Gene Loves Jezebel var en grupp som jag lyssnade mycket på på 80-talet. Nu har de kommit tillbaka med ett album och det är Jay som pratar med mig om allt från punk till stort hår ... .Juni-17

  

Har ni haft en lång paus med gruppen nu eller har ni spelat som ett band mellan den senaste skivan och den förra?

-Vi har aldrig slutat arbeta. Vi har bara inte spelat in på länge. Jag har arbetat med ett projekt med Pete Rizzo som heter "Ugly Buggs." Ett mycket mer teaterbaserat, mer elektroniskt baserad musik än GLJ. Jag har också arbetat med att utveckla mina akustiska föreställningar & Pete på hans "Rizzo" -musik (väldigt coola saker. Han sjunger och bland annat spelar en galen Ukulele!). James Stevenson har gjort mycket med The Alarm, Holy Holy (Tony Visconti & Woody Woodmanseys utmärkta all star band, som spelar Bowie musik som de båda var starkt inblandade i). Han turnerade som andra gitarrist med The Cult & självklart så finns hans punkband från hans ungdom "Chelsea." För att inte tala om massor av inspelningar med stora artister som Scott Walker. Chris Bell har turnerat och spelat in med Hugh Cornwell från The Stranglers och gjort så många andra saker med nya artister så att du skulle behöva fråga honom för en lista!

Vilka medlemmar är det nu? Snälla berätta lite om varje medlem, instrument, ålder, band före och någonting riktigt intressant om er alla...?

-Samma band i över 32 år!  Tja, läs ovanstående! Åldrar,nu är vi alla runt 50! Chris är en original medlem av Thompson Twins & Spear of Destiny. Han har gjort skisser av fåglar för nationella tidningar, många gånger! Pete Rizzo var med i Troy Tates band (Teardrop Explodes). Han spelade in och turnerade mycket med dem. Älskar vandring och grov camping (jag tror det är så det kallas!). Jag har bara varit med i Gene Loves Jezebel. Bandet jag namngav och bildade. Jag tycker ingenting om att gå 20 miles för en promenad. James va med i Kim Wildes band. Leta efter hans söta ansikte i "Kids in America" ​​Videon En expert på vintagegitarrer (speciellt amerikanska).

Jag vet att ni aldrig har spelat punk men är du uppvuxen med punk och vad betyder punk för dig?

-James Stevenson var med i Chelsea. Ett av de ursprungliga brittiska punkbanden. Du borde skiriva honom en rad! Punk betydde mycket för mig. Släppte mig fri. En sann revolution som gjorde det möjligt för mig att vara mig. Så spännande. Stor energi. Definitivt hade den en enorm inverkan på oss fyra. Varje medlem i detta band kunde utarbeta vad det menade och betyder för dem personligen, men för mig kan jag säga att den informerar allt jag gör när jag närmar sig låtskrivning. Håll sakerna nakna! Ha ha.

Snälla beskriv Genes musik med tre ord?

-Stor hår musik! Ha ha.

 

Vad är skillnaden att göra låtar nuförtiden om du jämför med då var du yngre?

-Jag skriver fortfarande på exakt samma sätt.

 

Är det någon skillnad hur du tänker på berömmelse, hitlistor och dessa saker nuförtiden?

-Jag bryr mig inte om det. Jag önskar att jag bara kunde släppa musik och ingenting annat. Här är mitt album, hoppas du gillar det! Tyvärr lever vi i en medieinnehållsrikshungrig värld. Djuret kan aldrig få nog! Jag saknar de gamla "mun till mun" tiderna.

 

Vad tycker du om nedladdning och den typen av saker?

-Det är alltid en upp och ner sida på allt. Det finns ingen återvändo. Det är bra att vi kan dela så enkelt, men det är omöjligt att leva på musik nuförtiden. Musik verkar ha blivit helt och fullt disponibelt. Detta gör mig ledsen.

 

Kan ni känna att ni har släppt en LP om ni inte släpper den fysiskt och bara på nätet?

-Vi släpper "Dance Underwater" i alla format. Det känns som en stor händelse för oss. Ett viktigt album.

 

Varför blev det Westworld Recordings, har de inte mest punkrelerade saker som de släpper ut?

-De har bra smak och är mycket inne på oss. Stolt att vara en del av det.


Blir det mycket konserter just nu när ni släpper den nya skivan?

-Vi har just gjort spelningar i Nederländerna, Tyskland, Portugal och London. Vi planerar att turnera efter sommaren. Låt "Dance Underwater" sjunka in först. Förhoppningsvis tycker folk om det och blir så upphetsade som vi blir av det.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter, ålder? Är det bara gamla fans eller verkar ni locka till er yngre och nyare fans?

-En hel dela nya fans. Vår musik är väldigt låtorienterad. Sångar appellerar alltid till nya öron liksom de gör till vår etablerade fanbas. Alltid nya ansikten, nya människor att träffas.Hur är det att spela den här typen av musik just nu i England?

-Vi har bara spelat i London, men jag är säker på att det kommer att gå lika bra överallt i Storbritannien. Fansen reste från när och fjärran för att se oss.

 

Finns det några bra band i England just nu?

-Förmodligen. Har ni någonsin varit i Sverige och spelat och vad vet du om Sverige?

-Många år sedan. Älskade att spela där. Vi kom nästan till Stockholm nyligen med våra vänner Mission. Det var nåt som blev fel, nåt praktiskt men vi skulle älska att komma och spela.

 

Har du hört något bra svenskt band?

-First Aid kit. de är mycket bra på vad de gör (även om jag inte tror att James & Chris håller med). Jag vet att det finns en stor Metalscen. Du måste tala om för mig om några bra band. De andra pojkarna i bandet är mycket mer insatta än mig. Jag bor i min egen lilla bubbla.

Namnet Gene Loves Jezebel, hur kom det upp och ni var inte rädda att någon annan skulle ha tagit namnet före er? Är ni nöjda med det?

-Jag ville ha något som var lite mer färgstarkt än vad som var vid den tiden då vi bildades. Allt var svart. Jag tyckte alltid att Gene Vincent representerade den punketiken vi pratade om. Ta det lugnt. Ingen fett på musiken. Jag kallades "Jezebel" av en filmstudent i Chelsea. har något att göra med mitt utseende tror jag. Så Gene älskar Jezebel.

Jag trodde inte att det skulle finnas ett annat GENE LOVES JEZEBEL. Jag tycker att det är ett mycket originellt namn och det fick folk att märka osst. Så ja, det är jag väldigt nöjd med.

Fem skivor du kan inte vara utan?

-Jag talar inte för bandet igen (ha ha), men detta kom jag på precis

1.       Waterloo Sunset/The Kinks
2.       Be My Baby/The Ronettes
3.       Winter/The Rolling Stones
4.       Barangrill/Joni Mitchell
5.       
On The Beach/Neil Young

Har GLJ någonsin gjort en politisk sång? Om ni har vilken är det som är mest politisk?

-Varje låt är politiskt egentligen. "Cry 4 U" på "Dance Underwater" handlar om Brexit. Det kallades nästan "Cry 4 E.U."

 

Tycker du att politik och musik kan gå ihop? Om du tror det vilken är den bästa politiska gruppen?

-Verkligen. The Clash eller Crass. Bob Marley var ganska politisk, på ett mycket tonfullt & groovy sätt. Dylan, Neil Young. Massor av bra band.

Vilken är den låt som de flesta vill höra är The Motion of Love eller vilken är det? Och vilken är din favorit att spela?

-Det beror på var vi är. "Break The Chain" är som en nationalsång i vissa länder.  “How do you say goodbye to someone you love” från "Dance Underwater" slår publiken med häpnad. Vi gör den som vår sista sång i vårt set, vilket är mycket ovanligt. Ingen spelar en ballad och en helt ny sång för att stänga en föreställning!! Det är så kraftfullt.

Desire, When we were One, Gorgeous & Stephen är de som verkar mest önskade. Vi har många låtar

 

Har ni någonsin gjort några coverlåtar?

-Vi gjorde "Frozen" av Madonna. Jag föredrog den innan den var remixad.

 

Har du någonsin hört något bra cover på några av era låtar? Vilket är det bästa du hört?

-Jag är smickrad att någon gör covers. Det är allt jag vill säga.

 

Vilka är framtidsplanerna för bandet?

-Vi är helt uppslukade av "Dance Underwater." Allt verkar så spännande igen. Vi gör så många olika saker live nu. Vad som helst är möjligt!

För dig själv?

-Jag tror att GLJ kommer att hålla mig väldigt upptagen ett tag, men min solo musik är väldigt viktig för mig. Jag växer så mycket ju mer jag spelar live. Jag tycker det är både spännande och förstenande, men alltid givande. Allt jag har är min akustiska gitarr (jag äger bara en gitarr) och min röst. Livet på en knivkant. När det fungerar så är det så kraftfullt. Jag fortsätter att utveckla det och jag kommer troligen att släppa ut någonting snart. Jag jobbar på ett mycket "punkigt" sätt. Jag uttrycker bokstavligen mig i ett spontant ögonblick och det är det! Jag kallar det "ren" musik. Inget planerat. Gör det bara!

Visdomsord?

-Ett vist ord? Andas.

 

Något mer att lägga till?

- Alla borde lära sig att spela musik. Vi har alla röster. Uttryck din ilska / glädje! Det är bra för dig och du växer. Försök. Var inte rädd.