Siken från Jerrys Farsa svarar på alla frågorna. Jerrys Farsa är ett trevligt punkband från Trollhättan som har både trevliga, allvarsamma och skojiga texter. Siken gav sig tid till detta i september 2017.

 

 Lite historia om gruppen?

-Jerrys Farsa grundades sommaren 2010 i Trollhättan när punkbandet Moderatjävel som vi spelade i tidigare la ner. Det var från början Siken på gitarr och sång, Focken på trummor och Loke på bas. Loke fick kicken efter bara ett rep kommer jag tydligt ihåg och det var redan då vi bestämde oss för att vara ett sånt band som kör utan basist. Sedan dess har vi hunnit ge ut tre plattor och några demos och vi har gjort ett tjugotal gigs runt om i Sverige. Medlemmar har kommit och gått, vi tog in Gurra på trombon han har varit en viktig del av bandet och har spelat på alla skivor, men nu har han hoppat av och vi jagar en ny trombonist. Eli hoppade också på tåget som trummis 2015 och då valde Focken att spela elgitarr i bandet i stället.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?

-Siken är 27 år och jobbar med ungdomar och kommer extraknäcka som Zombie på Liseberg över Halloween i år. Den jäveln bor i Trollhättan med tjejen och katterna i en go trea med bra utsikt. Siken är utöver musiken intresserad av Star Wars, sjuka invecklade brädspel och gamla nintendospel. Siken spelar just nu i ett band som heter Giftigt Avfall men har tidigare spelat i galet många band, bland annat: Civil Olydnad, Smurfslakt, Smärtgräns, Framgångskonceptet, Moderatjävel, Guilty, Astrids Syra, Fittslickers, Nervgas, R:H, Körd i Grus, Dog Waste och massa andra band.

Focken är 28 år och bor i Göteborg med sin flickvän. Han lirade tidigare trummor i bandet men lirar sedan 2015 gitarr istället när Eli joinade. Han knegar som gitarrlärare på heltid och lirar även i ett coverband och ett jazzband. Focken har tidigare spelat i en del andra punkband, Moderatjävel och Anti Allt till exempel. Focken lirar hockey på fritiden.

Eli fyller 30 i år och lirar trummor i Jerrys! Han bor med sin flickvän och två katter i Göteborg. Eli pluggar till logoped och jobbar med något inom LSS-verksamhet. Eli spelar även trummor i Civil Olydnad och ett annat band som heter Hello World.

 

Jag kan höra mycket gammal trall och en del gammal svensk punk, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Ja, ambitionen var från början att spela go melodisk punk i stil med Asta och Sötlimpa men med tiden tycker jag mer och mer vi hittade vårt eget sound som nu står helt klart för oss vad det är. Vi kombinerar det klassiska trall-soundet med en gnutta cowboy eller rock n roll så det får en lite redneckaktig klang över sig. Vi har också valt att ge produktionen på våra skivor ett garageaktig sound och våra gitarrer är inte speciellt distade vilket vi tycker ger låtarna en goare känsla. Vi vill inte vara ett sådant band som låter digitalt med datagjorda distpedaler på gitarrerna och triggade trummor med dubbeltramp och metronomer fy fan. Vi är två låtskrivare i Jerrys Farsa, dels är det jag som skriver det mesta men sen så har vi också Frej Rydén som aldrig vart med i bandet men som faktiskt levererar ett par bra låtar eller texter till mig inför varje ny skiva. Jag tycker personligen att punken var bättre förr rent soundmässigt i alla fall. Soundet var ärligt på 80-talet och inte tillrättalagt och digitalt.

 

Jerrys Farsa, är ni nöjda med namnet? Hur kom det till! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, vilket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Jag hade en kille längre ner på gatan där jag växte upp som hette Juhani och det pratades alltid om Juhanis farsa och alla rykten som gick om honom, att han slogs med poliser och sålde stulna moppar med mera. När bandnamn skulle sättas tänkte jag först "Juhanis Farsa" men jag valde det lite mer gött klingande "Jerrys Farsa" snabbt och kom på att man kunde göra något kul om det eftersom det fanns en karaktär från ”De tre vännerna och Jerry” som hette Jerry och som hade en jobbig farsa. Vår låt ”Jerrys Farsa” från första plattan handlar om en kille som heter Jerry och för att flirta med serien lite så skrev jag att han hade långa framtänder, i övrigt har låten ingenting med serien att göra. Jag är nöjd med vårt bandnamn men det finns två saker jag stör mig på med det. Dels stör jag mig nu på kopplingen till ”De tre vännerna och Jerry”. Ibland när man söker på vårt namn på internet kommer serien upp och jag tycker det hade vart goare så här i efterhand att inte skriva det med framtänderna i låttexten. En annan sak jag stör mig på är att jag hade missat det fenomenalt bra bandet ”Jerrys Kids” helt och hållet och upptäckte dem efter att Jerrys Farsa var startat och igång. Ibland tror folk att vi är något slags tributeband på svenska eller sådär till dom vilket är lite synd. Hade jag startat Jerrys Farsa idag hade det nog hetat ”Glenns Farsa” eller ”Bennys Farsa” eller något hehe. Det finns ju enormt många bra bandnamn. Överlag har jag alltid tyckt att Skitsystem är hur bra som helst men det är nog lite för hårt för att passa Jerrys Farsa. Sen så finns det ju många goa punkbandsnamn med mer humor som kanske hade passat oss till exempel: ”Tre meter älg” eller ”Ohlsson har semester, produktion” hehe.

 

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det finns ett tillstånd av extas som jag kan nå genom musik. Det behöver inte vara live utan kan också vara i en replokal eller när jag lyssnar på musik högt. Detta är dock vanligast live och det är helt underbart. Men jag gillar faktiskt allt kring spelningar. Dem förberedande repen, välja låtar att spela, packa och åka, rigga, käka nåt slitet spelställe bjuder på innan soundcheck och sedan spela och kränga plattor. Dem ända sakerna jag tycker är lite jobbiga är när alla är på mig efteråt och ska säga hur bra det var, det tycker jag är lite jobbigt så jag brukar alltid gömma mig backstage en liten stund efter varje spelning. Det kan också vara jobbigt att sova borta tycker jag, vi får aldrig hotellrum utan sover hos randoms och man vet aldrig hur det är.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Sämst är i alla fall Borås tror jag, alltid segt och utan folk. Vi har mycket fans i Skövde så jag säger väl att Skövde är bäst.

 

Hur är det att spela denna sortens punk I Sverige idag?

-Trallpunkscenen är död känns det som så det är en ständig motvind. Det har exempelvis hänt att vi behövt ett gig i Stockholm när vi vart i krokarna och jag har kontaktat ett tiotal punkställen och sagt att vi kommer och lirar gratis men har ändå fått nej. Våra plattor säljer inte heller vilket är lite tråkigt.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Punk, älgar, epatraktorer

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punken betyder allt för mig och har varit min livsstil fullt ut dem senaste 15 åren.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Jag har aldrig hållit på med sådant, jag gillar skivor och kassetter, gärna på vinyl men också CD. Jag bojkottar Spotify och sådant.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

-Man är väl lyckligt lottad som har växt upp i ett fritt land där man inte tvingats bli barnsoldat som barn eller något. Politiskt är jag mycket frustrerad hela tiden och blir det mer och mer nu när jag ser att rasismen och nazismen blir mer och mer normaliserad och nazister får demonstrera på första maj och så vidare. Det är lite skrämmande.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-Ja jag upptäcker nya grymma band varje år. Förra året upptäckte jag Berg och Bedragarefrån Uddevalla och Del 3 från Göteborg som är två otroligt bra band. I år har jag av slumpen upptäckt massa otroligt bra band bland annat: Pablo Matisse, Adrestia, Ond Cirkel, Fabriken och Bombangrepp.

 

Spelar ni något utanför Sverige?

-Nej inte än.

 

Andra bra band från utlandet?

-Mina husgudar är Minor Threat och Bad Religion från USA, vad jag vet finns det inga bättre band än dem. Men jag tipsar alltid folk om finska "Tryer" som är bra som fan. Norska ”Honningbarna” och ”Intet Sjönn” är bra så in i helvete också.

 

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på annat språk än svenska? Lite lustiga texter men det finns allvar bakom också?

-Redan när vi startade bandet bestämdes det att våra texter alltid ska kretsa kring en person eller ett par personer. Oftast är det en fiktiv person det handlar om som vi hittar på men ibland är det sanna historier, ”Lenny Dobermann” är en sann historia till exempel. Vi vill gärna driva med stereotyper och fördomar som folk har om människor. En rolig grej är också att man kan följa många av karaktärerna vi skriver om genom flera låtar, för många återkommer på nytt. ”Bettan och Ronny” och deras son ”Ragge” är exempelvis några sköningar som har huvudrollen i flera goa låtar och är med på alla skivorna. Jag är mycket noggrann med texterna och jag skulle vilja hävda att varje Jerrys Farsa-text innehåller en kärna av allvar och många innehåller ett politiskt ställningstagande. Precis som du skriver försöker vi vara lustiga och roliga och skriva så att man känner igen stereotypen av personen vi skriver om, men vi väver alltid in ett viktigt budskap i varje text. Vi har till exempel en låt från senaste skivan som heter: ”Ulla red till Ullared” som har en till synes jättelöjlig text om en kvinna som rider till Ullared. Låten handlar i själva verket om sexismen i samhället och hur kvinnor framställs i media, reklam, porr- och modebranschen. Det finns en annan låt som heter ”Ralf och den flygande bussen” som till synes handlar om en kille som ser ett UFO men som egentligen handlar om självsäkerhet och självförtroende och att tvivla på sig själv och sina ideal.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Vi kommer nog skriva om det mesta tror jag, det känns inte som att något känns omöjligt att skriva om förr Jerrys Farsa.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Har ni någon riktigt politisk låt?

-Ja för fan vi har massa politiska låtar. "Trygghet och Tradition” är exempelvis en låt från första plattan som handlar om en sverigedemokrat som blir kär i en kvinna och när han får reda på att hon är judinna tar han livet av sig med en borrmaskin. Budskapet i låten är att visa på hur korkad politik det partiet står för när dom ställer grupper mot varandra efter härkomst. Så länge han inte visste att hon var judinna gick det bra och han älskade henne men när han fick reda på att hon var judinna var det helt plötsligt skillnad på henne. Varför jag valde just judinna är för att markera Sverigedemokraternas rötter i nazismen, dom försöker dölja sin historia men vi får aldrig glömma den.

 

Bästa politiska band/artist?

-Återigen mina favoriter är Minor Threat och Bad Religion, politiska band båda två.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Punken har förändrat mitt liv, jag var en osäker vilsen deprimerad finnig tonåring med en diagnos som växte upp i en skithåla som heter Lilla Edet. Jag behövde ett utlopp för kreativiteten jag tack och lov hade och en plats att känna mig hemma i. Jag fann lyckligtvis punken före jag fann GHB eller nåt liknande som var vanligt där och då. Jag hade lätt kunnat hamna jävligt fel, jag hade till och med en period där jag var kristen och trodde att kyrkan var rätt väg för mig innan jag fann punken. Åsikterna i punktexterna tilltalade mig tidigt nästan lika mycket som den tuffa musiken och dom satte ord på många saker som jag egentligen alltid hade tyckt men som jag inte hade kunnat formulera tidigare och vissa saker hörde jag för första gången om som fick mig att reflektera och tänka över viktiga saker.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?

-Jag målade omslaget till ”Knallpulverpunk” och jag är skitnöjd med det. Jag snodde idén från Lasse Stefanz som kör någon liknande variant på sin merch fast med tjurar istället för älgar. Vi gillar älgar i Jerrys Farsa och vi tycker det känns lite gött, antar att det signalerar lite att vi är ett band med humor och självdistans hoppas jag. Jag har alltid tyckt att the Offsprings skiva ”Ixnay on the hombre” har ett fantastiskt snyggt omslag, det finns något som tilltalar mig starkt med det. Hemma på min vägg har jag satt upp ”Med is i magen” med Asta Kask som jag tycker är sjukt snygg, men det handlar nog mer om att dom ser så tuffa ut på bilden snarare än att omslaget egentligen är så snyggt.

  

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Jag tycker det är jätteviktigt med fysiska skivor och vi har i alla fall sett till så att alla våra skivor har funnits tillgängliga på CD trots att vi säljer förjävla dåligt. Vinylen har fått ett uppsving så vi har en skivaffär nu i Trollhättan faktiskt och det är jävligt kul, tyvärr verkar dem inte ha någon punk, så jag fyndar mest på Tradera eller direkt från banden.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-Kan berätta att vi kickade Loke vår basist i en radiointervju det var lite kul, i övrigt har jag nog inte så mycket kul att bjuda på som jag kommer på.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Yngre punkare ofta från mindre städer, typ Skövde. Vi flirtar ju lite med rock n rollen i våra låtar och vi har medverkat med ett par låtar på en DVD där dem visade upp olika raggarbilar och brände gummi och skit. Vi har ibland skojat med varandra och sagt att vi borde köra en campingturné med husvagn eller något och se om raggarna skulle gilla oss eller mörda oss. Vi tar kraftigt avstånd från allt som raggarkulturen står för vill jag bara poängtera, men det vore kul om vi kunde få fler raggarfans, vem vet man kanske skulle kunna konvertera en eller två till punken.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Skivor fan va svårt, här är några riktigt bra med några favoritband i alla fall: Minor Threat - Filler. Skitsystem - Stigmata. Bad religion - No control. Red hot chili peppers - Blood sugar sex magic. Asta kask - Med is i magen. Thåström är alltid jävligt bra live, försöker alltid gå och se honom när han spelar i närheten. Sen så var man ju en av dem lyckligt lottade som hann se Masshysteri innan dom la ner och samma med Svin från Stockholm som bara spelade några månader, otroligt jävla bra live.

 

Är det tråkigt med intervjuer?

-Börjar bli rätt tråkigt nu ja, den här var överjävligt lång.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Minor Threat förstås och Asta Kask från 84 när dom antagligen var som bäst. Bad Religion från 89 när dom var som bäst. Fan vet jag, nu blir det svårt … Rolands gosskör kanske? Eller något annat gött nedlagt band typ Sista Skriket eller Frost. Sedan har jag en polare som heter Frej som jag nämnde tidigare som skriver lite låtar åt Jerrys. Han la av med att sjunga för några år sedan av någon jävla anledning vilket är jävligt synd eftersom han är en utomordentligt bra sångare. Jag skulle vilja att den jäveln uppträdde med något gammalt band han sjungit i.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Japp det är en otroligt bra kanal att skriva av sig genom och få skrika ut i replokalen och på scener hur man känner och vad man tycker. Jag är lika arg nu som förr och har konstigt nog kvar samma driv efter drygt 12 år i scenen.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?

-Jag tycker nog att den konstigaste frågan är denna jag svarar på just nu.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Kommer faktiskt inte på vilken det skulle vara, jag tycker du lyckades pricka in allting.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi har massa nya låtar som vi antagligen spelar in ganska snart. Vi snackade på att släppa en sjua först men vi har material för en fullängdare mer eller mindre klart så det lutar nog mer åt en fullängdare tror jag.

 

För dig själv?

-Mina framtidsplaner är att bara fortsätta lira punk så mycket jag bara kan.

 

Visdomsord?

-Döm aldrig någon efter något den inte kan rå för.

 

Nåt att tillägga?

-Tack!