Groovies är ett riktigt skramligt punkrockband från Luleå och det är riktigt kul att lyssna till dem. Hives ligger inte så långt ifrån dem men det är absolut inga kopior det här.

 

Historia?

-The Groovies började lira tillsammans mars 2002 och vi har sedan starten bytt ut två basister och en trummis, originaluppsättningen var då Henrik Nyström, gitarr, Henrik Bäckström, sång, Andréas Selberg, trummor och Fredrik Lustig, bas. Vår tanke då vi startade var att spela råösig garagerock med ett grymt liveframträdande och med influenser från 60-talets garagescen och 70-talets New York punkscen. Våran första spelning gjorde vi på Jokkmokksfestivalen någon gång på våren/sommaren 2002, jag vill minnas att vi hade tre färdiga låtar och så körde vi även en cover på The Stooges gamla dänga ”Search and Destroy” som avslutning. Vi fick en bra recension på spelningen och efter det har det rullat på ganska bra.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, intressen, familj, arbete och något hemskt om varje medlem?

-Den nuvarande uppsättningen är Henrik Nyström, gitarr, Henrik Bäckström, sång, Daniel Böckerman, bas och Janne Ruuska, trummor. Nyllet har precis skaffat sitt första jobb som diskplockare på en bar i Luleå. Tidigare har han mest legat hemma i pojkrummet och spelat gitarr och ritat på nätterna. Danne kommer ursprungligen från Tibro, nära Skövde, och flyttade till Luleå för ungefär fem år sen. Han bor i en lägenhet med sin flickvän i centrala Luleå och till vardags jobbar han som lokalvårdare. Janne kommer ifrån Luleå från början men bor nu sen 10 år tillbaka i Stockholm med sin flickvän på Kungsholmen (tror jag). Janne arbetar som kock och åker bräda på sin fritid. Själv flyttade jag till Göteborg för ett halvår sen och bor just nu med en polare i Biskopsgården. Jag är utbildad snickare men jobbar just nu i växeln på Östra sjukhuset.

 

New sensation kom ut 2007...något nytt alster på gång?

-New Sensation är typ en samling av låtar som vi har haft sen vi startade bandet. Vi är inte särskilt aktiva just nu på grund av att alla bor i olika delar av landet så det är rätt svårt att göra nytt material, men vi spelade in fyra spår förra sommaren som kanske åker upp på My Space om ett tag.

 

Jag tycker mig höra samma influenser som grupper som Hives och Mando Diao har, är jag helt fel ute? o-The Hives diggar väl The Sonics rätt hårt och det gör ju vi också så jag antar att man kan höra vissa likheter, men det finns ju tusen andra 60s band som har gjort sån här musik innan Hives, lyssna bara på Nuggets boxen så har du en hel drös med schyssta garage band. Mando Diao försöker väl vara ett nytt Stones eller nåt.

 

Vad drar ni för sorts publik?

-Vi har en rätt blandad publik, typ allt ifrån gamla garagegubbar till punkkids.

 

Är ni ett riktigt liveband...jag har aldrig sett er och får för mig det?

-Vi har ju fått bäst respons när vi har spelat live så det kan man väl säga att vi är. Vi har spelat rätt flitigt sen starten 2002 och har hunnit med sex Europa turnér. De gillar oss som fan i Spanien så i början av oktober drar vi ut på vår andra turné där.

 

Kör ni några covers live?

-Som band är det så klart roligast att spela sina egna låtar, men dom låtar vi har kört cover på är ”Strychnine” av The Sonics och ”Search and destroy”.

Luleå, finns det någon marknad för den här sortens musik?

-Det öppnade ett punk/hardcorehus i Luleå för typ två år sen som drivs av musiker och folk som är musikintresserade. De har replokaler och kör spelningar där. Danne brukar boka punkspelningar där till sin klubb. Surfa in på http://foreningsgatan7.blogspot.com/ och kolla läget.

 

Stefan Sundström, är det den Stefan jag tror och isåfall hur kom det sig?

-Vi träffade Stefan Sundström när vi lirade i Stockholm och han verkade gilla vad vi höll på med. Vi bestämde ett datum och han liftade upp till Luleå för att spela in oss.

 

Varför Alleycat och hur gick det till?

-Vår förra trummis Andréas hängde i samma umgängeskrets som Jonk (pappa alleycat) och lärde känna honom. Jonk styrde upp en slags showcasespelning åt oss på Sticky och han verkade gilla våran freakshow. Ett tag senare bokade han en miniturné åt oss som han hängde med på för att kolla ifall vi hade samma energi på scen varje gång vi spelade och tydligen så gillade han det så pass mycket att han fortsatte att jobba med oss. En rolig grej från den turnén var när vi lirade i Oslo så pissade Jonk och Danne i förbandets öl när de var nere och soundcheckade, vi sa aldrig något och de drack gladeligen upp varenda droppe, haha.

 

Finns det andra bra band i Luleå?

-Ja fan, Treklang (reggae), The Horsemen (country, rock, pop)… finns det några fler? Jag glömmer säkert någon, men ärligt talat så har jag ingen koll.

 

I Sverige? I världen?

-Känns lite jobbigt att sitta och namedroppa en massa band men här är några som jag lyssnar på och som har influerat mig/oss på något sätt: The Seeds, The Sonics, 13th Floor Elevators, Roky Erickson, The Stooges, Velvet Underground, The Doors, Mc5, The Standells, Love, Stones, The Beatles, The Music Machine, Led Zeppelin, Kiss, Black Sabbath, New York Dolls, Radio Birdman, Hasil Adkins, R.L Burnside, Ramones, Dead Boys, The Damned, Black Flag, The Kids, Hendrix, Black Lips, The Hellacopters, The Nomads, The Dictators, Flaming Sideburns, Baby Woodrose, The Gun Club, Hank Williams, Kenta, Union Carbide Productions, John Holm, Råg i Ryggen, Richard Hell, Johnny Thunders, The Clash, Pistols, Neil Young, The Cramps… en massa bra skit helt enkelt. 

 

Vad tycker ni annars om att bo i Sverige?

-Det är väl rätt ok att bo i Sverige. Vi har ju jävligt mycket bra musik som kommer härifrån. Fast det är stor skillnad på att spela i Sverige och i övriga Europa. Folk är mer öppna där nere än vad de är här, i Sverige, eller snarare Stockholm, gillar man att stå med armarna i kors och se ball ut, i Europa går man ut för att kolla på bandet och dansa.

 

Hur är er relation till punk, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag skulle vilja säga att det är en livsstil. Även fast man kanske inte ser ut som en punkare när man är runt 50 bast så behöver ju inte det betyda att man inte har kvar samma tankesätt. Jag menar man får ju mer erfarenhet och mer bakom pannbenet ju äldre man blir, men rötterna sitter nog alltid kvar i punken.

 

Politik och musik hör det ihop?

-Alltså jag tycker ju att det inte hör ihop. Visst, det kan väl vara gött att skriva om, men när det blir en massa politiskt snack mellan låtarna så blir det bara för mycket, då kan man väl hålla ett tal eller vara med i en debatt om man nu tycker att det är så jävla viktigt. Jag tycker att musik ska vara till för att glömma alla vardagsproblem för en stund, ha roligt och kunna lyssna på någon som har det jävligare än en själv.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter och de fem viktigaste sakerna i livet?

-Fem plattor: 13th Floor Elevators, Easter Everywhere, The Stooges, Raw Power eller första plattan, The Doors, Strange Days, The Golden Dawn, Power Plant, Mc5, Back In The USA. Det här var svårt, skulle behöva lägga dit 15 till.

Roky Erickson, Trädgårn´, 2007, Neil Young And The Crazy Horse, Globen, 2001, The Stooges, Skellefteåfestivalen, 2004, kan tyvärr inte komma på någon fler just nu.

Supa, äta, knulla, musik och film.

 

Första,senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första plattan måste nog ha varit Roxette, Dressed For Success  på köpkassett när jag var fem. Sista plattan är Robert Johnson, Complete Recordings och den dyraste tror jag är The Leather Nun, Slow Death, den Lp:n från 84 som jag köpte för 300 spänn.

 

Var står ni när vi pratar mp3 och nedladdning?

-Jag tycker om att köpa skivor och gå och bläddra i backar, det är väldigt sällan jag laddar ner musik men gör jag det så köper jag skivan ändå ifall jag gillar den. Sen är det bra för mindre band som vill komma ut med sin musik, att det är lättare att sprida den osv. Sen är ju frågan hur roligt det är att ha en skiva i filformat, jag vill kunna hålla i ett omslag medans jag lyssnar på plattan. Antar att det är både bra och dåligt för ett band som oss.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Efter Spanien svängen i oktober så händer det nog inte så mycket, antingen får vi en nykick eller så läggs det på is ett tag.

 

För dig själv ?

-Jag håller på med ett nytt projekt som vi kallar Bloodvision. Vi ska väl försöka spela in något i höst om vi nu får fingrarna ur röven någon gång. Om det är någon som är sugen på att lyssna så håll utkik på myspace.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun

 

 .