Houba är ett riktigt bra tjeckiskt punkband och Martin tog sig tid att svara på dessa frågor från mig strax före jul under detta pandemiår  2020.

 

Snälla berätta lite om gruppens historia? Har ni börjat spela igen eller varför så länge mellan skivorna?

-Vi började spela i juni 1995 som en grupp av 4 vänner i ålderarna 14-18. Vi älskade det, repade varje dag 3 timmar. Det var verkligen viktigt under de första åren. De senaste 25 åren har vi spelat cirka 50 - 85 spelningar varje år. Och om våra skivor: Vi var riktigt aktiva 1995 till 2007. Sedan så vi var ganska upptagna med att avsluta våra studier på universitet. Så vi gjorde ett splitalbum med Punk Floid 2010 och så  spelade vi in ett album med artisten Tom77 2012 och en singel 2014. Och de senaste fem åren spelade vi en hel del live. Inte så mycket tid att göra en ny skiva. Så vi släppte vårt nya album 2019, men vi började arbeta med det 2017.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Jag är Martin, jag är basist, jag leder vårt band, jag gjorde vårt senaste album mestadels (texter, musik). Jag är lärare på gymnasiet (vi kallar det Gymnazium på tjeckiska), jag lär ut geografi, geologi, kartografi. Vår gitarrist är Jirka, han är kemiingenjör, han är betong specialist. Och han gjorde mycket musik och texter på våra äldre album. Vår sångare, Majkl, arbetar för de tjeckiska järnvägarna och är en geodet. Han avstår nu, men det var anledningen till att vi inte spelade ungefär ett halvt år 2014/2015. Vår trummis är tekniker inom gasdetektering och han spelade med mig (Martin) i bandet No Sympathy (www.bandzone.cz/nosympathy). Vår senaste medlem (2006) är Mira, gitarrist. Han arbetar för ett litet familjeföretag som heter Delibutus. De gör ekologisk kosmetika.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest gammal punk och lite hardcore? Tidigare favoriter?

-Okej, jag tycker inte att du har rätt. Vi började lyssna på tjeckisk punkrock i början av 90-talet, men mest av det var tjeckiska band mycket påverkade av gammal brittisk punkrock. Vi lyssnade också på några hardcoreband men det var inte så viktigt för oss. Vi ville spela punkrock och vi försökte det vi kan göra :) Vi älskade till exempel Spermbirds, jag gillade till exempel Driller Killer. Kanske också några vanliga band som Green Day, jag lyssnade på Bad Religion och många många fler.

 

Houba är ni nöjad med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vad betyder det? Vilket är det bästa bandnamnet ni vet?

-Vi är ok med namnet. Varför inte. Det betyder svamp på tjeckiska. Och ett tjeckiskt namn för att dricka cola + rött vin. Vi är ganska kända i ett så litet land som Tjeckien, så jag hoppas att det inte finns något annat band med detta namn. Och vi bryr oss inte heller. Vi har inga "bästa" namnband. Det är inte viktigt. Jag älskar Against me!

 

Vad är det bästa med att spela live? När gjorde ni det senast?

-Jag gillar atmosfären. Vilket är unikt. För det är  människor som ger dig energi. Det är därför det är omöjligt att somna mindre än 2-3 timmar efter att ha spelat en konsert. Och jag gillar det - efterfester är bäst. Vi spelade 4.9.2020 senaste gången. Så det är ok.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Bästa platsen att spela är små, smutsiga klubbar och det värsta är supercoola stora festivaler med en scen på 20x20m och där folket står 20 meter ifrån dig. Vi spelar, men vi gillar det inte.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tjeckien just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

- Just nu är det komplicerat, men normalt är det bra. Vi har tillräckligt många klubbar eller platser att spela på. Som jag skrev är vi ganska kända inom punkrockcommunityn så vi spelar cirka 50 spelningar per år (vi har cirka 100 erbjudanden per år). Vi spelar vanligtvis med punkrockband, bara under sommaren finns det några festivaler som mest handlar om mainstream rock men de väljer några punkband varje år. Vi älskar att spela med The Fialky. Jag tror att de nu är våra bästa vänner att spela med. Men vår höstturné avbröts. Det är sorgligt.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Enkel punk rock.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag tror att det handlar om ditt tänkande. Naturligtvis kan det inte bara vara ett ord. Och för mig betyder punkrock att du vill presentera folket några åsikter, en viss livsstil, ett sätt att leva. Det gör punkrock unikt. Till exempel mainstream band på tjeckiska vill inte ha fram några åsikter eller ett sätt att leva. De spelar bara musik för skojs skull. Vi spelar för skojs skull men det finns också vårt sätt att se på saker - det är det som gör punkrock så annorlunda.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig till punk/hardcore?

-E! E Poslouchej. Tjeckiskt punkrockband.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?

-Jag tror inte att det är nödvändigt att chocka. Och kanske - vissa människor kan få en chock på grund av dina åsikter. På grund av tolerans, respekt.

 

Hur är det att bo i Tjeckien just nu? Politiskt? Fascister? Covid? Ni firade försvinnandet av covid  i juni och nu är det riktigt dåligt eller?

-Jag tycker att det är okej. Ja, naturligtvis, alla regeringar suger. Det är sant. Vi har en mutad premiärminister, men jag tror att det är ett problem över hela världen. Det största problemet för mig i politiken är att det finns samma människor i politiken som före 1989. Det är ett problem. Problemet är också fattigdom hos zigenare här. Ingen bryr sig om det och många människor är rasister. Covid-problemet finns över hela världen. I april, maj - då var det inget problem här. Vi hade ingen covid. Det var därför det var ok att leva normalt. Och jag är glad att vår regering säger "lev normalt". I oktober/november var det inte så bra, men vårt hälsosystem är ett av de bästa i världen. Så det var inget problem att komma till sjukhus när du har problem. Nu är det ok, vi erbjuder också platser på sjukhus för andra länder.

 

Finns det några bra band från Tjeckien just nu? Är punkscenen/metallenscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-I Tjeckien? Ja många. Just nu kan jag säga Blank Out, Bez Šance, Burning Steps. Scenen är ganska stor, många band. Jag kan säga många i de stilar du nämnde, men det finns mer än 20.000 oberoende band/artister på tjeckiska. Vår hemstad är ganska dålig. Vi har flera nya punkrockband bildade av unga punkrockare, men inte många - kanske 3-4. Vi har en squat/indieställe där vi vanligtvis spelade våra spelningar förra året.

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit här någon gång?Ni hade redan hört talas om Skruttmagazine ... låter bra.

-Jag är lärare i geografi, jag vet mycket om Sverige. Jag har varit där många gånger. Speciellt i slutet av 90-talet, för vi hade anknytning till bandet Article Nine, Radioaktivita Räker, Driller Killer. Jag var också i norra Sverige med min fru, i Kiruna, också i Kiruna Malmgruvor, jag har gått en del av Kungsleden i Abisko nationalpark. Vi var i Stockholm, jag minns att en av mina favoritmålare Nils Dardel i Stockholm - hade en utställning och det var en av de bäst gjorda utställningar jag någonsin besökt. Vi var på Öland också. Och naturligtvis älskar jag svenska punkrockband. Jag har lyssnat på Millencollin sedan 1995.

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Ja självklart. Er scen är väldigt stark. Jag älskar till exempel Randy, Millencolin och många fler..

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Aldrig på engelska? Några cover som ni spelar?

-Det är ganska komplicerat. Tidigare var många av våra texter ganska roliga berättelser. Under de senaste åren, särskilt på vårt sista album, är det ganska politiskt, kritiskt, socialt. Nej, vi har aldrig sjungit på engelska och vi kommer aldrig att börja göra det. Vi gör några covers, men inga kända band. På vårt sista album gör vi en coverlåt av The King Blues (brittiskt band) från deras album Punk and Poetry.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Jag tror inte det.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram åsikter i musik?

-Ja, det är nödvändigt. Jag säger alltid att punkrockmusik aldrig får sluta berätta politiska och kritiska texter. Det är anledningen till varför vi är andra än vanlig musik. Våra mest politiska låtar finns på det sista albumet - Svoboda 2015, Slabá místa (tillägnad antikommunistiska protester), Špína a prach (cover av King Blues) och Povolební kocovina.

 

Bästa politiska bandet / artisten?

-Har inte någoin favorit.

 

Tror ni att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Ja, naturligtvis kan det göra det. Vi har träffat många människor på våra konserter som har berättat för oss att våra texter helt förändrade deras liv, hjälpt dem från drogmissbruk etc.

 

Ditt favoritskivomslag? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivbutiker i er hemstad?

-Jag älskar Nirvana - Nevermind. Våra skivomslag är vanligtvis målade av vår gitarrist Jirka. Men vi har förberett vårt nästa omslag. Det blir ett foto. Nej, vi har ingen punkrock/indie skivbutik i vår stad.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

-Det är det naturligtvis och vi gör det. Vi producerar vinyler, kassetter, CD-skivor. Vår sista version är en nyutgåva av våra två album från 2002 och 2007. Det släpptes i november 2020 och vi sålde mer än 80 stycken första dagen. Nu är återsläpper nästan slutsåld på vinyl. Jag föredrar onlinemusik just nu, men jag köper även CD-skivor till min gamla Toyota.

 

Please tell me a funny thing which have happened during your career and under some gig?

-It´s so complicated to choose one. We have played 25 years without any break.

 

How does your audience look like? Which people do you miss on your concerts? Which is the biggest band you ever have played together with? 

-Our audience is the best of course. In the first years, our audience was quite young. Now, in the last years we probably are more „punk“ than we used to be. So it´s changing. I can say the average is 30-35 years old people, still punkrockers who cares about lyrics. We do not miss any people on our gigs. We have young, old, boys, girls. It´s fine. We do not play many gigs as support of famous bands. I dont´ know why, but we dont care. It´s not important for us..

 

Please rank your five favoriterecords, five favoriteconcerts and five most important things in life?

-Me, im Marticek. I can´t say „bands“ favourites.

1.      Against Me! – New Wave

2.      Bambix – Club Matuchek

3.      Ine kafe – Bez udania dovodu

4.      Davova Psychoza – Antropofobia

5.      Bad Religion – Stranger than fiction

Ifall du frågor mig imorgon blir det säkert något annat

1.      Häls aoch familj

2.      Punkrock musik och bandet

3.      Resa

4.      Arbeta

5.      Fritid

 

Första, sista och dyraste skivan som någonsin köpts?

-Ingen

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Jag gillar att göra korta intervjuer. Vi har inte så många, kanske 5 om året.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med detta band eller något annat band du har varit med i?

-Ja självklart. Vi bryr oss. Men vi ändrar aldrig vår musik efter recensioner. En recension var verkligen speciell. Det var enkonsertrecension 2010, vi supportade det slovakiska bandet Ine kafe på utsålda spelningar i Prag för 1000 personer. Och vi spelade ganska bra med två bonussånger. Så publiken gillade det. Och det var en ungefär 19 år gammal tjej som skrev den recensionen. Och skrev att allt med oss var dåligt. Jag tror att det var hennes första och sista recension för den tidningen och kanske någonsin 

 

Vilka band jämför folk ermed, är det tråkigt att människor jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Jag vet inte riktigt. Men jag skulle vilja veta.

 

Om ni kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade valts ut?

-Vi har inte sådana drömmar.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ??

-Ja. Jag tror det. För oss är det kärlek, hobby, underhållning, fester. Det är en livsstil Vi älskar att spela för fulla klubbar. Vi älskar den energi du har efter spelningen. Känslan av att du inte kan somna efter bra spelning.

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har fått i en intervju?

-Jag kommer inte ihåg det.

 

Vilken är den fråga ni vill ha men aldrig får. Vänligen fråga den och svara på den?

-Jag gillar din fråga "vilka band jämför folk er med". Jag vet inte svaret men jag skulle vilja veta.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Ja, den 11. 12. 2020 gjorde vi livestream. Den var ganska bra, 1339 personer tittade på det online. Det är bra. Vi gjorde också en ny musikvideo för en av våra låtar från förra albumet Niceho nelitujem! Vi avslutar den 25 mars. Det kommer att ägnas åt Belarus antiregeringsprotester som förmodligen är de längsta i historien, mer än 100 dagar just nu. 25 mars är frihetsdagen i Belarus. Vi planerar att spela 2-3 olagliga spelningar under covid tider för 40-50 personer. Ingångsbiljetterna kommer att vara negativa prov för covid. Vi kommer att spela in det här och planerar att göra en liten film om det. Jag hoppas att vi spelar spelningar våren 2021. Vi har tre nya låtar och väntar på tid att spela in dem för att göra en singel.

 

För dig själv?

-I dessa svåra tider är det komplicerat att planera någonting. Jag jobbar mycket just nu på mitt gymnasium, där jag undervisar i geografi. Jag letar efter nya möjligheter för studenter, vi diskuterar online med intressanta människor. Förra månaden diskuterade vi med min vän från Bangladesh, vi planerar att ha diskussioner med en vän från Japan, Uganda och mer. Jag älskar det här jobbet och att arbeta med en smart ung generation. Med min familj, min 3 år gamla son planerar vi att resa till USA sommaren 2021 för att besöka våra vänner i Kalifornien från band som Foxy, Lonely Streets och andra.

 

Visdomsord?

-Ångra inte någonting.

 

Något att lägga till?

-Tack för en så trevlig och lång intervju och ledsen för min försening. Jag har varit väldigt upptagen de senaste två månaderna.