Hymans är tillbaka eller rättare sagt de är tillbaka med en ny skiva. Jag har alltid gillat gruppen men inte fått tummen ur och intervjua gruppen. Men här tog jag chansen när deras nya skiva Hymanization anlände i september 2022.

 

ALLA FOTON:HASSE ESSELÖV

 

 

Ni har börjat spela igen eller har ni hållit på dela tiden? 

-Vi har hållit på hela tiden, haft spelningar alla år mellan 1984 till dags dato.

 

Har det varit många medlemsbyten och berätta lite om varje medlem just nu, ålder, familj, arbete och band tidigare och vid sidan av? 

-Många och många, har man hållit på i många år händer det saker ha ha.
Första basisten Hazzle som var med och grundade bandet med mig och Matte. Då lirade jag gura och sjöng, Hazzle bas och sjöng och Matte på trummor
Sen 1987 lade HAzzle av och Kempa kom in på bas och sång.
1992 kom Bempa meed på gitarr och jag fick ägna mig åt enbart sången.

1995 hoppade Pelkle in som trummis istället för Matte på ett gig i Holland. Men det var bara ett gig.
1998 tidigt på våren hoppade Matte av efter ett gig i Lidköping, in kom Danne på trummor men han var bara med i några månader sen kom Pelle med och redan samma höst lirade vi då in Chairmen of the bored med Pelle på trummor.
1999 Hoppade Bempa av efter ett gig på Nalen i Stockholm och jag fick börja köra gura igen.
2000 hoppade Pelle som flyttade till Oslo och Matte kom med igen.
2002 ish kom Bempa med igen på gura sen var han med nåt år innan han hoppade av igen och in kom då en gammal polare som lirat solo och gjort en del låtinhopp på olika lokala gig med, Guran blev mannen med guran.

Sedan dess har vi varit samma kombo, ganska länge med andra ord.

Micke, Matte, Kempa och Guran.

 

Det som slår mig när jag lyssnar på nya skivan Hymanization är att ni kör lite olika stil och det är snygg poppig punk som i Falling, nästan lite horrorpunk i Zombie Love etc etc men allt med betoning av punk, beror det på att nya är olika låtskrivare eller hur blir det så här? 

 Jag har skrivit typ 7 av låtarna i grunden, Kempa ett par (Zombie love och Don’t you forget about me), Guran en (Falling) och Matte en (I won’t change) så det har varit lite annorlunda upplägg. Matte har historiskt brukat komma med grundidéer som vi sedan snickrat ihop i repan. Självklart har det varit lika nu men som sagt nu är det jag som kommit med flest grundidéer. En period när Matte var borta gjorde jag och Kempa mycket låtar, det var då Hybrids kom till 2000. Den har vi precis släppt på Spotify i egen regi efter att den tidigare endast släppts på någon site som hette mp3.com i början av 2000-talet. Tror det blev 10st sålda där så den kanalen var inget vidare. Men låtarna är så bra att de bara måste få komma ut och nu är de ute äntligen. Så mycket Hymans har det blivit på sistone. Sen att Hymanization blivit som den blivit beror ju mycket på den långa tid det tagit att få ur sig låtarna. Tycker ändå att de är klart Hymansaktiga och faller naturligt in i låtfamiljen.

 

Ni släpper nya skivan i bara 150 ex. varför så blygsamma? Kommer ni att trycka upp mer om det behövs eller är det bara denna limiterade upplaga? 

-Den släpps i 150 ex på CD sen 300 ex på fet 180 g Agent orange färgad vinyl med inlay och allt, det blir det riktiga släppet på Hymanization senare i höst.

Givetvis även det på DDR, världens lätt bästa skivbolag.

 

Det finns några samlingar som ni gjort, är det singellåtar etc på dem? 

 -Om du menar våra egna samlingar Erare Hymanum est och A Hyman World så är det inga singellåtar på dem bara typ greatest hits.

 

Vad tycker ni är skillnaden med att spela idag om ni jämför med när ni först började att spela som Hymans? 

-Ha ha vi är äldre och dummare.

 

Recensioner är det något ni läser? Vilken är den konstigaste ni någonsin fått? 

 -Ojj ja självklart läser man alla recensioner man kommer åt men helt ärligt så minns jag ingen rejält konstig.

Finns väl några som skrivit ner oss och sådant är ju skitkonstigt.

 

Berätta lite om följande låtar 

-Fade out sell out 

 Ojj att beskriva en känsla med ord, jag skrev texten och gjorde melodin för några år sen och sen gjorde vi den färdig i repan. Vad den handlar om är ju överflödigt att beskriva. Världsliga problem.

Zombie Love 

Kempas låt, texten säger allt ha ha.

9 hrs 

Jag skrev texten och typ hela låten natten mellan den 26-27 februari 2016 till en väldigt speciell kvinna.

 

Ni gör ju Solitary Man i en fantastisk version, vem tycker ni har gjort den bästa versionen av denna låt förutom er då såklart? 

 -Johnny Cash såklart. Men originalet med Neil Diamond är inte heller pjåkig.

 

Gör ni mycket covers annars på scen? 

 -Nej det brukar bli max ett par per set nuförtiden. Vi har så mycket bra låtar att allt annat är överflödigt.

 

Ramones har ju betytt en del förstår jag, andra punkgrupper som betyder och har betytt mycket för er? 

 -I början var ju Ramones, Heartbreakers (Johnny Thunders), Lädernunnan, Stooges, Pistols, Hoodoo Gurus, Hanoi Rocks, Smack, Kiss och annan 70-80-tals musik det som influerade. Numer ska jag vara helt ärlig så är det inte många som ger mig något,

Det skulle vara Foo Fighters och Queens of the stoneage men de gör ju inget bra längre, så inget är nog rätt svar för min del.

Vad de andra har för influenser numer vet jag inte, vi gör låtar vi tycker är bra. Att göra egen ny musik är det som driver mig,

 

Finns det några nya bra grupper i Sverige som ni vill delge oss, även gamla grupper som fortsätter spela som ni gillar? 

-Det finns ju mycket bra band såklart men nåt som sticker ut vet jag inte. Gamla som fortsätter och gör det bra finns väl också men ingen nämnd ingen glömd.

 

Vilket är det största bandet ni någonsin spelat med? 

-Oj vet inte, inget stort band har vågat lira med oss som förband. Men vi har lirat med många sköna band genom åren. Fan 38 år är lång tid inte många som hållit på längre.

Ett av de största vi lirat med måste vara The Past,

 

Om ni kunde välja fem band, vilka som helst, både levande och döda att ha en konsert ihop med Hymans där ni var huvudakt, vilka skulle ni vilja ha som förband då? 

-Wow, såklart Ramones, Stooges, Sex Pistols, Nirvana, Hoodoo Gurus och Hanoi Rocks

 

Nu har det precis varit val i Sverige…vad säger man om det? Eller är politik något ni inte vill blanda in i er musik? 

-Vi har ju tom gjort en politisk låt på sista plattan, These Lines, den skildrar världen idag en dystopisk låt om all djävla galenskap vi omger oss med idag.

Valet är en skrämmande spegling av vad som händer idag. Foliehattar och folk som tror dom vet hur samhället ska styras. Politikerförakt och ingen källkritik ger

utrymme för minst sagt otrevliga tveksamma åskådningar. Att det ser ut som det gör är något vi inte ens skulle ha kunnat föreställa oss för 10 år sen.

Det som är märkligt är att brunskjortorna har en femtedel av alla väljare men man ser sällan någon som öppet står för sin åsikt. Men det är klart har man skitit på sig så skanderar man ju inte ut det öppet.

Brunt är brunt och bajs är ju brunt.

Det gick snabbt som flickan sa. Jag är hetlevrad och brusar snabbt upp om det är något jag blir retad på men det tjänar ingenting till att skandera det för mycket i

Musiken. These Lines om vi går tillbaka till den får liksom räcka för att skildra världens problem, resten av våra låtar är samtidsprosa för världsliga problem.

 

Jag älskar ju öl och det gör kanske ni också. Favoritsorten och ni har inte likt många andra band några tankar på en egen öl? Vad skulle den heta isåfall? 

-En egen öl har vi redan haft så det är gammalt redan. Den hette 1-2-BEER-4 och gavs ut i begränsad upplaga i Mariehamn på Åland inför ett gig vi hade där på Dinos.

Favoritöl är svårt och beror på tillfälle, en svinbesk IPA i små volymer eller en New England IPA även den i små mängder. Ska man dricka fler är det vanlig Tjeckisk bira som gäller för min del.

Kempa jobbar ju på Spendrups så han dricker väl mest läskeblask. Matte älskar damparfym och Guran dricker mäsk.

 

Vad betyder punken för er, vad är skillnaden på er syn på punk om man jämför med säg 30 år tillbaka? 

-Punken betyder bra folk mest idag. Förr var det ju uppvaknandet att det fanns något som slog en direkt i solar plexus så man tappade andan,

Ett tillhörande att man kunde få kontakt med likasinnade överallt och att man var någon. DIY eller gör det själv grejen har alltid varit jag oavsett om det handlar om musik eller flugfiske som är min stora passion.

Jag kan bara tala för mig själv här såklart men vi har ju hittat varandra i just punken så det är punkens fel att Hymans finns.

 

Vad för typ av publik drar ni? Finns det några sorter som ni saknar? 

-På hemmaplan i Ludvika drar det vanligt folk, mycket vanligt folk. Folk som vill festa och ha kul, det är den bästa publiken.

Saknar en publik fylld med Hymanoider i extas.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor tycker ni? 

-Absolut, det är diplomet för att man gjort något färdigt.

 

Köper ni mycket skivor själv, är ni samlare? Vilken är den dyraste skivan du har? 

-Jag sålde alla mina drygt 1200 plattor förra hösten. Singlar och LP osv som jag samlat sen 70-talet, mest punk och såklart mycket rariteter.

Jag har hela livet samlat på musik och velat ha bra musik på platta men sen kom ju Spotify osv och en polare började sälja sin samling med liknande musik.

Då började jag fundera och så frågade jag en kompis som har musikaffär om han ville köpa mina plattor. Självklart sa han kan vi ses i helgen och några dagar senare

var varenda platta, utom Hymans och alla utgåvor på Frank Records, som jag startade sålda.

De andra har också samlingar men inte lika stora som den jag hade, jag är eller åtminstone var en samlare. Efter utförsäljningen av skivsamlingen har jag slutat samla.

Det är skönt faktiskt och nästan all musik finns ju på Spotify eller Youtube..

 

Att bara släppa musik digitalt, är det något för er? Känns det som om ni ens hade släppt ett album/skiva om ni bara släpps på säg Spotify? 

-Det är väl helt ok att släppa på digitala plattformar men då man är född i vinylålderns guldera så är det ultimata att släppa fysiskt. Det bara är så.

Att släppa digitalt är inte alls samma grej. Mer som en demo som många kan lyssna på. Men har man gjort en bra inspelning så är det ju helt ok såklart.

Det är bara så jag känner, fysiskt är på riktigt på något sätt.  Bara digitalt är som att låtsas käka och tro att man inte ska svälta ihjäl.

 

Vad är det bästa med att spela live? 

-Att få lira sina egna låtar och se publikens reaktioner.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, dina fem favoritkonserter? Den mest pinsamma skivan i din samling? 

-Skivor: 1. Ramones – Rocket to Russia, 2. Ramones – Road to ruin, 3. Stooges – Raw Power, 4. Sex Pistols – Never Mind the Bollocks, 5. Kiss  - Hotter than hell

Konserter: 1. Thunders live i Nås 1984, 2. Supersuckers live 1992 på Gino, 3. Nirvana Roskilde 1992, 4. Ramones – Nya Vågen Göteborg 1990, 5. Hymans live Dalarocken 1994

Pinsammaste skivan i min samling, finns ingen längre.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt? 

-Det är skitkul med intervjuer men det blir inte så många.

 

Vilken är den vanligaste och tråkigaste frågan? 

-Vet inte

 

Visdomsord? 

-Play fast’n loud be Hyman proud!

 

Framtidsplaner för bandet? 

-Vi kör på och kommer lira mer ute och göra mer nya låtar.

 

För dig själv? 

-Det står skrivet i stjärnorna….

 

Nåt att tillägga? 

-Köp vår nya platta och köp den sen i LP version så får ni snart höra mer Hymans. Vi kommer släppa mer på streamingtjänster som Spotify, Youtube etc inom den närmsta framtiden.

Hymans är för alltid på riktigt!