Jag hörde Fruktansvärld för första gången på splitten tillsammans med Lastkaj 14 och jag blev stormförtjust i deras trallpunk. Här svarar Thomas så snällt på mina frågor om gruppen. Augusti 2021

 

Lite historia om gruppen?

-Vi bildades våren 2020 då jag (Thomas - sång & gitarr) började jobba på samma ställe som Otto (bas). Det tog väl en vecka, sen började vi fatta att vi borde starta ett band ihop. Vi hade lyssnat på punk sedan 90-talet båda två och Otto hade en studio så vi började spela in lite grunder. Sen lät det så pass bra att vi rekryterade Torbjörn (trummor) och Martin (gitarr). Ett par Spotify-singlar senare hörde Pierre (Lastkaj 14) av sig och tyckte vi skulle släppa en split med dem på Second Class Kids och plötsligt fick vi världens bästa start på karriären 😊

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?

-Jag (Thomas) är 40 år, jobbar med IT, är gift och har en son, spelar även i Crooked Letter och Leiah. Har tidigare spelat hardcore i Meleeh och Keep Rising. Otto är 38, jobbar med IT, har sambo plus en son, spelar även i Temple och Silverdevil. Martin är 43 år, jobbar på studieförbund, sambo plus en dotter och en son, spelade i Luftslott och Gasoline Queen. Torbjörn är 26 år, är larminstallatör, har sambo, spelar i Infraction och Prescription Death.

 

Jag kan höra mycket gammal trall, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Du har helt rätt! Jag växte upp med trallpunk genom Definitivt 50 spänn och Cheap Shots skivorna och är även född och uppvuxen i Hofors som hade en gedigen trallpunkscen på 90-talet med band som Radioaktiva Räker, Död TV och ASF. De andra har också liknande upplevelser från förr, även skatepunken har betytt mycket. Jag tycker nog inte det var så mycket bättre förr, även om jag fortfarande lyssnar på det gamla fortfarande. Det finns flera band idag som både spelar bättre och gör bättre låtar.

 

Fruktansvärld, är ni nöjda med namnet? Fantastiskt namn! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Jag ska erkänna att jag hade lite svårt för namnet i början men det har växt på mig och nu älskar jag det! Bandnamn är ett helvete att komma på, men det bästa är helt klart ”Jättearga Saijonmaa”.

 

Vad är det bästa med att spela live? Har ni börjat planera nya konserter efter covid nu?

-Det finns många bra grejer med att spela live. Jag älskar urladdningen, gemenskapen, festen, röjet och att få släppa ifrån sig låtarna som man kämpat så jävla hårt för att få ihop. Bandkemin är också jävligt viktig. Jag tycker att det alltid blir bättre när jag får göra musik med andra. Det blir liksom fyra gånger så bra. Och live känns den styrkan extra mycket. Vi har ett par gigs inplanerade. Först på Nalen i oktober med bl.a. Lastkaj 14 och Björnarna.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Bokare som fattar grejen och har gjort ordentligt med promotion gör de bästa spelningarna. Jag har gjort många katastrofala gigs där ingenting har funkat. Bandet ”Björnarna” från Uppsala sammanfattar det så bra i låten ”Två ölkuponger”. Lyssna på den!

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag? Måste vara helt rätt med tanke på högerns framgångar?

-Det känns ju som att trallpunkens rykte har förbättrats rejält de senaste åren. Och som du säger så finns det massor att skriva om pga Sossarnas svek mot arbetarklassen. Det finns knappt någon röd vänster kvar. En av våra kommande låtar, ”Till varje pris”, handlar om just det.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord? Eller går det inte?

-Svensk - 90tals - punk

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Att skita i vad folk säger och tycker och att göra exakt det man vill.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Det är grymt att musik är så lättåtkomligt idag. Tyvärr så verkar dock många tycka att musiken inte har något värde.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

-Vi har det ju jämförelsevis väldigt bra här. Men privatiseringar och tilliten till att marknaden ska lösa alla problem ökar och ska vi fixa det som inte funkar så måste vi hjälpas åt tillsammans. Jag gillar verkligen inte var Sverige drar åt just nu. Och SD är snart det största partiet. Fy fan.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-Desertörerna är det enda punkbandet från Gävle just nu. Uppsala, som ligger en timme bort, har ju Björnarna och Borgerlig Begravning som jag gillar jävligt mycket. Hela Sverige kryllar av punkband som är aktiva och är skitbra!

 

Spelar ni något utanför Sverige?

-Vi har inte haft spelningar än. Vi bildades under pandemin.

 

Andra bra band från utlandet?

-Amerikansk skatepunk är ständigt närvarande i det jag lyssnar på. Fat Wreck banden framför allt.

 

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på annan språk än svenska? Ni har riktigt bra texter? Kändes det jobbigt eller bara bra att dela en split med en av Sveriges bästa punkband?

-Tack! Det är ständiga reflektioner över livet ur ett arbetarklassperspektiv. Jag tror inte det finns en låt som inte har en personlig anknytning. 3 av 4 i bandet skriver texter vilket jag kan tycka är rätt unikt och det är värdefullt. Jag hade aldrig skrivit på svenska innan, men nu är jag hooked. Det känns så mycket enklare att skriva på modersmålet. Jag tror inte att Fruktansvärld någonsin kommer att byta språk. På nån cover möjligtvis. Att dela skiva med Lastkaj 14 är bara kul! Vi lyssnar ju på dem till vardags och jag tycker vi kompletterar varandra bra på den här spliten.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Vi kommer aldrig att skriva positivt om de blåbruna.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop?

-Det behöver det inte göra. Det kan vara precis det man vill att den ska vara.

 

Bästa politiska band/artist?

-Jag har alltid gillat Dead Kennedys. Jello Biafra är skarp och underhållande på samma gång.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Ja. När musik och texter kombineras blir det så mycket starkare. Hela känslospektrat drabbas. Är man i rätt ålder och en låt säger exakt hur man känner så blir det större än livet självt.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er skiva ihop med Lastkaj 14 vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…

-Ja, visst är det!? Det är en kille från Budapest som heter Andras Bödecs (www.andrasbodecs.com) som har gjort det. Pierre känner honom sedan tidigare samarbeten med både Lastkaj och Skumdum. Omslaget kan vara viktigt men personligen är jag mest intresserad av musiken. Kolla trallbanden på 90-talet, vilka usla omslag många hade! Tur att musiken var bra… Ett bra omslag jag kan komma på nu är MDC - Millions of dead cops (1980). Det är ett omslag jag känner igen direkt när jag bläddrar fram det i en skivback.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? Har ni gjort något annat än skivan med Lastkaj 14?

-Det är viktigt för att det är det enda sättet att bygga upp en bandkassa. Merch är det enda som ger något idag. Vi har ett par skivbörser i Gävle som kämpar på men en av dem håller på att stänga nu. Skivan med Lastkaj blir det första fysiska släppet vi gör men vi har tillräckligt med låtar till en ny fullängdare så det ska snart spelas in igen!

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-Eftersom Fruktansvärlds karriär på scen inte börjat än så tar jag en anekdot från Ottos tidigare liv som coverbandstrummis. De skulle spela i Finland på en krog och mitt under setet dyker hela Iron Maiden in på krogen, fulla och glada. De skulle spela på Hartwall Arena dagen efter och ville festa lite dagen före. När Ottos band sedan, lite nervöst, kör ett helt Iron Maiden-medley kommer hela bandet fram och öser framför scenen med resten av publiken. En fin kväll och en bra historia att berätta för barnbarnen.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Enligt Spotify for artists är 50% av våra lyssnare män i 35-44 årsåldern. Lite synd tänker jag, men det är väl inte så konstigt eftersom den här typen av punk var populärast på 90-talet. Vi vill ju såklart ha fler yngre lyssnare men det är väl svårt med tanke på musikklimatet som råder.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Radioaktiva Räker - Labyrint, Strebers - Kallt stål, varmt blod, Joy Division - Unknown pleasures, Nirvana - Nevermind, Trail of dead - Source tags & codes. Trail of dead - Münchenbryggeriet 2002, Radioaktiva Räker - Hofors 1996, Morrissey - Brixton Academy 2002, Rancid - Hultsfred 1998, Radioaktiva Räker - Augustibuller 2003

 

Är det tråkigt med intervjuer?

-Nej

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Nirvana, The Smiths, Joy Division, NOFX, Dead Kennedys (med Jello)

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Jag är argare idag men betydligt lugnare. Musiken är mera ett sätt att få vara kreativ och uttrycka mig, inte att agitera politiskt. Texterna i Fruktansvärld blir dock automatiskt rätt politiska eftersom musiken är väldigt energisk och rå.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?

-Ingen än så länge 😃 

 

Framtidsplaner för bandet?

-Att spela live och att spela in en ny fullängdare.

 

För dig själv?

-Att fortsätta bli en bättre människa.

 

Visdomsord?

-Va inte så jävla allvarlig hela tiden.

 

Nåt att tillägga?

-Vänta inte på nåt. Se till att få saker att hända.