”Vi är ett icke-politiskt band, därför uttrycker vi oss inte om ämnet politik eftersom det roliga med musiken ligger i förgrunden och politik betyder alltid problem. Det enda politiska uttalandet vi gör som ett band är att vi inte vill ha något att göra med högernötter, rasister och extremister. Jag hoppas att det här är ok för dig. ”

Det är vad de skriver till mig innan intervjun börjar ... lyssna på det här bra oibandet om du vill bli mer lycklig i ditt liv!

Maj 2021

 

 

Snälla berätta lite om gruppens historia? Ni började 82 och gjorde en återförening 2000?

-Herbärds grundades 1982 och kom från "Oi/punkbandet" Total Kaputt, som gitarristen Oimel grundade redan 1979. På grund av en stor omsättning bestämde vi oss för att byta namn. 1982 spelade vi in det första albumet "Eu Se Bois" (Schwabisk dialekt för Oi The Bois), 1986 det andra albumet "Wakos" och 1987 sattes bandet på is igen på grund av en allvarlig motorcykelolycka med sångaren Tek. Den första comebacken var 2000 med albumet "Wir sind zurück" tyvärr hade vi lite tid på grund av familj och jobb, så vi satte Herbärds tillbaka på is. Den andra comebacken var 2017 då vi återförenades för en kort konsert på utställningen "Hur punken kom till Stuttgart ". Kvällen var så rolig att vi bestämde oss för att fortsätta. Sedan dess har vi spelat live regelbundet. 2019 släpptes maxvinylen" Oi Oi Oi ".

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan?

-Vi är alla inte längre unga män och har Herbärds som en hobby där vi lägger mycket hjärta och själ och som är mycket viktigt för oss. Vi har alla familjer, barn och ett normalt jobb. Band som Ramones, Cockney Rejects, Einstürzende Neubauten, Slayer och Buzzcocks förde de nuvarande bandmedlemmarna samman för att själva skapa musik. Gallon, Monterzumas Rache, Genossen, Ahab och Wickie und die starken Männer, är bara några band som medlemmarna har spelat i sedan 1980.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest punk och oi? Tidiga favoriter?

-Vår bas är punk i sin helhet. Men om någon har en idé till en ny låt som avviker från det och vi alla gillar det, så gör vi det. Det är punkens skönhet, det finns ingen hård och fast regel.


Herbärds är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda att något annat namn som hette se? Vilket är det bästa bandnamnet du känner till?

-I den tidiga engelska arbetarklassen fanns redan termen "Herbert". Det stod för att inte ta någon så seriöst, eller också medresenärer. Denna term antogs i fotbolls- och skinheadscenen på 70-80-talet. Vi gillade det, för vi ville bara ha kul med musiken och vi tar oss fortfarande inte för allvarligt. Stavningen Herbärds är den schwabiska dialektvarianten. Det fanns en gång ett franskt band som heter "The Herberts". Men vi hade aldrig haft någon kontakt med dem.

 

Vad är det bästa med att spela live? Saknar ni det nuförtiden?

-Känslan av att vara på scenen med vänner, spela egna låtar, är obeskrivligt cool och kan inte jämföras med något annat. Naturligtvis saknar vi att spela live och festa med publiken. Vi hoppas att Corona-skiten snart kommer att passera.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället? Har ni spelat mycket utanför Tyskland?

-Vi gillar att spela på festivaler mest, med andra band, massor av människor, det är bara kul. Tyvärr har vi inte spelat i andra länder ännu. Det har inte hänt eftersom det avbröts av den jävla coronan som i Zürich.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Den här musiken är bra helt enkelt oavsett land och språk. Vi har spelat med band som "UK Subs", "Sham69" "Cockney Rejects" "Pöbel und Gesocks" för att nämna några.

 

Hur skulle ni beskriva er musik i tre ord?

-Grov, enkel, oldschool

 

Vad betyder punk för er är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är i alla fall en livsstil. Även om det yttre inte längre är lika viktigt som i mina unga "storm och stress" år och jag skriker inte i allas ansikte eller kräks framför fötterna. Lol

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in till punk/oi?

-Cockney Rejects and Sham 69 “Tell Us the Truth” 


Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt?

-Mycket av den tiden har glömts bort. Därför kan han göra detsamma och kanske försöka öka det. Det enda kriteriet för honom borde vara "Är det här min typ av punk?"

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister? Covidsituation?

-Covid gör livet svårt och irriterande, som det är i alla länder. Jag behöver inte säga så mycket om detta, vi upplever alla just nu. De så kallade "Querdenker" -demonstrationerna i Tyskland mot regeringens Covid-åtgärder och de infiltreras av högergrupper.

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu? Är punkscenen/metallscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

-För att ge en bra bedömning av de olika scenerna är en gammal, envis kille som jag förmodligen fel. Jag föredrar att dricka min öl i en liten klubb med levande musik. Skål.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång?

-För många år sedan gjorde jag en rundresa genom Skandinavien. Jag var bland annat i Göteborg och Stockholm. Jag gillade det väldigt mycket. Tyvärr var ölen mycket dyr. Jag hade länge planerat att besöka en gammal vän som bor i Stockholm eftersom jag tycker att staden är fantastisk.


Har du hört några bra band från Sverige?

-Jag gillar "The Baboon show" som jag redan har sett live och "City Saints" som vi kommer att spela med på en festival här i Tyskland under hösten.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram era åsikter i musik? Att ta ställning mot rasister och så vidare?

-När vi grundade Herbärds bestämde vi oss för att bandet skulle vara opolitiskt. Vi lämnar gärna ämnet till andra band. Eftersom det är roligt i musiken som ligger i förgrunden och politik betyder alltid problem. Det enda politiska uttalandet som vi uttrycker som ett band är att vi inte vill ha något att göra med högernötter, rasister och extremister.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller finns det inte något heligt?

-Eftersom vi är ett opolitiskt band skriver vi inte politiska texter. Inget annat är heligt för oss.

Bästa politiska bandet / artisten? Bästa opolitiska bandet?

-Mina favoritband är Daily Terror, Ramones, Cockney Rejects, Ska P etc. Lyckligtvis finns det många bra band.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Absolut. Jag använde punk som terapi efter min allvarliga motorcykelolycka där jag miste ett ben. Punk driver bort mitt mörka humör.

 

Ditt favoritomslag alla tider? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivbutiker i er hemstad?

-Favoritomslag, Samlingen Burning Ambitions (A history of Punk).

Tyvärr finns det få begagnade skivbutiker i Stuttgart. Men det finns en mycket bra, som drivs av min kompis "Tommes".

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

-Det är troligtvis härligt för varje musiker att hålla sitt eget album i handen. Det håller ett ögonblick av deras eget liv och musikaliska skapande. Det gör dig stolt och många år senare vill du tänka tillbaka hur det blev, hur attityden till livet och omständigheterna var och varför du valde omslaget och skrev den här texten.

I alla fall vinyl.


Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något spelning?

-In 2019, efter en av våra konserter, kom en väldigt ung, arg skinheadtjej fram till mig, byggde upp sig framför mig och fnyste åt mig "Hur kan ni kalla er själva som ett gammalt Oi-punkband, och sedan till och med så mycket covers av dem? " Jag sa till henne "Vi är de gamla Herbärds" Hon fick stora förvånade ögon och frågade "Hur gammal är du? (Som om en farfar stod framför henne) Då ibsag jag Tek du börjar bli gammal.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med? Finns det någon av dina fans som har gjort en tatuering med ert namn eller något liknande för att hylla dig?

-Vår publik är väldigt blandad. Skins, punkare och läderjackfreaks ... etc. Eftersom vi är ett gammalt band lockar vi också äldre veteraner bakom scenkanten. Jag har inte sett en Herbärds-tatuering på någon än, förutom på mig själv.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Cockney Rejects- Greatest Hits 2

Ramones- It’s alive

Daily Terror- Aufrecht

Die Drei Röhren- Wir leben immer noch

Cock Sparrer-Shock Troops

The Clash- the clash

Konserter

Adicts, No Sports, Ramones, Dead Kennedys, the Mahones

 
Första senaste och dyraste skivan du köpt?

Första- jag tror det var det röda albumet med Beatles

Senaste- Another day, med Evil Conduct


Är det tråkigt med intervjuer?

-Inte med några öl. LOL

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med detta band eller något annat band du har varit i?

-För recensioner som är berättigade, ja, oavsett om det är bra eller dåligt.

En av de dummaste recensionerna ... "Jag hatar tysk punk" (varför lyssnar du och skriver om det alls, idiot).

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att människor jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Alla har olika synvinkel. Därför bryr jag mig inte riktigt med vem de jämför oss. Så länge de inte är högernötter eller extremistiska band.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historiska band och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt ut?

-Daily Terror, KGB Germany, Wendy O Williams(The Plasmatics), Adicts, Ramones


Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Hur som helst! Men om musik gör någon till en bättre människa är mycket tveksamt. Men det kan förändra vem som helst.

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju? Förutom den här då ....

-Skulle inte Pauls ... eller Jonnys ha varit ett bättre bandnamn?

 

Vilken är den fråga du vill ha men du aldrig får. Snälla ställ den och svara på den?

-Vill ni spela live i Skandinavien, Japan eller till och med en europeisk turné?

Ja, ja ... väldigt mycket

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi arbetar för närvarande med ett nytt album som vi vill släppa nästa år för vårt 40-årsjubileum. Fler konserter och festivalspelningar.


För dig själv?

-Förbli frisk, njuta av livet och äntligen få spela live igen.

 

Visdomsord?

-Få skorstenen att fortsätta att ryka länge.

 

Något att tillägga?

-Tack för intervjun. Vi hälsar alla gamla och nya vänner till Herbärds. Våra familjer, vårt skivbolag Sunny Bastards Records och oss. Skål

 

Skivor:

1982„Eu Se Bois“ LP/CD

1986 „Wakos“ LP

2000 „Wir sind zurück“ CD

2019 „Oi Oi Oi“ Maxi

Dessutom finns det flera låtar på samlingsskivor. Bland annat kultskivan "Ultra Hardcore Power 1" från 1982 och "Stuttgart brennt vor Langeweile" från 2017.

Hemsida www.herbärds.de

 

 

"Here are the answers to your questions. Sorry that it took a while. Since by shit Corona a band meeting is not possible so I only wrote my own opinion. Everything else would have been too cumbersome.

We are a non-political, band therefore we do not express ourselves on the subject of politics since the fun of the music is in the foreground and politics always means trouble. The only political statement we make as a band is that we don't want to have anything to do with right-wing nutcases, racists and extremists. I hope this is ok for you."

Greetings and Cheers ...listen to this wonderful oiband from Gwermany....May 2021

 

 


Please tell me a little bit history of the group? You started 82 and did a reunion 2000?

-The Herbärds were founded in 1982 and emerged from the "Oi/Punk Band "Total Kaputt", which Oimel, the guitarist, had already founded in 1979. Due to a big reshuffle, we decided to change the name. In 1982 we recorded the first album "Eu Se Bois" (Swabian dialect for Oi The Bois), 1986 the second album "Wakos" and 1987 the band was put on ice again due to an serious motorcycle accident of singer Tek. The first Come Back was in 2000 with the album "Wir sind zurück", unfortunately we had little time due to family and jobs, so we put the Herbärds back on ice. The second Come Back was in 2017 when we reunited for a short concert at the exhibition "how punk came to Stuttgart". The evening was so much fun that we decided to continue. Since then we've been playing live on a regular basis. In 2019 the maxi vinyl "Oi Oi Oi" was released.

Please tell me a little about every member in the group right now, age, family, work, interests and something bad about everyone? Earlier bands? Other bands on the side?

-We are all no longer young men and run the Herbärds as a hobby, in which we put a lot of heart and soul and which is very important to us. We all have families, children and a normal job. Bands like Ramones, Cockney Rejects, Einstürzende Neubauten, Slayer and Buzzcocks brought the current band members to make music themselves. Gallon, Monterzuma's Rache, Genossen, Ahab and Wickie und die starken Männer, are just a few bands the members have played in since 1980.

I can hear much different influences but mostly punk and oi ? Favorites from the past?

-Our basis is punk in all its fullness. But if someone has an idea for a new song that deviates from that and we all like it, then we do it. That's the beauty of punk, there's no hard and fast rule.


Herbärds are you satisfied with the name? How did it came up? You weren’t afraid that some other band would be named like this? Which is the best bandname you know?

-In the early English working class, the term "Herbert" already existed. It stood for not taking someone so seriously, or also fellow travelers. This term was adopted in the soccer and skinhead scene of the 70, 80 years. We liked that, because we just wanted to have fun with the music, and we still don't take ourselves too seriously. The spelling Herbärds, is the Swabian dialect variant. There was once a French band called "The Herberts". But we never had any contact with them.

What´s the best thing with playing live? Do you miss it nowadays?

-The feeling of being on stage with friends, playing your own songs, is indescribably cool and can't be compared to anything else. Of course we miss to play live and to celebrate with the audience. We hope that the Corona spook will pass soon.


And where is best to play? And the worst place? Have you played outside Germany a lot?

-We like to play at festivals the most, other bands, lots of people, that's just fun. Unfortunately, we haven't played in other countries yet. It has not happened or was canceled like in Zurich due to fucking Corona.

 
How is to play this sort of music in Germany right now? Which types of bands do you have concerts together with?

-This music is simply goil regardless of the country and speach. We played with bands like "UK Subs" "Sham69" "Cockney Rejects" "Pöbel und Gesocks" to name a few.


How would you describe your music in three words?

-Rough, straightforward, oldschool


What does punk mean to you, is it only a word or is it a lifestyle?

-It is in any case a lifestyle. Even if the exterior is no longer as important as in my young "storm and stress“ years and I do not yell in everyone's face or vomit in front of their feet. lol

 
Which song/album or group was it who took you into punk/oi?

-Cockney Rejects and Sham 69 “Tell Us the Truth” 


What shall a young guy do today to shock their parents as the way we did when we were young? They have already seen everything
?

-Much of that time has been forgotten. Therefore, he can do the same, and maybe try to increase it. The only criterion for him should be "Is this my kind of punk? „


How is it to live in Germany right now? Politically? Fascists? The Covidsituation?

-Covid makes life difficult and annoying, as it is in every country. I don't need to say much about this, we are all experiencing it at the moment. The so called "Querdenker" demonstrations in Germany against the Covid measures of the government are infiltrated by right-wing groups.


Is there any good bands from Germany right now? Is the punkscene/metalscene/hardcorescene big? How is it in your hometown?

-To give a good assessment of the different scenes, an old, stubborn guy like me is probably the wrong one. I prefer to drink my beer in a small club with live music. Cheers.


What do you know about Sweden? Have you been here sometime?

-Many years ago I made a round trip through Scandinavia. I was among other things in Göteburg and Stockholm.  I liked it very much. Only the beer was unfortunately very expensive. I have long planned to visit an old friend who lives in Stockholm because I think the city is great.

 

Have you heard any good bands from Sweden?

-I like "The baboon show" which I have already seen live and "City Saints" with whom we will play at a festival here in Germany in fall.

 

Politic and music, does it goes hand in hand? Which is your most political song? Is it important to get out your opinions in music? To take a stand against racists and so on?

-When we founded the Herbärds, we decided that the band should be apolitical. We like to leave the topic to other bands. Since with us the fun in the music is in the foreground, and politics always means trouble. The only political statement we express as a band is that we want to have nothing to do with right-wing nutcases, racists and extremists.

 

Is there any subject that you never will write anything about? Or isn´t anything sacred?

-Since we are an apolitical band, we don't write political lyrics. Nothing else is sacred to us.

Best political band/artist? Best unpolitical band?

-My favorite bands are Daily Terror, Ramones, Cockney Rejects, Ska P etc.  Fortunately there are many good bands.


Do you think that music(lyrics and so on) can change anyones life, I mean people who listens to music?

-Absolutely. I used punk as therapy after my serious motorcycle accident in which I lost a leg. Punk drives away my dark spirits.


Your favorite recordcover alltime? Who does your recordcovers? And do you have any good recordstores in your hometown?

-Favorite Cover, Sampler Burning Ambitions (A history of Punk).

Unfortunately there are few second hand record stores in Stuttgart. But there is a very good one, run by my buddy "Tommes".


Is it important to get out physical records of your stuff? Why or why not? Vinyl, CD, cassette, what do you prefer if you could choose whatever ?

-It is probably goil for every musician to hold his own album in his hand. It holds a moment of their own life and musical creation. It makes you proud and years later, you like to think back how it came to be, how the attitude to life and the circumstances were and why you chose the cover and wrote this text.

In any case vinyl.


Please tell me a funny thing which have happened during your career and under some gig?

-In 2019, after one of our concerts, a very young, angry skinhead girl came up to me, built up in front of me and snorting at me "How can you name yourself like an old Oi punk band, and then even cover so much of them?" I said to her "We are the old Herbärds" She made big surprised eyes and asked "How old are you? (as if a grandfather standing in front of her) At the latest, I realized, "Tek you're getting old"

 

How does your audience look like? Which people do you miss on your concerts? Which is the biggest band you ever have played together with? Is there anyone of your fans which have done some tattoo with your name or something similar to salute you?

-Our audience is very mixed up. Skins punks and leather jacket freaks...etc. Since we are an old band, we also attract older veterans from behind the stove. I haven't seen a Herbärds tattoo on anyone yet, except myself.

 
Please rank your five favoriterecords, five favoriteconcerts and five most important things in life?

-Cockney Rejects- Greatest Hits 2

Ramones- It’s alive

Daily Terror- Aufrecht

Die Drei Röhren- Wir leben immer noch

Cock Sparrer-Shock Troops

The Clash- the clash

Konzerte

Adicts, No Sports, Ramones, Dead Kennedys, the Mahones

 
First, last and most expensive record ever bought?

-First- I think the red Beatles album

Last- Another day, by Evil Conduct


Is it boring with interviews?

-Not with a few beers. Lol

 

Do you care about reviews? Which is the most peculiar you ever had, with this band or any other band you have been to?

-For reviews that are justified, yes, no matter if good or bad.

One of the stupidest review... " I hate german punk" ( Then why do you listen and write about it at all, moron).


Which bands do people compare you to, is it boring that people compare you to other bands or is it understandable?

-Everyone has a different point of view. That's why I don't really care with whom they compare us. As long as they are not right-wing nutcases or extremist bands.


If you could choose five bands from the past and the history and nowadays and both dead and living bands to have a concert together with your band. Which five have you been chosen?

-Daily Terror, KGB Germany, Wendy O Williams(The Plasmatics), Adicts, Ramones


Is music a good way to get out frustration and become a nicer person outside the music?

-In any case! But whether music makes someone a better person is very questionable. But it can change anyone.


Which is the most odd question you ever have got in an interview? Except this one then….

-Wouldn't Paul's... or Jonny' s have been a better band name? 


Which is the question you want to have but you never get. Please ask it and answer it?

-Would you like to play live in Scandinavia, Japan or even a European tour?

Yes, yes... very much


Futureplans for the band?

-We are currently working on a new album that we would like to release next year for our 40th anniversary. More concerts and festival playing.


For yourself?

-Stay healthy, enjoy life and finally play live again.


Wisdomword?

-May our chimney continue to smoke for a long time.


Something to add?

-Thank you for the interview. We greet all old and new friends of the Herbärds. Our families, our label Sunny Bastards Records and us. Cheers

 

 

Records

1982„Eu Se Bois“ LP/CD

1986 „Wakos“ LP

2000 „Wir sind zurück“ CD

2019 „Oi Oi Oi“ Maxi

Dessutom finns det flera låtar på samlingsskivor. Bland annat kultskivan "Ultra Hardcore Power 1" från 1982 och "Stuttgart brennt vor Langeweile" från 2017.

Website www.herbärds.de