Jet 8 är ett skaband som blandar in många hårdare stilar i sin musik. De kommer från Tjeckien och de svarade på mina frågor här i slutet av år 2022.

 

Berätta gärna lite om varje medlem och bandets historia?

– Vi är ett sexmannaband från Prag, vi började redan 2005 som ett typiskt skapunkband men med åren förvandlades musiken till hardcorepunk med en brasssektion. Ibland kallar vi det punk brass core om man vill

 

Er musik är lite annorlunda och jag tycker att ni blandar punk, HC och lite thrashmetal med mässing. Hur kom idén på brassektionen?

– Ja, anledningen var skapunkens början och även om vi inte är influerade av ska-musiken längre så gillar vi fortfarande brasset. Det ger dig fler möjligheter och vi brukar alltid vilja upptäcka nya sätt att skapa musik.

 

Namnet Jet8, var kom det ifrån?

–Tanken var att uttrycka något som skulle beskriva musiken vi spelar. Vi ville spela snabb musik och eftersom vi alltid fokuserade på sociala ämnen ville vi också uttrycka denna del av vår själ. Så ursprungligen var det Jet Aid. Men eftersom vi började som 8-mannaband band. Så vi ändrade det till Jet8

 

Är det fortfarande viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt?

-Nej själva skivan, energin och idéerna du vill uttrycka, inspelningsprocessen, konstverket. Allt detta tillsammans är alltid något speciellt, så definitivt måste du hålla den fysiska skivan i din hand.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller? Om inte har det när kommer ni?

-Tyvärr inte än så förhoppningsvis snart...

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

-Vi har turnerat i många länder som Tyskland, Storbritannien, Belgien, Frankrike, Schweiz, Slovakien, Österrike, Polen och Ungern ... Vi älskar att resa

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och lite med musiken eller hur gör ni era låtar?

– Jo, 99% är att Kuba gitarristen kommer med lite musikidéer först, sedan är det trummor och bas tillsammans med huvudsången. Bakgrundssång och blåssektionerna läggs vanligtvis till i slutet av processen men ibland jammar vi också ihop

 

Det verkar som att era texter är viktiga, är det något ni inte kommer att skriva en låt om?

– Ja, de har alltid varit väldigt viktiga i vår musik. Och det är svårt att säga. Kanske om något jag inte vet så mycket om... Men generellt är det så många negativa saker som händer och å andra sidan vissa saker man känner sig glad över så jag känner inte så mycket begränsningar i den meningen.

 

Berätta lite om följande texter

Between the Lines

- Det handlar om dagens värld full av desinformation, människor är rädda för saker som inte är sanna. Och när människor är rädda är de lättkontrollerade. Så det här är en slags påminnelse om att läsa mellan raderna och söka efter information från mer pålitliga källor.

Golden Cage

- Den här handlar om några av mina vänner och till och med familjemedlemmar. Hur de förändrades under tiden. De brukade vara toleranta, hjälpsamma, öppensinnade och när de blir äldre bryr de sig bara om sig själva. De vill vara omgivna av dyra saker och de bryr sig inte om någon eller något som händer runt dem längre.

Chasing the the high

- Vi älskar fester och den här låten handlar om vår favoritbar i Prag och hur svårt det är att ta sig därifrån...

 

Hur är det att leva i Tjeckien nuförtiden, rasister, politik, covid etc?

-Covid verkar vara över men det var tufft. Samhället är uppdelat i två arga halvor som mer och mer separeras. Även familjerna är det. Jag kan inte prata med min förälder om politik längre. Samma som överallt i Europa har vi också populistiska och nazistiska partier som växer men det verkar som om fler lyckligtvis inte är villiga att gå denna väg.

 

Kallar ni er själva ett ett punkband, hardcoreband eller kallar ni er bara för ett rockband? Är det viktigt att nämna punk samtidigt som ni pratar om ert band? Vad tänker du om punken när du började och om du jämför med punken idag?

– Jo, det är punk och det är hardcore. Båda dessa definitioner är viktiga för oss och jag tror att det kan kännas i musiken. Vi är sex medlemmar vilket betyder sex olika känslor kring det men vi startade mer som ett vanligt skapunkband och med åren har vi musikaliskt rört oss till hårdare grejer.

 

Har du något favoritlag i fotboll(jag supportar Arsenal(England) och ett svenskt lag som heter GAIS)?

-Ja definitivt Bohemians 1905 som är det enda Antifa-laget i den tjeckiska förstaligan.

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil ? Ni har ingen egen Jet8-öl? Eller kanske ni är straightedge?

– Öl är fortfarande den billigaste drycken man kan få på restauranger här. Vi älskar öl. Jag gillar främst pilsner.

 

Finns det några bra band från Tjeckien värda att nämna? Och hur lever punken i Tjeckien?

-Här finns så många bra band så det är svårt att välja några men om du kollar varje års Mighty Sounds festivaluppställning hittar du många av dem

 

Vad är er styrka när ni spelar live?

– Inte säkert att det är jag som ska säga det men vi försöker skicka så mycket energi till folk som möjligt. Ämnena är ibland allvarliga så man kan komma ur frustrationen men det är också en fest.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar ni?

-Alla typer av människor

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker att lyssna på musik?

-Båda

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

– Ja, vi har merchandise, Vinyler och t-shirts säljer bäst.

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Jag gillar alla våra låtar (lol), Kan inte säga vad folk tycker men kanske Be the Best All the Bad, och Chasing the High som oftast är väldigt uppskattade...

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band? Eller är det här ditt första band kanske?

– Det här är mitt andra band. Jag började spela musik för ca tjugo år sedan och den största skillnaden är baksmällan dagen efter

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

– Ja, all feedback är väldigt viktig för oss.

 

Om du kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

-Comeback Kid, Nirvana, Rise Against, System of a Down, Antiflag

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Ja, bara inte säker på den trevligare personen utanför musiken Å andra sidan är det ett slags beroende.

 

Ni sjunger på engelska , varför inte på tjeckiska?

– Engelskan är mer naturlig för musiken vi spelar och alla våra favoritband sjunger på engelska också. Och med avseende på mitt språk är det väldigt svårt att skriva välljudande tjeckiska texter.

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du? Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

-Jag föredrar ansikte mot ansikte men e-post är också bra.

 

Framtidsplaner för bandet?

– Jobba på lite nya grejer och spela spelningar så mycket som möjligt. Förutom spelningar i vårt land kommer vi att besöka andra länder som Österrike, Schweiz igen och i januari åker vi till Storbritannien för 20-årsjubileet för det stora skacorebandet Random Hand. Så vi längtar efter det och på hela den nya säsongen

 

Några svenska band du gillar?

-Baboon Show, Looptroop Rockers

 

Visdomsord?

-Respekt