Good old Days kommer från Polen,. Wiktor spelar bas i gruppen och han ger oss hela historien här. April 2007.  

 

Historia?

W: bandet Good Old Days föddes i slutet av1998. I början var idén att spela gammal hardcore. Sedan dess har vi släppt tre CD:s. “Let me stay” at 2000, split CD med SIC  2002 och den helt nya “Knock it off” 2007. Genom dessa år har vi haft lite lineupproblem och mindre aktiva perioder men nu är vi aktiva som aldrig förr J.


Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, arbete och något hemskt om varje medlem?

W: OK, vi kör:

Zwierzak (Animal): sångare, 29, har fru och en dotter och sedan 8 år tillbaks försöker han bli färdig med sina studier Intresserad av att fjärta, ganska irriterande.

Koval:gitarrist, 28, fru och en son, säljer något, intresserad av att dricka, är alltid full.  

Gashkes: gitarrist, 31, flickvän, han bygger hus eller något sådant, troligen också intresserad av att dricka, och att bära fula hattar.  

Mario: trummis, 25, flickvän, forskare, han klonar folk eller något sådant, intresserad av biologi och DNA-grejen, han är verkligen långsam.  J

Wiktor: basist, 24, flickvän, studerar och har några lågt betalda jobb, intresserad av att dricka och av punkrock, dålig sak om mig…..hmmmm, nej jag är perfekt haha.  

 

In recension av er skiva låter så här:GOOD OLD DAYS-KNOCK IT OFF(CD) Denna polska grupp lyckas hålla liv i den annars ganska stendöda SxE genren (i alla fall musikaliskt). De sjunger på engelska mestadels men även polska och spanska(tror jag) får rum i deras musik. Jag kan tänka mig att den här gruppen har lyssnat på Sick of it All, Youth of Today och Refused en hel del. Inga dåliga grupper att jämföras med och jag kan tänka mig att de avgudas i Polen för den här typen av musik berör verkligen. Balanserar på den tunna linjen mellan metal och punk och det är lite svårt ibland att vara på rätt sida men Good Old days klara det galant.(SJU) 13/3-07
Vad gillar ni den?

W: För det första, tack för en bra recension! Allt är bra förutom den där SxE grejen. Vi är inte ett Straight Edge band!!!


Finns det några andra band ni jämförs med?

W: För det mesta, så jämför oss alla med Sick of It All. Det är ganska tråkigt. Jag vet att Animal har en liknande röst som Lous men det finns så många andra band vi stjäl ackord ifrån haha.


Bryr ni er om recensioner?

W: Yeah! Men bara om de bra.
 

Vilken är den konstigaste ni har fått?

W: Jag vet inte. Jag tror att alla recensioner vi fått är ganska normala.  

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

W: Old school hardcore.
 

Hur är det att leva i ert hemland??

W: Jag tror inte det är något speciellt här. Det är som vilket annat land som helst. Det har sina bra sidor och det har sina dåliga sidor också.
 

Vad gillar du regeringen?

W: Jag är ingen anhängare av vår nuvarande regering men jag tycker inte den är en katastrof. Varje ny regering säger att de skall vara bättre änden förra men sanningen är att de gör samma skit om och om igen. Jag gillar inte politiker överhuvudtaget och det spelar ingen roll vilket parti de kommer ifrån. De är bara ett gäng idioter och tjuvar. Men nya regeringar är alltid kul och denna har kommit på något nytt. Tvillingdemokrati. De två viktigaste personerna i landet är premiärminister och presidenten och de är tvillingar.   

 

Tycker du att musik och politik hör ihop?

W: Jag gillar inte att mixa politik och musik. Det gör bara scenen mer delad. Självklart skall varje person ha en egen politisk åsikt men jag tycker inte att bandens texter är ett bra sätt att få ut politiska manifest. Du vet, jag gillar Clash mycket men jag bryr mig inte så mycket om vad de sjunger om. Få min egen politiska uppfattning är bra och jag behöver inte bli påverkad av musik som jag lyssnar på.
 

Bästa politiska band?

W: Det gamla från The Clash, fram till nya saker som Anti Flag och polska Biala Goraczka.

Finns det några bra band från ert hemland just nu? Favoriter från förr?

W: Det finns en massa bra band och av de som spelar nuförtiden bör man kola in: 1125, Schizma, Sora, Preshrunk, 100 inch shadow, Face of Reality, Apatia, No Heaven Awaits Us, Eye For An Eye, Castet, Faust Again, Blindside, Regres, Hard Work, HNDM, Whitman, Shackled Down, Seven Daz Lie, Blood är spillrorna från hardcoren. Fråån street punk & punk 77 bör du kola upp: The Analogs, Bulbulators, Zbeer, Bachor, Cela nr.3, Anti Dread, BDK, Sandals, Skunx, The Junkers, Nowy Swiat. Från punken kommer: Biala Goraczka, El banda, Profanacja, Dezerter, PDS, Przeciw. Självklart är inte det alla men de flesta av dessa 80-tals band är viktiga för mig. Tyvärr finns det inte mycket inspelningar från dessa grupper eftersom bara några hade möjligheten att göra riktiga inspelningar. Kommunistregimen var hård mot punkarna . de flesta av dessa band lämnade några dåliga lågbudgetinspelningar efter sig som oftast är en kopia från en kassett. De viktigaste banden från den tiden är för min är Dezerter, TZN Xenna, Siekiera, Abaddon, Karcer, Moskwa, Rejestracja, Deuter, KSU eller Po Prostu.
 

Vad vet du om Sverige?

W: Hmm, låt oss tänka. Det finns några stereotyper om svenskar. Era arbetslösa behöver inte jobba eftersom de får tillräckligt med pengar från regeringen. Er regering bryr sig så pass mycket om era innevånare att det är svårt att hitta en spritaffär och när du hittar den så får du spendera en förmögenhet på en flaska god sprit. .det är därför ni måste komma till andra länder och köpa sprit för ett normalt pris haha. Men seriöst. Ert land verkar vara ett bra ställe att leva på. Säkert, rent och fridfullt men kanske lite tråkigt.
 

Har ni hört några bra svenska band?

W: Yeah! Säkert. Ni har en massa bra band! Det börjar med gamla saker som Asta Kask, Strebers eller GanX till mera moderna band som Misconduct, Abhinanda, Separation, Within Reach, Voice of a generation, Bombshell Rocks, Blisterhead, DS 13, The Accidents, 59 Times the pain, Intensity, Agent Bulldog, Vigilanties, No Fun At All, Millencolin, Clockwork Crew, Randy…

Det är det som jag kommer ihåg nu.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Din relation till punk?

W: Du vet, för mig är hardcore=punk, det finns ingen skillnad mellan de två sakerna. Att vara punk för min del så handlar det om att inte bry sig om vad andra tycker om mig. Jag behöver inte bry mig om sociala etiketter och skit som det. Punk hjälper mig att uttrycka mig själv, vad jag känner , och vad jag tycker utan någon som helst censur. Å andra sidan så är punk och hardcore riktigt bra musik, trevliga folk och ett sätt att spendera fritiden på. Du vet att de flesta av mina vänner härstammar från hc/punk/oi scenen så det låter kanske pompöst att säga att punk är min livsstil,  hehe.

 

Vilka Good Old days pratar ni om eller menar??

W: När det handlar om namnet så har det egentligen ingen betydelse. Men nu kan jag säga att det kanske handlar om de gamla goda tiderna när hardcore handlade om något annat än Nikeskor, t-shirts av stora band och bögiga hårstilar.

 
Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

W: Jag är inte bar på sådana listor. Jag lyssnar till så många band och skivor och jag går på så många spelningar så jag tror att det är helt omöjligt att lista bara fem. Det med det viktigaste i livet är lättare. Jag har bara tre. Dricka, slåss och knulla. Haha skojade bara. Familj, flickvän, punkrock, bandet och fritiden.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

W: Den första skivan jag köpte var troligen en kassett med någon polskt punkband som Ga-Ga eller Defekt Muzgo i början av 90-talet. Den senaste var troligen Strength Approach CD. Så till den dyraste skivan. Jag har inte råd att köpa dyringar och det är därför jag aldrig har köpt en skiva som är dyrare än 15-20 $.
 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

W: Hmm. Jag vet inte. Kanske en demotejp med ett av mina tidiga band.hahaha.

Gör ni några covers på scen? Varför eller varför inte?

W: Ja, vi gör några. Just nu spelar vi två coverlåtar. “Free at least” med Warzone och “Swallow my pride” med Ramones. Orsaken varför vi spelar dem är enekel, de här banden är väldigt viktiga för oss och vi älskar deras låtar. Senaste spelade vi . SOIA’s “Sanctuary”, “The crew” med Warzone och en låt med vår hemstads band SIC som heter “Freedom”.
 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

W: Sedan vi släppte “Knock it off” albumet blir det mer än det brukar vara men det är aldrig tråkigt.
 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha? Ställ den och besvara den?

W: Huh, jag vet inte. Jag är inte bra på att intervjua mig själv :).

 

Finns det någon chans att se er i Sverige snart? Har ni varit här någon gång?

W: Yeah. Det finns alltid en sådan chans. Men det måste vara någon som bjuder in oss till ert land. Allt vi behöver är pengar till bensin, några öl, mat och någonstans att sova. Så kontakta oss gärna:).
 

Var är bäst att spela?

W: Överallt är bra, det beror på publiken. Vad vi märkt är att det är bättre i mindre städer, där folk inte har så många spelningar att gå på och de blir som galna när de ser ett band. I större städer så kan man gå på tre spelningar i veckan och det är svårare att få den att trivas.
 

Hur är en bra spelning med er?

W: När folk blir som galna och alla har en trevlig stund.

Vilken typ av folk kommer till era konserter??

W: Olika. Hardcore ungar, punx, skins, metal heads.
 

Vad skall vi göra med rasisterna? Är det ett stort problem i Polen?

W: Jag vet inte vad vi skall göra med dem och jag tycker inte att det är något store problem I Polen. Kanske vill den västerländska median se oss som rasistiska, anti-semitistiska och homofobiska men som jag ser det är det falskt. I början av 90-talet var det en del nynazistiska organisationer som var starka men nu är de bara en luten del av den politiska delen och det polska samhället är kanske mer tolerant än det västerländska samhället. Det är inget brännande av synagogor som i Frankrike, inte så många nynazister som i Tyskland, inga raskravaller som i England. Så jag tycker inte det är så illa ställt med toleransen i Polen.  Självklart finns det några idioter som sprider sina dumma budskap men jag tror inte de är ett hot eller så.


Bästa bandet i punkhistorien?
Och i den polska?

W: Ännu en svår fråga. Ok, men låt oss saga Sex Pistols & Dezerter.
 

Den viktigaste punklåten? Och er bästa?

W: Det finns får många viktiga låtar för att kunna peka ut en.

Alla våra låtar är bäst :-).

 

Ni sjunger både på engelska, polska och spanska, varför?  

W: Varför inte? Vårt huvudspråk är engelska i våra låtar  men vi vill ändra språk för att variera oss. På vår senaste skiva är det en låt på polska och en på spanska. På vår första skiva är det en låt på ryska. Så varför inte en på svenska på nästa skiva?
 

Framtidsplaner för bandet?

W: Vi planerar att spela in lite nytt i höst. Vi planerar också en mindre turné i juni.  
 

För dig själv?

W: Bli färdig med mina studier, hitta ett välbetalt jobb och försöka hålla punkstilen levande.
 

Visdomsord?

W: Hmm. Jag vet inte, jag är inte så bra på visdomsord. Var bara på det sättet du vill ocvh gör vad du vill. Bry dig inte om vad andra säger.  
 

Nåt att tillägga?

W: Tack för intervjun. Vi uppskattar det verkligen. Ta hand om dig och hjoppas vi syns på en spelning i Sverige.