Inge Johansson

Berätta lite om dig själv först, ålder, familj, intressen etc etc?

-Hej, jag heter Inge. Är i skrivande stund 36 vårar och jag bor i ett kollektiv i Oslo, som får räknas som en familj på något sätt. Mina intressen är ganska få.

 

Hur kom du in i punkens förtrollade värld från början?

-En ganska naturlig övergång från hårdrocken och metal. Jag började digga hårdrock runt 1984 lite lätt i och med KISS och Twisted Sister. Sen blev det lite hårdare tag med Iron Maiden och senare Metallica och ungefär samtidigt med den svenska vågen av Death Metal, men precis innan Nirvara så kom jag av en slump in på band som The Exploited, Ebba Grön och Misfits. Jag blev punkare 1991. Jag kommer ihåg när jag hösten 1991 hörde The Clash låt ”London Calling” första gången på P3 en sen tisdagskväll. Ett jättestarkt minne än idag faktiskt. Och någonstans insåg jag att jag aldrig skulle kunna spela eller sjunga som Morbid Angel eller Entombed eller Metallica, även om jag gillade musiken.

 

Du har varit med i INC, Totalt Jävla Mörker, Knugen Faller, nu är du med i Stilett, Alonzos grupp, Against Me bland annat....hur kom du med i Agaisnt me förresten?

-Jag träffade Against Me! genom en gemensam bekant när de var här för några Skandinaviengig 2012, och jag och Laura höll kontakten. När jag sen läste att deras basist hoppat av så frågade jag helt enkelt, halvt på skämt och halvt på allvar, om jag kunde få börja spela med dom. Och vi bestämde oss för att ge det ett försök, och sen blev jag klar.

 

Blir det mycket fokus på dem nu, hur gör du med repningar etc?

-Against Me! Tar mycket av min tid just nu, vilket är helt fantastiskt, men med tanke på att vi alla bor i olika städer och kontinenter så blir det ju inte så att vi repar varje torsdag precis.

 

Blir det mycket fokus på Laura Jane Grace när ni seplar ute och hans/hennes könsbyte?

-Laura är bandets frontperson, så jag tycker inte det är så konstigt att det blir mycket fokus på henne, och jag var ju inte med i bandet innan könsbytet så jag kan inte säga om det har ändrats efter det.

 

Du bor i Norge nu väl? Hur kommer det sig? 

-Har bott i Norge i två och ett halvt år nu. Jag flyttade hit för jag behövde komma bort och göra något nytt med livet. Sista åren i Umeå var inget annat än förjävliga. Jag trodde det skulle bli Oslo ett halvår max, men livet är lite enklare här för mig än vad det var i Sverige så jag stannade.

 

Har det alltid varit bas för dig, aldrig några andra instrument?

-Spelade ju gitarr i Knugen Faller, hör så fint det låter!

 

Du är ju född 1977, det är ju ett gyllene år för många som gillar punk, så man kan säga att du är född in i punken?

-Haha, nja... jag är född in i dansband och svensktopp – jag är från landet, förstår du.

 

Du skrev en hel del musik till Knugen Faller, hur har det varit i de andra banden du har varit med i, skrivit mycket musik?

-I Totalt Jävla Mörker skrev jag mycket, och samma sak i TINC. Jag lärde mig nog skriva låtar där, och sen blev det lättare i och med Knugen Faller. Bidrog till ett par låtar på Alonzo Fas 3 plattan också. Jag ser mig dock inte som en låtskrivare riktigt. Ännu.

 

Berätta lite om bandet Cryssis?

-Cryssis är det band jag spelat mest med senaste åren (innan jag kom med i Against Me!) efter TINC. Cryssis är ett engelskt/tyskt power pop band, baserat i Düsseldorf. Vi gjorde säkert 40 gig per år i Tyskland. Ett riktigt coolt band att spela med – välskrivna popdängor, råbra sångare och så är trummisen Vom (som till vardags trummar i Die Toten Hosen) en gammal kär vän till mig, och att spela ihop med honom är ett rent privilegium.

 

Du har ju spelat en hel del olika musik egentligen men allt har väl nästan varit relaterat till punken, ....vilken typ av musik är roilgast vatt spela(detta var svårt för Inge att svara på så vi går raskt över till nästa fråga)

Vilken musikstil skulle du vilja pröva på?

-Elektronisk musik – alltså åt EBM hållet, vore fett att få testa göra lite mer seriöst.

 

Kan du räkna alla grupper du varit med i?

-Som jag varit medlem i får det bli då, räknar inte band som jag varit turnémusiker eller spelat på plattor med : Stand Still, Totalt Jävla Mörker, The Female Anchor of Sade, The (international) Noise Conspiracy, Knugen Faller, The Most, Cryssis, Alonzo Fas 3, Stilett och Against Me! Har gjort inhopp med band  och artister som Imperial State Electric, Franky Lee, Adiam Dymott och Canse De Ser Sexy.

 

Kan du räkna upp alla skivor du varit med på?

-Nej, det kan jag faktiskt inte nu! Haha!

 

Har du själv alla skivor du varit med på?

-Inte helt säker! Säkert alla skivor, men inte alla utgåvor av alla skivor.

 

När vi ändå är inne på skivor, hur ser du på mp3, Spotify och allt det där...är inte fysiska skivor det rolligaste ändå?

-Jo, min vinylsamling är jag rätt stolt över och glad i, och inget slår den ljudupplevelsen. Att spela en LP är en interaktiv upplevelse och inte lika passivt lyssnade som det lätt blir med digital musik på datorn. Men jag måste erkänna att jag älskar att ha med mig 6000 låtar i fickan och ett par bra hörlurar också. Speciellt med min livsstil.

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Om vi snackar vinyl:

Första: Twisted Sister: Stay Hungry.

Senaste: Big Audio Dynamite: Nr.10, Upping St.

Dyraste: Kriminella Gitarrer: Vårdad Klädsel

 

Skivan du gärna vill ha med på en turne´och lyssna på i bussen?

-Kjell Höglund: Inkognito

 

Skivan du köpte för omslaget och blev så besviken på?

-Scorpions: Blackout

 

Vilken "död" grupp skulle du vilja se på scen och höra ny musik med?

-Det känns som en illavarslande fråga i en tid då ALLA band finns! Thin Lizzy är på turné när detta skrivs, så jag passar på den här.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favorikonserter du varit på och de fem viktigaste sakerna i livet?

-Fem favoritkonserter (i ingen speciell ordning)

Black Sabbath, Rosklide, Danmark 1998

The Cure, KROQ, Los Angeles 2003

Chumbawamba, Stockholm 1997

Einstürzende Neubauten, Vega, Köpenhamn 2004

Kjell Höglund, Musikfabriken, Skellefteå.... var det 1991 eller 1990?

 

Fem viktigaste sakerna i livet:

Musik

Vänner

Hälsa

Kaffe

Solidaritet

 

Har du aldrig "jobbat på riktigt" , har du bara varit musiker hela livet?

-Jag jobbade nio timmar idag. Jag har aldrig levt på musiken.

 

Tycker du att det finns någon bra musik i Sverige idag?

-Massor!!! Men det finns för mycket musik nästan, och för få ställen att spela på och för lite publik. Svenskar älskar festivaler och när Bruce kommer till Ullevi, men det finns ju ingen rockklubbs-kultur eller möjlighet att spela runt på musikföreningar längre, som det gjorde fram till slutet av 90-talet.

 

Du har skrivit en del musik, är det roligast att skriva på engelska eller på svenska?

-Jag kan bara skriva svenska texter, på engelska skulle jag aldrig kunna konkurrera.

 

Vad handlar dina texter om, politik, kärlek eller vad tycker du är viktigt att få fram?

-Jag tycker inte att det kan bli för mycket politik i låttexter, tvärtom. MEN – det kan bli för lite andra saker, och då faller även det politiska platt.

 

Politik och musik hör ihop?

-Inte nödvändigtvis!

 

Undrar du någon gång....vad fan är det jag håller på med...när skall jag bli "normal"?

-Haha, ja.. samtidigt som det med åren blir mer socialt stigmatiserande att vara punkare – jag lever ju kanske inte riktigt som de flesta 36-åringar gör – så blir det nästan bara viktigare och viktigare att vara punk ju äldre jag blir.

 

.Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För mig är punk en attityd till det jag gör med musiken och mitt liv. Min ”punkattityd” går i korthet ut på att jag försöker göra bra saker med små medel. Jag är inte världens bästa basist, verkligen inte, men jag ska fan försöka vara det. Jag är inte världens bästa låtskrivare, men när jag skriver en låt ska jag verkligen försöka göra det så bra som bara jag kan. Jag är ingen rockstjärna, men när jag står på scen vill jag vara det, för att vara som vem som helst annars när jag inte står på scenen. Det är punk för mig.

 

Vad skulle du varit för en person utan punken tror du?

-Om jag ens varit en person.... Svårt att tänka sig, eftersom punken kom med ett redan etablerat musikintresse.

 

Vad tror du om valet i Sverige nästa gång, tror du Alliansen kan sitta kvar mer?

-Skulle inte förvåna mig om de gör det. Tyvärr. Men man kan ju hoppas på att det vänder, och att om oppositionen vinner så hoppas jag att dom faktiskt vågar vara socialpolitiskt progressiva. Kan någon sälja ut sjukhus, järnvägar och apotek så kan någon annan faktiskt köpa tillbaka dom, tänker jag.

 

Röstar du själv? Är det en självklarhet att rösta eller vad tycker du?

-Jag röstar, självklart gör jag det. Även om alternativen blivit färre, trots att partierna blivit fler, så är en blankröst ett sätt att säga att man tycker det är ok precis som det är, och de som slogs för min allmänna rösträtt – för att jag skulle få rösta, dom  förtjänar den gentjänsten.

 

Framtidsplanerna för alla dina band? För dig själv?

-Åker på turné med Against Me! imorgon, det är det närmaste.

 

Visdomsord?

-Skippa första åket på dan. Skippa också sista åket. Varje dag!

 

 

 

Inge själv

 

 

 


Against Me


Alonzo Fas 3


Knugen Faller

 

 

 


International Noise Conspiracy

 

 

 


Stilett

Lite länkar till Inges band

Stilett

 
http://www.youtube.com/watch?v=69wA1TKHAjc
http://open.spotify.com/artist/0XUnVZH89w9TtfZmaxnt6t

 
Cryssis

 
http://www.youtube.com/watch?v=QHdyVQ_Auzg
http://open.spotify.com/artist/1ynsMGQqIHGpUd2BM6UNtp

 
Alonzo Fas 3

 
http://open.spotify.com/artist/6amxZFxzytUc3GVCsDHt0y

 
Against Me!

 
http://www.youtube.com/watch?v=X1TyN3y36WA

 
The Most

 
http://www.youtube.com/watch?v=cKlI_PLyRtE
http://open.spotify.com/artist/6I1GzqGPZfENBhdnAA1RI5