Ännu enICQ intervju och detta med en trevlig kille kallad DKO och han är basist och sångare i det engelska bandet Jesse James. Han kommer från Irlandoch här pratar vi om allt från hans barndom till framtiden.

S=Skrutt   DKO=Jesse James basist och sångare Jesse James

 

S:Vi börjar.

Snälla berätta lite historia.

DKO:Vänta lite bara.

S:Vad händer?

DKO:Ok, kom igen!

 

S:Jag kan ta historien om er på er hemsida( www.jessejames.co.uk )  men är det inte lite tröttande att vara så många i gruppen?

DKO:Haha.. yes! När vi började var vi bara 3 stycken i gruppen, sedan fick vi blåssektionen men av de 6 som spelade den första spelningen så är det bara 2 stycken kvar.

S:Är inte det tröttande?

DKO:IDet är tröttande att hitta nya killar till blåssektionen- de är alla svåra att lita på och det är svårt att hitta någon till bandet som du inte känner väl.

 

 

S:Varför kan man inte lita på dem?

DKO:Brasspelare kommer oftast från rikare familjer och de har andra agnedor och ambitioner. Det verkar vara samma för de flesta band, så när vi startade var de killarna 16 år så de visste inte vad de ville med sitt liv, tror jag.

S:Och ni kommer från fattiga familjer och arbetarklassen?

DKO:Ja, jag och Rich. Allt vad vi ville var att spela i ett band.

 

S:Hur gamla är de andra i bandet, berätta lite om varje medlem och om dig själv, ålder, familj, intresssen och något hemskt om varje medlem?

DKO:Jag är 27 år, jag är från Dublin, jag rymde därifrån när jag var 15 år och stannade där, jag lärde mig lite basgångar och började att spela i band, säga något hemskt om varje medlem? Det vore inte rättvist ha ha!

S:Varför , finns det så mycket att berätta?

DKO:Nej, men det är svårt för mig att säga något hemskt om de andra i bandet- eftersom de är mina vänner också! Men ifall du vill veta lite skvaller om mig så kom jag till London när jag var 15 år och blev en Rent Boy i 2 år och jag gjorde inget annat än bråkade, du kan tänka dig, hehe.

S:Varför rymde du från Dublin, vad sade dina föräldrar?

DKO:Jag frågade inte mina föräldrar! Jag rymde eftersom det var väldigt hårt för mig att växa upp där. Jag blev slagen en hel del av båda mina föräldrar och jag kom alltid i problem i skolan och jag ville bara försvinna hela tiden, så London var bästa stället att åka till .

 

S:Jag förstår....Nu tillbaks till er musik. Ni har ett bra namn på er CD Punk Soul brothers som beskriver er musik bra, vilka andra kommentarer har ni fått på skivan?

DKO:Vi blir riktigt sura på de som kallar oss för ett skaband. Det är otroligt att musikjournalister i Kerrand , Rock Sound and NME osv i England inte förstår musik såpass mycket för att förstå vad vi spelar för musik. Vi är alla stora Clash och Dexy´s Midnight Runners fans så vårt sound baseras på det men det finns en hel del andra influenser också när vi gör musik.

S:Men du kan första att folk jämför er med skaband?

DKO:Nej, det finns absolut inga skarytmer i vår musik.

 

S:Nog sagt om detta.

Vad är er styrka när ni spelar ute some ett liveband?

DKO:Vi är väldigt tighta tror jag och vi förösker vårt bästa för att göra en bra show och ifall vi har roligt så har publiken roligt också.

 

S:Och ni har bra kontakt med era fans?

DKO:Ja, vi svarar på varje mail vi får och vi går alltid ut före och efter en spelning och pratar med folk, vi älskar verkligen ungarna som kommer för att se oss.

 

S:Hur mycket säljer en grupp som Jesse James ?

DKO:Hur många cds?

S:Ja.

DKO:Ja, jag tror att vi har sålt ungefär 11000 i England just nu.

 

S:Det är riktigt bra och utomlands?

DKO:Jag vet inte alls hur mycket det är utomlands-vi har inte spelat utanför England ännu men vi skall ut och spela i Europa i oktober och till Usa och Kanada i november så då får jag nog reda på mer om försäljningen där. Ser ni våra videos i Sverige?

S:Nej, jag har inte sett några ännu men jag tittar inte så ofta på TV.

 

S:Var i Europa skall ni åka , åker ni själva eller med något annat band?

 DKO:Vi vet inte riktigt säkert ännu var turnén skall vara och vilka vi skall turnera med men jag tvivlar på att vi skall vara huvudbandet redan.

 

S:Jag läste i en intervju i Uncut med 10cc om deras nman och att 9cc var kvantitetn av sperma som ejakulerades på en gång från en man och de ville vara bättre än det, därav namnet, det finns ingen liknande rlig historia om ert namn?

DKO:Haha, nej. Vi såg en artikel i tidningen om Jesse James när vi repade och vi var dumma nog att ta namnet!

 

S:Ni är påGolf Records nu, är det bra, ni var på ett annat bolag och släppte några singlar, hur fungerar det med Golf Records?

DKO:MM,bra, Golf Records är det största punkbolaget i England så vi är nöjda med dem och det har gett oss möjligheter som vi inte skulle fått annars.

S:Som vadå?

DKO:Well, när vår turnébuss brakade ihop, så hyrde de oss en buss med en gång så vi kunde fortsätta vår turné´förra året och vi åkte till San Fransisco för att spela in vår nya skiva- vilken nu har blivit den dyraste punksivan i England sedan Clash splittrades!

 

S:Hur kan jag få tag på era gamla singlar?

DKO:Du kan köpa dem från vår hemsida eller maila Deck Cheese och fråga efter dem och säga att du måste ha kopior för en recension eller något. Vår favoritskiva just nu är Hotwired.

 

S:När Joe Strummer dog, dog rocken med honom också?

DKO:Well, Joe var en av mina hjältar. Jag festade med honom några gånger för ungefär 8 år sedan, han var en trevlig kille, väldigt rolig. Men hans nya band  - The Mescaleros var skit, och det var hemskt att se hur de föröskte att spela gamla Clashlåtar, de kände inte till låtarna eller brydde sig inte om låtarna eller förstod dem inte alls. Jag tycker att det bästa han gjorde efter Clash var filmskivan "Walker" - Jag älskar den. Han var en väldigt passionerad man och det finns inte så mycket passion eller integritet kvar i rocken just nu.

 

S:När vi ändå pratar om dödandem, hur kände du dig när terrorstattackerna var och när Blair sade att England skulle vara med i kriget mot Irak, var du rädd? Eller bryr du dig inte om politik?

DKO:Jag bryr mig, jag blev lite oroad för att det skulle bli terrorstattacker här i London under kriget , helst eftersom jag bor i ett judiskt område. Jag var var helt emot kriget-mest eftersom de ljög för oss om orsakerna för kriget, men det är bra att de har blivit av med Saddam men som vanligt är det väl så att han var en diktator och han stöddes och var framtagen av väst men sedan passade han inte USA längre.

 

S:Går musik och politik hand i hand anser du?

DKO:Jag tycker att musik och politik passar ihop men det är väldigt svårt att skriva politiska texter, varje gång jag har försökt jämför jag dem med Clash och det kan jag inte göra- de skrev de bästa politiska texterna.

 

S:Men när ni gör musik, vad är viktigast, är det texterna, musiken eller är det att ha en refräng som folk kommer ihåg?

DKO:Well, det beror på vilken typ av låt man skall göra, ifall du skriver en singellåt så måste du ha en bra refräng men det mest idealiska är att alla tre sakerna finns med i samma låt, bra texter, bra melodier , passion och energi!

 

S:Är det du som gör låtarna eller hur gör ni låtarna i Jesse James, tillsammans kanske?

DKO:Jag och Rích skriver lite saker ihop eftersom vi bor tillsammans och Ben skriver några låtar. Men det mesta dyker upp när vi repar och visar varandra hur låten går och sedan jobbar vi ifrån det. Jag skriver låtarna med en akustiskt gitarr hemma.

S:Och sedan blir det så bra? Med bara en akustiskt gitarr??

DKO:Ja, ifall du inte kan spela låten på en akustisk gitarr ensamt så kan det inte bli en bra låt!

 

S:Jag kan inte spela något instrument så jag vet inte.

Vad betyder ordet punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livvstil?

DKO:Punk... hmm. Det betyder en hel del för mig, jag växte upp med punkmusik och har alltid varit ett stort Clash-fan. Jag adopterade punkåsikterna och lärde mig en hel del. det är inte en typ av musik eller ett speciellt sätt att klä sig eller att uppföra sig på ett speciellt sätt. Det handlar om att försöka att göra de rätta sakerna tror jag och att föröska att ändra saker som inte är rätt. Det handlar om passion och energi och ändring.

S:Men många har inte förstått det?

DKO:Well, originalpunken kom för 27 år sedan så den betyder inget för ungarna idag, en massa folk lyssnar mer på modern punk och de tycker inte ens om de gamla banden. Och många av ungarna lyssnar på poppunk som  Bl,ink 182 och Sum41 osv och de har inte förstått budskapet eftersom de banden inte förmedlar det. Men lyssnar de på de banden kanske de förhoppningsvis börjar att lyssna på NOFX och efter det kanske de börjar förstå. Men i det stora hela är folk för själviska för att bry sig om någon annan än sig själv. För många människor är bara detta ett mode.

S:Men modet kommer kanske att bli en viktigare sak för dem också?

DKO:Jag tycker inte mode någon gång kan bli en allvarlig sak!

S:Jag menar att modepunksakerna för dem kan bli en seriös punksatstning från dem och att de börjar lyssna på de gamla bra banden som jag och du lyssnar på?

DKO:Yeah, det kanske kan vara deras ingång till resten av hela punkgrejen.

 

Finns det några bra band i England just nu?

DKO:Yeah,det finns några riktigt bra engelska band som Adequate 7 som verkligen är bra live, Lightyear och Conusmed är bra också.

 

S:Var står du i debatten angående MP´3 och allt snack om att skivbolagen blir ruinerade och vad  är bar och dåligt med mp´3?

DKO:Det är bra att folk kan få tag i mp3´s och kan höra hur ett band låter och sedan gå till spelningen och köpa CD:s och t-shirts osv. Jag bryr mig inte ifall skivbolaget förlorar pengar. Men det suger när kanske hälften av de som har vår musik kanske har laddat ner den och inte köpt CD:n - vi är inte rika och några extra försäljningar skulle kanske hjälpa.

S:Laddar du ner något själv?

DKO:Ja, men aldrig ett helt album. Jag letar efter band som jag tror jag kan gilla och laddar ner ett par låtar, ifall jag gillar det så köper jag kanske CD:n. Jag laddar ner gamla låtar oftast där bandet har splittrats eller dött och då behöver de inte pengarna.

 

S:Snälla ranka dina fem favoritskivor genom alla tider? Jag förstår att Clash och Dexys finns med där?

DKO:Jag vet, det här är en jobbig fråga, wow- 5 det är inte lått men jag försöker.,

det tar en stund innan DKO svara på frågan ....

S:Letade du igenom dina skivor eller vad hände??

DKO:YES!

The Clash - London Calling

Dexy's - Searching for the Young Soul Rebels

Ramones - It's Alive

Nofx - Punk In Drublic

nummer 5 hmmmm.....

S:Kom igen nu..

DKO:kanske Face to Face? Eller the Walker Brothers? Eller Give 'em Enough Rope?

eller Social Distortion?

S:Give em enough rope skulle jag säga.

DKO:eller kanske Wilson Pickett?

S:Vi kan hålla på natten...

DKO:Yeah, de första är enkla men efter det är det svårt...det finns får många bra skivor ... !

Foo Fighters - the colour and the shape

Green Day- Nimrod

S:Ok, låt oss sluta här, hehe

 

S:Nej, du sade att du skulle kunna var online fram till 19.30 och det var ett tag sedan, några sista frågor kanske......

DKO:Jag har mer tid, det är ok.

S:Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt att bli intervjuad?

DKO:Några intervjuer är väldigt tråkig, vi får svara på frågor om att från South Park men en del intervjuer är bra. Som den här, riktiga frågor!

S:Vilken är frågan du vill ha men inte får, ställ den och besvara den?

DKO:Haha.. jag vet inte. Jag har inte ett sådant ego så att jag tänker på något sådant!

S:Är det många intervjuer med du,,a frågor, vilken sorts frågor får du?

DKO:De vanliga om när vi staratde, hur vi möttes etc etc, vilken är din favoritfärg....

 

S:Vilken är din favoritfärg(hehe).

Nu tillbaks till dig själv för ett tag(jag vet att du inte är ett ego) men har du någon familj. Själv har jag två barn. .

DKO:Nej, jag har ingen familj förutom mina vänner..

 

S:det är en bra familj...

Saknar du någonsin Dublin och Irland( jag har varit där en gång, en trevlig stad men det är London också)?

DKO:Jag hatar att åka till Irland - jag måste åka dit iland för att besöka min syster. Dublin är inte trevligt att vara i- det är Ok ifall du har vänner där och lite pengar och bara vill bli full. Jag älskar London , du kan göra vad du vill där, bli vad du vill och du kan skita i ditt gamla liv och starta upp ett nytt här och aldrig möta ditt gamla liv, ifall du förstår vad jagh menar.

 

S:Ja, jag förstår men en sak jag inte förstår är hur kan ni dricka Guinness?

DKO:Det är en annorlunda smak - och det smakar mycket bättre på Irland(men personligen gillar jag den afrikanska Guinness bäst)

 

S:Ja och nu till något helt annat, vad vet du om Sverige och vad är typiskt svenskt som du anser det?

DKO:Min mamma bodde där i ett år och studerade, hon pratar svenskajag åkte nästan dit en gång när jag var i Köpenhamn. Jag tror att jag har de vanlig fördomarna mot Sverige - En massa snygga blonda killar och tjejer, bastu, dyr alkohol, bra bilar, ABBA, mörkt i 6 månader i norr, modernt, liberalt. Jag är säker på att en del av detta är sant men jag tror också att det finns en hel del annat i Sverige också.

 

S:Har du hört några bra svenska band?

DKO:Bombshell Rocks, The Hives, Hellacopters... är de svenska? IJag vet att det måste finnas mer - är inte Burning Heart ett svenskt bolag?

S:Burning Heart är svenskt men Turbonegro ifall du gillar dem på det bolaget är norska.

DKO:Jag har hört talas om dem men aldrig hört dem(kanske jag skall ladda ner något med dem)

 

S:Nu har vi kommit till slutet av intervjun, har du något roligt att delge oss från er karriär, något roligt som har hänt under en spelning med er, på scen eller i publiken?

DKO:Well, Dan burkar ha wrestingtävlingar med publiken ibland. Vi har ett jättestort fan i norra England som brukar ta med alla sina vänner och de brukar stå framför oss och spela lufttrombon- de är helt vilda.  Vi brukar reta gallfeber på varandra hela tiden men vi är riktigt bra vänner ändå och det är väl det som gör det hela så roligt.

 

S:Något visdomsord till sist?

DKO:Krama folk oftare. Alla behöver en kram..

 

S:Framtidsplaner för dig och för bandet

DKO:Den nya skivan finns ute i september, vi är riktigt stolta över den. Förhoppningsvis kommer den att bli så populär så att vi kan turnera i hela världen och ha roligt med vår musik och inte behöva oroa oss för att betala hyra!

 

S:Nåt att tillägga? Tack för intervjun och hoppas vi kan mötas här snart igen. Jag förösker att få ut intervjun så fort som möjligt.

DKO:Tack Skrutt!Jag hoppas att vi syns i Sverige snart!