Full Process kommer från Frankrike och är ett riktigt bra band. Den här intervjun ägde rum i slutet av februari 2009.  

 

Historia om gruppen, ni har varit igång länge?  

-FULL PROCESS är ett powerfyllt punkrock band som bildades I Strasbourg 2001. Efter den första EP:n och några ändringar i sättningen så blev de 5 slutgiltiga medlemmarna klara 2004, alla är starkt dedicerade till undergroundkulturen. Bandet släppte sin första skivan 2004 och de såldes lika snabbt som heta kakor under konserter som hölls i Frankrike, Tyskland och Schweiz. FULL PROCESS var tillbaks i inspelningsstudion 2007 för att förbereda sitt andra album. Mixandet och mastringen gjordes klar på  "All Prod" recording studio (Fickle, Freygolo...). Den ny skivan släpptes av det schweiziska bolaget  "Shattered Thought Records" 2008. Samma år så ökade bandets popularitet och de gjorde en Frankriketurné och en massa spelningar på olika festivaler. Bandet har hållit fast vid sin musikaliska stil och med deras nyvunna själförtroende så har inte medlemmarna ingen intention på att sluta där.  

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, familj och något hemskt om varje?

-Seb : Trummor – Student : ser ut som en hip hop man

Reno : gitarr + Sång – Student : har 5 gitarrer hemma

Jean : gitarr + Skrik – Arbetare : Snowboard fan

Morgan : Sång– Försäljare: riktigt dålig dansare

Sylvain : Bss - förman : bor i ett berg

 

Har det varit många ändringar i sättningen genom åren?

-Ja. Original gitarristen och sångaren lämnade bandet 2004, sedan försökte vi med andra sångare och gitarrister tills vi hittade den nuvarande sättningen.

 

Att spela punk i Frankrike hur är det?

-Ha ! Bra fråga. Det är inte så lätt varje dag, det är svårt att hitta bra konserter i Frankrike eftersom punk inte är någon modemusik. Så vi måste jobba hårt för att hitta ställen att uppträda på under bra förhållanden.  

 

Varför sjunger ni både på engelska och på franska?

-Vi lyssnar alla på punkband som sjunger på engelska. Det är vad vi gillar. Så vi bestämde oss för att sjunga på det språket…..och det är mer sexigt att sjunga « come on baby » än » viens là bébé »… Vi är inte så bra på att skriva på franska som Guerilla Poubelle eller mindre seriöst, det är en annan orsak…engelska är det bästa sättet för oss.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För oss, är punkrock en musikstil. Vi vill spela vad vi vill, vi vill ha de texter vi väljer. Inte alltid sjunga dumma låtar om sol, regn och tjejer.  

 

Är det viktigt att ha låtar som handlar om något viktigt och inte bara om kärlek osv?  

-Yeah !! Riktigt viktigt ! Vi vill berätta om våra liv, om våra problem men inte om politik. Och våra riktiga liv är inte kärlek och öl….Det är att jobba hart för våra familjer eftersom vi har räkningar i slutet av varje månad. Musik är en fristat för oss, att skrika ut vår frustration och att ha roligt med varje helg.  

 

Vilken är den mest politiska låten ni har gjort?

-« President of the world » är den mest politiska. Vi sjunger om ifall vi kunde vara president ( leka krig med våra ministrar, ha roligt ihop med Monica Lewinski, äga 5 bilar..)  Hahaha! Det är en sarkastisk låt…men vi har sänt iväg låten till amerikansk webradion…Och radiostationen skickade oss email och talade om för oss att vi var jävliga och att de inte kommer att spela låten…det är roligt!  

 

Hör inte musik och politik ihop?

-Nej, vi har politiska övertygelser men de är våra. Vi vill inte säga till våra fans att rösta för någon speciell. Vi är alla fria att göra vad vi vill. Det är vårt sett att se på saker.. .

 

Finns det något riktigt bra politiskt band? Nåt annat bra band i landet?

-Ett bra politiiskt band ? Yeah « Les sales Majestés ». Det är ett bra band men dött idag. Och I Frankrike har vi bra band som Next Friday, 95-C, Nothing for free, Les musclés och Uncomonmenfrommars självklart !!

 

Hur är det att bo i Frankrike? Vad är bäst respektive sämst?

-Ha !! det är inte bra och det ‘är inte dåligt…just nu har vi ett stort problem med vår ekonomi så många människor har problem med sina jobb.  Inte roligt, eller hur? Det är så livet är. ….

 

Är det mycket skillnader mellan fattiga och rika?

-Ja, självklart, det är väl samma som i många andra länder. Rika blir rikare och fattiga blir fattigare varje dag. Det är alltid samma sak. ,.

 

Fotboll? Några favoriter

-Yeah !!! Racing club de Strasbourg (ett litet och talanglöst lag…)

 

Er hemstad, hur är musiklivet där?

-Den lokala musikscenen är riktigt aktiv.  En massa punkband i den gamla skolan organiserar fina punkrock spelningar. Vi har en stor metal scen här i Strasbourg. Staden är väldigt aktiv när det gäller musik.

 

Vad vet du om Sverige?

-Vi vet att det är Europa. Er flagga är gul och blå. ABBA och ASce of Base kommer från Sverige, gör de inte? Hehe, det är roliga band, en massa fransmän dansar till den här musiken. Några vänner som varit där säger att det är en bra plats och semestra på och att flickorna är riktigt snygga…är det sant?

 

Har ni hört några bra svenska band?

-Raised fist, Adhesive och Adjusted är tre riktigt bra band !!!! En massa respect till er !

 

Har ni gjort något mer än Undeground?Ifall ni har det hur kan jag få tag på det?

-Yeah, Vi har gjort ett album tidigare : « Rotten TV ». Du kan få tag på det via vår myspace ! Det är en melodisk punk rock cd. Vi finns med på ett kinesiskt samlingsalbum som heter « Kids union Vol 1. ».

 

Nya saker som My Space, Facebook and de sakerna, har det hjälpt er?  

-Yes vi använder My Space mycket. Det är ett bra ställe att få nya kontakter. Vi bokade vår frankriketurné endast med myspace-kontakter…Vi hittade vårt bolag via My Space med ett My Space meddelande…Vi fick möjligheten att vara med på samlingar i Kina, Bulgarien, Frankrike…så tack till de nyare medierna;)

 

Ni har spelat lite utomlands, hur var det och var var det mest skoj?

-Vi spelade I Tyskland med No Authority och Sakfield…Det var riktigt bra. Och vi spelade i Schweiz med våra vänner, Seemansgarn…Det var riktigt bra  En massa folk(riktigt vänliga), bra vibrationer och ett riktigt trevligt efterfest med bra musik och bra drinkar! Vad annars? :

 

Hur ser den medelmåttige Full process diggaren ut?

-Det finns alla stilar : emo girls, skatare, normala personer, störda,,,Inte bara en stil. Vi försöker att spela musik för alla, så det publikt töjbart

 

Vilka människor saknar ni på era konserter?

-Flickvänner, familj, vänner….men vi är glada att göra en spelning, så vi glömmer allt

 

Vilken av era låtar är personlig favorit? Och vilken är publikens favorit?

-Fansen gillar verkligen « President of the world ». Och vi gillar att spela « Alone in the crowd »… det är en låt med mycket energi och det är därför vi gillar att spela den.  


Ni har inte gjort några covers?

-Bara en : Riannah « umbrella »… Men det är lustig punklåt vi gjort av den…

 

Är det så att fransmän är dåliga på engelska eller är det bara så att de inte vill prata engelska?

-Det beror på. Nya generationer lär sig engelska I skolan så de blir bättre på uttalet. Men de unga gillar att prata engelska. Det mest viktiga är att de förstår vad som säga. Ifall uttalet är fel är inte viktigt men det du vill ha sagt är viktigt.

 

Fem favoritskivor?

-Paramore « All we know is falling »

Mad Caddies « Duck and cover »

Raised fist « Sound of the republic »

AC/DC « Back in Black »

New found glory « Coming Home »

 

Första,senaste och dyraste skivan du köpt?

-Den första var Nirvana (Nevermind). Och den dyraste var en NOFX samling

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-« La plus grande discotheque du monde Vol 14 » (a fashion techno dance samling…), And a « world’s apart » album (ett gammalt pojkband)… Glöm var du läste detta tack… ☺

 

Mp3 och nedladdning var står du där?

-Vi har ett gäng bolag som hjälper oss (distribution). Vi finns på ITUNES, Napster, Music me, Fnac music store, och andra Mp3 plattformer. Så det är en bra chans för folk att upptäcka vår musik till bra priser. Och du kan lyssna på vår nya skiva på www.deezer.com .

 

Är det bra eller dåligt för ett band av er storlek?

-Det är bra. Mp3 är framtiden. Skulle du köpa en skiva om du bara gillade 2 låtar. Fördelen med nätet är…före du köper då kan man lyssna till låtarna…så du kan göra bättre val….Det är en bra sak för artisten och för fansen.  

 

Hur mycket säljer en Full process skiva?

-Ungefär 1500-2000 i hela världen.

 

Framtidsplaner för bandet?

-En turné i Tyskland 2009, 1 låt på en bulgariska samling och en till på en annan fransk samling. Några konserter i Frankrike och att börja jobba på en ny skiva.  

 

För dig själv som människoa?

-Att bli president i världen…LOL

 

Visdosmord?

-Snällt är bra, styggt är dåligt,  …

 

Nåt att tillägga?

-Vi skulle vilja tacka SKRUTT för att ge oss möjligheten att prata om vår musik. Fortsätt att röra ditt arsle för musiken, det rockar! Tack till Nadine för översättning. Stöd de lokala banden. Gå till undergroundkonserter, gör dina egna bloggar, webzines. Fanzines, för att promota band som du gillar. … That’s all folks.