Germ Bomb är en intressant svensk punkmetalgrupp som kanske inte alla hört talas om. De har sitt ursprung i Strömstad och Hathor. Skäms om ni inte hört dem….april-2019

 

Lite historia om gruppen? Ni kommer från Hathor till viss del? Bor numera i ?

-(Pierre) Vi bor båda i Göteborg nuförtiden men är uppväxta i Strömstad där vi startade bl.a Hathor som varade i ca 10 års tid, jävligt kul tid men som dog ut lite mot slutet.

Anledningen att det blev Germ bomb istället var att bassisten Patrik PK Nilsson hoppade av samtidigt som vi själva var lite trötta på att harva runt i gamla spår och behövde en nystart. PK hoppar fortfarande in och röjer loss med oss live ibland, kolla även in hans egna projekt Personligt kaos.

Vi hade även en fast basist ett tag ,Tomas Alriksson, han va med oss i 1,5 år men vi beslutade sedan att gå tillbaka till en duo och kommer fortsätta som en duo och tar in folk inför spelningar.

Sen starten 2009 har vi nu släppt 4 fullängdare och 2 splittar med brasilianska bandet Whipstriker.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??

-Hampus 42 år, gitarr, sång. Född i Sthlm men uppväxt i Strömstad i norra Bohuslän, knegar på Folkets Hus i Hammarkullen, 2 barn och sambo. Spelade i Hathor med Pierre och Pk, hade ett Purple/Zeppelin inspirerat band (Taste) innan dess, spelade även lite som inhoppare i olika thrashkonstellationer på 90-talet. Ska nån gång i framtiden försöka knåpa ihop lite låtar på svenska som ligger och skräpar där hemma..

Värt att nämna är också att Hampus spelade gitarr med Thåström när han körde en väldigt exklusiv spelning på en invigning av ett musikkafé i Strömstad, tror det var 96 någon gång.

Pierre 42 år och spelar trummor. Åker runt och servar internet/tv-anläggningar på dagarna, hade gärna sluppit jobba överhuvudtaget men man behöver ju dom där pengarna. Enda tidigare bandet som är värt att nämna är just Hathor, sen hade man en del projekt innan men det blev aldrig nått av det. 

Kör motorcykel och fiskar en hel del annars när det är väder, dricks väl en och annan öl också.

 

Jag kan höra Motörhead och Sator hör jag rätt? Var det bättre förr?

-(Hampus) Motörhead är definitivt en influens, Sator gjorde ju en del bra skit men hör inte jättemycket av det i vår musik, kanske "Wasting Time", det är en svinbra låt!

Vissa saker var bättre förr innan den digitala revolutionen, man lyssnade på plattor rakt igenom i stereon, med bra ljud, inte någon djävla datorhögtalare med sunkig Spotify kvalitet, lyssnar fortfarande så men det har förändrats.

 

Germ Bomb, är ni nöjda med namnet? S Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-(Hampus) Vi är nöjda men det klart att om vi fått välja fritt så finns det ju väldigt många coola upptagna bandnamn, Venom, Motörhead, Dead Kennedys m.m

 

Vad är det bästa med att spela live?

-(Hampus) Energin och känslan efteråt om det har varit ett bra gig, första ölen efteråt också såklart!

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-(Hampus) Går inte att veta på förhand, varje spelning är unik.

 

Hur är det att spela denna sortens punk rock n roll I Sverige idag??

-(Pierre) Det är väl sådär med att få spelningar och sånt, känns som det va lättare förr, arrangörerna är så ängsliga att boka just det som är rätt och hippt för stunden. Även underground känns det som det är så, dom bokar hellre samma hippa band 15 gånger än något som kan vara eget och kanske jävligt mycket intressantare.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??

-(Pierre) Vi väljer att använda ett ord, Rock'n'roll!!!

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-(Hampus) Egentligen är det väl att gå sin egen väg som är punk, en känsla mer än en musikstil, tycker att väldigt mycket kan kännas punk bara det har rätt attityd.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-(Hampus) Ja det är svårt, laddar inte ner själva men lyssnar på Bandcamp, Spotify osv men föredrar ändå fysiska exemplar, så om vi gillar någonting tillräckligt mycket brukar vi försöka köpa plattan..

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

-(Hampus) Det blåser högervindar i Sverige och i Europa, sköt dig själv och skit i andra, bygg murar och stängsel! Många säger att vi har kris i Sverige, va fan har dom då i Syrien? Vi lever i en fredad del av världen, så svaret på din fråga är att det är bra att bo i Sverige, det finns massa saker som är skit och som inte fungerar men i jämförelse med stora delar av världen är vi ändå privilegierade. Sen att vi har giriga politiker som skor sig och roffar åt sig är tragiskt, det är ett hån mot alla hårt arbetande människor.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-(Hampus) Jag gillar Pig Eyes, Anna Von Hausswolff är väl från Gbg, svinbra!

(Pierre) Anna Von Hausswolff , hennes spelning på truckstop i vintras kan vart det bästa på väldigt länge,  Viagra boys, Thåström är fortfarande fantastisk både på platta och live.

We live in trenches från Göteborg!

 

Spelar ni något utanför Sverige?

-(Hampus) Norge än så länge..

 

Andra bra band från utlandet?

-(Hampus) Finns hur mycket som helst, Okkultokrati, Rome, Swans, 

 

Era texter, vad influeras ni av? Ni har ju gjort några på svenska nu….är det något ni kommer att fortsätta med? Berätta lite om ”låten” Rasera”?

-(Pierre) Från början va nog största influensen filmer som Flykten från New York och Mad Max och liknande, Temat är fortfarande på samma apokalyptiska spår och behandlar mycket om människors girighet och hur vi förmodligen kommer förgöra oss själva på grund av detta.

Kommer säkert bli fler svenska bitar.

Vi försökte få in lite industrigrejer här och där på plattan och grunden till Rasera va en pålmaskin som vi spelade in nere vid nya brobygget i Göteborg sen kom Hampus på en liten textslinga som va cool och sen byggde vi bara på med olika ljud och så. Konie som mixade plattan gjorde sen en jävligt skruvad mix på den som vi diggade.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-(Pierre) Dyker det upp en kärlekslåt eller nått annat glatt så är det slut med Germ Bomb!

 

Politik och musik, hör det alltid ihop??

-(Pierre) Det måste det inte nödvändigt alltid vara. Vi anser oss inte vara något politiskt band men det blir väl nån sorts politik när man influeras av all skit som händer.

 

Bästa politiska band/artist?

-(Hampus) Vill egentligen inte kategorisera band som politiska eller ickepolitiska, det är inte så viktigt men förstår vad du menar och det finns såklart mer medvetna band med väldigt bra texter och integritet, ett sånt band tycker jag är The Clash.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-(Pierre) Absolut, är nog många som hittar tillhörighet och annat genom texter och artister.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…

-(Pierre) Ja, omslaget är vi nöjda med och är ritat av en gubbe i USA som heter Brian D'Agosta.

För oss är det väldigt viktigt, kanske inte att se just vilken sorts musik vi spelar men man vill att känslan i omslaget ska överensstämma med musiken.

Som gammalt Maidenfan så får jag nog säga Killers med Iron Maiden

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-(Pierre) Det är viktigt för oss, släppa en platta på nätet kan vem som helst göra men att få en vinyl i handen efter allt slit i replokal och inspelning och allt sånt är en fantastisk känsla.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-(Hampus) Pk är alltid rolig att ha med live, ena gången är han alldeles blodig och nästa gång är han blåslagen, frågar man vad som hänt så minns han inte!

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-(Hampus)  Vi vill ha mer folk!!

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-(Hampus) Skivor utan inbördes ordning och helt omöjligt egentligen, kunde sett ut på hundra olika sätt.

The Stooges - Raw Power

Ministry - Psalm 69

Slayer - Reign in Blood

Bob Dylan - Highway 61 revisited

Ebba grön - Were only in it for the drugs

(Pierre) Är väl samma sak här, har sett en hel del så svårt, men dessa sitter bra fast i minnet av olika anledningar!

Motörhead - Kåren, Göteborg - 95

Slayer - Solnahallen, Stockholm - 98

Iggy Pop - Circus, Stockholm - 99

Ministry - Hultsfredsfestivalen - 96

The Nomads - Hultsfredsfestivalen - 01 (20 år jubileum med bl a Jello Biafra, Wayne Kramer, Handsome Dick Manitoba och ett gäng till som gästmusiker)

 

Är det tråkigt med intervjuer??

-(Hampus) Intervjuer kan vara tråkiga men också intressanta, beror på frågorna och om den som intervjuar har lyssnat in sig och läst på, skulle aldrig tacka nej till att vara med i Skrutt, det är en institution som alltid har funnits och alltid kommer att finnas (hoppas vi). 

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Motörhead, The Clash, The Stooges, Tidiga Metallica, Ramones.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-(Hampus) Jag tycker det är en väldigt bra kanal för att få ut ångest och frustration och ja då kanske man blir lite snällare. Är nog inte argare idag än när man var ung och naiv, hanterar saker på ett annat sätt än förr men i grunden är man nog ganska samma person. Förr var allting svart eller vitt, nu är det mer grått vilket är tråkigt ibland!

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?

-(Hampus) Åh fan vad svårt , passar på den..

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-(Pierre) Kan det komma en älg och isåfall vilken kraft är det då frågan om?

(Hampus) Det kan komma en älg, då är det 7 kilopond som gäller!

 

Framtidsplaner för bandet?

-(Pierre) Vi ska först och främst försöka komma ut och spela live, har för tillfället bokat in Oslo och ett releaseparty i Strömstad. Sen får vi se om det kommer någon inspiration till en ny platta framöver.

 

För dig själv?

-(Pierre) Finns väl inga planer direkt, hoppas på samma fantastiska sommar som sist år trots Gretas och kanske ens egna oro över globala uppvärmningen.

(Hampus) Samma som ovan, sommar, ledigt och kall öl!

 

Visdomsord?

-(Hampus) "Rock n roll is the only way" 

 

Nåt att tillägga?

-(Pierre) Får tacka för intervjun och intresset genom alla år! Insåg att det är 20 år sedan vi va med i din blaska sist, då med Hathor.