Ink Bomb skickade mig sin skiva och den var fantastisk. Detta holländska band var så snälla att de svarade på en massa frågor från mig och det ägde rum i slutet av maj 2024.

 

Snälla berätta lite om varje medlem och bandets historia?  Berätta lite om varje medlem, tidigare band och band vid sidan av Ink Bomb, jobb, ålder och vad jobbar ni med förutom musiken?

Joost: "Jag sjunger i Ink Bomb och det var jag som startade bandet. Vi kände inte varandra innan första bandrepet! Jag är arkivarie till yrket och ansvarig för de audiovisuella samlingarna vid BHIC i Den Bosch, Nederländerna. När det gäller musik spelade jag för ett band som hette Army of Darkness, började som basist i ett band som hette Superhero och spelade även bas i Gora från Nijmegen.

Quirijn: "Mitt namn är Quirijn Foeken och jag fyllde 32 år för åtta år sedan. Jag spelar gitarr i Ink Bomb och producerar våra skivor. Jag jobbar också med marknadsföring och ibland i min studio som heter Fiction Studio, som jag döpte efter vår första skiva. Jag var tidigare med i ett hiphopband som hette Anders Niemand. Jag gör fortfarande hiphop med en kompis som vi kallar Breekpunt. Vi släpper inte så mycket musik men vi kgörändå att 4-5 låtar per år.

Paul: "Jag gnäller alltid om att jag inte gillar skatepunk men jag har trummat skateliknande punk i nio år redan. Min musikaliska bakgrund är elektronisk musik med analoga syntar, bullrig grunge och funkig indie. Resten av bandet ryser när jag spelar min egentliga smak: japansk idol elektropop med vuxna kvinnor som poserar som sprudlande tioåringar. Jag försöker skriva och är en blivande brevbärare."

Arina: "Jag spelar bas i Ink Bomb och tar hand om det mesta som händer med show/turnéer. Mina bandkamrater skämtar då och då om att jag är chef för sociala medier utan smartphone (still going strong med min gamla hederliga Nokia!). Mitt förra band hette Planet Eyelash, det var poppig grunge. Mitt nya bandprojekt är Clearly Confused: första spelningen kommer att äga rum nästa vecka, spännande!! Till vardags är jag lärarutbildare: mina elever är framtidens lärare i det nederländska språket och den nederländska kulturen.

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, gamla favoriter som ni gillar idag?

Arina: "Bad Religion och Go-Go's, även om den senare är från 80-talet."

Namnet Ink Bomb, var kommer det ifrån? Ni var inte rädda för att ingen annan skulle heta så tidigare? Ert absoluta favoritbandnamn?

Paul: "Bästa bandnamnet? Das Racist. Or Bad Brains. Anal Cunt. Sonic Youth. Butthole Surfers. Ultrazeitgeist, Daft Punk, The Who. Vårt bandnamn Ink Bomb har något att göra med bläck, skrivande, eftersom vi alla har arbetat med språk och skrivande. Bomb står nog för de explosiva partierna i våra låtar. Om jag inte är genomblöt och nästan död i slutet av en spelning så har vi inte ett tillräckligt bra jobb."

Arina: "Vårt bandnamn står också för pressfrihet, det handlar om ordens makt."

 

Är det viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan man känna att man har gjort en skiva om man bara släpper den digitalt? Hur släpper ni den här skivan? Bara CD eller?
Quirijn: "Som är det helt okej att lyssna på en digital kopia av en skiva. Men den fysiska manifestationen av den skivan är också en del av den: att röra vid skivan, läsa konstverket och kunna hålla den i handen. Som band är det väldigt trevligt att ha ett fysiskt objekt eller ett konstverk som man har jobbat så hårt med. Det är anledningen till att vi släppte skivan på streaming, CD och blå vinyl." Att köpa skivor eller annan merchandise är också det bästa sättet att stödja ett band."
Paul: "Jag har alltid varit ett fan av fysiska ljudmedier. Ända sedan CD:n kom upp har jag varit fascinerad av vinyl, att klar musik kan komma från snitt i grooves. Jag är en fruktansvärd hipster i det avseendet. Om zombieapokalypsen kommer och internet kollapsar kommer Spotify att vara värdelöst, men vi kanske fortfarande kan lyssna på vinyl. Och naturligtvis, som Quirijn säger, är ett album med omslag och konstverk ett mycket mer komplett konstverk."

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Med det här bandet eller något annat band du har varit med i? Om ni inte har det, när kommer ni?

Quirijn: "Vi skulle älska att komma till Sverige! Vi hade planer på att komma till Malmö i år men det gick inte riktigt men vi har fortfarande planer på att spela i Sverige ibland. Jag har varit i Stockholm på Stockholms filmfestival för ca 10 år sedan och det var första och senaste gången jag var där. Så det är dags att åka tillbaka och se mer av landet än de lokala biograferna!"

Arina: "När jag var student var jag i Sverige under en semester. Först liftade jag till Berlin och sedan tog jag några nattåg med ett så kallat Scan Rail-pass. Jag besökte Stockholm, Malmö och några platser i Norge. Skulle verkligen älska att spela i Sverige någon gång!

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

Paul: "Belgien, Tyskland, Storbritannien, Danmark och naturligtvis Nederländerna."

Jag tycker att er musik är en hybrid mellan emo, punk och snabb punk, hur skulle ni beskriva det själv?

Paul: "Det är en bra beskrivning. På grund av vår olika musiksmak avvek vi en hel del från skatepunken vi började med. Dessutom hade vi några skitstunder någon gång så vi har automatiskt blivit mer emo. Jag gillar den mer indie-aktiga riktningen som bandet har tagit. Men vårt främsta mål är att försöka skapa bra, uppriktiga melodier och explosiva riff."

Vem gör texterna? Aldrig på holländska?

Joost: "Jag skriver alla texter. Aldrig på holländska, jag vill att mina texter ska vara så universellt begripliga som möjligt. Engelska är det överlägset bästa språket lämpat för detta ändamål. Men vi gör en cover på en holländsk låt!"

Finns det något ämne ni aldrig kommer att sjunga om?

Arina: "Vi skulle inte skriva en hyllning till öl och whisky. Vi är helt enkelt inte den typen av band för något sådant."

 

Hur är det att bo i Holland nuförtiden, rasister, politik,?

Joost: "En svår fråga. Det är frustrerande, sorgligt och till och med skrämmande att leva i det nuvarande nederländska politiska klimatet. I november förra året var det val i Nederländerna där det högerextrema partiet PVV fick majoriteten av rösterna. De har just avslutat förhandlingarna med tre andra stora partier om ett samförståndsavtal i de viktigaste politiska frågorna. Det är ett parti som bygger på islamofobi och de skyller i allmänhet de flesta av landets problem på vänstern och de asylsökande. Saker och ting kommer att bli värre innan vi har en chans att vända utvecklingen."

Är det bättre att bo i Holland om man jämför för säg ca 25 år sedan?

Paul: "För 25 år sedan var allt förstås bättre, men det beror mest på att vi var yngre. Att bli gammal är tortyr. Jag antar att det finns mycket mer individualism nuförtiden och också mer polarisering, djupa klyftor mellan politiska och etniska grupper, men det är inte alls lika illa som i USA. Vi försöker komma överens med alla. Vi är alla ganska lika, även om vi verkar vara olika. Halleluja. Musiken? Det har alltid funnits massor av skitmusik. Du måste bara veta var du ska leta efter de bra sakerna."

 

Har du något favoritlag i fotboll (jag håller själv på Arsenal och ett svenskt lag som heter GAIS)? Eller några sportfavoriter alls?

Paul: "Det brukade vara PSV Eindhoven när Ruud Gullit spelade där, men ingen hemma hos mig tittade på fotboll. Så jag kunde aldrig hänga med och nu bryr jag mig helt enkelt inte längre. Men det är kul när NEC vinner. Det är en aggressiv underdog från vår hemstad Nijmegen. Speciellt mot Vitesse Arnhem, som är den onda ärkefienden. Och när Holland spelar kanske jag också följer dem.

Quirijn: "Jag har alltid sagt att det ska vara olagligt att titta på sport eller idrotta. Den enda sport jag tolererar är när mina barn spelar tennis. Skojar bara: du gör som du gör."

Arina: "Jag älskar att surfa!"

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil? Har ni ingen egen Ink Bomb-öl? Om ni gör det, eller kommer att göra det, vad kommer det att kallas? Eller kanske är ni straightedge?

Quirijn: "Belgisk öl är förmodligen bäst: jag föredrar Brugse Zot (från Brygge) och Duvel 666. En Ink Bomb-öl skulle vara kul men också lite konstigt eftersom det inte alla i gruppen dricker alkohol.

 

Finns det några bra band från Holland värda att nämna? Och hur mår hardcore/metal/punkscenen  i Holland just nu? Finns det några av de gamla holländska banden kvar ännu?

Arina: "Bra band från förr: Undeclinable Ambuscade, I Against I och Travoltas. De två sista är fortfarande (mer eller mindre) aktiva (igen). För nyare band är det knepigt, för vänner i band kommer att bli arga efter att ha läst den här intervjun och se att de inte är med! Okej, låt oss försöka nämna några bra band från vår hemstad Nijmegen: Antillectual, No Breakfast Goodbye, Mark of Chaos och The Unsinkable. Scenen här är liten men trevlig. Punkspelningar sätts upp i olika städer, så inte bara eller huvudsakligen i huvudstaden som är fallet i vissa andra länder.

Vad är er styrka när ni spelar live? Vad är den största skillnaden mellan att spela nuförtiden och om ni jämför när ni började spela?

Paul: "Vi har blivit mer av en enhet. I början var vårt spelande var detmycket mer vingligt. Vår största bedrift är att jag tycker att vi inte riktigt ser punkiga ut och har en oskyldig charm. Men vi ger också alltid allt vi har.

Vilken typ av folk kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar du?

Quirijn: "Många av de människor vi ser i publiken är likadana som vi: folk i 40-årsåldern som lyssnade på punkrock på 90-talet. Vi ser gärna fler ungdomar! Det skulle också vara trevligt om publiken var lite mer varierad."

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och såntsom gäller för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i er stad?

Paul: "Jag köper mycket vinyl. Om jag gillar en artist så MÅSTE jag bara ha den på vinyl. Eftersom jag är hipster har jag redan varit med på vinyltåget sedan 90-talet. Vi har minst fyra butiker i Nijmegen där du kan köpa vinyl. Jag gillar Kroese för de nya grejerna till ett bra pris och Het Vinylarchief för att de bläddrar i det oändliga med gamla grejer tills man hittar en bra Conway Twitty-skiva eller något."

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

Joost: "Vi tar med oss alla våra releaser, några samlingar, T-shirts och pins till våra spelningar. T-shirts och CD-skivor säljer bäst."

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

Paul: "Frankenstein, Mutilation Boy och Sum of all Fears är mina favoriter just nu. Jag har ingen aning om vad publiken gillar. Mutilation Boy?"
Arina: "Att spela under en spelning: Tough Cookie och Brittle."

 

Gör ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka har ni spelat?

Paul: "Lady In Red, Stiekem Gedanst, Time After Time, Cease, ännu en Bad Religion-cover, Nothing With You och kanske några till. PÅ de flesta spelningar spelar vi inte covers. Det är mest för speciella tillfällen som en julvälgörenhetsorganisationer."

Bryr ni er om recensioner? Vilket är den konstigaste ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

Arina: "Vi har intrycket att folk skriver färre recensioner nuförtiden, jämfört med tiden för släppet av vårt första album Fiction (2019). Det är fantastiskt om folk anstränger sig för att lyssna så noga på vår musik att de faktiskt kan skriva (eller säga, om det är en video) något om den, verkligen uppskatta den. Det som kommer att tänka på som ett exempel på något märkligt är ett gigmeddelande som sa att vi ser ut som lärare i vardagen och på scenen... Vi ser fortfarande ut som lärare men än lärare som spelar cool musik. Något i den här stilen."

 

Om du kunde välja fem band från förr och historiska band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem harddu valt? Eller har ni redan delat scen med alla dessa band?

Quirijn: "Jag skulle välja band som jag aldrig sett live och eftersom jag kan återuppliva folk i det här scenariot skulle jag välja 1. Leonard Cohen 2. Beatles 3. Nirvana 4. Bob Marley 5. Django Reinhardt Inte en chans att jag själv spelar på den här festivalen: jag skulle vara för nervös. Jag kommer att bjuda in min familj eftersom vi alla är stora Leonard Cohen-fans."

Joost: "Herregud, min drömlineup? Här blir det Ramones, Jawbreaker, New Found Glory, Rage Against The Machine och The Aquabats."

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Joost: "Musik är bokstavligen en drivkraft för mig i mitt liv. Jag älskar gör-det-själv-musikscenen, att gå på spelningar och spela själv, och den upplyftande känslan som många låtar ger mig."

Quirijn: "För att citera min far: "en man behöver en hobby". Musik är absolut ett sätt att få ut frustration. Jag vet inte om det gör mig till en trevligare person, men jag känner att jag håller mig frisk genom att göra och spela musik. Musik är också en besatthet och det kan vara det enda jag tänker på så det är lite av ett tveeggat svärd. Men jag kan inte tänka mig mitt liv utan musik."

Paul: "Jag har gjort musik länge, med saxofon. Om jag skapar något fint kan det verkligen hjälpa mig genom mörka tider. Och goda tider. Speciellt när jag spelar trummor, för det är ett bra fysiskt utlopp. Jag tror inte att jag har blivit en bättre människa genom musiken: jag är fortfarande en fruktansvärd syndare, även om musik ibland kan förena dig med det gudomliga. Gratia plena."

Arina: "Om något sorgligt händer kan bandrep(till exempel) muntra upp mig, även om jag inte säger så mycket, och bara är där och spelar låtarna. I slutet av kvällen kommer bandet på mig med att skämta eller skratta. Jag vet inte exakt hur det fungerar. Att arbeta mot något nytt (som en ny låt, ett nytt album, en spelning eller en musikvideo) med mina bandkamrater ger mig en viss tillfredsställelse i mitt liv."

 

Politik och musik, hör det ihop?? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga in politik i er musik?

 Joost: "Jag tror att det gör det. Speciellt punkrocken som ska ifrågasätta status quo och främja empati för de förtryckta. Tyvärr handlar mycket musik nuförtiden om eskapism och snabb tillfredsställelse. Vår mest politiska låt måste vara "Scourge" som handlar om den fascistiska politikens framväxt i Nederländerna. Men vi har andra låtar som handlar om kulturpolitiska saker också

 

Finns det några bra svenska band du gillar?

Paulus: "ABBA!"

Quirijn: "Vi har precis öppnat för No Fun At All: de här killarna är en stor inspiration för oss och det visade sig att de också är riktigt trevliga killar! Naturligtvis måste man nämna Refused och Millencolin. Jag gillar Death By Horse också."

Joost: "Liberator, ska-punk från Malmö! Och Randy från Hortlax."

Arina: "Jag vill lägga till Sahara Hotnights här. Utan deras album Jennie Bomb hade jag nog inte varit med i ett band. Hörde den för första gången på den lokala musikstället där jag var volontär och jag blev imponerad direkt på grund av de supercatchiga melodierna. Några år senare sprang jag på det här albumet i en skivaffär, köpte det och medan jag spelade det hemma ringde jag min vän för att berätta för henne att vi borde bilda ett kvinnligt band också. Vi hade fem år av kul i vårt band Planet Eyelash."

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det mycket intervjuer? Vad föredrar du? Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?
Joost: "Intervjuer är inte tråkiga. Vi ger inte många intervjuer så varje intervju är ett bra tillfälle att prata om vårt band, vår musik och våra åsikter. Jag kan tänka mig att om man ger intervjuer på en pressdag och får samma fråga om och om igen så kan det bli repetitivt, men för oss är det inte så.
Arina: "Jag uppskattar verkligen den ansträngning som folk gör för att göra en intervju med oss."

Framtidsplaner för bandet?
Arina: "Vi har precis släppt vår nya skiva Saudade, så bandet är inne i ett "kapitel" med att spela massor av spelningar nu."
Joost: "Förhoppningsvis spela i länder som Tyskland, Belgien och andra europeiska länder mer. Jag skulle älska att spela i Italien och Sverige någon gång.

Framtidsplaner för dig själv?
Paul: "Tyvärr, ingen framtid."

Visdomsord?
Joost: "Var snäll mot dig själv och människor omkring dig. Och krossa fascismen."
Arina: "Människor och andra djur."

Foto:Edwin Willemsen