Grönpeppar Records är ju ett nygammalt skivbolag och det händer en hel del roligt på den etiketten nu och i framtiden. Martin har svarat på ett gäng frågor så här i slutet av augusti 2021.

 

Du har ju varit med ett tag i punkvärlden, berätta lite om dig själv? Spelar du i något band just nu?

-Ja, i Röd Revolver. Med världens bästa bandkompisar. Vi har tvingats till ett långt uppehåll på grund av skit men ska omstarta i oktober. Det ska bli fantastiskt roligt. Jag har ju varit i punksvängen sen 90-tal och GrönPeppar är en fortsättning på GP sås som jag hade då.

 

Berätta lite om de andra “medlemmarna” på skivbolaget?

- Det är göteborgaren Carl Gibson och skåningen Danne Paulsson som kom in i värmen nån gång kring början av 2021. Gibson har hand om skivlagret och sköter allt packande och skickande - och ansvarar dessutom för vår Bandcamp-sida. Danne är den som driver webbshoppen och som har full koll på alla siffror och all ekonomi - och sköter kontakten gentemot skivpresserier/tryckerier. Bland annat. Båda två gör ett helt enormt jobb och det gör att jag kan koncentrera mig mycket på musiken och utgåvorna.

 

Du sade precis att du lämnat in en vinyl för pressning…du säger säkert inte vilka det är men kan vi få någon liten chans att gissa vilka det är? Är det ett band som debuterar eller har de gjort något innan?

- Jag kan svara ja på både A och B. Det är en splitsjua där det ena bandet debuterar och det andra har du verkligen hört talas om. Det är två band med väldigt unga medlemmar. Den blir skitbra. Jag kan ge dig en annan nyhet. Inom en månad skickar vi en form av samlingsvinyl på press. Den kommer heta Tolv Tum Punk och det är egentligen fyra EP's med fyra olika band. Alla med egna omslag. Och till ett väldigt mycket billigare köppris än vad fyra vinyl EP-skivor kostar. Det här var min ursprungsidé när vi bestämde oss för att ge ut vinyl så det känns skitkul att äntligen sjösätta den.

 

Vad har ni för krav på ett band som ska finnas på Grönpeppar Records?

- Inga krav förutom att dom inte ska vara vara foliehattar och högerstollar. Sen finns det en väldigt stark lutning åt female fronted punkband och/eller unga punkband bland det vi ger ut, men det är bara för att jag tycker att det är dom som gör den bästa och mest intressanta punkmusiken. Men ingen regel utan undantag för vi släpper faktiskt en gubbpunk-vinyl i höst, ha ha.

 

Ni kommer att släppa vinyl ,kassett och CD, vilket format gillar du själv bäst?

- Personligen föredrar jag digipack-cd för att det är smidigt att hantera och alltid har bra kvalitet. Och precis som med kassett så kan du trycka en liten billig upplaga vilket även ger små och nya band en möjlighet. Och så är det billigt, jag är ju smålänning... Vinyl är dyrt att göra och att köpa - men har ju en väldigt speciell och unik känsla och passar band som kan göra/sälja större upplagor. Kassett är mer en rolig kult-grej. Jag gillar alla tre, på sitt sätt. Don efter person.

 

Har du något drömband att få till er etikett?

-Absolut. Hårdgnissel och N:a Hospitalet hade jag personligen tagit emot utan att blinka. Men faktiskt, två andra liknande "drömband" kommer vi ge ut vinyl med nästa år så dom hoppar jag över att nämna vid namn nu. Det finns så jävla många bra svenska punkband!

 

I vilka upplagor släpper ni era alster?

-- Det är lite olika beroende på format och vilket band. Vi lär oss hela tiden. Elvira Bira's cd sålde till exempel slut redan under förköpet så där tog vi i för lite. Ja, alla våra cd är mer eller mindre slutsålda, så vi behöver nog göra lite större cd-upplagor.

 

Vad driver dig att hålla på med ett skivbolag i dessa tider?

- Det är en evig kärlek till svensk punk helt enkelt som driver oss, inget annat.

 

Är du inblandad i Dannes Punkrock Store eller är det bara hans grej?

-- Det är bara Dannes grej, jag är inte alls inblandad där. Men det är överskottet därifrån som finansierar GrönPeppars utgåvor. Och Danne har ju även "skivbolaget" Sockiplast där han får bestämma över musiken och slipper mig....

 

Hur många procent av det ni släpper måste ni sälja för att ett släpp ska gå ihop?

- Hela upplagan, i princip. Det är egentligen Danne som borde svara här för han sköter ekonomin, men vi håller nere priserna allt vad vi kan och gör ingen vinst. Målet är att varje släpp ska gå runt för oss och att bandet ska tjäna lite pengar.

 

När ett band spelar in något som ska släppas, hur går det till, spelar banden in själva och ni sköter bara pressandet av det fysiska eller betalar ni inspelning också?

- Nej eftersom vi inte gör någon vinst så det finns ingen möjlighet att betala studiotid för banden. Tanken är ju att banden ska gå plus på skivförsäljningen och därmed få betalt för lite utgifter i efterhand så att säga. Sen har vi ett ganska nära samarbete med Siken i Giftigt Avfall som också driver en studio där banden får spela in gratis i mån av tid. Han gör en helt fantastiskt insats för punkscenen!

 

Ursäkta röran-serien….är det något ni kommer att fortsätta med? Något nytt på gång där…?

-Absolut! Den serien är själva hjärtat i det här. Nya band som får draghjälp och chansen att upptäckas av fler. Jag håller på för fullt med vol 3. 12 av 13 band är spikade och planerad release är i november. Har även ett gäng band klara till vol 4 så det kommer definitivt fortsätta.

 

Ni har kommit igång riktigt bra med att släppa mycket på ganska kort tid, hinner du jobba med något annat?

- Ha ha, ja jag har ett helt vanligt jobb (yrkeschaufför) men har turen att kunna lyssna på väldigt mycket musik på jobbet. Det underlättar. Och sen måste jag poängtera att det enbart är tack vare att Carl och Danne kommit in i gänget som det går att hålla det här tempot. Det hade jag aldrig klarat själv, varken ekonomiskt eller tidsmässigt. Innan dom kom med hade jag bara gett ut Röd Revolver och Ursäkta Röran vol I. Och samma med Mikael Ström som avlastar och hjälper mig extremt mycket genom att förverkliga mina grafiska idéer. Så det är inget enmansföretag på något sätt.

 

Hur tycker du annars att punken lever på i Sverige? Några favoritband just nu förutom de ni släppt?

- Det är ju en liten scen men det finns ändå aldrig brist på otroligt bra svenska punkband. Just här och nu är Hårdgnissel och N:a Hospitalet som jag tidigare nämnde två stora favoriter. Sen band som Kardborrebandet, Borgelig Begravning, Jönzzonligan, Kasshuvve, Ärkepucko, City Saints.. Det går att fortsätta länge.

 

Vilket band tror du blir nästa “stora” punkband i Sverige, jag menar ett band som inte är kända nu men kommer starkt?

- Det där vet en ju aldrig och allra minst jag som föredrar skev och charmig punk framför skicklig punk. Men ett band som inte gett ut nåt fysiskt än men som förtjänar mer uppmärksamhet är SmåJävlaFötter från Göteborg. Dom har egentligen allt som krävs rent musikaliskt och blir spännande att följa. Jag hoppas GrönPeppar kan få ge ut deras fysiska debut!

 

Du gjorde ju ett fanzine en gång i tiden, inget du funderar på nuförtiden eller räcker det med att släppa musik?

- Jo, jag älskar verkligen pappersfanzines. Men det kräver massor av tid och engagemang. Jag har gästskrivit i många nummer av Flyktsoda, jag får nöja mig där just nu. Men det vore fantastiskt att vara en del i ett fanzinekollektiv, det hade jag inte backat på.

 

Att skicka ut recensionsex är det något som ligger dig ganska varmt om hjärtat eftersom du själv har skrivit om musik och du vet hur glad man som fanzinemakare blir varje gång något dimper ner I brevlådan?

- Jo jag minns den känslan väldigt tydligt. Fast känslan är ju den samma numera också när det kommer ny svensk punk i lådan. Fast utan överraskningsmomentet. Men självklart vill jag stödja dom få fanzines som faktiskt finns.

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni fått hittils?

- Konstig vet jag inte, men det var ett tyskt fanzine där skribenten skrev att han kom att tänka på bratwurst och öl när han lyssnade på Wrong Bands EP. Det var lite roligt ändå.

 

Hur ser du på Spotify , Bandcamp etc….Spotify finns ni inte på väl, vad beror det på?

- Bara positivt egentligen, rätt använt. Jag använder båda till att leta ny musik. Det gör jag hela tiden typ. Och är något skitbra köper jag oftast skivan, om jag har råd. Jag känner personligen inte att det är någon "skivbolagsprestation" att ge ut musik på Spotify, det kan banden lätt göra själva. Och därmed behålla 100 % av intäkterna själva. Jag vill inte att vi ska roffa åt oss av den andelen. Det är väl annars det som vinstdrivande skivbolag lever på, Spotify-intäkter? Bandcamp känns ju mer punk och diy än Spotify och där lägger vi upp allt vi släpper på vårt konto. Helt enkelt för att folk ska kunna provlyssna och för att dom som föredrar digitalt ska få sitt. Jag gillar verkligen Bandcamp.

 

Hur många släpp har ni tänkt att släppa per år eller är det inget bestämt?

- Inget bestämt. Men vi diskuterade nån gång att sisådär 8-9 utgåvor per år egentligen är rätt lagom. Jag vill kunna gå in hundra procent på varje utgåva och tiden är trots allt begränsad. Så bättre att vara lite kräsen än att bara hugga på allt.

 

Hur säljer ni era skivor, är det bara via nätet eller försöker ni vara ute på konserter också(jag vet att det inte har varit så många konserter det sista), är det många som distribuerar era skivor?

- Banden säljer själva på sina konserter och får alla intäkter därifrån. Vi säljer bara via vår webbshop. Det finns bara några ytterst få punkdistros, som Flyktsoda, som säljer våra utgåvor. Vi är extremt tacksamma mot dom, för vartenda ex räknas verkligen. Vinyl är det fler som vill hjälpa till att sälja, det duger visst åt fint folk, ha ha.

 

Sista frågan Grönpepparsås något du gillar eller trött på?

-He he - nä jag har inte smakat det sen i tonåren typ, men som jag minns det var det rätt gott. Vi får väl äta det när Danne, Carl och jag träffas någon gång helt enkelt. Rätt lustigt att ett skämt en polare drog när jag var 13 år verkar följa med mig hela livet för övrigt. Som det kan bli.