Inner Light från Frankrike är ett riktigt bra och hårt band som var så trevliga så att de svarade på en massa frågor om gruppen. Juni-2023 B

 

erätta lite historia om Inner Light, hur ni träffades och varför ni började spela tillsammans och när?  

 -Det är en ganska kort historia. Inga episka berättelser bakom bandets skapande! Inner light föds ur askan av ett tidigare projekt (Thorn in Flesh) där Marine (sång), Tristan (gitarr) och Mathieu (bas) var medlemmar. Tyvärr satte den globala Covid-krisen stopp för projektet men trion ville fortfarande spela tillsammans så de startade ett nytt. Vi lade ut annonser för att hitta de saknade medlemmarna. Nicolas (gitarr) kontaktade oss och efter några provspelningar blev han också medlem. Att hitta en trummis är ibland väldigt svårt men vi hade turen att hitta den här. Max (trummor) och Nicolas är vänner sedan väldigt länge och efter ett snabbt samtal var Max med. Marine, Tristan och Mathieu började komponera sommaren 2021. Att hitta en andra gitarrist tog några gånger, Nicolas gick med i november 2021. Vid den här tiden hade bandet en trummis (Manu) men han lämnade snabbt och fann inget riktigt intresse för projektet. Det var i början av 2022. Max gick med i bandet i juni 2022 med utmaningen att vara redo för det första banduppträdandet i november 2022. Uppställningen är nu stabil med viljan att fortsätta som ett lag.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? Tidigare band?  Aldrig några tankar på att vara fler medlemmar? 

-Förutom trummisbytet och några enstaka gitarrister som gjorde några försök i mitten av 2021 kan vi säga att den nuvarande line-upen finns där från början (första EP) och är den officiella. När det gäller att lägga till fler musiker ... Tja, för att spela det ljud som behagar oss finns det inget behov av fler medlemmar, så det här är inte ett bekymmer för bandet just nu. Men om viljan att utvecklas och spela något annat dyker upp i framtiden och denna utveckling skulle kräva fler instrument, skulle det inte vara ett problem att lägga till fler medlemmar. Varje medlem hade erfarenhet av tidigare band, till exempel spelade Marine med Tränenzeit (horror metal), My own Fear (Trash/death) och Thorn in Flesh. Tristan hade många tidigare seriösa projekt som Sanghelis, Thorn in flesh bara för att nämna några. Mathieu spelade i Thorn in Flesh som nämnts ovan. Nicolas och Maxime har haft två band där de spelat tillsammans men det verkar som om de är förbannade eftersom inget av dessa band kunde producera något eller spela live. Dessa formationer upplöstes och vi hoppas att förbannelsen som är knuten till dessa två medlemmar inte kommer att förorena Inner Light XD!

 

Inner Light är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda för att någon annan grupp skulle heta så? Vad menar ni med det namnet? 

-Att hitta namnet var inte på högsta prioritet förrän uppställningen var klar. Det verkar som om varje medlem ville ha något som kunde ge utstrålning i sina liv genom att undvika allt "mörkt något" eller "dödliga skuggor av oändligt mörker som ger domedagsapokalypsen" typ. Begreppet ljus blev uppenbart efter denna väg, och efter några försök gladde Inner light alla mellan flera andra bandnamnförslag. Det är ett generiskt namn som alla kan identifiera sig och sätta den mening de vill ha. Det är uppenbart att innebörden inte är densamma för varje medlem eller varje person, men globalt hänvisade den till krafterna i varje människa som driver dem att fortfarande fortsätta i livet trots allt som kastas i ansiktet. 

 

Ni skickade mig 5-spårs singeln, är nöjda med den och är detta er enda release? 

-Vi är helt nöjda med de spåren, det betyder mycket för varje bandmedlem. Det symboliserar prestationen av formationen som äntligen har lyckats dyka upp och förbli stabil. Det är en kollektiv seger. Dessutom bär denna EP DNA av vad vi vill att vår metall ska vara. Det är en solid grund på vilken vi kan hänvisa för att förbättra oss själva i framtiden. Energin och det globala spåret på denna EP är vad som behagar oss och vad vi vill vara oss under de kommande åren. Fram till denna dag är EP: n "Inner light" det enda släppet från bandet. Men vi planerar att släppa en ny i slutet av året.

 

Är det viktigt att ge ut skivan som fysiska släpp tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt? 

-Det är lite gammaldags men ja, en fysisk skiva spelar roll för oss. Speciellt för våra två noobies (Nicolas och Max) som aldrig deltog i inspelningen innan detta projekt. De var som barn en julkväll när de fick sin egen! Det hade varit helt okej att hålla det digitalt men om många år härifrån i framtiden vill vi kunna komma ihåg detta projekt även om en digital plattform inte finns längre. När alla blir gamla vill vi kunna minnas alla dessa goda minnen med bara en titt på skivorna som prydligt förvaras i skåpet mitt i vardagsrummet. Det är en förkroppsligande av vilka vi är just nu och det betyder mycket.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det vilka är det då? 

-Inga covers live. Det är en del av vår filosofi och det var en deal från början. Om vi går upp på scen är det för de inre ljusvibbarna. Det finns en vilja att dela vårt ljud och vår energi live. Dessutom är det inte så lätt att hitta en cover som skulle glädja alla med tanke på utbudet av vad varje medlem föredrar i Metal-genren. Vi håller det enkelt med våra kompositioner bara.

 

Berätta lite om vad era låtar handlar om? 

-Vi försökte fokusera på den mörka sidan som finns i alla och göra en opposition med vikten av att behålla hoppet och aldrig låta det "inre ljuset" helt försvinna. Låten Inner light är en bra illustration och har en mycket personlig betydelse för Marine till exempel. Har diagnostiserats med en sjukdom som kommer att påverka för alltid i hennes liv. Tänker på att tänka på att sjunka och förlora i livet...., och äntligen kunna hitta styrkan att kämpa och behålla viljan att bära en trots allt. Vid denna tidpunkt kan detta projekt och skiva ses lite som en terapi. Det kommer att finnas låtar som kommer att betona den mörka sidan, men det kommer alltid att finnas låtar som kommer att kompensera och ange behovet av att fortsätta i livet. Den tanken driver oss just nu.

 

Är det viktigt att få fram sina åsikter i sin musik, eller sjunger ni bara om triviala saker? Vilken är er mest politiska låt eller bör man inte lägga politik i musik? 

-Varje form av konst är politisk. Till exempel handlar Monster om offret för en massskjutning. Denna typ av händelser inträffar inte i Frankrike ännu, men vi kan fortfarande ha empati för offer. Messias påpekar faran med sekterism, Scars on Earth handlar om miljöfrågor, men ändå är varje medlems ståndpunkt att kunna beklaga saker utan att fördöma. Vi tror faktiskt inte att vår moral råder över andra, men vi vill ändå kunna prata om brister när vi ser dem. I slutet av dagen dikteras sångtemat av stämningen för tillfället beroende på inspirationen.

 

Tror du att era texter kan ha effekt på andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har ni ändrat någons åsikt?  

-Alla kan tillägna sig låtar som "Inner Light" eller "Inside my Veins" som talar om mer generisk aspekt och sätter sina egna känslor. För tillfället har vi ngen feedback på texterna så det är ganska svårt att säga. De flesta av allmänheten är fransktalande, kanske kommer det att finnas mer feedback om detta ämne om låtarna passerar gränserna.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Frankrike och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga band ni har spelat tillsammans med? 

-Trots Hellfest som är en massiv händelse varje år i Frankrike, är metalgenren inte populär i detta land. Kulturellt handlar Frankrike mer om ditty och under de senaste decennierna Rap / R'n'B. Mainstream media håller stigmatisera metal med alla klichéer som inte hjälper alls. Fortfarande finns det en viktig fanbase med många spelningar, konserter och lokala festivaler varje år men det finns ingen professionell scen. Vi har bara haft 3 konserter hittills och vi hade chansen att spela varje gång med en blandning av flera band som ger sin egen smak till varje spelning. Det var väldigt vilt allt från crossover till black metal till tung, metalcore eller thrash. Vi har ännu inte spelat med ett band som skulle förtjäna att kallas "märkligt".

 

Har ni något fotbollslag som ni supprotar? (Jag supportar Arsenal och ett svenskt lag som heter GAIS) 

-Marine är ett stort sportfan. Tycker om... varje sport! Med tanke på fotboll följer hon varje resultat i det franska mästerskapet och Champions League. Tristan... ja, Tristan vet inte vad en muskel är, så låt oss inte prata om sport med honom. Mathieu föredrar rugby framför fotboll, särskilt under denna tid när det franska rugbylaget presterar så bra. Maxime får sitt hjärta att slå för basketboll och Nicolas följer resultaten från Rouen Ice Hockey-laget. (Mer en skandinavisk sport förresten).

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord för människor som inte har hört er? Beskriv den med tre ord? 

-Tung, melodisk och modern

 

Jag gillar öl och gör också öl .. Om Inner Light skulle göra en öl, vad skulle den heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?;-) 

-Det verkar som om vi har en gemensam passion! Vi gillar öl (förutom Marine som är straight). Denna fråga har utlöst en enorm debatt mellan oss. Vissa skulle säga en dubbel IPA (8-10°) på grund av den friska och starka aspekten, men andra ville säga mer som en Neipa: Stark, fruktig och med lite bitterhet!

 

Och hur är det att bo i Frankrike nu? Rasister, levnadskostnaderna och hur är det med människors reaktion på Ukraina-kriget?  

-Frankrike är inte den värsta platsen på jorden, uppenbarligen beroende i vilken samhällsklass du föddes förstås. Uppenbarligen är de ökande levnadskostnaderna en vikt för alla som gör det svårare för alla. Den ekonomiska situationen tenderar att göra alla mer nervösa och kan delta i att öka förbittring och radikalisera positionerna lite. När det gäller kriget mellan Ryssland och Ukraina är det lite sorgligt att se 2023 land fortfarande försöker annektera andra, det ger känslan av en regression för den europeiska kontinenten. Lyckligtvis skyddar institutioner idag de flesta europeiska länder och gör det möjligt att begränsa konflikten.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val? 

-Varje medlem har sin favoritlåt, exempel: Max Messiah, Mat et, Marine Inside my veins, Tristan don't give a shit, Nicolas Inner light. Från vad folk har delat med oss verkar det som att Monsters och Inside my veins är de mer populära spåren.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band? 

-Ganska svårt att svara på med bara 3 konserter i fickan men från den feedback vi fått verkar det som om vi har lyckats på några månader att förbättra vår sceniska prestation, samordning och överlag en bättre scenhantering.

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för dig, bara en musikstil eller en livsstil? 

-Punken som den var i sina rötter på 70-talet har försvunnit från den franska scenen. Observera att det aldrig riktigt var en sak i det här landet. Det är svårt att föreställa sig denna typ av musik utan den livsstil som är associerad. Dess anda föddes ur en protesthållning och det verkar som om dess arv fortfarande lever vidare i metallvenen. Du kan ofta känna igen ett metallhuvud bara vid första anblicken när du träffar en ^^. För att sammanfatta i ett ord punk = protest.... Ur en viss synvinkel i historien kunde fransmän ha varit några av de största punkarna med tanke på den franska revolutionen!

 

Ni gör era låtar på engelska, aldrig på franska? 

-Vi skriver faktiskt på engelska. Vi gjorde det naturligt och tror att det är det som tillåter att beröra de flesta människor eftersom det är det vanligaste språket över hela världen.

 

Är det lättare att göra låtar på engelska? 

-Ja. Engelska är naturligtvis ett mer sjungande språk än franska med mer intonation i sättet att uttala ord. Det gör det möjligt att säga fler idéer i färre ord vilket är en fördel för vårt låtformat. Dessutom gör den extrema vokaliseringen inte franska riktigt instabil. Om engelska är mer av ett sångspråk är franska mer lämpligt för poesi med alla dess nyanser, synonymer och talfigurer. Slutligen har vi lyssnat på så mycket låtar på engelska under året i denna musikstil att det känns mer kraftfullt och naturligt.

 

Vilken är er största livespelning ni har gjort hittills? Det största bandet ni har spelat med? 

-Hittills har vi bara gjort små spelningar på lokala pubar. Vi hoppas att det kommer att förändras inom en snar framtid.

 

Vad vet ni om Sverige? Vad är typiskt svenskt? Och vad är typiskt franskt? 

-Det är klart att när du nämner Sverige är det första du tänker på IKEA. Att få människor att betala för att bygga sina egna möbler var den stora revolutionen i denna era ^^. Ur en mer välsmakande synvinkel är vi medvetna om svenska folkets förmåga att äta rutten fisk. Ingen bedömning av det, fransk gastronomi är full av konstiga saker om du tar dig tid att observera det från en extern synvinkel. Normandie och Sverige har en gemensam historia med en del vikingaarv (Normandie betyder bokstavligen "Nordens land" med hänvisning till att skandinaverna som hittade sin väg till det sydligare landet. Sist men inte minst har Sverige ett enormt metallarv som är upphovet för denna intervju. Det är lite svårt att gå bortom klyschan eftersom av os har varit i Sverige ännu. Franska specialiteter kretsar mycket kring mat med "baguette", ost, vin, grodlår, sniglar etc.... Det verkar som om offentliga protester mot regeringen är en av våra nationella sporter som alla önskar de hade också.

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar? 

-Som nämnts ovan har ingen av oss rest till Sverige ännu... Vi väntar på inbjudan !!!! ^^. Ändå har Sverige givit några underbara band till världen bara för att nämna några: In Flames, Arch Enemy / Carcass, At the Gates, Dark Tranquility, Amon Amarth, Dissection, Ghost etc....

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder? 

-Vi lyckades blanda mycket heterogen befolkning man/kvinna mellan 25-50 år.

 

Vad är det bästa med att spela live? 

 -Spänningen några sekunder före första tonen. Denna spänning som du kan känna i luften mellan varje medlem. Sedan befrielsen när den första tonen spränger ut från förstärkarna. Då är det allt att dela och släppa av ångan. Det representerar kulmen för bandet. Om vi tar oss tid att repetera är det för att njuta av varje sekund live!

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under en livegig med ert band? 

-Tja på den andra spelningen vi spelade, (det var en tävling där vinnaren skulle vinna rätten att spela på en lokal festival) Tristan glömde att slå på sin trådlösa kabel. Vi spelade typ en halv minut med den globala känslan att något gick fel.... (inga leads) Då insåg han ... Organisationen tillät oss att starta om. På den sista gjorde Maxime ett misstag och satte upp metronomen 10 bpm högre på en ny låt som vi ville testa live.... Det var svettigt XD. Så för nu varje livespelning är vi tvungna att kämpa mot oss själva för att inte göra något dumt vilket är lite utmanande ^^.

 

Finns det några bra band i Frankrike idag? Nya band som är bra?  

-Tja, vårt hjärta smälter för Primal Age, Praïm faya och Aephanemer.

 

Vilket är albumet som ni alltid måste ha i turnébussen? 

-Om vi hade en turnébuss skulle vi säkert alltid ta Crossroads från Bon Jovi med oss överallt. Det är väldigt svårt att förklara men det verkar som om energin på den här skivan är tidlös åtminstone för oss.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och sådana saker som gäller för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i er hemstad? 

 -Det är olika för varje medlem. Marine är en tvångsmässig samlare, hon kommer att ta all merch som finns tillgänglig från de band hon gillar. (album, samlarinsprylar, vinyl, bootleg etc...) Tristan är i samma riktning. Mathieu är väldigt gammaldags och kommer att gräva efter vinylformatet av albumet han tyckte om. Som tidigare nämnts är vi fästa vid den fysiska aspekten av musiken. Kanske är det en känslomässig sak, kan inte riktigt säga.

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte och den dyraste du har köpt? 

-Första skivan:

Mathieu: Painkiller Judas Priest

Tristan: Smash Offspring

Marine:Hybrid Theory Linkin Park

Maxime: Queen the Greatest hits I & II !

Nicolas: Meteora Linkin Park

 

Den senaste:

Mathieu: Lux Aetherna

Tristan: Hysteria Def lepard Vinyl

Marine: Leather terror de Carpenter Brut

Maxime: Fleshgod Apocalypse : Labyrinth

Nicolas: Foregone In Flames.

Priset för dyraste skivan går till Marine med "Through the ash" från Machine Head första press-LP, en mycket sällsynt sådan.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i? 

-Självklart är det ett plus att i början av gruppen ha uppmuntrande recensioner, och det skulle vara en lögn om vi säger att vi inte var lite nervösa. Men totalt sett, oavsett domen, kommer det inte att ändra den riktning som vi har tagit eller vad vi har beslutat att spela. Ändå är recension ett underbart sätt att mäta känslorna hos den erfarna allmänheten. Inget riktigt märkligt i recensionerna. Meeen, den här intervjun kunde vinna priset för den mest märkliga! Att fråga vad som skulle vara vår öl om vi var tvungna att göra en och sedan fråga om  kriget i Ukraina var lite oväntat ^^!

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt? 

 -Wow 5 band är redan en festival ^^

Tristan = Deftones

Mathieu: Behemoth/ Aerosmith

Maxime: Children of Bodom, Aeternam and SOAD

Marine: Machine Head/ Heaven Shall Burn

Nicolas: Linkin park/In Flames

Det var mer än fem…förlåt!!

 

Och om ni hade fått betalt för att göra en cover-skiva med fyra låtar, vilka fyra låtar hade ni gjort då? 

-"Davidian" från Machine head (vi tvingas och du vet att Marine är typ av den största Machine Head-fanet i världen). " You give love a bad name " Bon Jovi eftersom.... Crossroad. "Astronomy" cover från Metallica .... Vilket skulle vara en cover till en cover ... Och vi kunde inte komma överens om den fjärde.... Det förklarar varför vi inte spelar covers live!!!

 

Framtidsplaner för bandet? Och för dig själv? 

-Nästa stora steg är att släppa vår andra EP i slutet av året! Fortsätt sedan spela live för att förbättra oss själva. Vi har redan flera konserter inplanerade i november och december. Slutet av 2023 kommer att bli spännande för oss.

 

Visdomsord? 

-En blandning mellan: Behåll hoppet och tro på er själva/era drömmar. Allt är en fråga om perspektiv, det finns alltid lite inre ljus... Följ bara det.

 

Något mer att tillägga till intervjun? 

-Tja, vi vill tacka dig från djupet av våra hjärtan för att du gav oss möjlighet att presentera oss och för att du gav oss lite chans att synas. Det var verkligen intressant att svara på alla dessa frågor som täcker ett brett spektrum av ämnen och vi hoppas kunna förnya upplevelsen efter släppet av den andra EP: n! Tack så mycket!