Lettland är en vit fläck för mig när vi pratar om punkmusik men Have No Heroes har gett mig hopp eftersom Have no heroes är ett av de bättre punkband jag hört på länge. September-2022

 

Berätta gärna lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när ni inte spelar musik, vad jobbar ni och vilka åldrar är ni i?

-Sångaren Konstantins och trummisen Oleg brukade spela i ett band Freelancers här i Riga, efter att bandet splittrats bestämde de sig för att de ville fortsätta göra musik och började söka efter bandkamrater. De rekryterade en basist Viesturs och den andra gitarristen Kristians och då bildades Have no Heroes. Efter att vi hittat varandra hade vi den här galna idén att det skulle vara galet att släppa ett album från ingenstans, så det var vad vi gjorde.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineupsändringar?

– För det mesta har bandet innehållit samma fyra personer som nämnts ovan. Men nyligen bytte vi ut vår basist mot en ny kille som heter Rolands. Vi ser verkligen fram emot att arbeta med honom och skapa något nytt och bestående.

 

Have no Heroes är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda för att någon annan grupp skulle heta så?

– Vi gjorde ju vår research, men namnet verkade unikt och har så många betydelser, vi hoppades verkligen att fansen kunde associera namnet med något de tror på, för oss var det jämlikhet och rättvisa.

 

Vad är bäst med att spela live ? Har ni börjat spela efter covid? Var är bäst att spela, vilket land, stad, plats?

– Vi har spelat lokalt mest, men det är klart att vi hade några turnéer till Ryssland och Vitryssland, innan världen blev galen. Vi hade den mest fantastiska showen i Bryansk, publiksurfing och alternativa sångare, vi hade skitkul, folk hade det riktigt bra, det är synd att allt har blivit som det har blivit.

 

Är det viktigt att ge ut skivan som ett fysiskt släpp tycker du? Skulle det kännas som att du har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

– Att samla musik är vår passion och vi älskar saker vi kan röra vid, vi tycker verkligen att band som producerar fysiska skivor förtjänar att få sina skivor köpta och lyssnas på. Det känns till och med lite romantiskt att säga.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka?

– När vi började förlitade vi oss verkligen på covers för att fylla på i vår akt, för låtarna var inte så långa. Låtarna vi spelade live var You av Bad Religion och 100 proof av 88 Fingers Louie, det var våra favoriter.

 

Berätta gärna lite om följande låtar a) No regrets b) Land of the paradox c) Zandra beres

– Jo "No Regrets" är ett försök att reflektera över ämnet varför det är viktigt för oss att spela punkrock och kanske ett försök att svara på frågan varför vi gör det här. "Land of the paradox" är mer en metafor som jämför vårt land med en ung dam som går igenom några kamper av ett taskigt föräldraskap och orättvis, oproduktiv barndom.  "Žanra Bēres" är mer av en hymn för att fira punkrockscenens enhet och nonkonformism.

 

Är det viktigt att få fram sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också? Ni har riktigt korta texter eller har ni inte det?

– När det gäller längden på texterna har vi blivit bättre. Jag tror verkligen att vi har utvecklats i denna aspekt, men du vet, korta meddelanden har tydligare betydelser. Jag antar att du kan säga att sjunga om något som stör dig låter dig prägla dina känslor i de ord du använder och göra det mer meningsfullt.

 

Tror ni att era texter kan ha effekt på andra människor som lyssnar på dem... något exempel på det? Har ni ändrat er?

– Jag tror att folk kan associera till vårt band. Jag hade en gång ett samtal med en amerikansk armékille på Reddit och han berättade för mig att några av låtarna får honom att komma ihåg sin ungdom och den tid han slösade bort på att inte vara med sin familj. Jag kände mig riktigt rörd. Jag hoppas verkligen att folk lyssnar på texterna. Ja, de är fulla av olika meddelanden, men alla måste upptäcka dem på egen hand.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Lettland och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga bandet ni har spelat tillsammans med?

– Folk kommer till spelningar, det gör de, men närvaron är ibland låg. Lokala spelningar är inte så stora och vi känner tacksamhet för varenda person som dyker upp. Skate / Hardcore Punk är inte den mest populära genren, vi inser det så att vi till och med gjorde en låt om det. Det mest minnesvärda bandet för mig var Wanted One Armed Bandits, de spelar Hardcore Ska, det var konstigt på ett bra sätt, melodisk brass och hardcore riff, låt mig berätta för dig- det är något man inte hör varje dag!

 

Har ni varit ett av alla dessa band som har gjort livesändningar nu under covid-19-tiden eller hur är det?

 – Vi deltog i en onlinefestival där vi gjorde akustiska låtar och de spelades, men nej, restriktionerna i vårt land gjorde det svårt för oss att repetera, så vi träffades sällan och att komma tillbaka i form tog ett tag, men vi gjorde det jättebra. Vi startade till och med vårt album Letters to Nowhere, precis innan covid började. Fyra låtar in fick vi sätta på paus till slutet av 2021, då vi faktiskt fick återvända till studion och avsluta den, man det var tufft som, men hallå - vi ramlade inte in den dagen! Vi kom förberedda och gjorde det!

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Have no Heroes skulle göra en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske är ni är straightedge?

-Hej, , vi brukade samlas på den här lokala puben efter att vi repeterat och öl är en rikstäckande passion. Jag tror att det skulle vara riktigt svårt att namnge en öl, men låttiteln Trying to Find My Way, skulle vara tillräckligt brat för en öletikett. Du måste hitta ditt varumärke. 

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord för alla som aldrig har hört er?

-Snabb, aggressiv, högljudd!

 

Vilken är er egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

– Va, folkets val var definitivt Trying to Find My Way, men här i Lettland gillar folk verkligen What's Wrong With Us. Jag antar att det var uppenbart eftersom låten också är på lettiska. Det är verkligen svårt att namnge favoritlåtar, men vi har alla en, de är alla favorit. Först och främst gör vi låtar som vi gillar. Efter detta uttalande kommer jag att tänka på ett gammalt citat från James Hetfield, att "Om de gillar vår musik är det en win-win-situation".

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band?

– Upplevelsen varierar, en del av medlemmarna spelade på arenor även under festivaler etc. Vissa bandmedlemmar hade inte scenerfarenhet. Sammantaget är det en fantastisk upplevelse för alla, och den största förändringen som kommer med varje spelning är självförtroende.

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punken för dig, är det bara en musikstil eller en livsstil?

Jag antar att när jag var yngre handlade Punk om tuppkammar, piercingar och läderkläder, numera ser man en kille gatan och ingenting kommer att skrika punk om honom med bara det här tankesättet som vi har - ge allt, var det bästa du kan vara, gör allt som krävs för att åstadkomma det. Det jag ville säga är att det är jättesvårt att definiera punk nuförtiden, för alla ser världen olika.

 

Vad vet ni om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

Sverige är hem för många bra band och ännu fler grymma låtar från folk till pop till rock och metal. Vi är stora fans av er punkrockscen och hoppas kunna besöka er en dag för att prova surstromming och fika efter var tredje låt. Vi vill också stapla upp snus.

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar?

-Ja vi har varit i Sverige men bara som turister. Jo Sverige har definitivt producerat många bra band och musiker. Trummisen Oleg är ett stort av No Fun At All, vi älskar alla Satanic Surfers och In Flames, listan kan fortsätta och fortsätta och fortsätta.

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder?

– Publiken är mestadels 27 + år, men på senare tid har yngre generationer gjort comeback och punkrocken är populär hos dem, så det är bara för oss att se vad som kommer att hända.

 

Vad är det bästa med att spela live?

- Jag antar att den bästa känslan när du spelar live är att se känslorna hos människor som följer med dig på resan och känner ditt stöd B

 

erätta gärna en rolig grej som har hänt under ett livegig med ditt band?

 -Beror på vad man tycker är roligt, men en gång gick allt så illa som det kunde, kablar slutade fungera, strängar gick sönder... Det var en hyfsad spelning, men riktigt hektisk.

 

Finns det några bra band i Lettland idag? Nya band vilka är bra? Gamla band som fortfarande är bra?

 – Om vi tittar på den aktuella scenen så är ett av de gamla banden - PND fortfarande aktiva, men nya band dyker upp och vi ser de nya zoomerbanden visa sin närvaro.

 

Vilket är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen?

– Vi brukar lyssna på en rad skivor från Bad Religion till Pennywise; det skulle vara svårt att säga vilken som dominerar CD-spelaren.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker ni använder för att lyssna på musik?

– Vi får skivor i present och köper även våra favoriter när vi får chansen. Men vanligtvis använder vi Bandcamp eller Spotify för att lyssna på våra favoriter.

 

Hur är det att leva i Lettland överlag, covid, rasister och politik överlag?

– I ett postsovjetiskt land känns politiken alltid ensidig, sociala orättvisor har en stark inverkan på vanliga människors liv, det är också därför våra låtar har den politiska/sociala bakgrunden och vi tar upp dem med passion. Rasism har också en stark närvaro, även om inte alla kommer att erkänna det. Men om vi tittar på vårt samhälle som helhet är människor i Lettland mestadels snälla och omtänksamma, och det märks verkligen i stora sammankomster.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni varit med i?

– Vi älskar recensioner, eftersom de visar mångfald i åsikter om vår musik, vi läser dem alla och tar hänsyn till dem alla när vi gör nytt material. Vi hade en gång en lokal recension och den här journalisten kallade oss pop-punk, vi tänkte "va ok...". Men när vi släppte vårt andra album och i recensionen stod det "pop-punk" igen så gjorde det vår trummis galen. Roligt och sorgligt på samma gång.

 

Om du kunde välja fem band från förr och historia och nutida och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

-Att spela med Bad Religion, och Pennywise skulle vara fantastiskt, även med  band som Adrenalized, Propagahndi, Mute, No Fun At All, Satanic Surfers och alla andra band som hade en inverkan på vår nuvarande scen. Vi anser oss vara mycket olika när vi njuter av musik. Vi hämtar inspiration i alla genrer vi lyssnar på.

 

Framtidsplaner för bandet?

- Vi planerar just nu att åka till Europa i mitten av november, vi kan ge er en förhandstitt på att vi kommer att besöka Polen, Nederländerna, Rumänien, Tjeckien och några andra länder. Vi kommer att meddela det snart! Det blir några stora överraskningar på vägen, ni får se.

 

Visdomsord?

-Gå och kolla livespelningarna, ingenting driver känslor som livespelningar, de får dig att känna dig levande!

 

Något mer att tillägga till intervjun?

-Vi uppskattar dessa intervjuer även om det aldrig är lätt att säga bra saker om sig själv, vi önskar dig framgång!