Astrid från Heavy Tiger har så snällt svarat på mina frågor nu här i mars 2017. Heavy Tiger är en grupp som jag föll för med en gång och gillar ni rock n roll med kvinnlig sång a´la Donnas, Runaways mm så tror jag den svenska gruppen Heavy tiger är något för er.

Lite historia om gruppen? 
-Vi kände inte varandra innan Heavy Tiger. Vi hade precis kommit upp i tonåren och ville alla bli rockstjärnor. Den gemensamma ambitionen förde oss samman och har hållit oss samman i sju år. Still going strong.

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??
-Maja: 24 år och jobbar på Jam Gitarrer i Stockholm. Bor i en skruttig källare i Bromma med sin pojkvän. Hoppas att det inte finns mögel i lägenheten men det är inget som går att veta säkert. Har självklart inget band bredvid Heavy Tiger - det är bara tigrarna som gäller!
Sara: 24 år och jobbar på bensinmack. Bor med sin vikingaliknande pojkvän i Rissne och han lagar god mat till henne. Har självklart inget band bredvid Heavy Tiger - det är bara tigrarna som gäller!
Astrid: Minstingen i bandet men är ändå ett huvud längre än Sara och Maja. 23 år och jobbar som elevassistent. Korsordskungen och lugn som en ko. Bor med mekar-Uffe i Bromma. Är det något Uffe inte kan fixa så går det helt enkelt inte att fixa - släng skiten! Har självklart inget band bredvid Heavy Tiger - det är bara tigrarna som gäller!

Jag kan höra mycket äldre musik, glam, garage, hör jag rätt? Var det bättre förr? 
-Vi är alla mer eller mindre uppväxta med äldre musik, typ 50- 60- 70-tal. För det mesta var det bättre förr, ja.

Heavy Tiger, är ni nöjda med namnet.? Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?
-Ja, Heavy Tiger är ett coolt bandnamn. Det kommer ju från Flaming Sideburns-låten med samma namn så det blir samtidigt en hyllning till detta coola finska garagerockband. 

 

Vad är det bästa med att spela live? 
-Energin och kicken man får! Det är ju som ett slags energiutbyte mellan publik och band och det är magi när det händer!

Var är bäst att spela, var är sämst?
-Sverige är bland de sämre ställena att spela på. Självklart inte alltid men ofta är det rätt stel publik som inte förrän efter spelningen visar att de faktiskt tyckte det var en grym spelning. Då uppstår såklart inte magin under giget. Finland är grymt att spela i! Spanien och Tyskland har också riktigt bra rockpublik som röjer på spelningarna. Japan var helt overkligt. Som en dröm! Alla sjöng med i texterna och stod och öste hela låtarna igenom. Mellan låtarna var det knäpptyst i den fullsatta lokalen för publiken var så artig och engagerad och ville inte missa mellansnacket. Man kände sig som en riktig rockstar.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?? 
-Energi, attityd och bra.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  
-Vi har aldrig sett oss själva som särskilt punkiga. Vi influeras delvis av garagerock och liknande, men punkare har vi aldrig kallat oss. Vi är rockers!

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande? 
-Eftersom vi vill leva på vår musik vill vi självklart att folk ska köpa den om de kan, och inte ladda ned gratis. 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? 
-Det är läskigt att SD har lyckats växa sig så stora!!! Men jämför man med många andra länder i tex Europa så är det än så länge rätt lugnt.

 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad?
-Band finns det ju gott om, men sen är det väl inte alla som är särskilt bra. Tips på bra band är The Hawkins, The Moonbeats, Thundermother, Devil's Gun, Junkstars. 

Spelar ni något utanför Sverige?
-Vi har gjort ett flertal utlandsturnéer och spelat i bla Finland, Japan, Vietnam, Tyskland, Spanien, England, Skottland, Österrike, Italien. 

Andra bra band från utlandet?
-The Struts! '77! Flaming Sideburns! 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annan språk än engelska? 
-Vi sjunger bara på engelska men det vore kul att någon gång testa svenska. Att kanske göra en Thunder Express/ Dundertåget. Att skriva på ens modersmål blir på ett sätt svårare för det känns mer ärligt och blottande. Men också lättare för det är det språket man kan och har koll på alla nyanser och kan färga språket på ett helt annat sätt än tex engelska. 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?
-Det vet man aldrig, men vi kommer aldrig skriva något vi inte står för.

Politik och musik, hör det alltid ihop??
-Inte automatiskt och man behöver inte känna sig tvingad till det, men det är ju bra om man tar tillfället i akt att utnyttja det medieutrymme man får och  står upp för viktiga och bra åsikter.

Bästa politiska band/artist?
-The Clash. Annars Heavy Tiger. Är man tjej och tar plats och syns och hörs inom en mansdominerad bransch (vilket innebär de flesta branscher) är det på ett sätt alltid politiskt. 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?
-Absolut! Musik kan göra så mycket, den kan peppa, trösta, vidga någons vyer..

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…
-Niklas Brunzell har tagit bilden och Juha Kuusjärvi har gjort skivomslaget. Självklart är det oerhört viktigt att ha ett snyggt och representativt skivomslag som fångar intresse och där den potentiellt blivande believern hajar vad det handlar om och tar steget att köpa skivan och lyssna på den. 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?
-Absolut! Båda CD och vinyl är viktigt inom den här genren. Rockfansen lyssnar fortfarande på fysiska skivor (eller vill iallafall ha fysiska skivor i sin skivback) och beroende på territorium är det CD resp vinyl som dominerar. I Tyskland är det nästan bara CD som gäller och i Spanien är det helt tvärt om! 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?
-Det här är väl mer en sjuk story än en rolig, men under ett gig i Helsingfors i höstas så träffades Sara i huvudet av ett mikrofonstativ mitt i setet. Det började rinna massa blod, och vi fick springa av scenen och åka iväg till akuten med henne. Där fick vi sitta några timmar, med glittriga scenkläder och en omplåstrad Sara. Det såg nog lite roligt ut i alla fall.

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?
-Det är mest gubbar. Vi saknar de yngre tjejerna! Rock är ju så sjukt impopulärt idag om man ser till den breda massan och vi har försökt att spela för mycket yngre publik för att få dem att få upp ögonen för den här typen av musik. Vi har gjort flera skolturnéer och det har varit ganska lyckat. För många av kidsen har detta varit deras första rockkonsert och de har tyckt att det varit riktigt coolt.

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?
-Det är svårt att svara på, för vi har rätt olika favoritband. Astrid skulle välja några Deep Purple och Whitesnake-skivor, Maja drar mer åt garage- och punkrocken med t.ex The Clash, och Sara diggar band som Thin Lizzy. Men vi är alla överens om att tidiga KISS och AC/DC är väl värda några extra lyssningar.

Är det tråkigt med intervjuer??
-Beror på den som intervjuar och frågorna den ställer.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?
-The Clash, Thin Lizzy, ACDC och KISS (alla när de var unga och coola).

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?
-Vi har aldrig varit punkare eller spelat särskilt arg musik. Istället för att ta ut frustrationer genom musiken får vi utlopp för energi och glädje.

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?
-I en intervju radades det upp en massa olika kvinnor, allt från musiker till Hillary Clinton, och så ville de att vi skulle ge vår åsikt om dem. Det kändes väldigt konstigt, som om vi skulle ha nåt särskilt att säga om dem bara för att vi också är kvinnor.

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?
-Vi får aldrig den här frågan! Vilket är tur, för vi vet inte hur vi ska svara. 

Framtidsplaner för bandet?
-Släppa skiva, ha en fantastisk festivalsommar och börja skriva ny fet musik!

För dig själv?
-It's all about Heavy Tiger!

Visdomsord?
-Girls got balls - just a little higher up, that's all!