Justin från I am the Door svarade mig på frågorna jag gav honomn i september 2006 men han svarade inte på alla frågorna...det verkar inte som om han vill svara på frågor om politik. I vilket fall, en intressant intervju....

 
Histor
ia?
-
Jag och Henry (Gitarr) möttes i Bristol  2003 på ett houseparty och det klickade bara till. Det slutade med att vi snackade om musik hela natten och att starta ett band. De följande månaderna så skrev vi en massa låtar som vi spelade in på hans 12tracks bandspelare.  Jag mötte George(bas) ungefär tre veckor efter det när jag väntade på att gå till en lektion på Uni. Vi pratade lite om musik och han berättade för mig att han kunde spela bas. Jag frågade honom om han var intresserad av att spela bas på några låtar som  vi skrivit. Vi behövde en trummis så vi satte ut några notiser om detta i vår lokala musikaffär men inget hände och ingen var intresserad . Jag visste att min bror kunde spela trummor men han bodde i Plymouth. Jag frågade honom om han kunde komma upp till Bristol för att repa med oss. När vi alla var i replokalen så hände något. Vi jobbade ihop utan att säga så mycket. Vi verkade alla ha samma musikaliska vision.Vi repade såhär i några månader med at Alex reste upp från Plymouth. PÅ den här tiden så skrev vi många låtar som med på “Frequency’.

Snälla berätta något om varje medlem, ålder, jobb, familj och något hemskt om varje medlem?
- 2003
så fick min mamma diagnosen hjärntumör och de sade till henne att hon bara hade några månader att leva, det knockade mig. Min mamma har alltid funnits där och alltid gett mig råd om hur man skall leva. Det enda sättet jag kunde hantera min situation var att skriva musik och vara väldigt nära min flickvän och mina vänner. Jag behövde ha folk runt mig hela tiden som kunde hjälpa mig. Jag tror verkligen att utan musik och den typen av folk skulle det gå åt helvete eller till och med värre.  Mitt liv har alltid varit fyllt av överraskningar. Jag kommer från en dysfunktionell familj så har jag alltid varit en person som litar på något som ger fokus att inte få mig att falla eller tänka på dåliga saker...Musiken har alltid funnit där för mig.  
Ungefär samma tid fick Henry´s pappa också cancer. Vi blev två vänner som sörjde tillsammans. Han visste vad jag kände och jag visste hur han kände sig under väldigt konstiga omständigheter. Vi skrev en massa låtar som var frågande om oss själva och det fick mig att få hjälp med smärtan. Jag visste att något speciellt måsta hända för något bra hade kommit ut ur all denna skit. Henry och jag skrev musik som gav oss en ny syn på livet, något att fokusera på. För mig är bandet min värld, min baby. Den låter mig få ut alla mina innersta demoner.  

Min recension av er skiva låter som följer: I AM THE DOOR-FREQUENCY(CD-SUGARSHACK RECORDS FOD 069) IATD är en grupp som är väldigt svårplacerad musikaliskt.  Jag vet inte vad jag skall jämföra dem med och då blir det svårt för mig. Lite lätt hysterisk sång och någonstans mellan emo och indie vandrar IATD vägen fram. Mycket känslor i deras musik, det kan man inte förneka och helt klart är detta mycket känslofylld musik. Hoppas att man kan lyssna in sig på detta lite mer för även om det inte är svår musik så känns det som om jag vill gilla den men jag kommer inte riktigt in i den. Men jag ahr gjort några mer försök och jag kom igenom. Kan bli riktigt starkt.(SEX) 19/9-06
Vad tycke ni om den?
-
Jag ville summera upp teman i titeln på skivan. Det handlade om att ha ett namn som summerade vad vi kände. Musikindustrin är så komplicerad. att hitta musik som inte har körts i den kommersiella radion är svår att hitta och du måste leta mycket för att hitta bra osignade band. Det är en typ av kontraktion kan jag tänka mig.  
Jag försöker att skriva positivt. Och alltid fråga frågor, saker jag gått igenom eller upplevt. Jag är inte unik, att ha blivit sårad, haft det jobbigt. Jag gillar att skriva om de känslor jag känner och vill dela de med alla andra eftersom jag vill att andra människor skall relatera till dem eller att hitta sina egna meningar till låtarna. Skriva på det här sättet på papper är en terapi för mig, så de här låtarna är bilder för hur jag mådde just denna tiden även om det är glädje, ångest eller något som jag tappat. de här känslorna , tror jag, är ett sätt för de flesta artister att vara äkta..
Vi utmanar hellre våra fans och får dem att lyssna på våra låtar hellre än att mata dem med något lätt. det finns en massa lättsmält musik men vi har aldrig velat vara en del av den.. Det finns tillräckligt många scoop för att skriva bra låtar med progressiv musik. .

Finns det några andra band ni jämförs med?
-
Det är väldigt svårt att peka ut några speciella influenser eftersom vi inte aktivt har försökt att låta som något annat. Vi har alla olika musikaliska bakgrunder och har en massa olika preferenser. Men jag måste skratta åt vad en del recensenter gör med vår musik.  
Precis nyss läste jag en recension där att vi låter som  Minus the Bear och The Mars Volta. Nästa dag Blood Brothers muterat med Hot Hot Heat. Och idag sade någon at vi lät som  Lostprophets...???
det mest deprimerande just nu är att det finns så många som lägger så mycket energi på att låta precis som andra. det skulle vara underbart om band lät precis som de ville själva och kämpa emot den hemska eländet. Ett band kan komma med ett riktigt fräscht sound som känns fräscht och spännande men plötsligt låter alla samma.  Vad som imponerar på oss i musikscenen är att det finns en opposition för att göra något eget.- en vilja att göra något nytt som baseras på det gamla receptet att vara en bra showman, cathiga låtar, tekniskt bra och verkligen hårt jobb. Vi vill ha uppmärksamhet för vi har förtjänat det inte bara för att en speciell trend kräver det.

Bryr ni er om recensioner?
-
Jag bryr mig egentligen inte om recensioner - dåliga eller bra så är de bara gjorda av EN person. Ifall det är något vi använder dem till så är det konstruktiv kritik. Positiva recensioner är fortfarande bara en persons röst. På grund av något har en del folk givits auktoriteten att hylla eller skriva ned ett bands hårda jobb. Men vad fan...det är musikbusiness.

Ni har influenser från en hel del olika ställen , eller hur?
-
Vi brukar spela vad som kommer ut ur oss i en rå sång och sedan bryr vi oss om struktur och dynamik efteråt. Jag känner på det sättet att man inte kan och att man inte kan förlora på att försöka att skriva en 3 minuters radiolåt. Det tar längre tid men förhoppningsvis är det de vi är mest nöjda med.

Vi tycker att vi har skapat ett IAMTHEDOOR sound och visionen att skriva en catchig sång som verkligen påverkar vårt sound. Eftersom våra liv just nu är så involverade i bandet så lever vi ihop också, det håller oss fokuserade och får oss verkligen att röra på oss och spela inför så mycket folk som möjligt.   

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?
-HONEST/EMOTIONAL/PUNCH


Finns det några bra band i ert hemland just nu?
-The music scene where I live isn't renowned for its underground scene.

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Eller kallar ni inte er musik för punk men då undrar jag kanske mer hur ert förhållande är till punken?
-Punk rock
för mig är personlig frihet. friheten att leva ditt liv som passar dig. Det betyder inte att du kan gå omkring och stampa folk på tårna eller att man skall behandla någon annan dåligt.

Punkare snackar om anarki men de flesta förstår inte vad ordet betyder egentligen. Definitionen är  "the absence of government". Anarchy betyder inte kaos. Anarki handlar om intelligens, autonomi och bry sig om allt liv. .

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-Favo
ritskivor
1. PEARL JAM / Ten
2. Anything by AT THE DRIVE IN
3.ACDC / Back in Black
4.The Clash / London Calling
5. U2 - Joshua Tree
Favo
ritkonserter
1. PEARL JAM
2. STRUNG OUT
3. Hundred Reasons
4. At The Drive In
5. Muse
De viktigaste sakerna i livet
1.
Göra/skapa musik
2.
Goda vänner
3.
Ärlighet
4.
Hålla fokus
5.
Ingen panik!

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?
-Guns & Roses Appetite For Destruction
var den första jag köpte.
ag är inte säker på vilken som är den dyraste jag köpt. Jag ä alltid pank så jag tror att vilken skiva som helst bränner hål i min plånbok. . .
Den senaste var Johnny Cash

Den mest pinsamma skivan i samlingen?
-
Någonting från min NU-Metal period, som Limp Bizkit eller något av Creed.

Ni är på Sugarshack Records? Hur är det?
-V
äldigt bra tack. De behandlar oss väl. Att jobba med Sugarshack är väldigt lätt, de säger aldrig till oss vad vi skall göra eller hur vi skall vara, de mesta av våra idéer tas emot bra av vårt bolag oh det är inga restriktioner och det är så vi gillar det.   

Har ni gjprt något mer än Frequency? Ifall ni har det hur kan jag få tag på det?
-
Före vi skrev på för Sugarshack släppte vi 2 EP:n via vår hemsida men de är slutsålda.

Vilken är frågan du aldrig får men vill ha?
-"
Varför gör ni det som ni gör?" Och då svara jag: "Därför om jag inte gjorde vad jag gjorde skulle jag ha problem eftersom jag inte kan göra det andra människor gör.  

Finns det någon chans att se er i Sverige snart?
-
Vi har planer på att åka till Europa men de är inte konfirmerade ännu så jag kan inte avslöja någon sådan information ännu.

Namnet varifrån kommer det?
-
Namnet är en personlig sak mellan mig och gitarristen. Precis efter att vi båda förlorat våra föräldrar så kom vi väldigt nära varandra. Vi skrev en massa låtar och spenderade vår mesta tid tillsammans. Vi var i min lägenhet och vi hade inget namn på bandet ännu.   Henry hittade mitt fotoalbum när han stannade till på ett foto på en dörr där det var målat I am the Door på dörren. det kändes rätt med just det namnet på bandet. I AM THE DOOR betyder att vår DÖRR är ett bättre ställe för en bättre känsla.   I AM THE DOOR är vårt emotionella utsläpp.

Framtidsplnaer för bandet
-Jag vill se oss göra skivor som är bättre än den förra. Musik handlar om att flytta gränser, bryta gränser, på varje område och det handlar väl om det för de flesta musiker. Vi är alla perfektionister, det är det ultimata målet men vi når det nog aldrig men det är roligt att söka efter det. det är en utmaning. Det håller en musiker från att stagnera. Det är så det skitbra skapas. Det är en av sakerna som vi strävar efter. Inte att bli supermusiker men att komma nära. Jag tror att om vi får chansen att ge vår musik till så många människor som möjligt så kommer vi att kunna leva på det en dag , på det vi älskar- att göra musik. Vi älskar att spela och vi kommer att göra det så länge vi har chansen. 

För dig själv?
-
Göra musik, släppa ut musik, upptäcka nya intressanta artister, hålla mig levande. Njuta av mina dagar på jorden, vilka nästan alltid är för korta...jag är glad att vara med i detta band. Jag tycker inget för självklart och yeah världsdomination(samma som förra året).

Visdomsord?
-
TRO

Nåt att tillägga?
-
Köp vår CD, öppna den, LYSSNA till låtarna och lyssna till varenda band som vi listar. Håll dina öron öppna och njut. Försök att njuta av alla sorters musik. Lyssna och titta på musik. Det är väldigt viktigt att du lär dig så mycket du kan om musik.