Harm / Shelter är ett tyskt hardcoreband som gör mig mycket glad och arg på ett positivt sätt och det är det sätt hardcore gör med mig. Maj 2016

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Hej! Tack så mycket för att du har med oss! Lång historia kort: Harm / Shelter grundades i början av 2011, med avsikten att ha roligt och spela massor av spelningar. Efter några lineupförändringar så kom vår första "DEMO" i början av 2012 och den har uppmärksammats av bokare och publiken kommit in i bandet. Sedan dess har vi haft en fantastisk tid med att spela sjuka spelningar och vi har hittat en fantastisk etikett och släppt mer än vi någonsin trodde att vi skulle.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Alright Låt oss börja med Friedrich. Han är trummis i bandet och han arbetar som tatuerare. Han också gör en hel del av vårt designarbete (merch, logotyper, konstverk) som han är verkligen går in för. Kris är gitarrist i bandet. Han är student och en riktig musiker. Hans fritidsintressen är sport så han tillbringar mycket av sin tid i gymmet. Om han inte pumpar järnstång han så gör han en hel del låtskrivande hemma. Han spelar trummor, gitarr, bas, och sjunger lite så han spelar in en massa saker hemma, vilket är en enorm vinst för själva bandet. Daniel är vår gitarrist också. Han är relativt ny i bandet, men hade redan spelat bas med oss i början av bandet. Han arbetar som sjukvårdare och gillar musik förstås. Tillsammans med Kris och Gordon har han ett sidoprojekt med punkrock som heter "Zementfabrik", där han och Kris sjunger. Vilket leder mig till Gordon. Han är vår energiska basist, som kan du hitta bevis för i nästan varje livevideo med oss. Han är en student i teknik och fungerar som en testförare förutom det. Bilar och motorsport är ett av hans fritidsintressen, tekniska saker, medan resten av oss kommer försöker förstå vad sjutton dessa killar talar om. Och slutligen är det jag, Jay. Jag arbetar för närvarande på en stormarknad och kommer att vara tillbaka vid universitetet snart. Jag tycker om musik, böcker och sport, även om jag inte riktigt går till gymmet varje dag. Jag har några band som jag är aktiv i, till exempel WortschatzProjekt, som är rap, och PolarLights, ett akustisk/indie projekt jag arbetar på tillsammans med Kris. Vi är alla i tjugoårsåldern.

Jag kan höra mycket olika influenser, mycket hardcore, både tyngre och långsammare, och en tysk hiphopsong?
Favoriter från det förflutna?

-Vi delar alla våra influenser. Alla har en typ av musik eller ett band som denne kan kalla sitt största inflytande, men jag kunde inte säga vilket som är den största. Vi gör precis vad vi gör.

 

Harm / Shelter är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Ni var inte rädda att något annat band skulle heta så här. Vilket är det bästa bandnamnet ni vet?

-Ja, Vi alla är ganska nöjda med detta namn. Det kom upp när vi talade om vad namnet bör uttrycka. Harm står för kamp, ​​slagsmål och krig, så att säga alla de skador mänskligheten gör sig själv. Vi slaktar och slåss med varandra, men å andra sidan är det faktum att vi Shelter dem vi älskar, eller saker eller ideologier som vi stöder. Tillsammans står bandnamnet för inkonsekvens av den mänskliga rasen. Eftersom det är ämnen som ofta spelar en viktig roll i våra texter så tyckte vi att det skulle vara ett bra namn. Naturligtvis har vi sökt på internet för ett band med detta namn, men vi kunde inte hitta något, speciellt inte i Hardcorestilen.

 


Vad är det bästa med att spela live?

-Energin och människorna. Du släpper en hel del stress och delar en bra tid med vänner. Naturligtvis kan det finnas problem, slagsmål eller rövhål på några spelningar, men för det mesta vi har vi det bästa livet när vi spelar live. Det känns helt rätt och äkta att stå på scen, utan dresscode, uppförandekod eller med en roll du måste uppfylla. Du är bara den person du är, vilket kan vara en enorm befrielse från varje dags kamp.

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Bästa spelningarna är vanligtvis på mindre orter med stor publik, bara energin är  intensiv. En hel del av flygande kroppar i en liten fullastad grop - fantastiskt (så länge det inte finns någon extrem publik dödare)! Den värsta plats kan vara på en festival eller vissa andra musikstilar, som gör att människor inte kommer att vara säker på vad du ska tycka om dig och din musik och kommer bara gå rätt genom. Och på platser platser där rökning är tillåten under konserter är en hemsk plats att spela. Du kan nästan inte andas och din röst förvandlas till rök också. Jag hatar verkligen det. Lyckligtvis har vi inte ofta spelat i sådana lokaler.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Det är riktigt coolt. Vi har en hel del spelningar på gång här med ett stort utbud av band och vi spelar ofta med hardcoreband förstås. Vi fick en stark scen och det finns en hel del coola band som kommer fram nästan varje år.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Tung, Flöde , Aggressiv

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är inte bara ett ord. Jag tror att det är en livsstil som startade allt. Det är roten i hardcorescenen som vi känner den idag. Och det är fortfarande en livsstil, en attityd som står emot kommersiella obligationer och är mycket politisk. Jag tror att de flesta hardcoreband i dag fortfarande inte gör allt för pengar. Det handlar om att ha roligt och dela en bra tid med vänner, att komma bort från jobb, profit och att sprida ett budskap med dina texter och musik, även om du inte bli rik genom att göra det. Du kan även investera en hel del energi och stress eller arbete i denna sak för detta särskilda skäl, det är en livsstil för oss!

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-För mig är det lugnt, men jag uppskattar det också när folk köper fysiska utsläpp eller nedladdningar för att stödja banden eller etiketter. Hardcore är en sluten värld, där människor bara har varandra för att stödja musik, shower och band eftersom inte lyssnare från utsidan av hc scenen kommer knappast vilja eller stödja det. Nedladdning är ett coolt sätt att sprida musik, göra den tillgänglig för alla, kanske även för icke-hardcore lyssnare eller för att testa band. Men stöd är också viktigt.

 

Hur är det att bo i Tyskland nu? Politiskt?

-Det har blivit svårare under de senaste åren. Just nu vi har en stark tillväxt i den högra politiska greenn och de nationellt orienterade partierna vinner en hel del styrka. Speciellt i östra Tyskland har vi en hel del nationellt tänkande människor, som är extrema i sina åsikter och mycket våldsamma. Jag tycker att vi borde ha lärt oss vid det här laget, att extremism och nationalsocialism inte fungerar och att det är dumt och föråldrat att tro på en sådan världsbild. Den skiten är inte cool.

 

Finns det några bra band från Tyskland nu? Är punkscenen/ hardcorescenen stor? Metalscenen? Hur är det i din hemstad?

-Det finns en hel del fantastiska band och vi har en el trånga spelningar tack vare en hel del hängivna bokare. Det är alltid orättvist att namnge några band eftersom det finns så många, men mina favoriter just nu är band som Human Touch, Gone To Waste, Nasty, Deluminator, Felony och många fler. Metall är också riktigt stort, men jag kan inte en massa band i denna genre. Om vi ​​talar om vår hemstad Gießen, är det lite svårt. Förr i tiden hade vi en del spelningar höär och en hel del lokala band. Allt detta har saktat ner lite nu, men det finns fortfarande personer som fixar seplningar och bokar band från hela världen, till exempel killarna i Fourth Crusade - ett bra band också. Samma med banden. Lyckligtvis har Grey City fått ett helt nytt band som är på gång som heter ”Torch It" som ni verkligen bör kolla in.

Vad vet du om Sverige?

-Jag har aldrig varit där tyvärr men jag hörde att det är en riktigt trevlig plats att bo på med en vacker natur och en hel del stora fördelar när det handlar om social omsorg och sysselsättning, skatter, familjeplanering etc. Min far tillbringar ofta sin semester i Sverige. Även Gordon har redan varit där.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Grieved, Meleeh och Dorena

 

Era texter, vem gör dem och vad som påverkar dig? Är det lättare att göra texter nu eller var det är lättare att göra det när du var yngre?

-Jag gör texterna. De flesta av de influenserna kommer från vad jag ser i mitt dagliga liv. Jag tror att jag aldrig kommer att sluta skriva, det är mitt sätt att ta itu med problem och ilska. Ju äldre jag blir, desto fler problem står jag inför. Så jag har ännu mer att skriva om varje dag.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om??

-Jag vet inte, jag kanske aldrig kommer att skriva om sex eller saker,  varför skulle jag. Allt annat är öppet för framtiden.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

-Just nu är det Mr Brown från vår kommande skiva "Paycheck". Jag tror musik är det vanligaste sättet att leverera politiska åsikter till lyssnarna. Men det behöver inte alltid vara politiskt. Om du har att säga något - gå vidare och gör det. Om inte, gör det inte.
 

Bästa politiska band/artist?

-Ingen favorit.


Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Jag skulle nog säga så, ja. Du kan komma i kontakt med andra livsstilar och attityder som få dig tänka om när det gäller vissa åsikter eller fakta. Detta kan naturligtvis ändra dig eller hur du hanterar saker

 

Ert omslag på er CD ser riktigt bra ut, är det viktigt att ha ett skivomslag som visar folk vilken typ av musik du spelar? Ditt favoritomslag? Vem gör omslagen? Och har ni några bra skivor i din hemstad? Är BDHW Records ett bra bolag?

-Jag tror att ett omslag är ganska viktigt,  det är det första intrycket människor har från omslaget. Vi lever alla och tänker eller handlar med alla våra sinnen - om du ser något innan du ens hört det och det är ett trevligt omslag är det naturligtvis bättre än ett omslag som har gjorts med färg. Det är precis som vi människor är. Våra konstverk görs av Friedrich, XXXX - en riktigt bra artist!!! - Och vår skivbolagsboss Toni gjorde ett riktigt bra jobb att designa omslaget till "Paycheck"!

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vilket som?

-Vi håller oss mestadels  till vinyl och CD. Det är det vanligaste mediet för att släppa musik för oss och det kan vara trevligt för folk att samla skivor i denna form, särskilt vinyl.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat ihop med? -

-Vi kommer att spela en riktigt trevlig turné med CDC och World Of Pain i år, vilket kan vara vår största sak så här långt, vi längtar verkligen efter att få igång denna sak ! Vi saknar inte några speciella människor på våra spelningar, alla är välkomna och vi är glada för alla som tittar på oss!

 

Snälla ranka era fem viktigaste sakerna i livet?

-Lev i nuet

Njuta av livet så mycket som möjligt

Gör och stöd vad du har kul med

Dela tid med människor du gillar

Gucci, Prada, Polo, Armani getrichasfunk

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer??

-Det är ganska roligt, vi är glada för att få svara på frågor om vårt band!

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Jag vet inte om du blir trevligare, problem slutar inte utanför scenen. De är där och de är där tills du löser dem. Musik kan vara ett sätt att ta itu med dem och att komma undan för ett par timmar. Jag tror att detta är en mycket viktig faktum för alla som älskar musik.

 

Vilken är den mest udda fråga du någonsin fått i en intervju?

-Den här. Skojar bara. Hittills har vi inte har gjort så många intervjuer, så den där speciellt udda fråga saknas fortfarande.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Turnera och fortsätta att spela konserter. Att köra bandet så länge vi kan och ta så mycket med oss ​​som vi kan. Vi kommer inte att vara unga för evigt och inte alla har möjlighet att uppleva denna sak, så vi är verkligen förvånade och nöjda med hur saker och ting är just nu. Och förhoppningsvis kommer vi fortfarande ha en hel del goda tider framöver.

 

För dig själv?

-Att hålla mig frisk och gå genom livet så bra som möjligt.

 

Visdomsord?

-Lura mig en gång - fy skäms på dig.

Lura mig två gånger - fy skäms på mig.

 

Nåt att tillägga?

-Tack så mycket för att vi fick vara ned! Vi hoppas att höra från dig igen i framtiden och att vi träffas på en konsert i Sverige en dag! Ta hand om dig!