Jimmy Nordin är mannen som skapat rubriker i så skilda sporter som kulstötning och fylleslag och nu är det kanske dags att skapa rubriker med sin musik. Jimmy var så snäll och skickade sin skiva till mig och nu har han också svarat på en massa frågor från mig.

 

Jag vet ju att du har varit/eller är? kulstötare men det här med musiken är nytt.....berätta lite mer vem Jimmy Nordin är?

-Jag har varit kulstötare nästan hela mitt liv med 13 SM guld i bagaget. Slutade 2003 och gjorde sedan comeback ett par gånger. Nu är den karriären över. Men samtidig som jag var professionell idrottsman sysslade jag faktiskt med musik. Bara lite på skoj gjorde jag en skiva 2000 samt 2001. Musiken har funnits med sedan jag fick en gitarr när jag var 12 år gammal. Sedan tre år tillbaka har jag skrivit musik i samma stil som jag älskar. Texter som kommer från hjärtat och i en skön Singer Songwriter anda. Precis som jag vill ha det. Nu är jag HEMMA.

 

Är du ett typiskt y-barn?

-Jag får i alla fall erkänna att jag har en del likheter. Men inte fullt ut.

 

Jag förstår att du är förtjust i Neil Young eftersom du låter som du låter? Har jag fel?

-Jag gillar Neil Young och vi ligger i samma tonläge i stort. Dessutom har jag oxå den sköra, känsliga rösten. Young, Dylan, Willie Nelson brukar de nämna när det hör mig. Jag vill mer säga  att det låter som Jimmy Nordin. Men det är klart att alla ska stoppa in en i fack och jämföra. Men som svar på frågan. Jag gillar Young men jag gillar så otroligt mycket musik. Just nu lyssnar jag mycket på Ian Matthews och favoritlåten A wailing goodbye samt kollegan Michael Ohlssons Vuxenpsyk

 

Favoritskiva med honom?

-Neil Young har så mycket bra men After the goldrush är ett bra album

 

Har du gjort något mer än Gabriel EP:n? När kommer det en fullängdare då?

-Jag släppte singel Memories From The Past för ett par veckor sedan. Nu blir det lite vila under hösten och inspelningar i studion. Runt nyår hoppas jag att en komplett skiva kommer ut på Lp samt CD.

 

Har du spelat/spelar du i några andra grupper?

-Jag har ett Projekt med musikern Michael Ohlsson och vi kommer att släppa lite material samt att vi brukar bjuda in varandra på spelningar. Michael är en fantastisk musiker som gjorde sin första skiva 1979 Zeit DEMO. Lyssna gärna på Spotify.

 

Jag tänker alltid på punk på något sätt när det gäller singer/songwriter...är det något du gillar/har gillat?

-Nix absolut inte. Den genren samt klassiskt är de genres som jag lyssnar minst på

 

Finns det några andra bra artister/grupper i Sverige idag?

-Det finns en hel drös bra artister. Som jag nämnt tidigare Michael Ohlsson, Peter Noresson med sin Rock blues. Men även de lite större som First Aid Kit dom e fantastiska tycker jag. Lundell, Dileva, Eldkvarn, Kebnekaise mm det finns många om man har öronen öppna.

 

Dina texter....vad handlar de om och varifrån får du inspirationen?

-Inspiration kommer från det dagliga livet. Mitt liv samt människor runt mig. Alla låtar har i princip med verkligheten att göra.

 

Kan du se några liknelser med att göra musik och att hålla på med sport och träna och allt detta?

-Som entreprenad och konstnär som man är så finns det stora liknelser. Strävan efter det perfekta och att lyckas med det man gör. Även kulstötning som musik är konst för mig. Man måste vara konstnär för att lyckas.

 

Är det mycket doping i friidrotten...samvetsfråga kanske men vore det inte det bästa om alla dopade sig så man fick samma chans?

-Jag håller med dig där. Som svensk är det svårt då de gör tester även hemma hos en kl 5 på morgonen ibland. Men så är det inte i andra länder. Därför bör det släppas fritt. Men det finns också en fara i det. Alla ungdomar som börjar ska ju inte dopa sig, det känns fel. Men kanske ska det finnas två klasser. Dopade eller rena. Som svar på din fråga så är det väl inte mer inom friidrotten än andra sporter. Men för oss svenskar så förekommer doping väldigt lite på elitnivå.

 

Vad är ditt rekord i kula?

-20.73 är det bästa som jag gjort i Ludvika 2002. Det är det tredje bästa i Sverige genom alla tider.

 

Vad är ditt bästa minne från friidrotten?

-Mitt första SM guld satt väldigt fint på dåvarande hemmaplan i Malmö

 

Ditt bästa musikaliska minne?

-Det är alltid skönt att skriva en underbar låt som man älskar. Annars måste det vara publikens reaktioner som man får på spelningar.

 

Vad var det med "fylleskandalen" red ut detta en gång för alla? Det står säkert i boken men lite kort....

-Besvikelse efter EM i Göteborg så drog jag i mig en massa sprit tidigt på dagen i landslagets kläder som man i och för sig måste ha på sig hela tiden. Jag blev packad och rumlade runt. När jag kom till hotellet så ringde landslagets kapten efter piké styrkan som tog med mig till fyllecellen. Kortfattat en besvikelse fylla som fick otroligt utrymme i media fast inget speciellt hade hänt.

 

Hur skulle du beskriva din musik med tre ord?

-Känslig, ärlig och förbannat skön

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Först var Pink Floyd senaste var Ian Mathews, dyraste vet jag inte

 

Fem bästa skivorna, fem bästa konserterna du sett och de fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor: First Aid Kit Lions Roar. Ian Matthews Some Days You... Neil Young After The Gold Rush. Kebnekajse skiva III. Jimmy Nordin EP så klart. Konsert måste jag bara svara Di Leva jag har inte varit på så många som är speciella. Viktigaste sakerna i livet är min musik. min son och Jimmy Nordin. Vin och snus

 

Vad har du fått för respons på skivan?

-Bara bra. Det är jättekul

 

Bryr du dig om recensioner?

-Delvis. Jag vill ha vettiga recensioner inte bara en massa blaj blaj det känns onödigt. Lite djupare recensioner är aldrig fel

 

Berätta lite om medmusikanterna på skivan?

-Medmusikanterna är främst Rasmus Diamant som även producerat flera låtar. Han är en mycket duktig musiker på flera instrument. Han är helt fantastisk.

 

Aldrig haft några tankar på att sjunga på svenska? Eller blir det svårare att skriva på svenska...mer personligt på nåt sätt?

-Musiken jag gjorde för 10-15 år sedan var på svenska men jag gillar inte svenska riktigt. Engelskan ligger mig varmare om hjärtat.

 

Vilken är den bästa textskrivaren tycker du som skriver på svenska?

-Oj svårt Mikael Wiehe, Lundell, Dileva tillhör de jag gillar textmässigt. 

 

Du verkar var en kreativ kille...du säljer böcker, musik, egengjorda smycken och tavlor? Hur hinner du med allt? Vad är favoritsysslan bland allt detta?

(Hur får man tag på en bok förresten?)

-Jag gör mycket. Musiken är det jag gillar mest men konst är kul när man har tid över. Min bok kan köpas på min sajt www.jimmynordin.se eller i bokhandel men kanske får bokhandeln beställa hem den men det går att göra även så.

 

Framtidsplaner med musiken?

-Hoppas komma med en full skiva snart samt dra till USA och spela där ett par månader

 

För dig själv?

-Ligga på en strand med en kall öl och ta igen mig ett par veckor

 

Visdomsord?

-Man måste veta vad man önskar sig för att få det man vill ha.

 

Nåt att tillägga?

-Önskar att läsarna Lyssnar på Spotify eller besök http://www.jimmynordin.se


Listen to my music

Check out the playlist on Spotify http://open.spotify.com/user/119232665/playlist/174yfwnk0DSpnN8vhQ9CNP

Buy my digital album on http://www.ubetoo.com/store/jimmy_nordin/ep/a3426#.UDXrLBzL_HE