Future idiots från Klippan har gjort en hel del skivor innan den jag fick och jag blev väldigt överraskad att jag aldrig hade hört talas om dem innan med tanke på att de hade gjort så mycket. Intervjun är gjord i februari 2016. 


Lite historia om gruppen?
-Bandet bildades på gymnasiet 2005 och det var världens bästa ursäkt för skolk. Den första samlingen låtar var ett projektarbete att spela in en skiva. Bandnamnet kommer från en diskussion med en av lärarna om vad vi skulle göra efter skolan. När vi sa att vi skulle bli rockstjärnor sa hon att vi inte skulle bli något annat än idioter.Man kan säga att det började på riktigt med en cover på Paris Hiltons Stars are Blind. En kompis ville att vi skulle göra en cover på den och vi lade upp den på youtube. Efter en månad tyckte vi att det var så pinsamt då den bara hade fått 100 lyssningar, så vi funderade på att ta bort den. Sedan gick det snabbt. Över en natt hade räkneverket tickat iväg till över 50 000 visingar, och back then var det en big deal. Det var på den tiden när youtube hade topplistor och inte fattat att de kunde tjäna hiskliga pengar på sidan. Vi fick en av våra första listplaceringar och då förstod vi vad vi skulle pyssla med.I bagaget ligger nu flertalet demos, 3 EPs, 6 album och bandet har dessutom medverkat på en rad samlingslattor över åren. Nu i vår 2016 kommer först ett nytt coveralbum, Grand Theft Audio III som följs upp av EPn Grand Theft Audio III: The Leftovers. Kronan på verket blir det egenskrivna albumet Murphy’s Law som släpps på vinyl, cd och digitalt. 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??

-Paxcow, 29, arbetar som maskintekniker och bor tillsammans med sin sambo, 2 hundar och en katt. Började musicerandet med att spela trummor i punkrockbandet 2 Ton Satan någon gång i början av 2000-talet. Numera är det sång och gitarr i Future Idiots.
Jay-Tee, 29, arbetar som målare och bor tillsammans med sambo och 1 hund. Började musicerandet med olika misslyckade musikprojekt i början av 2000-talet som sångare(!?) och gitarrist. Den musikaliska inriktningen på dessa band var Nu-metal.  
Mike, 29, jobbar som brevbärare och bor tillsammans med flickvän och katt i Klippan. Har tillsammans med Paxcow högst antal närvarotimmar i ljudtekniksalen i Åbyskolans historia i kombination med flest timmar frånvaro från övriga lektioner.
Björn, 25, arbetar som Arkitekt. Tidigare trummis i hårdpop-bandet My Remorse
Lubbe, 29, jobbar med mitt sportfiskemärke samt fisk-trofémontage. Spelade tidigare med Paxcow i 2 Ton satan där vi alla lärde känna varandra och sedan dess hängt med Future Idiots på spelningar och turnéer som fanbärare och partygeneral. Tidigare sång och gitarr i metalbandet Fireblood men njuter nu med glädje av Future Idiots musik på scen och emellanåt i studio när “raspirator” behövs till tex vissa covers.
 

Jag kan höra mycket punk men mestadels USHC, Millencollin och den typen hör jag rätt? Var det bättre förr?
-Paxcow:
Vi tar mycket inspiration från musik som kom under 90-talet och början av 2000-talet. Blink-182, Green Day och Offspring, men även Sum 41 har inspirerat väldigt mycket. Nofx och även Bad Religion och Social Distortion är också förebilder. Det finns oerhört mycket bra gamla låtar från samtliga av dessa band men Nofx släppte ett mycket bra album även 2012. Kanske till och med deras bästa. 

 

Future Idiots, är ni nöjda med namnet. Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?
-Paxcow:
Jag skäms ungefär VARJE gång jag ska nämna vad vi heter. Jag var 18 och riktigt uppblåst när bandet började ta form. Folk sa till mig att det lät riktigt töntigt, men det ville så klart inte jag lyssna på eller ta till mig av. På rak arm kommer jag inte på något riktigt riktigt bra namn. Men i stort sett vilket som helst hade varit bättre än det vi har.En försäljare var inne i min lägenhet en gång och fick syn på en skiva, varpå han utbrast: Furniture Idiots, jag kan ju läsa utan mina glasögon!... Till och med det namnet är en utmanare.
Jay-Tee: Svårt att hitta något namn som faktiskt är sämre.
 

Vad är det bästa med att spela live?
-Paxcow:
Att tagga i bilen på väg till giget. Förväntningarna och och tjaffset som det lätt kan bli efter ett tag tillsammans. Det är roligt! När man kommer till stället är det givetvis att träffa nytt folk. Människor man träffat tidigare som kommer igen och mötet med dessa. Känslan när folk sjunger med i texter man skrivit och att se folk gå igång till vår musik. 

Var är bäst att spela, var är sämst?
-Paxcow:
Utanför Sveriges gränser. Den svenska konsertkulturen är inte alls vad den var när vi började intressera oss för musik. Jag kommer ihåg hur lokalerna var proppade med folk när vi gick och såg våra kompisar, som var lite äldre, spela med sina band. Det var alltid bra uppslutning oavsett om det var ett nybildat och orutinerat gäng som stod för underhållningen. Det har verkligen totalförändrats, och det har dessutom gått väldigt fort. 10 år och det är mer folk på scen än i publiken. Det vi har sett av Europa på våra turnéer är att det inte utvecklats på samma sätt som hemma i Sverige. Nu har vi visserligen inget att jämföra med eftersom vi inte var där för 10 år sen. Oavsett är det som natt och dag. 

Hur är det att spela denna sortens punk I Sverige idag?-Paxcow:
Man blir inte superkändis direkt. Suget efter den här omoderna variant av punk rock är inte dragplåstret 2016 om man säger så. Musikstilen har aldrig riktigt etablerat sig här och det finns varken radiokanaler, tidningar eller magasin, pubar eller klubbar som riktar in sig på den här typen. Världsetablerade artister som Offspring, Blink-182 och Green day har totalt räknat bara spelat här en handfull gånger och det säger ganska mycket om förutsättningarna för ett inhemskt okänt band. Trots det så finns det folk där ute! Det är ingen skrytsamt stor skara de som finns ska ha all cred! 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??-
Jay-Tee:
Melodisk, spretig, humoristisk.    

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?-Paxcow:
Jag skulle göra väldigt många väldigt arga om jag kallar oss för punkare. Jag skulle inte säga att någon av oss är eller försökt vara “punk”. När jag tänker Punk brukar jag själv associera med den politiska subkulturen från London. När jag tänker punkrock brukar jag tänka Ramones och den Amerikanska scenen som inte var riktigt lika politiskt laddad. Jag har inte forskat eller lagt speciellt många timmar för att kontrollera om min bild är förankrad i någon slags verklighet. Punkrock för mig är mer en musikstil. Jag kallar Social Distortion för punkrock och jag kallar Nofx för punkrock. Jag tycker även att vår musikstil kan kallas för punkrock. 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?
-Internet har varit vår väg ut till alla lyssnare. Youtube var det som beredde väg för vår framgång. Utan framgången med stort antal lyssnare vet jag inte om vi hade funnits idag. Däremot säljs ju inte våra skivor som smör. Enligt siffror från skivbolaget har vi sålt 450 fysiska skivor på ett år, men blivit streamade 1,2 MILJONER(!!!) gånger i snitt per månad! 

Hur tycker ni det är att bo I Sverige idag, politiskt? Jag vet att det var mycket rasism i Klippan förr om åren, hur är det idag?-Paxcow:
Sverige är ett svårt land att leva i rent politiskt. Debattklimatet är genomruttet. Massmedia pumpar ut sensationsnyheter som aldrig förr och den ena efter den andra nättidningen sprider sina skeva och vinklade sanningar. Ingen vet längre vad urkundsförfalskning är, fast att det är det man läser varje dag.Klippan föll hårt med nedläggningen av alla stora industrier. Kvar var en liten trasig och polariserad postort. Kraftig invandring och samtidigt högsäte för organiserade nazister skapade otroliga spänningar i Klippan på 90-talet. 

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?-Paxcow: MimikryJay-Tee: Det finns massor med bra band i Sverige idag. Ett band som det har gått bra för de senaste åren och som jag tror kommer fortsätta uppåt internationellt är Atlas Losing Grip från Lund. Ett band som kommer fortsätta växa i Sverige är Dalaplan från Malmö. 

Spelar ni något utanför Sverige?
-Vi spelar helst utanför Sverige. Vi gjorde turnéer 2013 och 2014 i Nederländerna, Belgien, Frankrike och Tyskland. 

Andra bra band från utlandet?

-Jay-Tee: Vi lyssnar på ganska olika band och har delade uppfattningar vad som är “bra”.
Ett band som alla gillar på något sätt är Bad Religion.
 

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på svenska?

-Paxcow:
Duschen! Det är där inne idéer kommer till liv. När jag skriver texter kan inspirationen komma från lite överallt. Texterna är överlag väldig lättsamma och ofta väldigt oseriösa. På Murphy’s Law finns en låt som handlar om rollspel och Drakar & Demoner. Det hela är egentligen en onödigt lång metafor för att ha otur, och detta framkommer inte förrän i låtens stick. Många av texterna handlar om saker jag varit med om, bra och positiva saker men också dåliga. Jag kan ibland bearbeta olika situationer och händelser i livet genom att skriva musik och text om dem. 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Politik.
 

Politik och musik, hör inte alltid ihop??

-Paxcow:
Om bandet börjar som ett politiskt band, och detta är medlemmarnas gemensamma intresse kan det höra ihop. Men det är inte det mest lämpliga att börja ventilera politiska budskap efter 10 år när man inte gjort det tidigare. 

Bästa politiska band/artist?
-Paxcow:
Nofx, Bad Religion, Mimikry, Rage Against the Machine, Ultima Thule.
Jay-Tee: Propagandhi, NOFX, Bad Religion, Rage Against The Machine.
Björn: Bad Religion, Antiflag, Rage Against the Machine 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Paxcow:
Jag är fullt övertygad om att musik kan ändra människors liv. På samma sätt som att lyssna på en annan människa tala kan man ta inspiration och påverkas av det som förmedlas i texterna. Bara en låt som går i moll kan ju få en att känna sig lite ledsen. 

Ert omslag är riktigt fräckt på er nya CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…-Paxcow:
Jag tycker absolut att det kan gynna ett band när man ser ut som musiken man spelar. Det finns givetvis undantag överallt men tycker personligen om när det finns något sorts sammanhang eller röd tråd.
Mitt favoritomslag är av nostalgiska skäl ...and justice for all.
Jay-Tee: NOFX - I heard they suck live… Både omslaget och titeln fångade mitt intresse som 12-åring. Denna skiva väckte också mitt stora intresse för hela genren, så av det att döma är omslag väldigt viktigt!
 

 


Är det viktigt att få ut fysiska skivor ? Ni har gjort en hel del. De här Grand Theft Auto…berätta om dem?

-Det är kanske inte viktigt, men det är däremot väldigt roligt. Det är något speciellt att hålla skivan i handen och kunna bläddra i bookleten istället för att söka på lyrics på google.
Det hela föddes som jag nämnde ovan efter en cover på Stars Are Blind med Paris Hilton. Vi förstod att punkrock covers på kända poplåtar var något folk gillade så vi hoppade in på det spåret. Grand Theft Auto var lika inne då som nu så vi passade på att göra en rip off och döpte albumet till Grand Theft Audio. I mars släpps den 3:e i serien på Spotify och Itunes. 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-Paxcow: På en festival hade vi en ljudtekniker/pyrotekniker som var så full och förbannad för att spelschemat blev försenat att han sket i det och gick ifrån mixern med världens rundgång i PA-t. När väl inhoppare tagit över fortsatte misären med pyroteknik som smällde av på de mest överraskande ställena så att vi själva blev rädda och skrämda av smällarna.
När efterkommande band äntrade scenen hoppade Jay-Tee upp i sista låten och kramade om sångaren, varpå trummisen stormade fram från sitt kit och sparkade ner både sångare, mickstativ och min bandmedlem. Gruffen var total och scenen var runt 1 och en halv meter hög och det hela kunde slutat mycket illa eftersom ingen av dem var beredda på det. Bandet försvarade sig dock och sa att scenen var deras och inga jävla förband skulle komma och förstöra deras konsert!
Lubbe: Mitt bästa minne är när jag skickade Future Idiots flaggstången i Mikes ansikte på scen. Nu när jag tänker efter så var det den senaste spelningen, och jag har nog ännu inte sagt förlåt, sorry, det blev för vilt!
 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?
-De är ofta inte äldre än 25. väldigt sällan över 35 även om det finns de finns. Om man tittar på youtube så står Filippinerna för 30% av alla visningar senaste månaden. Så har det sett ut i stort sett sedan vi kom ut med Paris Hilton covern. Sverige står för  blott 0,7% av visningarna. 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Paxcow:
Metallica San Diego 1992
Bowling For Soup London 2012 (Paxcow blev utslängd under förbandet…)
Green Day live at Goat IslandNofx Malmöfestivalen 2011
Limbus Gimo 2005
Jay-Tee:
Foo Fighters - Wasting Light
Deftones - White Pony
NOFX - Pump up the valuum
Millencolin - Pennybridge Pioneers
Bad Religion - The process of belief

Foo Fighters - Ullevi 2015.
Foo Fighters - Stockholm Stadion 2011
Foo Fighters - Stora skuggan 2008
NOFX - Mejeriet 2003
Chuck Ragan - Musikenshus 2012
 
Björn:Green Day - American IdiotThe Offspring - SmashAll Time Low - So Wrong It’s RightA Day To Remember - HomesickAngels & Airwaves - I-Empire 

Är det tråkigt med intervjuer?

-Det kan vara ganska roligt. Den enda frågan som inte är rolig är “Vilka är ni, berätta lite om er själva”.
 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med Future Idiots, vilka är drömbanden då?

-Paxcow: Några dåliga band. Så att vi kunde framstå som bra. Så Blink-182 hade varit perfekt.
Annars hade Bowling for Soup, Green Day, NOFX och The Offspring varit en ära att spela med.
Jay-Tee: Millencolin. Det har varit mitt mål sedan start att någongång få vara förband åt dem.
Vi har dock spelat på samma festival som dem några gånger.
 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?
-Paxcow: Jag tror inte att någon i bandet är speciellt arg. Kanske lite bitter från och till. Jag tror absolut att musik kan vara ett bra sätt att göra av med energi på om man inte gillar att spela fotboll eller hoppa höjdhopp. Ett pass bakom trummorna i ett punk rock band känns som en halvlek mot Old Boys i Korpen. Däremot kan man ibland börja slåss inom bandet. Vi har en tradition att börja slåss vid musikvideosammanhang i bandet. 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?

-Blåbärskräm eller nyponsoppa?


Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Paxcow:
Vilka är de bästa Star Wars filmerna? Original eller prequel? Prequel!

Framtidsplaner för bandet?

-GTA III och GTA III: The Leftovers släpps i mars och april. Murphys Law släpps på CD, Vinyl och digitala plattformar den 10 maj. En hel drös med musikvideor kommer också komma upp på youtube innan sommaren. I december kommer förmodligen en ny jul-ep att släppas digitalt.

Visdomsord?
-Bättre sent än alltid.