Godfarts är ett ungt band från Spanien som spelar någon slags punk som jag verkligen gillar. Här har de svarat på en massa frågor från mig i mars 2009. Kan bli lite osammanhängande ibland eftersom deras engelska inte var/är den bästa.  

Historia om gruppen, ?
-Bandet började…på sommaren 2006. Oskar mötte Sergi och Ricard(tvillingar) i skolan och märkte att de tre hade samma smak,de ville starta ett band. Vi började att spela utan någon basist. Senare har två basister passerad bandet tills vi mötte Viktor, som lustigt nog spelade trummor innan före han gick med i bandet och han spelade bas bättre än någon annan. 2007 spelade vi in vår första demo, i vår replokal live och började att spela våra första spelningar så vi beslutade att släppa ut en skiva med både nya och gamla låtar, och vi släppte Restless. Under 2008 har vi gjort många konserter runtomkring och har haft riktigt roligt.  ,

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, intressen, skola, arbete, familj och något hemsk om varje medlem?
-Först av alla, Viktor (basist), den äldste i bandet, han är 19,20 i år, han är så liten och han blir vild hela tiden. Jag tror han balanserar upp när något går fel i gruppen. Han studerar på universitet nu, gör audiovisuella saker, bilder och ljud och självklart älskar han punkrockmusik och skating. ,
Oskar, (sang och gitarr), han blev nyss 18, jag tror han är mest euforisk, han ger allt för en massa små saker och han är väldigt optimistisk. Han älskar att vara självmordsbenägen och skatar hela tiden. Han studerar på konstskolan och ritar hela dagarna.
Hatar skolan, älskar punkrock.  
Sergi (tvilling) nyss 18, (gitarr och skrik), han är straight edge, Jag tror att han är den mest blyge, älskar att äta(haha), skata och kommer alltid sent. Han studerar också på konstskola med sin bror. Han ger bandet streetpunksmaken hela tiden.  
Ricard (tvillingbror!)
(trummor) samma ålder också…så klart(haha)…. Straight edge också. Lite för stol ibland men han slammar överallt. Studerar det samma som sin bror, han älskar gammal hardcore och old school skate stil!

Ni är unga, är det bra eller dåligt när vi snackar om att få spelningar osv?
-Yeah…det måste vara en bra grej… men det är svårt att få folk att ta dig seriöst ibland när man är såpass ung. När vi snackar om spelningar så har vi aldrig haft några problem  men det är svårt att få hjälp med promotion men bara man lyssnar till vår musik så märker man att den inte är så långt ifrån veteranbanden.
Jag tror att det finns några unga band i den här scenen. Men vi är stolta för att vi spelar musik när vi är så unga!

Varför sjunger ni både på engelska och spanska?
-Ja, det är en massa orsaker, först och främst växte vi upp med amerikanska punkband från 80-talet och våra influenser kommer därifrån. Sedan är det man vill säga enklare att nå för alla om man sjunger på engelska. Sjunger man på sitt eget språk stänger det dörrar ibland. Sedan tycker vi att språket är som en distad gitarr. Man tar det bästa soundet in i musiken och texterna är viktiga också.  


Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Definitivt en livsstil  Att växa upp inuti en rörelse tar fram dina ideal och dig själv.


Är det viktigt med texter som handlar om något och inte bara om kärlek, öl och så vidare
-Självklart, vi skriver om allt som pågår i våra liv, eller andra saker vi vill snacka om. Och när du spelar punk med all ilska och eufori så skriver jag ingenting om kärlek eller att bli full hela tiden, lämna det och få till ett liv.  


Vilken är den mest politiska låt som ni har gjort ?
-Vi har inte många politiska låtar så….jag tror Goldstate Smokes Oil och de refererar till all olja som USA har tjuvat.   

Går inte musik och politik ihop?
-Ja, musik är ett av de bästa sätten att få ut saker så jag tror att det är den här vägen som många band väljer. Så ibland går det hand i hand.

Finns det något spanska band som är riktigt politiskt  Andra bra svenska band?
-Ja, vi har en massa punkband i Spanien, det finns så många band men många långt ifrån vår stil. Spansk punk är så pass olik den typen av punk som vi gör så därför är det svårt att hitta grupper som oss. Men det finns band som The Black Panthys Party, Cinder, Good Fellaz…och det är skitkul att spela med dem. Problemet är att musikmarknaden är en jävla skit och bolag vill bara tjäna pengar.


Hur är det att bo i Spanien? Vad är best repsktive sämst?
-Mmm…I Spanien är det mesta som händer ganska relaxat, så folk lever ett lugnare liv än på andra ställen. Det bästa är att du kan andas, vädret och lugnet.
Det värsta…fascismen på en del ställen och polisen som alltid försöker hindra oss från skatingen…fan ta dem!  …

Är det mycket skillnader mellan fattiga och rika?
-Yeah…och jag tror det kommer att bli värre med den ekonomiska krisen vi genom lider.
Just nu är det kaos och regeringen gör ingenting. Men vad vill du? Spanien är ett litet land med hög invandring och inte så många jobb.

Mycket skatande? Vad är det bästa med skating?
-Hell yeah!!
Vi älskar skatandet, varje dag och den ger oss en massa vänner som till exempel punkrock. Det bästa med skatandet? Vi är inte proffs men Oskar som skatar bäst och han har mer stake i sin åkning. Vi har alla olika stilar. Ricard till exempel, älskar old school stilen.

Är det många stora band som har varit över i Spanien och spelat?
-Alla bra punkband har passerat Spanien ifall det är det du frågar mig. Och vi har spelat ihop med bra band som  Static Thought, Rat City Riot, Rentokill, och jag tror vi skall spela ihop med The Unseen i april, så det är fantastiskt att dela scenen med så pass bra band..

Barcelona, hur är musiklivet där?
-Svårt men coolt! Scenen är liten men folk är bra och ger banden mycket support, det finns spelningar varje helg så du har alltid roligt ihop med fantastiska människor.  


Vad vet du om Sverige?
-Jag tycker att Sverige är ett av de bästa “punkrocklanden” i Europa . Jag har aldrig varit där men det skulle vara trevligt att spela där någon gång..

Har du hört några bra svenska band?
-Jag är kär i No Fun At All!!! De kommer till Barcelona om två veckor!
Jag vet inte så mycket om lokala svenska band…men det klart Millencollin.

Har ni gjort något annat än Restless och hur kan jag isåfall få tag på det?

-Nej, vi har ingenting förutom första demon och den later som Restless men värre och live(haha) Men vi gör nya låtar just nu och vi kommer att spela in i slutet av året, hoppas jag.  

NYa saker som My Space, Facebook och sådana saker, har det hjälpt er något?
-Ja, alla skivbolag går nedåt just nu men vem behöver dem? Ifall du kan marknadsföra din musik bättre på nätet än något bolag kan, ja jag tycker att en utveckling i rätt riktning har skett. Kolla på Pennywise, de har signat med My Space bolaget, det bästa sättet att marknadsföra musik.    


Ni har varit utanför Spaniens gränser och spelar, var har varit bäst?
-Vi har inte varit utanför Spanien så mycket…men det roligaste var en spelning som vi gjorde I Frankrike på en snowboardtävling och vi spelade på snön utan scen och medan vi spelade så började det att snöa, det var en upplevelse, med trummorna gömda i snö och snowboarders som hoppade framför oss. …

Hur ser den vanlige Godfarts-fanset ut?
-Lite hur som helst, men det är trevligt att se old-school folk och ibland den äldre generationen som är dubbelt så gamla som vi och ibland kan man se en tuppkam som slammar runt i pogon  och galna ungar som oss som är självmordsbenägna(haha) och det ger oss en massa energi och det är allt vi behöver.  


Vilken typ av folk saknar ni på era konserter?
-Vi saknar inga egentligen, men det är tråkigt att se att 80 och 90-talspassionen har dött…det är inte det samma nu…

Vilken är fansen favoritlåt? Vilken är er egen Godfarts-favorit?
-(haha) bar fråga… jag tror folk blir som mest galna när vi In The Pit, och Sk8 Sick
Men min favoritlåt…jag vet inte…kanske … Goldstate Smokes Oil..or Fuck Da System…(Jag älskar bassolot!)

Gäör ni några coverlåtar?
-Yeah! Alltid!
Vi älskar att göra covers och så ofta vi kan så gör vi olika låtar på spelningarna och vi avlsutar vår konsert med någon Minor Threat-sång, det är säkert. Vi har gjort covers av många band.  

På någon bild är någon i bandet riktigt blodig, vad hade hänt?  
-Woow! Det ver en galen jävel!!
På en spelning så blev vår basist Viktor galen och började att hoppa och han blev galen i närheten av trummorna och den dumme jäveln slog sitt huvud i den högra cymbalen men alla insåg men inte Viktor så vi fortsatte låten. Jag kollade på honom och hans ansikte var fullt av blod men han sade fortfarande :- Hey, vad hände? Och folk gav honom scarves så at than kunde bli av med blodet och han fortsatte att spela som på bilden. Galne killen.   

Snälla ranka dina fem favoritskivior, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-mmm…Pennywise-Pennywise, Guttermouth-Teri Yakimoto, NOFX-Ribbed, The Offspring (self-titled), Static Thought-In The Trenchers. Jag vet inte, har en massa CD!!
Konserter…En lokol konsert i Vallcarca (bcn), en tributkonsert för Rancid, support till Static Thought, En spelning i Frankrike i snön och en minturné som vi gjorde med vänner.  
Musik, skate, vänskap, roligheter och livet

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?
-Första: Ixnay on the hombre av The Offspring, senaste…jag vet inte om det var Societys Parasites, eller No straight angles av No Fun At All.
Dyraste. En skiva med Gutternmouth som jag fick deala till mig.

Mest pinsamma skivan i samlingen?
-Linkin Park and Jay-z, jag vet inte vad den gör i mina hyllor, jag hatar Linkin Park…

Var står ni när vi pratar om mp3 och nedladdning?
-Det är en utveckling så vi får nog acceptera det, det finns bra och dåliga saker men det bästa är att vara medveten om nya saker.

Är det bra eller dåligt för ett band av er kaliber?
-För oss är det verkligen bra, det är skitbra att folk från överallt kan lyssna på vad vi gör…vi bryr oss inte om pengarna…vi vill bara spela musik!

Hur mycket säljer en Godfarts CD? ( Jag menade hur många CD´s)
-Inte så mycket…runt 5-6 €…folk köper inte CD idag.

Framtidsplaner för bandet?
-En massa framtidsplaner, vi vill göra en Europaturné snart och spela in och släppa ett album I år och spela en massa spelningar, vi är unga och har en massa energi!

För dig själv som människa?
-Samma, det är mitt liv så….bara spela musik och ta tiden som den kommer. Jag vill åka till Kalifornien någon gång och stanna ett tag.

Visdomsord?

-Suda

Nåt att tillägga?
-Bra intervju, riktigt intressant. Jag vet inte om du publicerar detta I en tidning men ifall du gör det kan du skicka oss en kopia av den.
Det har varit en ära att få svara dig. Hälsningar från Barcelona och jag hoppas att du gillar vad vi gör och förhoppningsvis kan vi komma till Sverige snart! Thanks yaa! Cheers.