Hook är ett mycket intressant nytt band från Finland. De har släppt en kassett med fem låtar som låter riktigt bra och det är riktigt bra melodisk punk. De svarade på mina frågor 3-4 timmar efter att jag skickade dem. Nytt världsrekord tror jag.  De är så nya så de har inte ens några bilder på bandet Oktober-2022

 

Berätta gärna lite historia om gruppen, medlemmarna och vad du gör när ni inte spelar musik, vad jobbar du och vilka åldrar är ni i?  

– Vi startade det här bandet just i år, 2022. Så det är ett slags nytt grej för oss. Vi har 5 personer i bandet, alla har vi tidigare spelat i/spelar i andra band också. Kan säga att vi är medelålders, alla från 37 till 41 år. Två av oss är skollärare till yrket, så vi har alla vanliga dagjobb. Och vi har alla( / får snart) barn redan. Vi har två gitarrer, (Kari och Ari) bas (Olli), trummor (Teemu) och en sångare (jag, Ile). Jag kan svara för mig själv, mina fritidsintressen är sport; (innebandy, fotboll), läsa böcker.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? Berätta gärna lite om varje medlem? Tidigare band?

– Inga laguppställningsändringar än så länge, eftersom vi precis börjat. Jag brukade vara med i ett band som heter Life Giving Waters 2003 till 2009, Ari och Olli spelar i Cause a riot och Teemu och Kari brukade spela i ett band som heter NHL95.

 

Hook är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda att någon annan grupp skulle heta så? Varför ett engelskt namn när ni är från Finland? 

– Namnet Hook kommer från mig, och jag vet att det finns massor av band som också heter det. Jag hade en lång kamp mot alkoholberoende och depression som jag nu är inne på och namnet som också de flesta texterna i EP:n handlar om. Hook = beroende. Jag gillar också tanken på att ha en "hook" i varje låt, något catchy som lyssnarna kommer att gilla. Namnet är engelska liksom alla texter eftersom.. Jag har egentligen aldrig gjort musik på något annat språk. Vi hade inte ens en diskussion om det, jag tog det som givet att språket skulle vara på engelska. Lyrikskrivandet är väldigt mycket lättare på engelska eftersom finska språket och rimmen.. går inte riktigt ihop.

 

Varför en kassett och inte vinyl eller CD? 

-Jag ville ha en vinyl, kassett är på grund av Ari =). Jag tror att det berodde på att vinylbeställningarna tar ungefär ett år nuförtiden. Vi hoppas få ut ett vinylalbum gjort nästa år.

 

Är det viktigt att ge ut en skiva som fysiskt släpp tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt? 

-Absolut, känns inte likadant med bara digital release. Så kanske behövde vi kassetten på grund av det också. Det är bara så coolt att ha något fysiskt i dina händer.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka då? 

– Jo vi har bara spelat två spelningar med det här bandet hittills, och en cover. Det var Hot Water Music: No Division

 

Berätta gärna lite om följande låtar 

a) Have a coke and a smile  

b) Lakend4life 

c) From the bottom of the barrell 

 a) Den här låten handlar om alkoholism och att hantera negativa människor omkring dig. Och försöka övervinna dem.    

b) Den här handlar om min hemstad, mina vänner och en hyllning till mina föräldrar som båda har dött de senaste åren    

c) Det handlar om att hitta sin botten, en punkt som man inte vill sjunka djupare från. Handlar om läkning och alkoholism

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också?   

– Definitivt så. Jag är 41 så jag bryr mig inte så mycket längre om vad andra tycker om mig eller vad jag gör, men musik är definitivt en mycket bra kanal för att få saker ur ditt system.

 

Tror ni att era texter kan påverka andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har de ändrat dig?  

– Jag vet inte om mina texter kommer att ändra någons uppfattning om något, men till exempel Propaganghis texter har påverkat mitt tänkande. Och många andra bra bands texter. Så ja, jag tror att texter kan påverka människor.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Finland och vilka typer av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga bandet ni har spelat tillsammans med?

– Ja hittills har det varit väldigt lätt att få spela vår musik, vi spelade en show med Custody och Dusenjäger från Tyskland.

 

Hur skulle du beskriva din musik med tre ord för människor som inte har hört er? 

-Medryckande, melodisk, ärlig

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Hook gör en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge? 

– Jag har druckit en miljon öl i mitt liv, så det är nog för mig. Och 4 av oss 5 dricker egentligen inte alls, inte för att vi är straight edge. Jag antar att vi kan vara någon nördig alkoholfri körsbärssuröl.

 

Och hur är det att bo i Finland? Nato-grejen, närheten till Ryssland och så vidare? 

 – Jo Det är kallt för det mesta, och det är klart att vi är oroliga för vår östra granne speciellt nuförtiden. Vad som kommer att hända i framtiden och så vidare. 

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val? 

 -Jo jag gillar låten nummer ett, Have a coke and a smile. Den har bra driv i den. Jag tror inte att publiken ännu har lärt sig våra låtnamn, men ett par snubbar har sagt att de gillar låten "Spinach soup"

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band? 

– Den största skillnaden är att jag är nykter nu 😂 och inte full på shower längre. Så det är lite lättare att spela nu.

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för dig, bara en musikstil eller en livsstil? 

-Jag tror inte att det har förändrat den musiken, förutom att alla snubbar har blivit äldre 🙂 . Punkrock är för mig en attityd, inte en musikstil. Punk kan vara akustisk musik, all slags musik, det är bara min åsikt.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt? 

– Jag kan jättemycket! Jag har jobbat de senaste 14 åren på svenska företag, så minst ett par gånger om året kommer jag till Sverige med jobbresor och sånt. Jag har många kollegor från Sverige, När jag var yngre tror jag att 2005 eller 2004 jobbade jag på en fabrik i Borås i tre månader. Så jag bodde den tiden där, trevligt ställe. Även mitt förra band spelade iallafall ett par spelningar i Sverige, i Stockholm och i Umeå tror jag. En typisk person i Sverige är väldigt positiv och artig. Mycket småprat.

 

Några bra band från Sverige som du gillar? 

 -Svenska band jag gillar: Refused, 59 Times the Pain, Millencolin (till en viss gräns), Satanic surfers, Nine, Randy, No fun at all. Alla Burning heart-grejer. Och Abba.

 

Er publik när nispelar live, vilken typ av människor kommer, ålder? 

-Vet inte än, bara två spelningar.

 

Vad är det bästa med att spela live? 

– Det är jävligt kul!

 

Berätta gärna en rolig grej som har hänt under ett livegig med ditt band? 

– Det var inte med det här bandet, men det har hänt mycket med tidigare bands livespelningar. I Ryssland blev jag slagen i huvudet med cymbalen så hårt att jag började blöda från pannan. Och det var väl i Polen eller Tjeckien och då tror jag att publiken var så stor och så berusad att de bara kom och lyfte vår trummis från sin plats mitt i en låt och bar bort honom. Det var galet. 

 

Finns det några bra band i Finland i dag? Nya band vilket är bra? Gamla band som fortfarande är bra? 

– Ja, Custody är jättebra. Några av de gamla banden är fortfarande aktiva och mycket bra också, som Wasted. Riktigt bra nya band också, men jag följer inte med i scenen så noga nuförtiden så jag vet inte riktigt vad som är nytt eller bara nytt för mig.

 

Vilken är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen? 

– Jo när jag spelade i Lifegivingwaters brukade jag och basisten lyssna på en låt efter varje spelning på turné. Låten var "You'll never get to me" av Killing Joke.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker när du lyssnar på musik? 

– Jag har börjat köpa vinyl det senaste året och försöker få tid att lyssna på dem också. Men mest Spotify för mig nu. Jag har fortfarande hundratals cd-skivor men inte ingen spelare att lyssna på dem med.

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte och den dyraste du har köpt? 

– Jag tror att jag köpte Metallicas Kill 'em all på kassett 1991 eller något sådant. Jag tror att det var min första. Den senaste var Iron Maidens Fear of the Dark på vinyl och jag tror att det också var den dyraste.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i? 

– Jo jag tror att det här är som den andra eller tredje recensionen från ett album som jag har varit med i. Inget märkligt. Jag läser inte recensioner från andra band egentligen.

 

Om du kunde välja fem band från förr nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt? 

-Hot Water Music, Propagandhi, Strungout, Samiam, The Clash. Det var de fem första jag kom att tänka på.

 

Framtidsplaner för bandet? 

-Göra nya bra låtar, göra ett riktigt bra album (och några t-shirts) och spela några bra spelningar nästa år.

 

Visdomsord?

– Jag antar att vi ska sluta ta allt på så stort allvar och börja njuta mer av livet.

 

Något mer att tillägga till intervjun? 

 -Inte riktigt, förutom tack! Hälsningar till Sverige!