Jipis Atomicos är ett riktigt bra spanskt band som skickade mig några skivor. De spelar punk på ett trevligt sätt och de gör till exempel en Screeching Weasel-låt på spanska. Februari 2023

 

Berätta gärna lite om varje medlem och bandets historia? Ålder, arbete, band innan?

Moncho- Peter (trummor) Runt 50 arbetar han på ett reningsverk och kunde spela in en skräckfilm varje dag. Du kan hitta hans influenser i rockabilly-, country- eller speedpunkband.

Miguel, eller vi måste säga Dr. Miguel, han är i 40 -årsåldern. Fysiker och universitetslärare. Han spelar gitarr i 3 band samtidigt (Nitropollo/Culandra/Jipis) och han hittar till och med tid att driva en YouTube-kanal med klassiska gitarrframträdanden.

Moncho 53. Deltid administrativ. Jag gör många saker, de flesta inte tillräckligt bra, uppenbarligen, vem bryr sig. Vi gick ihop som ett band strax före COVID, och efter olika band i vårt förflutna som Ketchoop, Carton Killer, Molokoplus, A palo Seko, Reina Roja ... Vi insåg äntligen att vi var 3 individer med olika synvinklar både musikaliskt och mentalt, och bestämde oss för att njuta av allt och aldrig tvinga de andra att förändras. Detta är bandkonceptet.

 

Er musik är en stil som verkligen är egen, ni tar influenser från många olika punkstilar tänker jag?

Miguel- Ja, inte bara från olika punkstilar, utan också från andra musikstilar än punk.

 

Namnet Jipis Atomicos var kom det ifrån? Vad menar ni med det... Ni var inte rädda för att någon annan skulle döpt ett band innan till det?

Moncho- Egentligen dök namnet upp av en slump. En vän till oss skämtade om mina vanliga kommentarer mot mänskligt beteende och pro-massförstörelse ... så en dag skrev jag något positivt, någon frågade "Är du en hippie nu?", min vän valde det perfekta namnet... Jipis Atómicos (Atomiska hippies). Jag tror inte att någon annan kan göra ett så dumt namn och dumt skämt för att stjäla vårt namn ... Vi har dock tänkt likadant i vårt gamla band "Ketchoop", ett dumt namn också, men efter några års arbete som band dök ett one-hit-wonder girls-band upp med samma namn och slog nº1 på listorna.

 

Är det viktigt att släppa fysiska saker? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt?

Miguel- Jo, med  det fysiska har man fått något med sig. Även om folk knappast använder CD-skivor eller skivor för att lyssna på musik ... Du vet, det betyder något att ha ditt album, med omslag, inlys och allt. Som mogna punkrockare antar jag också att vi drivs lika av nostalgi som vem som helst, och det fysiska tar dig till det romantiserade förflutna där vi var smala och snygga.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Om inte när kommer ni?

Moncho- Tyvärr inte för tillfället, jag brukar resa mycket, men många slumpmässiga händelser undviker mig att besöka Sverige.

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

Miguel- För tillfället, bara Spanien, är jag rädd. Moncho- Med Ketchoop gjorde Miguel och jag en rolig turné genom Frankrike, Nederländerna, Belgien och Tyskland. Vi var yngre, vi brydde oss inte om tid, pengar eller sömn på smutsiga ställen.... Men... hej, vi skulle kunna göra det igen. Miguel - Men med pengar och bekvämt boende den här gången, tack.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och lite med musiken eller hur gör ni era låtar?

Moncho- Varje låt har sin egen historia ... någon gång är det ett skämt i replokalen som blir till en låt, men de flesta är förberedda hemma, jag har mer tid för det, och än så länge klagar inte mina grannar på mina skrik framför min dator

 

Ni gör en Screeching Weasel-cover på Paz amor plutonio, varför på spanska? Gör ni några fler covers?

Miguel- Jag antar att vi gör den mer vår genom att sjunga den på spanska; Vi lägger också till lite mervärde till låten genom det. Med tanke på att resten av låtarna är på spanska ... det är vettigt för mig.

Moncho- När vi började spelade vi en cover på Sofa head, jag älskar det bandet, men vi har bestämt oss för att sjunga på spanska och vi övergav idén.

 

Berätta gärna lite om följande texter....och vem skrev den och varför?

Moncho- Dessa texter är skrivna av mig:

-Paraguas... ja, jag är relativt lång för den spanska storleken ... det är vanligt att bli attackerad av äldre små människor med sina paraplyer som kliar sig i ögonen under regniga dagar ... Detta är en bön för att uppnå slutet på denna praxis.

-Mendrugos... Höger och fascism finns överallt, i Spanien är saken särskilt patetisk, med fattiga arbetare som tror att de är borgerliga.

-Infierno... det är en enkel lyrik som talar mot religion och speciellt den falska termen medkänsla (som brukar vara dörren genom vilken varje ursäkt accepteras)

 

Hur är det att leva i Spanien nuförtiden, rasister, politik, covid, etc?

Miguel- Det är som det alltid har varit: churros till frukost, paella till lunch och sangria på kvällen. Nu, i en allvarligare ton, här har den politiska extremhögern varit på frammarsch den senaste tiden och folk är ganska polariserade. Vi har fortfarande rasister, men saker och ting förbättras antar jag, nu när vi har haft invandring för en ganska lång tid. När det gäller COVID ser det nästan ut som en dålig dröm från igår kväll nu.

 

Kallar ni er punkband, oiband, hardcoreband eller vad kallar ni er stil? Vad tänker du om punken från när du kom in I den och om du jämför med punken idag?

Moncho- Inte riktigt. I våra olika band har vi alltid varit i gränslandet mellan stilar, och det betyder för punk för HC, för HC för punk... samma integrism samma kortsiktiga människor. Idag är det mer eller mindre samma sak, men värst, eftersom vi har nya fiender: hyllningsband och 55-årsjubileumsturnéer med band som bara har ett namn.

 

Har ni något favoritlag i fotboll(jag supportar Arsenal(England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)? Eller bryr ni er inte om fotboll?

Miguel- Moncho sa alltid att han var en Valencia CF-supporter, men jag vet inte hur verkligt det är. Peter stöttar Atlético de Madrid och jag tittar egentligen inte så mycket på fotboll. Ett brokigt gäng medelålders punkrockare. Jag antar att vi alla är överens om en sak: vi vill att Real Madrid ska förlora i alla sporter.

Moncho- Fotboll i Spanien är pro eller mot Real Madrid, statens lag sedan diktaturen, det är riktigt roligt att bråka med en Real Madrid-supportrar, och ibland kan du hitta ett mindre lag för att göra det roligare. För en tid sedan var jag barman, på min pub hade jag en stor skärm och vi träffade många människor för att fira varje Real Madrid-nederlag ... från den tiden har jag alltid goda känslor mot stora lag, särskilt Real Madrid.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv, Din favoritölstil ? Ni har ingen egen Jipis Atomicos-öl? Eller kanske ni är straightedge?

Moncho- Det verkar riktigt galet att tänka en Jipis Atómicos-öl, men är ett roligt namn eller hur? Jag älskar speciellt IPA-öl, men varje kranöl i Tjeckien måste hedras ... Eller kanske var det för 15 år sedan, nu har stora företag köpt varje bryggeri.

 

Finns det några bra band från Spanien värda att nämna? Och hur lever oi/punk/hardcore-scenen vidare i Spanien just nu?

Miguel:Jag lyssnar inte på en massa nya/aktuella band, om jag ska vara ärlig. Det finns dock några jag gillar, som 13 Segundos, Pangea, Bazka (deras är "årets skiva 2022" IMHO) och några andra. Jag gillar också väldigt mycket NitroPollo och Culandra, om inte annat för att jag spelar där också. Moncho- Bra band kan du alltid hitta... för att nämna några... Accidente, Build me a bomb, Craneo, Rageous Intent, tyvärr är spelningarna och festivalerna alltid fulla av gamla band som spelar med 1 eller 2 originalmedlemmar kvar ... Kapitalismen finns här också. Men ett par "fucks" verkar räcka för att få folk att glömma att de har spenderat 30 euro för att betala för de droger som någon behöver.

 

Vad är er styrka när du spelar live? Vad är det bästa med att spela live?

Moncho- Att spela live är det bästa roliga ögonblicket i världen, det finns en koppling till människor, budskap, idéer ... och vi är speciellt dumma och älskar att bryta mot alla regler, och göra allt du inte får göra om du vill vara cool, och HC och punk, och så vidare.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar ni?

Miguel- Mestadels medelålders punkrockare, mestadels långvariga vänner. Jag saknar uppenbarligen yngre människor (eller gör jag det?), men jag antar att det är så världen fungerar.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker när det gäller att lyssna på musik? Någon bra skivaffär?

Moncho- Jag fortsätter alltid att köpa vinyler, men är inte något som jag anser vara jätteviktigt... mode finns överallt, och jag tycker att det räcker med att köpa alternativa saker, från alternativa etiketter och band.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

Miguel- Vi försöker sälja saker, naturligtvis: CD-skivor, t-shirts ... Ibland köper vissa människor några saker. Vissa andra gånger säljer vi ingenting alls.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

Moncho- Kanske är min favoritlåt "Coetaneos"... folk brukar älska "Misil" kanske för att det finns en gitarrlinje som folk sjunger som fotbollshuliganer.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band? Eller är det här ditt första band kanske?

Miguel- Det är inte vårt första band, men roligt nog spelade Moncho och jag i ett annat band för länge sedan som heter Ketchoop. För mig är skillnaderna att vi har råd med bättre instrument; vi känner inte att vi behöver bevisa något för någon; vi har inte i lust att imitera någon; Vi vet att vi inte kan sluta våra jobb på grund av bandet.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

 Moncho- Jag älskar verkligen recensioner när de är ärliga ... Med detta band samlar vi "influenser" och "låter som..." kanske för att vår stil inte är lätt att fixa och vi hör namn som vi hittat galna och ibland band som vi aldrig hört... Men allt är intressant när man gör en låt och någon lägger sina egna tankar om den och tar del av sin tid att skriva om den.

 

Om ni kunde välja fem band från förr och nu och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

Miguel- Tja... Jag vet inte. Jag antar att du menar punkiga band, så jag går för Bad Religion, Propagandhi, RKL, Toy Dolls.

Moncho- Jag ska satsa på en allstilsspelning... Jethro Tull från 70-talet, Zero Boys, Lifebut how to live itt, Sofa head och Amy Winehouse med Jipis Atómicos. Oj!

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Moncho- Det är intressant... Naturligtvis kan något som musik undvika frustration, men det finns en massa skitstövlar som gör musik ... Så att vara trevligare verkar inte ha en relation här.

 

Ni sjunger på spanska, varför inte på engelska?? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga in politik i er musik?

Miguel- Det var min förutsättning för att gå med i bandet, haha. Jag har spelat i band som sjunger på engelska tidigare, men vet att jag känner att jag inte gillar det. För mig känns det som att om du har något att säga kommer du att säga det bättre på ditt språk, plus att människor (dvs. de människor som faktiskt kommer att lyssna på dina saker, dina vänner) kommer att förstå det mycket bättre. Vår engelska är inte så bra. Våra lyssnares engelska är inte så bra, om den finns alls. När det gäller politik. Många låtar har lite politiska texter, i den meningen att de flesta av dem är Monchos åsikter om livet.

Moncho- Naturligtvis finns det många knep och mycket specifika lokalismer och skämt som du bara kan hantera på ditt modersmål, jag hittar definitivt fler alternativ att skriva på spanska och som Miguel sa inser vi 20 år senare att människor föredrar att läsa texterna på spanska. Dessutom är det väldigt lätt att improvisera fram texter om man glömmer de rätta när man spelar live...

 

Några bra svenska band du gillar?

Moncho- Många svenska band är coola, jag har alltid frågat mig hur ett relativt litet land kan producera otroligt många fantastiska band i alla stilar, från ABBA till Hellacopters, Refused, Adhesive, Purusam...

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

Sanningen är att vi inte gör så många. Det känns fortfarande bra för mig. Får mig att känna mig viktig och känd hahaha. Jag antar att ansikte mot ansikte alltid är bättre, för allt i livet.

 

Framtidsplaner för bandet?

Moncho- Vi planerar just nu några spelningar för att presentera och supporta "Quebranto" och försöker släppa den i LP-version med hjälp av en slags crowdfunding, som du kan checka in https://www.verkami.com/locale/es/projects/34723-jipis-atomicos-quebranto-lpcamiseta

 

Framtidsplaner för dig själv?

Miguel- Försök att njuta av livet och att vara så lycklig som mänskligt möjligt utan att orsaka för mycket skada på andra.

 

Visdomsord?

Moncho- Avdramatisera dig själv

Miguel - Tvätta händerna innan du äter och efter att ha gått på toaletten.

 

Något mer att tillägga?

Miguel- Bara 30 frågor? Åh, kom igen, det var för lätt! Köp gärna våra skivor och ta oss till Sverige.