Gebruder Manns är ett tyskt band som är ett bra band. Jag längtar efter mer musik med dem och här är en intervju med dem som gjordes i mitten av augusti 2021

Snälla, berätta lite historia om gruppen? 

-Annika: Grunden för detta band går tillbaka till början av 90-talet vi var studenter i Göttingen, som vill bilda ett band. Ingen av oss hade någonsin spelat i band tidigare, aldrig haft spelat en elgitarr förut, 4 trumlektioner. Vi tänkte att det skulle vara coolt att ha ett tjejband. Och det är vad vi gjorde. Det var en ganska fin musikscen i Göttingen den tiden och vi började snart göra våra första spelningar och spelade låtar som vi skrev själva. Gjorde inga covers på kallade hjältar. Vi hade några fina framgångar och vi valdes att delta i en bandtävling som Guano Apes hade vunnit året innan. Det var enormt för oss - 600 personer... Vi gjorde inte lika bra ifrån oss som Apes den kvällen, men vann "publikens pris". Juryn tänkte lite annorlunda... :)))   Sen slet livet oss i stycken, Mary åkte till Hamburg, andra fick barn, resten till Berlin... ingen av oss hade bandaktiviteter under den här tiden, ända tills en en gammal vän till oss tog en öl för mycket med vår tidigare trummis och de kom på idén att ha en återföreningskonsert med alla andra band vi umgicks med. Sex månader och fem repetitioner senare spelade vi äntligen tillsammans igen på "Summer of 96". Det var verkligen skitkul. Vi gjorde de gamla låtarna och en eller två nya låtar. Det som var tänkt att vara en engångsåterförening visade sig plötsligt vara en ögonöppnare: Hur kunde vi någonsin ha levt utan rock'n roll under så lång tid? Så vi fortsatte att repetera, trots att halva bandet bodde fyra timmars bilresa från Göttingen. Men tiden hade förändrat många saker och vi kom att göra med trummisen. Men det var ingen anledning att inte fortsätta - vi brann igen och hittade vår trummis Sabine i Berlin där basisten Karin också ändå. Så varför inte flytta repetitionerna till Berlin. Vi ringde henne, vi träffades i Berlin för att spela tillsammans och det var kul och en perfekt matchning. Från och med då fortsatte vi att träffas i Berlin var 5 eller 6 vecka och utvecklade vårt spelande och vår musik till nästa nivå. 

Berätta lite om alla medlemmar i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan av?

-Annika: Jag är 53 år, har två tonårsdöttrar (lyssnar på hemsk musik), bor med min partner som också är musiker i en lägenhet med ganska många gitarrer och vinyler... Jag gillar allt som berör kreativa processer: musik, fotografi, textskrivning och sånger. Saker som också hjälper mig i mitt jobb som lärare i det tyska och franska språket och litteratur. En dålig sak med mig: För mycket kaos, för mycket melankoli

Sab: Ålder 53, inga barn, inte gift, arbetar för GVL GmbH (Society for exploitation of neighbouring rights) / röker forfarande gräs / Karras, Übermutter, All I've Got / ScheissKind Nervous Germans  

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest metall, lite hardcore och lite rapmusik? Favoriter från förr?   Rage against the Machine?

 -Annika: RATM är verkligen ett band som vi alla tände på då (och fortfarande gör). Jag såg dem på festivaler och flippade ut på dansgolv - jag var aldrig i sann metall men älskade all crossover, industriell (NIN) och även en hel del Rap / / Hip Hop -Oldschool hardcore rap. För att sammanfatta det: allt du kan hitta på "Judgement night- sampler - Deftones - Limp Bizkit 

Sab: 90-talets Hardcore, Metal, Crossover, Emo, Grunge 

 

Gebruder Manns är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Var ni inte rädda att något annat band skulle heta här?  Vad betyder det? Vilket är det bästa bandnamnet ni vet? 

-Annika: Bandets tidigare namn var Cup C - vilket betyder bh-storlek... vad som passade oss ganska bra ett ironiskt sätt när vi var unga verkade inte passa längre nu. Vi ville göra tyska texter vid ett tillfälle vi letade efter ett tyskt namn. Gebrüder Manns var namnet en gammal livsmedelsbutik i Berlin, vars företagsskylt du fortfarande kan se vid byggnaden där den brukade finnas. Innebörden av Gebrüder är inte lite svår att förklara men det betyder bröder med en beroende jordnära konnotation. Så: mer än bara bror. Bröder som driver ett företag ett mycket stabilt sätt. Eftersom mitt efternamn är "Manns" tyckte tjejerna att det skulle vara ett roligt namn, lite ironiskt - eftersom vi inte är bröder alls - och inte lika elaka som metalband gillar att ha sina namn.  Hellraiser-Burning Flames .Det bästa bandnamnet jag vet kommer att vara vårt nästa namn... men under tiden håller vi oss till Gebrüder.. 

 

Vad är det bästa med att spela live? Saknar du detta i dessa covid-tider? Har ni planerat några nya spelningar?

-Annika: Lära känna nya människor, andra band, svettas, ge och energi från publiken, vara i något som yttre rymden - känna att saker händer. Det bästa!!! 

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Annika: Det finns inga dåliga ställen att spela på. Vi älskar varje spelning. Till och med den framför bara två slaktares som bara tittar oss från baren, utan att bry sig om vår musik alls. :::)))  

Sab: Bäst att spela: tillräckligt med utrymme för att ställa in mitt trumset, att mina trummor hörs, ventilation

Sämst: ingen backstage

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu?  Vilka stilar av band har ni konserter tillsammans med? 

-Annika: Vi är bara i början. Vi hade en spelning i februari 2020 strax före Covid. Vi spelade på en gammal punkrockinstitution i Berlin - Clash – en cool plats, bra folk och publik. Vi spelade ihop med NH3. ett punk-ska-band från Italien. Efter det var vi redo att köra, men sedan drabbade Covid planeten...

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

 -Annika: Groove - tyngd - punch  

Sab: 90-talets crossover 

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk men vissa influenser från hardcore tycker jag att jag hör?

 -Annika: Den frågan är till Sabine. Hon är punkrock. Marie också. 

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i musik ochatt du ville spela själv?

-Annika: Rollins band – End of silence.  Biohazard - Mata Leao. Deftones -Around the fur.  Min farbror hade ett trumset i källaren i mitt hem, och han spelade gitarr och piano också, så han lärde mig spela. Min styvfar älskade The Rolling Stones, CCR och många fler rockband från 60-/70-talet, så det här var den typen av musik jag lyssnade på när jag växte upp. 

 

Vad ska en ung flicka/pojke göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt?

-Gud, du har så rätt... Mina flickor är 14 och 15 nu! Jag skulle gärna vilja att de chockade mig med lite politiskt engagemang eller med "Stanna hemma och läs en bok". De kan chocka med dåliga och billiga tyska rap sneakers, förödmjukande sex och Gucci som enda ämnen. Jag gjorde en låt om det: "Louis Vuitton knullar din hjärna". I dag tror de att de redan har sett allt, eftersom medierna verkar göra allt tillgängligt för dem. När det gäller de stora temana: kärlek - liv - död - de kommer att bli få ett slag av verkligheten. 

Sab: Lyssna på Techno/Electro

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt?   Fascister? 

- Det är en fasa att se högerkrafter ta sig in i mitten av våra samhällen igen. Det är samma sak i hela Europa.  Göttingen har alltid varit en stad med en stark antifascistisk scen. Detta har fungerat ganska bra tidigare. Nazistiska grupper vågade inte dyka upp på länge, efter några allvarliga slagsmål mot dem på 90-talet. Det finns dock nya tendenser- fascister som dyker upp i centrum, provocerar, det finns också försök att skrämma arbetsplatser eller platser för samarbete mellan politiska krafter mot rasism och fascism i vår stad.  

Sab: I Tyskland sker en social och politisk förändring, jag tror att det i höst kommer att bli en "grön" regering för första gången. En demokrati måste kunna stå emot ytterligheter både till höger och vänster. 

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu?  Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

-Annika: Det finns en ganska stark hardcorescen i Göttingen.  

Sab: Det finns några bra hardcoreband i Berlin som Punishable Act och Crucial Point, och det finns ett intresse för metal/hardcore i Tyskland, som du kan se på de stora festivalerna som Wacken eller Rock am Ring.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här nån gång? Vad är typiskt svenskt?

-Annika: Jag hade en gång en svensk vän som också imponerade mycket med ord: På mindre än två år hade han lärt sig en lysande tyska - Bättre än de flesta modersmålstalare. Otroligt originell och rolig den killen. Annat än det: Klichéer: Vackert land - lyckliga fria människor - alkohol är för dyrt! 

Sab: Jag har spelat på Sweden Rock Festival 2007 med mitt band KARRAS, det var häftigt. Och jag har varit på semester i Sunne för kajakpaddling. Typiskt svenskt: Chokladbollar (Schokokugeln)

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Annika: Meshuggah!!!!! så bra, så djuuupt, så ont! Det verkar som att alla bra metalband är svenska. :::)))) Naturligtvis Arch Enemy. Många som jag kände visste inte att de var svenska. 

Sab: När jag turnerade med mitt band All I've Got spelade vi med Grace.Will.Fall (Svensk Hardcore), bra liveband! Bästa band: Refused / Meshuggah.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar dig?  Aldrig på tyska?

-Annika: Texterna görs vanligtvis av Marie på de flesta äldre spåren. Under Corona började jag skriva hela låtar. Ibland skrev jag bara nonsenstexter med en fonetisk karaktär och Mary började sedan skriva om dem och göra riktiga texter. På vissa låtar är det delvis mitt, delvis Maries. Jag gjorde en låt helt på tyska (en mot fascistpartiernas uppgång i Tyskland) men hittills är det den enda på tyska. Det är svårt att skriva bra tyska texter. Marie har också några coola danska grejer, som verkar vara det perfekta språket för metall.   

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

-Annika: Jag skulle inte veta va det skulle varad? Kanske höja min röst för människor som har ont som jag inte kan mäta - men allt annat borde gå. 

 

Politik och musik, går det hand i hand?  Vilken är er mest politiska låt?  Är det viktigt att få ut sina åsikter med musik?

-Annika: Jag tycker att ett band/musik är ett perfekt verktyg för att få ut åsikter till en bredare publik, om man har något att säga. Jag skulle inte vara intresserad av att göra musik som inte har någon verklig mening - inget uttalande. Varken lyssna på den eller göra den själv. Jag tror att alla våra texter handlar om något väsentligt i livet. Men det behöver inte nödvändigtvis vara politik. Men i slutändan är allt politik.  Problemet är att rätt rörelse mycket väl har förstått hur man instrumentaliserar musik för demagogi. Ett ökande antal band med tyska texter och tungt ljud fiskar människor som luras av livet, lurade av en icke-framgångsrik tysk återförening, av politik för att sprida sitt gift mot ett tolerant och välkomnande Europa, vilket ger dem känslan av att tillhöra en starkare grupp. Det är en mycket farlig utveckling som vi har bevittnat ganska länge nu. 

Sab: Jag tror att det är viktigt att klargöra på vilken sida du är på och att fördöma klagomål. 

 

Bästa politiska band/artist?

-Annika: RATM

Sab: Dead Kennedys, RATM

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Annika: Jag är säker på att musik kan rädda liv. 

Sab: Särskilt när du är tonåring kan musik och texter ha ett stort inflytande. 

 

Ditt favoritskivomslag alla rider?  Och har ni några bra skivbutiker i er hemstad?

-Annika: Vi har några coola skivbutiker, ja. Och äntligen har vinylen fått en renässans. Det är en stor vändning i plastindustrin. 

Sab: The Clash – London Calling // Skivbutiker Berlin: Dodo Beach, VoPo Records

 

Är det viktigt att ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar ni om ni kunde välja vad som helst? Eller är det OK med bara Spotify etc?

- Annika: Det är definitivt en helt annan känsla att lyssna musik vinyl. Hela processen är en annan, mer aktiv, mer uppmärksam, du kan känna på den, du väljer fysiskt, du ser konstverket, du kommer i närmare kontakt med texten om den finns i häftet. Jag tycker verkligen om det som ett ögonblick av koncentration och inte distraktion. Ett ögonblick av att verkligen uppskattar elementen snarare än att ge dem en mindre roll som en sak du bara gör. Jag njuter åt båda hållen. Fördelarna med att publicera Spotify etc. är dock obestridliga - för ett dåligt band utan skivkontrakt!  

Sab: Det är viktigt, fortfarande vill många tidningar och radiostationer att vi skickar Cds.  Personligen gillar jag det, att läsa texten i ett häfte en CD.

 

Snälla, berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något gig? Och har ni fått någon positiv reaktion att ni är ett tjejband eller är det här en negativ sida?

 -Annika: Att vara ett tjejband har alltid haft den stora fördelen att ständigt underskattas. du har nästan alltid en överraskningseffekt. 

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin spelat tillsammans med?

-Annika: Varierat.  Extremt varierad.  Ibland saknar jag folk som skulle komma för att se ett band som verkligen spelar den musik vi spelar. Vi har ofta folk i publiken som kommer för att de vill se kvinnor spela. Men vi är inte där för att vi är kvinnor, utan för att vi spelar den här musiken. 
 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Annika: Är det tillåtet att ställa frågor som är omöjliga att svara på?  ::))  Album:  Deftones “Around the fur”,  2. Faith no more “Angel dust”, Queens of the stone age “ Songs for the deaf”, Slayer “ God hates us all”, Tool “Aenima”

Concerts: Henry Rollins, RATM, Faith No More, Biohazard, Cromags,  Saker i livet: vänner - familj - musik - motståndskraft - idéer hur man går vidare 

Sab: Skivor: Fugazi – 13 songs, Tool – Aenima, Pantera – Cowboys from Hell, Helmet – Betty, Slipknot – Iowa // Konserter: Einstürzende Neubauten (Berlin, 1986), Tom Petty and the Heartbreakers (Essen, 1982), Cypress Hill (Berlin, 1994), Faith No More (Berlin, 1989), Tool (Berlin, 2019) // Viktiga saker: Musik, Kärlek/Relation, Självförtroende, Mental och fysisk hälsa, Mod

 

Första, sneaste och dyraste skivan du någonsin köpt? Och det mest pinsamma i din samling? Köper du många skivor nu eller är det bara Spotify?

-Sab: Första: Beatles Revolver /Senaste Body Count Carnivore / Dyraste Pixies Live Bootleg 1988 (60,- DM) // Jag köper fortfarande CD-skivor

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det många intervjuer?

-Annika: Jämfört med de vi gjorde med Metal Hammer och Rolling Stone är dina frågor överlägset de  coolaste. ::))) Ingen tråkmåns. 

 

Är musik ett bra sätt att ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken??

- Sab: Att spela trummor bidrar naturligtvis till att minska aggressionen. Genom mångårig erfarenhet av band kan du hantera konflikter ett annat sätt. Du är mer villig att kompromissa, och du lär dig att uppskatta lagarbete.


Framtida planer för bandet?

-Annika: Erövra världen- etablera ett metallrike och avskaffa förtryck och hat.