Med medlemmar från Asta Kask, Cosa Nostra så kommer Frost som en intressant ”nykomling” och här svarar bandet och Jenz själv på mina frågor i slutet av augusti.

 

Historia?

   Bandet: Jenz-Jönsen och Gammel-Bjurre kamperade ihop sista tiden i Cosa Nostra och redan där så startade nog embryot till ett samarbete då dessa herrar hade ett gemensamt synsätt på punk/punkmusik . Jenz som vid den tidpunkten bodde i Jönköping tog sitt pick och pack och flydde över hökensås för att bosätta sig i Mariestad . Och då föddes förutsättningarna för FROST . Bjurre som också spelar i hardcore bandet DENY , tvingade sina kamrater där ( Jonsson och Johan ) att rätta sig in i Frostledet . Och FROST blev ett faktum .

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, familj, föregående band, och något hemskt om varje medlem?

   Bandet: Bjurre – 22  – 23  – Industrislav  –  Jenz  – Johan  –  37 – sambo – 220voltsslav – 22 – Carpe-Diem – Jonsson – Asta-Kask –  Cosa-Nostra – Klippt av sig fingrarna – Pratar småländska – Deny  -  Manpowerslav  – Spytt under inspelning UTAN att vara full – Har varit på en Michael Jackson konsert .

   

Ni har varit med i Cosa Nostra, Asta Kask m.fl. vad jag har förstått, är detta bra eller är det en börda när ni spelar ute med Frost? Önskas många gamla låtar?

   Bandet: Det är ömsom vin som vatten , det både öppnar dörrar och kan vara en belastning . Men vi kommer att köra samma linje som Cosa gjorde d.v.s. att Frost är ett nytt band och då kör vi Frostlåtar de som vill höra annat kan stanna hemma och lyssna på gamla skivor istället ! Eller vänta på återföreningar med de gamla banden .

 

Jag var helt säker på att ni skulle spela hardcore med engelska texter ,varför trodde jag det?

   Bandet: Är det inte det vi gör ???? Vi har bara översatt texterna till svenska så alla ska förstå i Sverige och spelar du låtarna baklänges så är det Discharges första platta som vi har snott musiken ifrån !

 

Hur skulle ni själva beskriva er musik med tre ord?

   Bandet: Töntig , menlös och ute eller som man skulle sagt i Finland gul , brun och blå .

 

Vad betyder punk för dig, bara ett ord eller är det en livsstil?

   Jenz: Definitivt en livsstil  som mer eller mindre format mig till den jag är . En grupptillhörighet som jag trivs bra med som också är en finne i röven på samhällets spelregler .

 

Vad tycker du om den här spelningen svensk punk 25 år, är det löjligt eller är det en bra grej för att få upp intresset för punk?

   Jenz: Ska bli jävligt kul att se gamla punkrävar flåsa omkring på scenen och det är ju klart att det väcker ett intresse för punk . Men jag är lite orolig för Asta-Kask eftersom jag är stuntbasist när de repar i Mariestad utan Ernie ( som inte kan närvara vid varje rep då han bor i Stockholm ) . Då jag efter varje rep får ge dem konstgjord andning för att de ska överleva ! Därav kan jag inte heller såga spelningen i Göteborg då jag riskerar dödsstryk av punkfarbröderna vid nästa rep ….

 

Hur är en bra spelning med Frost?

   Bandet: Liten scen , intensitet och ett sjuhelvetes deltagande från publiken !

 

Hur ser er publik ut, vilka typer av folk drar ni?

   Bandet: Alla typer av halta och lytta varelser av sorten homosapiens dock mycket sällan blå-moderater och spädbarn .

 

När ni gör musik, vad är viktigast, att ha en bra text, en bra melodier att ha en refräng som folk kommer ihåg?

     Bandet: Energi , budskap och sjunga-med-refränger ! Det hela är en symbios för att kunna kommunicera på bästa sätt med de vi vill nå .

 

Vem gör låtarna i gruppen, hjälps ni åt eller gör var och en för sig låtarna eller hur går det till?

     Bandet: Vem som gör vad i Frost är tämligen ointressant , det är vad vi tillsammans skapar som är det intressanta . Alla tillför i varierande mån det som behövs för att vi ska låta som vi gör . Vi anser att de band som måste envisas med att berätta för världen  vem som har gjort vad , har problem …antingen är de egon eller också är de i stort behov av bekräftelse . 

 

Kör ni några covers, i så fall vilka och varför just dem?

     Bandet: Svar nej … men det är inte uteslutet i framtiden . Vi ligger i startgroparna med en cover , men om vi tar med den ut på spelningar än , är skrivet i stjärnorna .

 

Vad tycker ni om musiklivet i Sverige idag? Finns det några bra ställen att spela på?

     Bandet: Det finns för få ställen att köra livemusik på idag men två av Sveriges guldkorn är Dixi i Falköping och icke att förglömma Café 44 i Stockholm .

 

 

Några bra band?

     Bandet: Det spänner över ett stort register och varierar över tid och rum … men visst…Bad-Religion , N.O.F.X , Charta 77 , Dead Kennedys , Die Toten Hosen , Troublemakers , Wolfbrigade mm. mm..

 

Politiskt då? Är musik och politik något som går hand i hand tycker ni?

     Bandet:  Absolut ! Punk för oss ÄR att våga tycka och säga ifrån och då blir det ju politik och vi uttrycker oss via musiken , alltså går det hand i hand för oss .

 

Vem skriver de bästa politiska texterna?

     Bandet:  Det beror ju på var man står politiskt , men enligt vårat synsätt så går det inte att namnge någon specifik detta på grund av att man i vissa frågor tycker att det de skriver är kanon medan nästa grej de gör kan vara helt uppåt väggarna från ens egna värderingar . Men absolut så bör det vara vänstervridet …

 

Var står du i EMU-debatten?

     Jenz: EMU är till för människor med pengar och makt , jag får som vanlig dödlig stå med mössan i hand och äta småsmulorna som inte lär bli större med Euro . Så jag ska göra allt jag kan för att sätta käppar i hjulen för denna mäktiga EU-koloss . Först ville man genom EU ta den politiska makten ifrån oss , nu vill de även ta den ekonomiska makten … Stå på er och säg NEJ !!! Vägra maktcentralisering !!!

 

Är det viktigt att bry sig om politik eller förstår ni dem som skiter iden?

     Bandet:  Det är klart att det är viktigt ! Det är inte fel på politik , det är bara fel på de som utövar det idag …

De som tiger och skiter idet ska inte heller gnälla när någon annan kör över dem …för det kommer att hända . Stå på dig annars gör någon annan det ! Att ha människor som inte bryr sig är början till undergång …ett sånt samhälle är som en osäkrad granat  under huvudkudden , det är bara en tidsfråga innan det smäller .

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter, fem viktigaste sakerna i livet?

     Jenz: Absolut-music 1 – 5 . Backstreetboys , A-Teens , Britney Spears , Jimmy Bölja och Motorhead . Viktigast  i livet : Titta på tv:n , rasta katten , gnälla över grannen , handla på köpcentrum och åka ut på husvagnscamping .

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpte?

     Jenz: Första ? Minns inte , men första punk plattan var ”Med Is i Magen” Asta-Kask . / Senaste var ”Svenska Punkklassiker” utgiven av MNW . Har inte köpt någon dyr , förvisso är ju alla skivor idag för dyra …om man ser det så .

 

Var står du i mp3 debatten, är det rätt eller fel att ladda ner musik? Vilka drabbar det mest? De etablerade eller de nya banden?

     Jenz: På gott och på ont … Nedladdningen kommer att skörda skivbolag , men det kan ju inte vara någon överraskning för dem , bolagen borde tidigare ha hittat nya vägar för att leverera musik . Detta leder ju i förlängningen till att bolagen har mindre stålar vilket gör att de inte vågar eller kan satsa på nya band . Detta har vi redan fått klart för oss i Frost , men jag har inget konkret svar på hur man löser denna fråga . Folk som laddar ner har ingen kunskap om vad det kostar att producera en skiva eftersom de inte har någon insyn i det , men jag vet att de flesta skivproduktioner ej går runt …tyvärr ! Och det är inte kul att pröjsa ur egen ficka för att någon annan ska nyttja det gratis …Musikrörelsen står inför ett musikens stålbad , och det kanske behövs , men det är inte trevligt som band att arbeta under dessa premisser …

 

Laddar du ner själv? Ifall du gör det känner du dig skyldig?

     Jenz: Nja , väldigt sällan . Jag vill verkligen ha äkta vara med booklet etc.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

     Jenz: Jag ser det inte som en belastning , det dräller väl inte om dem . Men det är jävligt kul när folk intresserar sig för vad man håller på med .

 

Vilken är frågan du aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

     Jenz: Ska kungen avsättas ? Svar : Ja , han skulle passa som ”kofitteputsare” på Öland .

 

Finns det några bra zines på papper eller på nätet som du läser och kan rekommendera?

     Jenz: Spawnzine , Fishzine och naturligtvis Skrutt för att nämna några .

 

Några bra hemsidor överhuvudtaget som du kan rekommendera?

     Jenz: Frosts hemsida för att vara egenkär ( x3me.net/frost ) . Och en ny punkportal som Frosts egen webmaster Johan konstruerat ( x3me.net/punk ) en sida gjord av punkare för punkare , Use it man or die !

 

 

Framtidsplaner för bandet?

     Bandet: Under hösten ska vi ut och smiska stjärt och tatuera in Frostloggan i skallbenet på alla som råkar vara ivägen . Samt att spela in en fullängdsplatta och få nån dåre att ge ut den , vilket vi i dag verkar ha en lösning på .

Och bara lira , ha kul och ha sado-sex i replokalen med extrasaltat bregott mellan skinkorna . Och självklart få fred på jorden och befria alla inspärrade växter från alla växthus , join V.B.F !!! ( Växthusens Befrielse Front )

 

För dig själv?

     Jenz: Jag går dit tiden tar mig….

 

Visdomsord?

     Jenz: Styvallå Börje!!!!

 

Nåt att tillägga?

  Bandet: Hoppas vi syns ute på barrikaderna / FROST