Haerdsmaelta skickade mig en riktigt bra LP och jag var ju helt enkelt tvungen att intervjua denna rock n roll maskin. Augusti 2021.

 

Lite historia om gruppen?

-Vi strålade samman 2015. I Sveriges intellektuella huvudstad Uppsala. Härdade av år inom den skräniga underjordscenen kände vi gemensamt att det är viktigt att göra ännu mer och ännu skränigare. Så det gör vi nu med HAERDSMAELTA

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid? Har ni alltid mask på er ?

-Alla medlemmar är av aktningsvärd men också hemlig ålder. Vi har oftast jobb och nästan alltid även familj. Vi har spelat och spelar fortfarande i band som F.K.Ü., Snuffed by the Yakuza, Lou Siffer and the Howling Demons, Laser, Midas Touch, osv osv. Vi har inte mask när vi tvättar oss. Vilket vi gör ibland.

 

Jag kan höra mycket punk men även lite hardcore/metal. Jag tänker på Sator, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Ja, visst. Vi kommer från olika läger. När vi träffas så slåss vi om vilken musik som är bäst. Sen blir det som det blir. Det blir HAERD-rock. Kul med Satorreferensen! Det är inte ett band vi håller som idoler, men vi respekterar deras arv.

 

Haerdsmaelta, är ni nöjda med namnet? Stavningen vittnar om en utlandskarriär eller?! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Vi är nöjda med namnet. Det ser bra ut när man skriver det i versaler med rätt typsnitt. I övrigt är det svårt att betygsätta bandnamn. Bra band brukar ju bli sitt namn liksom. Så om ett band är kompetent som fan så gillar man även namnet. I  alla fall efter ett tag. Just nu lyssnar jag på RADIO BIRDMAN. Det är ett rätt bra namn. Stockholmsbandet NEJ har ett bra namn också. Synd att dom inte lirar så mycket längre. LÄDERNUNNAN är ett rätt bra bandnamn…

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni börjat spela live efter covid ännu?

-Det bästa med att spela live har vi nog glömt. Det var så länge sedan. Men vi har precis ökat antalet medlemmar i bandet från tre till fyra. En viktig anledning var att få in en till som kan hjälpa till att skyla över våra misstag på livekonserter. Vi jobbar just nu på att veva igång HAERD-positivet så att vi kan bege oss ut på gator och torg. Vi har ett första gig i Uppsala den 16:e oktober. Med två andra Uppsalaband. Sen snickrar vi på en miniturné i november.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Bäst där människor blir glada av det man spelar. Sämst där människor blir arga eller ledsna av det man spelar. Trist också om ingen kommer på konserterna.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?

-Det är bra. Vi har i och för sig aldrig spelat denna sortens ”punk” någon annan dag, så vi har inte mycket att jämföra med…

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Missförstådd frustrerad pophardcore

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Vi har alltid trott att PUNK är en akronym för Pressa Ut vad Nöden Kräver. Så det lever vi efter. Det är en bra devis och kanske även en livsstil.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande? Gagnar det mindre band?

-Är nedladdning något som någon ens gör nuförtiden? Streamingtjänster är däremot bra som fan. Kanske är det lite svettigt för rock-pretton som t ex Axl Rose. Det är svårt nuförtiden att motivera samt finansiera 15 år i studio för att producera skivor som Chinese Democracy. Men det är i huvudsak att betrakta som en sund konsekvens.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

-Förvirrat. Höger har blivit bakåt. Vänster har blivit höger. Och framåt finns inte.

 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad?

-Absolut. En hel drös. Vi vet inte exakt hur många. Men fler än tre. (Förstod inte riktigt frågan i ärlighetens namn)

 

Spelar ni något utanför Sverige?

-Nej. Det har inte hänt. Men vi skulle hemskt gärna spela i Japan någon gång. Japan och japaner verkar snälla och intresserade av allt skrotigt som slängs dit. Vore kul att utforska om dom fördomarna faktiskt stämmer…

 

Andra bra band från utlandet?

-Herregud! Hela världen och historien är ju full av fantastiska band. Jag nämner bara DEAD KENNEDYS så får det räcka så. Eller just det… jag såg en live-video från 70-talet med DR FEELGOOD häromdagen. Jisses vilket hårt band dom var där och då…

 

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på svenska?

-Alla våra texter handlar om mänsklighetens oförmåga att lyckas med att göra rätt. På kort och lång sikt. I det stora och i det lilla. Det finns faktiskt funderingar på svenska texter. Och tyska. Och franska…

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om? Eller finns det inget heligt?

-Vi kommer aldrig att skriva en text om en tvättbjörn som heter Rocky. Det finns redan en och om jag inte minns fel så är det en helt ok låt.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Eller ska man inte blanda dessa?

-Ehhh… vi kan väl säga så här att uppenbara politiska budskap i texter är inget för HAERDSMAELTA. Sen finns det svinbra band med tydlig politisk profil. Så vi svarar nja och nja på dessa två frågor.

 

Bästa politiska band/artist?

-NATIONALTEATERN är ett bra exempel på ett bra politiskt musikprojekt.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc? Har du något exempel på det?

-Det kan det säkerligen. Jag vet inte exakt vad vi menar med ”ändra någons liv” här. Men att musik kan bidra till bättre sinnesmässigt mående har jag oändligt med egna erfarenheter av. Enskilda låtar, riff och texter har påverkat mig genom hela mitt liv på olika sätt. Det är ju fan livets mest underskattade elixir (vad betyder ens det ordet? Skit samma. Ni fattar vad jag menar)

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er LP, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar?

-Åh, kul att du tycker det! Det är en släkting till en av bandmedlemmarna som målat omslaget. Vi är mycket glada över hur det blev. För oss är omslag viktigt. Det ger en visuell signal om vad vi vill förmedla.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Vet ej. Vi i HAERDSMAELTA vill ha fysiska skivor av egoistiska skäl. Man vill hålla i en skiva för att släppet ska kännas på riktigt. Men det är kanske för att vi är så bedrövligt gamla. Det hela handlar kanske inte helt oävet om världens dyraste nostalgitripp.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-Vårt debutgig där vi efter några minuter in i spelningen insåg att behålla glasen för ögonen i gasmaskerna inte var en bra idé. Att vi famlade i blindo är en underdrift.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Medelålders medelklass. Som vi. Vi saknar alla andra.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter? Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Skivor: Listan är dynamisk och förändras kontinuerligt. Jag ger några exempel på bra skivor. Megadeth - Rust in peace, Cathedral - Carneval Bizzarre, Zero Boys - Vicious circle Kiss - Destroyer Cortex - Spinal Injuries Konserter: Pass. Det blev för svårt och ångestfyllt. Monster Magnet på Katalin i Uppsala någon gång i mitten av 10-talet var i alla fall bland det mest rörande jag har varit med om… Pinsammaste skivan: Jag vet inte vad en pinsam skiva är. Om jag inte gjort den själv har jag väl ingen anledning att skämmas. Men jag har många onödiga vinyler från när jag var ung. Intervjuer med typ Van Halen på bildvinyl. Känns rätt meningslöst.

 

Är det tråkigt med intervjuer?

-När man har kommit till fråga 25 börjar det bli lite svårt med inspirationen. Men det har sannerligen varit en trevlig resa fram hit. Så nej, det skulle jag/vi inte påstå.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Chuck Berry, HAERDSMAELTA, Primus, Hazil Adkins och Einstürzende Neubauten. Vilken fet line-up det skulle vara!

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Jag var glad när jag var ung och jag är ganska glad nu. Jag oroar mig mer nu. Snällare vettefan om jag borde bli. Snarare mindre villrådig. Musiken är ett sätt att hålla sig munter, så ja, jo, det är nog så att den hjälper en del.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?(Förutom denna då)

-Se fråga 12(Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad? ) i den här intervjun.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Vi har aldrig fått frågan om huruvida det är onödigt att spela i band? Svaret skulle vara: Självklart är det onödigt och det är det som är poängen.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi ska öva på att bli bättre.

 

För dig själv?

-Jag ska öva på att bli bättre.

 

Visdomsord?

-Alla borde öva lite på att bli lite bättre.

 

Något att tillägga?

-Vi i HAERDSMAELTA vill utrycka ett stort tack för att vi får vara med i Skruttmagasinet. Hör av er om ni undrar över något. Vi har telefontid var tredje måndag mellan 10.30 och 10.45. Telefonnummer 666.