Hasta La Vista Social Club är en finsk grupp som verkligen gör mig glad med sin mix av olika stilar men jag tror deras största grund ligger i punken. Henttu svarade på en massa frågor från mig i Mars 2009.   

 

Historia om gruppen?

-Började vintern 2003.Vi har varit inne I punkmusiken sedan vi var små barn och jag, min bror Santtu och vår trummis Stasi har spelat ihop sedan 1996, lite punk &b horror influearad psychobilly I band som The Vampires Toxocaras.När Toxocaras splittrades(eller om de har splittrats ?), så bestämde vi oss för att vi ville göra punklåtar om livet och vi ville mixa musikstilar som vi gillade…....Punk,Rock`n Roll,Country,Psychobilly....Vi behövde bara en basist och vi frågade den bäste som vi kände, Arska, att vara med oss och han sade ja med en gång.  


Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Ok,

 Jag är  Henttu,Sång och gitarr, ålder 27, 1 barn med en ex-flickvän, nu lever jag med två hundar och en flickvän, jobbar som welder(vad är det???)(varmt som fan ),intresserad av musik, skytte, vildliv och natur, tatueringar. Dåligt med mig…gillar alkohol för mycket.

Santtu,Gitarr,Ålder 30, 2 barn och fru, jobbar som skogvaktare, intresserad av musik, skytte, vapen, naturen, det dåliga med honom…..han är min bror…...

Arska, Bas och kör, 2 ungar och tjej, jobbar som elektriker, intresserad av muskk(vinyl), fiska, naturen. Det finns inga dåliga saker med honom. Han är gud.  

Stasi, Trummor och kör, 3 barn och flickvän, jobbar som bonde, intresserad av musik, tatueringar, naturen. Dåligt med Stasi….nerver nerver.....

 

Har det varit många ändringar i sättningen genom åren?

-Nej, jag tror det skulle vara slutet för det här bandet ifall någon slutade. Band som har spelat med oss sager att vi är som bröder.  


Att spela den här typen av musik i Finland, hur är det?

-Roligt såklart, annars skulle vi inte göra det. Du blir inte rik på att spela den här typen av punkrock och min röst är inte som Frank Sinatras, så varför vi gör detta är för att vi älskar punkmusik och livet, oss själva och folk som vill lyssna på oss.


Varför sjunger ni på engelska och inte på finska?

-Jag kan inte sjunga om personliga saker på finska….det skulle kännas dumt. Vi skulle låta som ett annat hemskt mainstream rockband, som vill vara på radion och på alla ungars väggar. På tal om det så hatar jag de färglösa, smaklösa mainstreambanden som man inte vet om de är fågel eller fisk….fan ta dem!!!!!

Men jag sjunger på finska i mitt andra band : Düro Long.Det är snabb finsk oldschool hc- punk med låtar under minuten. Meningen med det är att dricka mycket och säga till alla fuck off. De typerna av texter kan jag sjunga på finska.


Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är en livsstil. Du behöver inte se ut som en punkare. Det handlar om ditt hjärta och huvud. För mig är punk musik men också en frihet att vara vad du vill och säga vad du vill.


Är det viktigt med texter och att de handlar om något annat än kärlek, öl och så vidare?  

-Jag gillar att göra texter som kommer direkt från livet och mina tankar, vad jag tänker dagligen och så vidare. Inte så mycket dryckessånger och så vidare men saker från mitt huvud och allt som hander runtomkring  mig och mina vänner. Jag räddar inte världen i mina texter men i våra låtar kan jag berätta om misstagen jag har gjort i mitt liv och kanske någon annan person inte kommer att göra om samma misstag.   

 

Vilken är er mest politiska låt?

-Kanske.... Pressure of society-  från vår första skiva. Våra låtar är inte så politiska.


Går inte musik och politik hand i hand?

-Ifall du förstår politik så kan du göra texter om det men jag förstår inte ett skit om politik. Jag hatar det och jag hatar den finska regeringen som är full av yuppieministrar. De jävlarna vet inte hur det är att vara en hårt jobbande man och vakna upp och göra ett skitjobb varje dag.  


Finns det några bra politiska band i Finland? Andra bra band?

-Shitter Limited var det bästa! De attackerade ministrar med låtar som : Helena Pesola on huora (Helena Pesola är en hora).Shitter Limited är ett legendariskt band och en av mina alltime favoriter.Nuförtiden finns det så många bra band så jag kan inte göra en så stor lista! Men några har du här i alla fall: The Dwyers, Rejected ,Part Time Killer....


Hur är det att bo i Finland idag? Vad är det bästa respektive det sämsta? Ekonomiska krisen?

-Det bästa med Finland är naturen, helst då Lappland. Det värsta är att vi generation efter generation blir mer beroende av digitala saker och datorer. Men jag tror det är likadant i varje land. Vi skall komma ihåg naturen, göra något för den, så dina barn också kan njuta av bergen , sjöarna och den friska luften i naturen. Det kanske vore bra att lära sig att överleva här, utan den digitala skiten. Men om vi snackar om situationen annars…tuffa tider väntar…företag kickar folk men jag tror vi kommer att resa oss från detta. Jag vet inte när men förr eller senare. ä

 

Är det många skillnader mellan fattiga och rika?

-Rika får allt de vill ha med sina pengar och fattiga kan bara få dem med hart, hart arbete. Och när en tuff situation kommer, där inte pengar hjälper , fattiga vet vad de ska göra men då är den rike i problem. Många skillnader mellan fattiga och rika men detta var bara ett exempel.  


Er musik är en mix av många olika stilar men i grunden är det punk, vilka andra stilar gillar ni?  

-Som jag sade i början av intervjun : Rock`n Roll,Country,Psychobilly,Hardcore  och finsk "rautalanka".Rautalanka-är band som Shadows,finska Agents,Marko Haavisto ja poutahaukat.


Är det många stora punkband som varit över i Finland och spelat?

-Lars Frederiksen and the Bastards,Dropkick Murphys,Flogging Molly,Tiger Army(jag gillar inte Tiger army).Street Dogs spelar här snart. En massa stora punkband har spelat i Finland men jag väntar på att Social Distortion skall komma hit....(aldrig kanske....) och Rancid skulle komma också. De har varit här men det var länge sedan.....


 Er hemstad, hur är musiklivet där?

-Jag tycker det är en av de mest kraftfulla små städer i Finland ifall man räknar hur många punks& psychos& Oi!-lyssnare det bor här. Det exploderade när vi släppte vår första CD 2005.  Ungarna I staden började att lyssna på punk mer. Jag tycker det är bra och speciellt nu är det bra eftersom det känns bra att supporta hemmaband. Tack folk, vi gör detta för er och vår hemstad, Jag är stolt att ni alla står bakom oss!


Vad vet du om Sverige?

-Att ni alltid vinner över oss i hockeyfinaler.....


Har ni hört några bra svenska band?

-Handratals...Det mest viktiga är . The Bones,The Accidents och självklara de stora kanonerna. : Hellacopters och Backyard Babies. Svensk punk & rock är braaa!


När kommer er nya skiva?

-Jag hoppas den kommer den här sommaren....Vi spelade in den förra året i maj och vi har väntad ungefär ett år på att få den mixad. Det har varit väldigt stressigt här men de sista veckorna har vi mixat 3 låtar och jag gillade deras jobb. Du kan lyssna på låtarna på vår myspace.  . http://www.myspace.com/hastalavistasocialclub

Jag kan lova att det är ett bra album på väg!


Ny saker som My Space, Facebook och liknande saker, har det hjälpt er något?

-Myspace,eftersom folk enklare kan lyssna på oss där. Spelningar är det bästa sättet att få folk att känna till ditt band.


Ni har varit en del utanför Finland och spelat, var är bäst?

-Ryssland, Estland, Litauen, Polen och den här sommaren som kommer vi förhoppningsvis att spela i Lettland, Tjeckien.

Petrozavodsk I Ryssland är et väldigt punkigt ställe. En massa    HLVSC-fans där. Även förra somamren i Polen , vi hade väldigt roligt  på  Molotov Cafe i Olzstyn och Elba Squat i Warsawa.


Hur ser den medelmåttige Hasta la Vista...-diggaren ut?

-Jag vet inte om de ser ut på ett speciellt sätt....Tuffa killar eller tjejer ,haha...


Vilka människor saknar du på era konserter?

-Jag saknar ingen egentligen eftersom jag har sett så många olika människor på våra spelningar. Alla som gillar vår musik är välkomna till våra konserter och sitta ner och ta en öl med oss.  


Vilken låt är er publiks favorit? Och er egen  Hasta la Vista-favorit

-Det beror på, de gillar, Misery,Fuck off,Legacy to world....Och en annan är My final day....Men det kommer en ny skiva så det komemr att bli fler....


Har ni gjort några covers?

- Nja, vi spelar ibland en lite snabbare version av Anti-social av Lars Frederiksen and the bastards och det funkar alltid.


Varifrån kom namnet?

-Det var ett skämt från Arnold Schwarzenegger när han gick med i Jazzband Buena Vista Social Club.

Namnet är ett skämt men vår musik är inte humoristisk. Förlåt.


Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Jag kan inte ranka dessa…jag gillar så många band som jag vet inte riktigt men den viktigaste skivan för HLVSC är definitivt :

Social Distortion : White heat,White light,White trash

Det är en perfekt skiva av Punk&Rock`n Roll.Varje låt är skitbra!

De viktigaste sakerna i livet är :  Flickvän och barn

                                                   Vänner och mina hundar

                                                   Band & Natur

                                                 

Första , senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Jag vet inte vilken som var den första....kanske Metallica.....Nuförtiden suger Metallica men det gamla Metallica var skitbra!

Den senaste skivan var nog I walk the line cd och en Hellacopters cd.

Den dyraste…jag kommer inte ihåg….och alla är dyra….nästan.

 

Den mest pinsamma skivan i samling?

-Det finns inga


När vi snackar om mp3 och nedladdning, var står ni?

-Alla gör som de vill men jag gillar att köpa mina skivor.


Är det bra eller dåligt för ett band av er storlek

-Vi är ett litet band så det gör ingen skillnad men alla som köper vår skiva hjälper oss en del. Vi får mer sprit…...hah...


Framtidsplaner för bandet?

-Att spela i städer vi inte har varit i hittills och göra bättre och bättre skivor.  


För dig själv som människa?

-Hitta min plats och mening i det här livet


Visdomsord?

-Nu är det rätt tid att säga : Vapen dödar inte, människor gör det.  


Nåt att tillägga?

-Fråga efter spelningar via mail :  hastalavistasocialclub@hotmail.com eller via myspace : http://www.myspace.com/hastalavistasocialclub

 

p.s Alla! När ni ser oss någonstans, kom och snacka och ta en öl med oss.!