Jag har nästan missat Headlines, har väl någon skiva innan men Jake var så snäll och skickade deras nya Warpaint och det är en riktigt bra punkrockskiva. Bandet kanske är större i andra länder men då tycker jag att ni har missat något om ni inte lyssnat till dem. Detta blev första intervjun för år 2021 och detta skedde i januari…

 

Hur är historien om just ert band? Tycker man hör en hel del olika influenser men mestadels punkrock?

-Vi började repa redan 2005 egentligen och försökte hitta vår stil. Vid tidpunkten var både jag och min lillebror, CC, lite halvtrötta på "vanlig" punk om man får uttrycka sig så. Därför ville vi, men också Kerry som är originalmedlem, skapa något lite mer eget. Därav hade vi instrumenteringen med mandolin, saxofon och munspel i mixen som hörs på de två första plattorna. På den tiden sneglade vi mycket på Springsteen, senare Clash, New Model army, Pogues, Hooters osv. 

På ett sätt kan man säga att detta bandet har jobbat baklänges då de flesta punkband brukar börja hårdare musikaliskt och sedan få de ovannämnda influenserna! Jag säger punkband eftersom det sitter mycket i texterna, Clash kunde ju spela Jazz och ändå skriva om relevanta samhällsproblem etc. det ÄR punk. För mig sitter inte punk i musiken primärt.

Sedan slutade min bror och vi blev en mer klassisk sättning 2011 med två gitarrer bas och trummor och av förklarliga skäl mer influerade av Ramones och den sortens "gitarrband". Skillnaden på vår pop punk och annan är nog att vi är mer utsvävande och har mer rock n roll influenser och riffbaserade stundtals som man förhoppningsvis hör på de senare plattorna ("s/t"  "Vendetta" "In the end" och "Warpaint")  

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen. Ålder, familj, arbete och det bästa nåt riktigt smaskigt om varje medlem som ingen vet förrän nu?

-Peter Rasmussen, trummor, sång, 40 - Sjuk grej är att han är vaktmästare på det område där mördaren Peter Madsen byggde sin ubåt och träffade vid några tillfällen honom osv. då verkstaden låg under hans arbetsgivares ansvar så att säga!

Peter Henriksson, gitarr, 40 - Jobbar med skogsmaskiner på ett företag på Österlen men är dessutom en beryktad Go Kart champion där ute! Den enda i bandet som kan, och har kört snöscooter. Dock inte på Österlen.

Kerry Bomb, sång, 35 - Driver en tatueringsstudio i Italien bl.a. - Hon får diverse erbjudanden mest hela tiden som alltid inleds med något slags löfte om giftermål från olika karlar i branschen. En av dem har varit Conny Bloom. Sen får ni inte mer.

 Sofie Ward, bas, 30 - Jobbar på Sveriges Radio - Sofie är ju en förhållandevis ny bekantskap för oss i bandet och hon har inte hunnit turnéra än med bandet, vilket brukar ge upphov till smaskiga detaljer. Jag tror hon är lite kinky men fråga mig igen om två år hahaha.

 Jake Lundtofte, Gitarr, sång, 38 - Kulturarbetare och bokningsagent etc. - Jag vet inte vart jag skall börja då hela mitt liv har kantats av smaskiga detaljer. Jag har spelat gitarr med Svullo tillexempel men det som först kom till minnes var hur jag efter ett turnéavslut 2014 gick in på en beryktad gaybar i Berlin kl. 01 och kom ut igen kl. 05 men jag minns inte vad som hände där inne. Preskriberingstiden är dessutom 5 år är den inte det? 

---

Ingen i bandet har några barn.

 

Jag förstår att ni fått många frågor om ert namn men hur uppkom det? Är ni alltid headlinebandet?

 -Nej, det är inte det som namnet syftar på då det heter "HEADLINER" vi tänkte mer på tidningsrubriker dvs Headlines. Oavsett är det inget bra bandnamn men vad ska vi göra åt det nu?

 

Vilken är ert absoluta favoritnamn inom rockvärlden?

-Helt klart SEX PISTOLS. Det namnet har allt....sex, farligt, våldsamt, rock n roll.....

 

Ni släppte en LP ganska nyss, berätta för oss som inte hört den? Ni har släppt på många olika bolag?

-"Warpaint" är vår senaste platta som spelades in i Göteborg för första gången då vi tidigare mest arbetat med Stry Terrarie eller i Danmark i olika studios. Denna gång föll valet på duon CHIPS KIESBYE / HENRYK LIPP som kanske inte behöver någon närmare presentation. Man kan väl säga att vi fortsätter att gräva där vi står i en tradition med influenser som Rancid, The Bones och Sator bl.a. och det var viktigt för oss att det lät skandinaviskt då det är ganska tröttsamt idag hur alla band vill låta amerikanskt. Musikaliskt är det ett potpurri som passar alla som gillar energisk punkinfluerad rockmusik tror jag. Attityd och spelglädje har alltid varit två ledord. Det är Metalville/Rough Trade som vi huserar hos sen släpps den på licens på vinyl genom Sunny Bastards i EU. 

 

Jag har missat er en hel del(i alla fall era plattor) känns det som om ni är ett större namn i utlandet än i Sverige?

-Ja, definitivt. Vår stil är tämligen begränsad i Sverige och ganska omodern känns det som. Tyskland, Ryssland, Kanada och Japan är de länder där vi känt oss mest uppskattade - vilket såklart är superkul!

 

Ni funderar aldrig på att skriva svenska texter?

-Nej.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva en text om?

-Hur underbart rättvist livet är och att ha fjärilar i magen när man ser en annan människa.

 

Vad tror ni om framtiden i Sverige med det politiska kaoset? Covid? Hur har regeringen skött sig?

-Det kan vi inte svara på eftersom vi inte kan något om det.

 

Var du glad för att SD "bara" fick 18 % eller är du lika förbannad att de har fått så många som de får för de själva trodde väl på 25 %? Vad är det tror du som får 18 % att rösta på ett sådant parti? Eller bryr ni er inte om politik alls?

-Jag är rädd för det totala ointresse för fakta som råder i Sverige. Det är fullkomligt oacceptabelt att ett sådant parti får så mycket röster idag. Jag är förbryllad men samtidigt förstår jag VARFÖR de får det då jag inte tycker de styrande partierna tar sitt ansvar och ett tydligare avstånd från extrem högerpolitik. Det är ett missnöjesparti som bygger på smutskastning av "de andra". Det är så fruktansvärt låg nivå på politiken nu för tiden att jag mer och mer bara bryr mig inte alls längre då jag blir förbannad och ledsen. Man ska bygga på kärlek och inkludering och inte hat!

 

Nu tillbaka till musiken. Hur går det till när ni gör en låt, är det någon som kommer med en hel låt eller hur brukar det funka?

-Jag brukar komma med en grundidé oftast sen bygger vi tillsammans. Jag brukar ha kanske 75% klart när jag kommer.

 

Berätta lite om följande låtar?

Skeletons - Handlar om allt det som man inte ser, undermedvetandet, din "passagerare" som alltid är där men som du inte kan fly ifrån såsom missbruk och annan ohälsa.

We are all losers - Tänkt som en hymn för alla oss underdogs som aldrig fått något gratis. En reality check men samtidigt en kick i röven och en uppmaning att aldrig ge upp.

Belief - Här lyser det igenom någon slags vurm för U2 som jag inte känner längre kanske och en ganska skön avslutning på vår första platta. Textmässigt ganska mogen för en 25 åring kan jag tycka med diverse funderingar kring livsåskådning osv.

 

Hur skulle ni beskriva er egen musik med tre ord? Kallar ni det punk?

-Rockmusik med punktexter kanske...

 

Hur tycker du punken lever på i Sverige? Finns det några nya bra band som du vill tipsa oss om? Behöver inte bara vara punkband så klart?

-Det är ju så jävla ballt med de här riktigt unga banden Borgerlig Begravning och Jönzonligan tycker jag vilket givit en frisk fläkt och energi till en ganska åldersmässigt idag gammal genre både som genre och de som verkar inom den. Världen Brinner tycker vi om också väldigt mycket om man skall nämna något intressant som kommit de senaste åren. Tycker punken lever ganska bra ändå trots allt.

 

Är det viktigt för er att få ut fysiska skivor, jag vet många som tycker att det inte känns som om man släppt en skiva om man inte släpper den fysiskt? Vad är det favoritformat?

-Det viktiga är väl att folk hör det man gör och gillar det och sen kommer på gigen. Men visst känns det speciellt att efter allt slit se ett fysiskt exemplar av det arbete man utfört. Vinyl is the shit!

 

Köper ni mycket skivor ännu själv eller är det bara Spotify som gäller? Förresten vet du hur mycket betalt artister får för varje spelning av låt?

-Skulle säga som så här - Spotify är att föredra på fester eller när man reser osv. men estetiskt är det ju inte jättekul. Jag köper en hel del vinyler då jag samlar på gamla singlar främst inom olika genrer. Det som är lite synd med Spotify är att det blir svårt att få en bild av hur mycket arbete som faktiskt ligger bakom ett album med inspelning, formgivning, konstnärlighet osv. Musik förvandlas till en slags konsumtionsvara endast som bara maler på i bakgrunden. Det är väl 0,5 öre eller något sådant per spelning?

 

Berätta om den värsta spelningen ni någonsin har haft med Headlines och den bästa?

-Det är svårt...och vi har hållit på så länge att jag glömt mycket men det som kommer på tanke är väl kanske en gång i Dresden när vi sitter utanför spelstället, detta är väl 10 år sedan, och hör hur förbandet soundcheckar någon slags konstig jazz och sedan ser hur deras hippiekompisar kommer och någon enstaka punkare, totalt 13 personer i en lokal som tar 400 mitt i sommaren....ingen kul kväll. Jag drack vitt vin men det gick ganska bra musikaliskt ändå haha. Bästa jag kommer på var nog på mitt absoluta favoritställe Kulturbolaget i Malmö för ett tag sedan när vi var förband till Stiff Little Fingers och det stod massor folk längst fram och sjöng med i våra texter! Grym feeling, och sedan stort plus att kunna gå hem på 2 minuter då jag bor på samma gata.

 

Vad gör en spelning bra? Vilka länder är det bäst drag i?

-Förutom uppenbara faktorer som att all teknik fungerar felfritt och att man inte är överförfriskad så skulle jag säga energin både från band och publik är extremt viktigt. Att man har kul och bjuder på en intensiv upplevelse. Tyskland, Japan och Ryssland är nog de länder där folk visar väldigt tydligt att de gillar det du gör. Inga människor med armarna i kors utan totalt jävla röj. 

 

Tänk om du fick välja vilka fem band som helst genom historien att ha en konsert ihop med ert band vilka skulle du vilja spela med då på en minifestival?

-Jerry Lee Lewis, The Clash, Ramones, Sex Pistols och Ebba Grön.

 

Har ni något fans som gjort något riktigt galet, en Headlines tatuering eller andra saker med ert bands namn?

-Det finns mängder med Headlines tatueringar främst i Tyskland men det mest galna var nog ett fan som liksom gjort en bil som var täckt med oss på. Logo och bilder osv. en Headlines automobile if you like...dock inte lika snygg som den som finns med Hellacopters....men ändå haha!

 

Vilket band förutom bandet Headlines skulle ni själva velat ha varit med och startat?

-Jag är besatt av Sleaford Mods för tillfället så något sådant skulle jag gärna gjort...punk i ny kostym istället för distade gitarrer...The Prodigy kanske.

 

Skivbolag ni har varit på? Vad är det bästa med varje? Har ni haft problem med något av dem?

-De flesta bolag vi samarbetat med har ofta brustit i kommunikation, det som utlovas i kontrakten är inte det som sedan görs. Det gäller de flesta större bolag vi jobbat med. Jag vill inte outa någon speciell men däremot kan jag säga att det som varit mest positivt är de små bolagen såsom Radio rebel med första skivan (numera insomnat) och vinylutgåvan nu på Sunny Bastards records i Tyskland. 

 

Vad tror du Headlines gör om tio år? Samma sak ungefär eller vad tror du?

-Jag tror att vi lagt musiken på hyllan då det inte känns relevant att sjunga om det vi gör i den åldern. Jag lirar förmodligen blues.

 

Hur ser den gemensnittlige Headlines-diggaren ut?

-Vi har haft turen att beröra människor inom alla segment så att säga, men ska man säga något så är det ofta kvinnor och män som har dåtidens musik som utgångspunkt såsom The Clash och AC/DC kanske men samtidigt en nyfikenhet på något nytt och spännande med ös i! 

 

Fem skivor som har betytt väldigt mycket för dig/er? En lite förklaring på varje varför?

-Fem skivor egentligen omöjligt men OK:

 Ebba Grön - We're only in it for the drugs - min första kontakt med punk och en otrolig intensiv upplevelse med distade gitarrer som en smäll i ansiktet.

Jerry Lee Lewis - Live at Star Club in Hamburg - En intressant inblick i något som man själv inte kunde vara med om och dessutom ett bevis på hur skicklig han var en gång i tiden. Grym energi och spelglädje.

Rancid - Let's Go - Första skivan med bandet som jag köpte och en introduktion till suverän amerikansk punk och en jävla attityd.

Sleaford Mods - English Tapas - fullständigt sönderspelad hos mig och en elektronisk punkig ny variant på Sex Pistols tycker jag med charmig inblick i geezerkulturen i UK. Samtidigt som den ifrågasätter det gamla imperialistiska Storbritannien. 

Sex Pistols – Never mind the bollocks ... - Världens bästa album helt enkelt.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi håller på med ett spännande gemensamt släpp med våra vänner i The Bones från Karlskrona som kommer någon gång under 2021! Det känns skitkul !

 

För dig själv?

-Det blir nog en till kaffe...och en cigarett...(känner du till referensen?)

 

Har ni något riktigt bra visdomsord att ge oss?

-Försök alltid vara sann mot dig själv och det du skapar - gör aldrig något DU inte vill för att passa in!

 

Något att tillägga?

-Puh, Nej förutom vilken jävla bra intervju du författat!

Photo:Jörgen Rasmusson