GATUPLAN

Inge Johansson har spelat i grupper som Fas 3, Totalt Jävla Mörker, Against Me, International Noise Conspiracy för att nämna några men nu har han startat en solokarriär under namnet Gatuplan där han sjunger på svenska….jag gillar det han gör och här snackas det Afzelius och andra saker som Inge gillar. November 2019

 

Hur kom det sig att du började att sjunga på svenska och har du sjungit något förr i någon grupp du spelat i?

-För att min engelska är så dålig! Dessutom så kändes det naturligt att sjunga på svenska eftersom jag med den här musiken gör en nystart och går tillbaka till rötterna lite. Och ja, jag har sjungit förut men mest stämmor och körsång. 

 

Är det en grupp eller är det bara du med ”inhyrda” musiker eller funkar det? Ifall det är så har du någon plan på att ha ett riktigt band?

-Gatuplan är mitt soloprojekt, men tack vare alla inhyrda proffs som tar sig tid att spela så blir det musik av mina låtar. 

 

Du spelar inte i något annat band just nu eller efter att du slutade i Against me?

-Nej, inte just nu men jag hoppas vi gör en ny Bring The Drones-platta snart igen! 

 

Varför blev det avslut där förresten?

-Allt varar inte för evigt, och det var dags att gå vidare. 

 

Dina texter berör verkligen och din första låt Punkhjärta visar din kärlek till punken och  Millenial Blues orättvisor i samhälle och Stureplansfrisyr  lite samma saker. Är det viktigt att ta ställning? Är musik ett bra sätt?

-Helt ärligt vet jag inte vad jag ska skriva om annars, så det blir kärlek och politik mest. Att ta ställning är viktigt och lätt, men det är svårare att ta göra något praktiskt av det ställningstagande en gjort. Musik kan inte förändra världen, men det kan förändra människor - det gjorde den med mig. 

 

Sverige har blivit kallt med alla dessa NRM, SD, KD etc, vad är det som händer….vi kan ju inte tiga ihjäl dem som förr eftersom det är så många som rösta på SD till exempel? SD känns ju värre än NRM på något sätt eftersom de är så ”accepterade”

-Nej, dom ska inte tigas ihjäl, för har vi inte argumenten på vår sida så kunde vi lika gärna gett upp igår. SD är just nu i opinionsundersökningarna större än S, och om du hade berättat att det skulle bli så för mig på 90-talet så hade jag ju såklart aldrig trott dig på att det skulle gå så. Men nu är vi här. Men om det politiska landskapet kan förändras så mycket på 20 år så kan det väl förändras igen? 

 

Varför tror du en helt vanlig medborgare i Sverige röstar på SD, vad fan kan de ha för argument?

-Jag tror i alla fall inte att folk är rasister. SD är rasister, men långt ifrån alla deras väljare. Men propagandan är stark, och det är lätt att tro att invandringen är det som sänker Sverige.  Vad vanliga medborgare har för argument kan jag inte svara på, men många proffstyckare glömmer att det finns ett Sverige utanför tillväxtområdena där den största delen av landets befolkning bor. Där har folk fått uppleva en av S, C och L (och tidigare Alliansen) total nedmontering av välfärden och samtidigt en ökad invandring. När tryggheten försvinner så vill folk hitta enkla förklaringar och då blir kostnaderna för invandring är lågt hängande frukt, och med den massiva högerpropaganda som väller över oss så förstår jag att den tyvärr når fram till folk som söker en lösning på konkreta vardagsproblem. Jag vill inte ge SD cred för mycket, men dom är sjukt duktiga på att smida medan järnet är varmt och att äga debatten. Vänstern har mycket att lära av högern. 

 

Politik och musik har väl nästan alltid hållit ihop i punken, vilka är dina favoriter när det gäller politiskt musik förutom Afzelius som du älskar?

-Oj, så många - Billy Bragg, Rage Against The Machine, Michael Franti, Chumbawamba, The King Blues, Manu Chao, Jello Biafra, Public Enemy, Die Toten Hosen, New Model Army, Louise Distras, Manic Street Preachers, Levellers - bara toppen av isberget! Men det som gör dom så bra politiska artister är att dom inte bara sjunger om politik, utan även allt annat som ryms i livet - jag måste ha det också! 

 

Hur kom du in på Afzelius förresten , har han alltid funnit där eller? Påverkar han dig något när du skriver låtar?

-Pappa spelade ofta LPn Innan Tystnaden hemma när jag var liten, så han har alltid funnits där.  Och ja, jag är väldigt påverkad av hans sätt att skriva texter - jag älskar hans tydlighet och att det inte finns något finlir i texterna. Det är ambitionen med Gatuplan också. Visste du förresten att jag är världens största Björn Afzelius-fan? 

 

Har du spelat live med Gatuplan ännu?

-Jag gjorde ett gästspel med Fas3 i Borlänge för några veckor sedan, men inget helt gig ännu. 

 

Vad är det bästa med att spela live överhuvudtaget?

-För att du får åka iväg - från rutinen hemma, från det som du ser varje dag, från dig själv. Speciellt att resa ifrån sig själv - Den känslan är svår att slå. 

 

Har du något favoritland och favoritställe att spela på?

-Nej, men det finns bättre och mindre bra ställen. 

 

Du håller på att spela in låtar med Gatuplan nu efter vad jag förstår….Vad blir det av detta…inte bara digitalt hoppas jag? Isåfall är det något skivbolag som ger ut den eller vad?

-Det stämmer, massor av låtar har spelats in. Men mer kan jag inte säga just nu. 

 

Känns det verkligen som man har givit ut musik när man ger ut det digitalt?

-Jodå. Även om jag själv älskar fysiskt format, så är det dom digitala tjänsterna som når publiken. Jag önskar bara att utbetalningarna kunde vara lite mer rättvisa. 

 

Köper du skivor ännu, vilket format föredrar du?

-Vinyl! Jag älskar vinyl och inte bara för att det kostar så sjukt mycket, utan även för att det är så opraktiskt och bökigt och tar sådan plats hemma. Men mest av allt gillar jag det där varma, krispiga ljudet av min egen röst när jag pratar om mina skivor för folk som inte kunde bry sig mindre om min skivsamling. 

 

Den senaste skivan du köpte? En skiva eller grupp som måste göra en skiva snart och som du längtar efter?

-Unroyal - Mainstream var den senaste. Jag längtar efter nya The Who-plattan en hel del. 

 

Om du skulle kunna dra ihop fem band att göra en stor konsert med Gatuplan som en minifestival, vilka 5 skulle du vilja spela ihop med då(spelar ingen roll om banden finns eller ej)? 

-Problemet med den frågan är ju om jag väljer 5 bra drömband skulle ju dom överskugga oss, och väljer jag 5 mediokra band får publiken väldigt lite ös för pengarna. 

 

Blir det mycket intervjuer nuförtiden? Är det tråkigt med intervjuer?

-Nej, och nej. 

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får, ställ den och besvara den…? 

- Kan vi förvänta oss att du ger 100% på spelningen ikväll? 

- Nej, på en bra kväll ger jag ungefär 75%

 

Förresten hur kom namnet på ditt projekt upp? Är det motsatsen till Underground?

-Kul association! Det hade jag inte tänkt på faktiskt! Namnet kommer från första avsnittet av The Young Ones när Rik tittar på Nozin Aroun, ett program för unga vuxna, där det finns ett inslag som heter Street Level. Jag tog det därifrån! 

 

Framtidsplaner för Gatuplan?

-Musik! 

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Också musik! 

 

Nåt att tillägga?

-Tack för att jag fick vara med i Skrutt igen! (Jag sade det ju för ett tag sedan att vilken grupp du än är med i så intervjuar jag ;-)/red)

 

Foto: Millie Chan