag hade min Ramones t-shirt i botten av min väska hela dagen, så jag kunde bytt kläder... 13 timmar i mina egna spyor.

 

Hur ser er publik ut?

-Vissa använder skinnjackor, andra bär hoodies, andra klär sig inte för att passa i någon genre. Vissa är metalheads, andra uppskattar bara passionerad musik. Vi uppskattar dem alla.

 

Vilka människor saknar du på era konserter?

-Min Flickvän, Cerri. Jag kommer att sakna henne mycket när vi turnerar utanför Irland.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi ämnar att spela in ett helt nytt album under nästa år, turné utomlands  (Skottland, Holland, Storbritannien, Tjeckien, kanske Tyskland) och fortsätta att bygga upp vår fanbase.

 

För dig själv?

-Håll alla mina band igång och spela in mer.

 

Visdomsord?

-Gör inte en nattlång alkoholsession innan en inspelning.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intresset för vårt band och vi hoppas att vi ses någon gång i Sverige!