Gefyr är ett intressant ungt hardcore band som jag ville veta mer om. Efter lite strul är i alla fall intervjun på plats….februari 2021.

 

Berätta lite historien om gruppen, när och varför startade ni?

- Andreas, Didrik och Johans band Harkrank rann ut i sanden 2016 när gitarristen Jeppe flyttade till Stockholm och vi ville fortsätta spela. Då spelade Andreas trummor, Johan spelade bas och Didrik sjöng, men när vi tog in Christoffer så föll det sig naturligt att han skulle sjunga. Då greppade Didrik basen, Johan satte sig bakom trummorna och Andreas plockade upp guran. Tanken från början vara att vi skulle lira riktigt noisig japanmangel i Ferocious X-manér, men ju mer vi spelade desto svängigare blev det!

 

Medlemmar, ålder jobb andra band bredvid och något riktigt kul om varje medlem?

- Christoffer är 25 år och jobbar som trafikledare och målar tavlor på fritiden. Han är även med i Unter Drogen och diverse småprojekt vid sidan av Gefyr.  Andreas är 25 år och jobbar som säsongsarbetare. På sommaren hittar ni honom bakom baren på diverse restauranger längs kusten, på vintern migrerar han till Hälsinglands alper där han super ner stockholmare på after ski. Just nu är jobbet pausat och hans pluggar textil och mönsterkonstruktion på folkhögskola. Hans säng står på ett hippiekollektiv i Delsbo.  Johan är 29 år och håller bruxfanan högt på Iggesund paperboard (fetpara!). Han spelar gitarr i Kronofogden och diverse andra projekt. Johan bor i Njutånger och samlar på igelkottsfiguriner. Didrik är 25 år och är undersköterska. Får inte vara med i några andra band pga. attitydproblem. Didrik bor i radhus, vattnar blommorna och klappar sina råttor på fritiden. Livskrisen knackar på.

 

Hur skulle ni beskriva er snabba musik för en som inte hört er?

- Hardcorepunk i d-takt, ostyrigt fast ändå uppstyrt på något vis. En upplevelse du aldrig glömmer.

 

Det finns många riktigt bra band runtom i Sverige nu i punk/hc-stilen….några du vill tipsa om? -Nerverna! Släppte precis sin debut-7:a. Från Hälsingland med medlemmar från Kronofogden, Svart Snö, Sixten Redlös och Fried fruits. Spelar noisig postpunk med inslag av kraut och dödsångest.

 

Jag har Gefyr Livsfarlig ledning och splitten med Förgiftad. Vad har ni gjort mer i fysisk väg? Hur får jag tag på dem?

- Våran första kassett "Swedish war movie", den är sopslut. -Split-sjua med ungerska Mass//Reaction, kan beställas från Angry Hudik Records Split-kassett med Gästriklands flaggskepp Prescriptiondeath, live-inspelningar från Ostämman 2019, skulle säljas på vår gemensamma turné som Coronan tog. Finns också på Angry Hudik Records (webshop på G!)

 

Tycker ni att det känns som om man släppt en ”skiva” om den bara finns digitalt? Är det viktigt att släppa fysiska skivor?

- Ett släpp är ett släpp, men det är ju roligare med skiva.

 

Köper ni skivor själva? Vad var det senaste ni köpt?

- Didrik: köpte Sleaford mods rykfärska "Spare ribs" häromdagen. Görbra! Christoffer: min senaste skiva är "Suffering totality" med Prescriptiondeath. Goa snabba grabbar från Gävle (kramis) -Johan: en skiva med Pseudogod, som är ett ryskt dödsband. Min första dödsmetallskiva. Andreas: en skiva med bandet 1900. Instrumental sentimental grammofonångest!

 

Nu när man inte får spela live, vad sysselsätter man sig som band med då?

- Vi repar i skrivande stund för första gången på två månader i Didriks farsas raggarklubbs lokaler. Annars skickar vi typ memes i bandchatten.

 

Er styrka som liveband ? Har ni spelat mycket ute?

- Det får du fråga nån av våra tusentals fans. Vi har ju inte sett oss live tyvärr. Men kul äre. Så äre mä't.

 

Att spela såhär snabb musik och ändå ha viktiga texter, är det viktigt att ha med textblad etc i era skivor?

- Ja, vi lägger ju ändå en del energi på texterna och somliga av dem är viktiga för oss personligen. Så för oss är det viktigt att låta folk ta del av dem om någon nu skulle vara intresserad.

 

Berätta lite om följande låtar

-Kil efter kil: skriven av Andreas. En av våra snabbaste låtar med maffigt breakdown.

-Stoppklosskomplott: också skriven av Andreas. Ja vad ska man säga. Kan du ta om frågan?

 -Förledd av bestämmelse: ja Andreas skriver nästan alla våra låtar. Första spåret på vår EP "Livsfarlig ledning". Handlar om ekonomisk orättvisa, som många andra av våra låtar.

 

Att spela sådan här tuff musik, hjälper det tror du att dig att bli en bättre och snällare människa än om du inte haft musiken att få ut frustrationen i?

- Man blir ju glad och snäll av att få spela musik och träffa andra musiker, däremot tror vi inte att det beror på själva genren. Vem blir inte snäll av att få hänga med Vidar ibland?

 

Vad är det mest frustrerande just nu i Sverige förutom den pågående pandemin?

 - Att vi systematiskt säljer välfärden till privata aktörer, för dyra liftkort (SKJUTER I HÖJDEN), dåligt på tv och jävla skitväder. Jämt!

 

Vad säger man om ett land som USA…..?

- Du är stor och stark och snygg! Hos dig så är jag trygg! Nä. Bomba.

 

Nu tillbaka till musiken….finns det något ämne ni aldrig skulle kunna skriva om?

- Vi skulle aldrig kunna skriva något vi inte står för.

 

Politik och musik , hör det alltid ihop? Jag läste någonstans att det inte skulle kunna vara möjligt att vara moderat och ändå spela punk…vad anser ni om det?

- Musik behöver inte vara politisk, det finns ju redan punkband som är helt opolitiska. Punk är ju från början politiskt laddat, men kan ju handla om vad som helst.

 

Har ni några nya inspelningar på gång och hur låter dem? Smakprov på låttitlar på nya låtar?

 - Nej, inga färdiga inspelningar som inte är släppta, men planerna finns. En hel drös med låtar utan vettig inspelning har vi. Vi hade tänkt spela in typ nu men vårt studieförbund förbjöd att repa i vår replokal och därför har vi fått skjuta på saken. Låttitlar säger du? Vad sägs om “Mats frästa räker”, “Solsemester på Nackstafjället”, “Utan trosor i tyrolen” eller “Långa ballar på Bengt”? Den som dör slipper se.

 

Vad är det mest skumma som hänt under en spelning med er?

- Under själva gigsen har det nog inte hänt något supersaftigt även om det känns värt att nämna att Johan stampat trummor som inte tillhört oss för ganska många tusen hittills under vår karriär. Men när vi spelade på Fraggelberget i Göteborg fick Christoffer kissa i kors med självaste Bajsmannen, innan vi fick sova i en nerspydd lägenhet med en sovande man i en bastu. En upplevelse vi aldrig glömmer!

 

Om någon betalade er en inspelning och skivpressning där ni skulle spela in fem coverlåtar…vilka fem låtar hade ni valt?

- Sleaford mods - “Just like we do”,, Teenage graves - “Hippie head hunt”, Dead moon “54-40 or fight”, No security - “Hycklarfolket”..... Johan vill bara spela Missbrukarna.

 

Gefyr, hur kom namnet upp…är ni nöjda med det? Fanns det några andra förslag?

- Namnet kommer från “Pippi på de sju haven”, när Blodsvente skriker “Gefyr!” när kanonerna avfyras. Vi är skitnöjda med namnet, det är ett lite ovanligt ord som vi är ganska ensamma om att förknippas med. Vill tillägga att det uttalas Ge fyr, ge någon en fyr. The G is silent!

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

- Det kan absolut vara en livsstil. Det är en så bred genre i och med att det finns så mycket man kan göra, till exempel fanzines, arra gigs, spela musik. Man sugs liksom in i det då det är DIY och alla är så involverade i hela spektaklet. Man träffar massa likasinnade människor och kan om man leva i en punk-kokong tills man kolar vippen.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

- Vi har inte gjort så vansinnigt många intervjuer men det här absolut den tråkigaste. Näää skoja braa, men den längsta iallafall! Det är kul att synas och att folk tar sig tid och energi att intervjua oss.

 

Konstigaste frågan ni fått(förutom denna)?

- Flyktsoda sa att han hört att en av oss var med i Brainbombs och undrade om det var sant. Då blåljög vi och sa att Didrik har spelat där sen 70-talet. Skönt att få krypa till korset!

 

Framtidsplaner för bandet?

- Spela mer hardcore! Åka runt och gigga, släppa egen fullängdare. Turnén som aldrig blev av i våras sörjer vi djupt. Där ska vi ta revansch.

 

För dig själv?

–Christoffer: Leva livet, köpa ny soffa och diskmaskin.

- Johan: Fylla 30 och vagga mig in i gubblivet på ett bekvämt sätt. - Didrik: Funderar på att läsa till stödpedagog. Eller inte fan vet jag vi får se.

 - Andreas finns inte finns med oss längre. Han köpte en falafelrulle och gick ut i skogen.

 

Nåt vist att säga som avslutning?

- Tack, Skrutt! Det är härligt att se vänskapens band glittra i stridsröken....