Jag fick en LP med Jack Torrance på samma gång som jag fick Deathjocks och det var Eric som är i båda grupperna som skickade dem till mig. Nu är det dags för Jack Torrance att få sin intervju gjord. Januari 2020

 

The shining ären film som ni gillar förstår jag... tänker på

ert namn? Andra filmer ni gillar?

-Vi är alla överens om att "The Shining" är en av 1900-talets största filmer, eller hur? Och Jack Nicholson dödar det absolut. Jag menar - titta på hans ansikte när han börjar tappa sitt förstånd. En av de mest ondskefulla blickarna med att bara lyfta ögonbrynen! Så när jag kom med idén att namnge detta band efter karaktären Jack Nicholson spelar här var alla i bandet med på det. Namnet på ett band måste väcka intresse och ger dig en känsla av vad musiken handlar om. Jag tror att Jack Torrance gör det. Andra Stephen King-relaterade filmer jag gillar är Carrie och Stand by me. High Fidelity är en klassiker när det gäller musikrelaterade filmer. Nyare filmer som jag verkligen gräver är "A quite place", "Hellboy - Call of Darkness" och för att nämna en annan genre: "Yesterday".

 

Vilka är medlemmarna i gruppen, instrument, andra band, ålder?

-Christiane (bas), Eric (trummor, sång), Franz (gitarr, sång) och jag Matze (sång, gitarr). Andra band som några av oss spelar i är Plastikschmidt, Anti-Control, Deathjocks och Drey.

Vi är de som är "för gamla för att dö unga och för unga för att dö gamla".

 

Hur länge har ni hållt på och spelat med det här bandet?

-Det tog lång tid, tålamod och tur tills Jack Torrance var kompletta. Vi har spelat i denna line-up sedan 2015 tror jag. Och vi var tvungna att spendera mycket tid på att öva tills albumet äntligen kom ut.

 

Jag tycker att er musik låter lite som emocore och jag tänker också på Wedding Present ibland? Vad sägs om det?

-Jag är helt cool med att kalla vår musik emocore så länge vi pratar om ”oldschool” -emocore som Rites of Spring till exempel. Vi kallar vår musik Heartcore. Det är Post-Hardcore, fullt av känslor, Hardcore utan den tuffa killen. Det sammanfattar det ganska bra. Jag har aldrig lyssnat på The Wedding Present för att vara ärlig men efter att du nämnde den gjorde jag det och kunde inte hitta så mycket gemensamt mellan deras och vår musik. Men det är det coola med musik. Om du gör det gör du det. Det finns inte alltid bara rätt eller fel.

 

Vilken är den märkligaste recensionen eller jämförelsen ni har fått med Jack Torrance?

-I en recension kallade någon vår musik en blandning mellan heartland-sound och brutal hardcore-punk som vi alla tyckte var lite konstigt. I en annan recension skrev någon att min röst påminner honom lite om Bruce Springsteen. Så vänligen kalla mig "The Boss" från och med nu. Eller den andra killen som skrev han tänker på Wedding Present ibland. Haha - bara skojar.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket litar ni mest på de bra eller

de dåliga?

-Efter att ha lagt så mycket arbete, passion och livsnerv i en skiva vill du automatiskt veta vad andra tycker om det. Det är en belöning för ditt arbete. Och en bra recension motsvarar bra reklam. Det är ingen hemlighet. För mig är en bra recension där jag tydligt kan se att författaren verkligen hanterade musiken och tänkte på den. Vi vet alla att det beror på tur. Du kan inte påverka vem som skriver något om dig eller din musik. Efter att ha släppt musik är musiken inte bara din längre. Den tillhör alla som är villiga att höra den. Om du har tur får du någon som tar jobbet med att skriva en recension på allvar och gräver i musiken. Vi hade en recensent som verkligen hatade omslaget och layouten och gjorde det mycket tydligt. Naturligtvis älskar vi designen. Vi gjorde den. Det finns ett koncept bakom det och berättar en historia. Men det var fortfarande en bra recension eftersom den var ärlig.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland idag?

-Det finns definitivt ett intresse för den här typen av musik. Men jag vet inte om det finns en marknad eller alls för heartcore här i Tyskland för jag bryr mig inte. Vi spelar bara musiken som händer när vi fyra är kommer tillsammans i vår replokal. Vi följer inte trenderna. Vi gjordedet inte före Jack Torrance. För närvarande är det tysktalande punkrock en sak och till och med framgångsrika band som Donots eller Smile and burn som sjöng på engelska förut har gett skivor med tyska texter.

 

Hur skulle ni beskriva din musik med tre ord?

-Springsteens brutala hardcorepunk.  Skojar bara.

Ärlig melodisk heartcore. Eller driven hög heartcore

 

Har ni spelat något utanför Tyskland?

-Inte än. Vi planerar en kort turné i Portugal i år. Vi vill spela så mycket som möjligt. Så om det finns någon som vill att vi ska spela kan du vara nästan 100% säker på att vi kommer att göra det. Om våra familjer eller jobb låter oss ...

Kontakta oss på vår facebook-sida eller skriv till eric@phnxrecord.com

 

Vilken är Jack Torrance bästa liveseplning fram till idag?

-Alltid nästa spelning. Nej allvarligt, vi försöker alltid ge 100% oavsett hur stor publiken är. Varje spelning är en inlärningsprocess och det finns alltid några saker som kan göras bättre även om ingen i publiken märkte det. Jag kan verkligen inte säga vilka av våra liveuppträdanden som har stått ut. Det skulle förminska de andra spelningarna.

 

Vad gör en livekonsert bäst?

-Det frigör ditt sinne och kopplar ihop människor. Och du kan visa ditt direkta stöd till en sak som är viktig för dig. Magiska stunder kan hittas i en konsert. Ögonblick när du glömmer allt omkring dig. När du går vilse i musiken. Och det är roligt kul.

 

Varför sjunger ni på engelska och inte på tyska? Vad påverkar er att göra texterna i Jack Torrance?

-Före Jack Torrance hade jag ett band i nästan femton år där jag sjöng på tyska. Så beslutet att skriva engelska texter var en medvetet vald utmaning för mig och chansen att prova något nytt och annorlunda. Det främsta inflytandet för texterna när jag skriver är känslor. Öppna bilder av kraftfulla saker som påverkar dig eller andra. Som rädsla, ilska, hopp eller kärlek. För mig är att skriva texter den svåraste delen. Texterna är absolut viktiga och definierande i vår musik och jag tar det mycket allvarligt. Jag är min största kritiker när det gäller texter.

 

Ni släppte en LP för några månader sedan och varför en vinyl och inte bara digitalt? (Jag hatar musik som bara kommer som digitalt, men som ett komplement är det OK)? Vilket format föredrar du?

-För oss var det en fråga om hjärta att släppa albumet på vinyl. Jag är själv en vinylsamlare och vi tycker alla att vinyl är det perfekta mediet för musik. Det är en helt annan och bättre känsla eller upplevelse om du vill uttrycka det på det sättet än bara en cd eller en nedladdning. Att släppa ett album på vinyl är det dyraste sättet men värt varje cent. Vinylen levereras med en nedladdningskod. Så om du inte har en vinylspelare hemma (först så bör du köpa en) så kan du fortfarande få vårt album att sätta på din vägg som ett trevligt konstverk. Eller så kan du ladda ner den på olika plattformar som Spotify.

 

Har ni gjort något mer än Flickering Lights?

-Flickering är vår första utgång. Så allt vi gör just nu och har gjort tidigare handlar om Flickering Lights. Videobilder, intervjuer, marknadsföring etc.

En av de coola sakerna är vår etikett PHNX-records som grundades av vår gitarrist Franz med huvudmålet att släppa Flickering Lights och göra det möjligt för oss att hålla DIY. Vår trummis Eric gör management för PHNX-records, så han är killen som du skrev till när du vill ha en fin liten smekning av hög Heartcore i ditt liv.

 

Jag skriver också i min recension "om du inte försöker hitta den här gruppen finns det något allvarligt fel med dig", hur är det med den recensionen?

-Jag är inte riktigt säker på om jag förstår den här frågan rätt, men om du vill veta om jag är nöjd med det här uttalandet: absolut! Kolla in oss! Nu! Vi är superfina och godluktande.

 

Ni skrev att du håller på att marknadsföra denna grupp, vad händer inom en snar framtid med Jack Torrance?

-Det finns ingen treårsplan eller något liknande. Vilket inte betyder att bandet eller PHNX-skivorna inte är bestämda eller halvt passionerade. Vi försöker bara göra vad alla andra band försöker göra efter att ha släppt ett album. Spela live, göra det vi älskar och hoppas på det bästa. Det kommer att vara klubbspelningar, några coola festivaler och utomhus på sommaren och i oktober jagar vi solen och gör några spelningar i Portugal.

 

Har ni börjat skriva lite nytt material?

-Vi har precis avslutat en ny låt vid vår sista repetition. Den heter  “The heart is a clockwork, the mind is a cosmos”Och det finns också några nya saker som Franz skrev att vi klurar på just nu.

Vi vill definitivt fortsätta skriva och skriva. Och om det finns tillräckligt med material för ett nytt album kommer vi att spela in det, spela så mycket som möjligt och fortsätta att hoppas på det bästa.

 

Finns det något nytt på gång på er etikett?

-Jag antar att nästa utgåva på PHNX-records kommer att bli debutskivan med Drey, Franz spelar också gitarr i det bandet också. Phnx-records har som mål att vara väldigt öppna när det gäller musik. Så Phnx-records kommer inte att vara en typisk Heartcore, Hardcore eller Punklabel.

 

Vad är det bästa med att spela musik så här, är det ett sätt att få frustration eller varför spela musik överhuvdtaget?

-För mig personligen är musiken jag spelar ett sätt att uttrycka mig, min ilska-hantering, mitt hålla mig-i-balans-trick och något jag inte kan föreställa mig att leva utan. Och det coolaste med att spela musik - om du inte är med i ett Coverband - är ögonblicket då en idé om ord och ackord blir en låt och du spelar den för första gången tillsammans som ett band från början till slut. Och en annan överväldigande sak med att spela musik är att allt ljud du gör i ett litet repetitionsrum i en liten stad gör att du kan spela i andra städer och till och med i andra länder.

 

Berätta lite om följande om något album? Varför och vad du tycker om dem idag?

 -Ditt första album:

Def Leppard - Hysteria. På kassett. Our some sugar on meär fortfarande en av mina favorit-hprdocks-låtar. Och visste du att Rick Allans trumset utvecklades tillsammans med NASA efter att han förloarde  armen i en bilolycka? Hur som helst - häll lite socker på mig i kärlekens namn. Inget mer att säga.

-Albumet som förändrade ditt liv

Hot Water Music - No division. Ända sedan det kom ut 1999 blev det soundtracket i mitt liv under lång, lång tid. Ett av de största albumen genom tiderna. Eller välj "Forever and counting" eller "A flight and a kcrash". Mästerverk!

-Albumet du har som du är skäms för?

Jag äger verkligen inte ett album som jag skäms över. Jag måste ha en utmärkt smak av musik ...

-Albumet som gör att Jack Torrance låter som de gör?

I huvudsak varje recension för "Flickering Lights" är jämförelser med Hot Water Music.  Något jag verkligen inte kan klaga på. Så igen, efter den stora inverkan som albumet hade på mig antar jag: No  division från Hot Water Music.

-Albumet som alltid måste finnas i turnébussen?

Jag skulle säga "Stage Four" från Touché Amoré, "Cheer" från Drug Church (vi använde ljudet från detta album som referens för vår mixning) och ett Motörhead o Kvelertak-album till fest.

-Albumet du skulle ha velat vará med på och spelat på?

Haha. Stor fråga. Låt mig tänka ... Jag känner till mina kunskaper på gitarr så det begränsar valet ...

Jag säger Metallica - ... and justice for all. Och jag skulle ha spelat basen. Haha!

 

Vilka är de bästa banden i Tyskland just nu?

-Jag skulle nog säga Pascow och Clickclickdecker.

 

Hur är livet totalt sett att leva i Tyskland idag? Är politikerna trevliga?

-Oj ... var man ska börja ... Tyskland är - som Sverige - ett av de privilegierade länderna i Europa när det gäller ekonomi och livskvalitet. Så du kan kalla dig själv lycklig om du är född här om du vill titta på det här sättet. Och det är allt. Du hade tur. Ingen anledning att vara stolt över det. De ledande partierna - sedan jag minns något- är CDU (kristen demokratisk union) och CSU (kristen social union). Båda är konservativa partier som har ordet kristna i sina namn. Så du kan föreställa dig vilken typ av politik de har. Oöverträffade, ryggradslösa och inskränkta. Det finns ingen skillnad mellan kyrka och stat, vilket suger mycket. Men mer hotande är AfD (Alternativ för Tyskland). Ett parti som är som ett dåligt skämt fullt av patriotiska, rascistiska, fascistiska och förktfulla rövhål. Och det finns tyvärr många okunniga idioter i detta land som röstar på dem. Så åt helvete med er! Jag vill inte ens förstå. Å andra sidan blir det gröna partiet mer och mer framgångsrikt, vilket definitivt är bra.

 

Är det några frågor ni vill ha som jag inte har ställt till er, snälla fråga den och svara på den?

-Vad är din favoritrad på albumet "Flickering lights"?

Endast kärlek kan rädda oss nu. Endast kärlek kan rädda oss. Och du kan ha allt. Sprid ditt ljus(Only love can save us now. Only love can save us. And you can have it all. Shine your light).

 

Något mer du vill lägga till?

- Först vill jag tacka dig och Skrutt magazine för din tid och det stöd du ger oss genom att ha den här intervjun. En sak till vill jag lägga till:

Fuck fascism. Fuck patriotism. Fuck rasism. Fuck sexism. Var trevliga mot varandra. Stay Heartcore. Tack.