F.R.I.D.A. är ett riktigt bra tysk punk/hardcoreband som har svarat på några frågor från mig .... njut av intervjun. Juni -2019

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

Paul: Bandet grundades 2015 av Micha tillsammans med Alex och Lars. Den första tanken var att Micha kommer att göra sin roll som huvudsångare och gitarrist, men efter en kort tid ändrade han sig, och så de behövde en ny sångare. Och 2016 hittade de Toni, som är en stor värvning på grund av hans stora liveprestanda. Efter några förändringar på basen hittade de mig 2017, och sedan dess är  det vi .

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

Paul: Jag ska berätta lite om Alex eftersom vi alltid delar samma sida av scenen. Han har en mycket svart humor, älskar att spela schack, är en bra gitarrist, har en katt, är äldre än jag trodde först, jobbar på en kyrkogård och hans favoritdrink är bra öl. Han var med  i ett band med Micha och Lars i början av 2000-talet. Rolig fakta: En dag kallade Toni oss Simpsons systrar på grund av vår torra humor.

Lars: Micha - vi har känt varandra i 18 år nu och spelade redan då i ett band tillsammans före F.R.I.D.A. grundades. Alex var med där också. Micha är en godhjärtad person, en unik person med mycket törst och den vackra gåvan att kunna förlåta och be om förlåtelse, om det är nödvändigt. En bra kille ,en bra gitarrist  men ibland utmanande..... I slutändan skulle bandet inte existera utan honom. han hade idén, viljan att göra något nytt.

Alex: Jag kommer att berätta lite om Paul, för vi delar alltid samma sida ofta hnär vi spelar 😉 Han har en mycket svart humor, är en bra basist, har en hund, är äldre än jag trodde först, arbetar på en mobilbutik och hans favoritdrink är bra öl. Rolig fakta: En dag kallade Toni oss Simpsons-systrar på grund av vår torra humor.

Micha: Lars är en lugn, väldigt trevlig person, med en liten tendens till melankoli. Bortsett från en kort paus har vi känt varandra i 19 år nu.

I början av början av 2000-talet spelade vi tillsammans i Band ROTORFON.

Lars är den äldsta av oss, men jag säger inte hans ålder nu.

Jag byggdes 77.

Tja, vad tänker du? 1977, året då punken uppfanns;)

Men tillbaka till Lars - han är en bra samtalspartner och en bra trummis.

Sedan nyligen skriver han väldigt roliga dikter.

Jag hoppas att hans första bok kommer att publiceras senast om 5 år.

Han gillar att dricka JEVER LIGHT, men ibland också "riktig" öl och hård sprit.

Ibland är vi båda en lite intensiva när det gäller organisatoriska bandproblem och då har vi en strid om bandets saker, men vi brukar komma överens relativt snabbt och sedan gå och ta en öl tillsammans.

Han dricker en JERVER LIGHT och jag dricker en "riktig" öl :)

Lars: Toni är en väldigt känslomässig, direkt och impulsiv person. Han är intresserad av många saker och tycker också om att tänka på saker och sammanhang som är psykologiska i naturen, ifrågasätter sociala förhållanden och stela mönster av beteende. Detta återspeglas också i hans texter, som han skriver . Som frontman är Toni idealisk - en absolut vinst och han ger alltid 100%.

På scen kör han verkligen järnet och det kan ibland leda till oförutsedda situationer.

Bredden och längden på scenen utnyttjas sedan fullt ut, oavsett förluster.

Men det är precis de punkterna som konserter med honom då verkligen blir något speciellt, eftersom det alltid är spännande.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels tysk punk och lite hardcore? Favoriter från förr?

Paul: Ja, du har rätt, mina favoritband från tidigare till nu är TERROR, Comeback Kid, Hatebreed och Madball och jag älskar många tyska punkband som Knochenfabrik, Chefdenker, Toxpack och Berliner Weisse, men det finns mycket olika musik på min spellista som tysk Rap eller 90-talets thrash, 80-talet, och jag är ett stort fan av "The Smiths".

Alex: Tyska punkband? Inte riktigt ... Mina favoritband är Ramones, Black Sabbath, The Doors, Faith No More, Comeback Kid, Gorefest, Death, ABBA ... .............

Micha: Tyska band: Razzia, Slime, Toxoplasma

Andra: Bambix, Leatherface, Spudmonsters, Madball, Rise Against, Bad Religion

 

F.R.I.D.A. är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Och betyder det något? Det är ett svenskt namn på en flicka Frida..Ni var inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet ?

Paul: När jag först hörde namnet tyckte jag mycket om det utan att känna till meningen o passande. Men för att göra det kort är det inte bara namnet på svenska tjejer, det heter också Michas dotter. Grundandet av bandet och hans dotter föddes samma år, och så då kallas hans två barn detsamma. Det bästa namnet på ett band jag någonsin hört var "Muschi-Manöver"(Fitt-Manöver), jag skrattar fortfarande åt deras humor.

 

Vad är det bästa med att spela live?

Paul: Känslan ... du glömmer allt omkring dig, det finns inga problem, det finns inget annat än det ögonblick som är fullt av energi där du helt kan vara dig själv ... den bästa känslan någonsin.

Lars: Det finns alltid en viss spänning. Det puttas och är positivt. En bra känsla.

Om allt fungerar är det som att vara i trance: du gör något, så är killarna.

Alex: Få gratis öl

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

Paul: Jag tror att det inte finns några bästa eller sämsta ställen, varje spelning är bra för att du spelar live för människor som vill se dig.

Lars: Det finns bra och mindre bra förutsättningar. men ibland är "groteska" saker på något sätt det mest roliga. Du måste hantera situationen så bra som möjligt; genom att vidta snabba åtgärder.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

Paul: Jag kan inte svara på den här frågan, för att jag aldrig spelat någon annan musik, det har alltid varit "tung" musik, men jag kan säga att det känns bra. Och för det mesta spelar vi konserter med punk-, hardcore- eller oi-band.

 

Hur skulle ni beskriva er musik i tre ord?

Paul: Det låter som standard för dig, men jag skulle beskriva det med: IN YOUR FACE!

Alex: Öl n roll

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Paul: Det betyder för mig att jag kan vara mig själv, gå min egen väg, göra vad jag vill och kan ifrågasätta vårt sjuka samhälls dogma, det betyder mänskligheten och är inte bara ett ord eller en trend.

 

Vad ska en ung kille/tjej göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt 😉?

Paul: Mhhh Jag vet inte, kanske att vara dig själv och ha din egen tanke, din egen åsikt och skit i folk som kommer att berätta för dig hur du uppför dig, eller bara tatuering  med F.R.I.D.A. i ditt ansikte. 😉😊

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister?

Paul: Jag vet inte hur det är att bo i andra länder, men vi har rent vatten och mat, sjukförsäkring och det finns faktiskt inget krig i Tyskland, men det finns också stora problem i vårt samhälle som en hel del populism och hat mot marginaliserade grupper. Och mot det här måste vi slåss.

Lars: Jag skulle vilja säga så här:  Vi har det väldigt bra här och ibland glömmer vi det.

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu? Är punkscenen/ metallscenen/hardcorescen stor? Hur är det i din hemstad?

Paul: Jag tycker här i Berlin att vi har en stor punk / hardcore / metalcene med många bra band.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång?

Paul: Jag har aldrig varit i Sverige och känner bara till ABBA, Ikea och Pippi Långstrump ... lol .

Alex: Nej, aldrig varit i Sverige, men jag älskar WASA knäckebröd XD

 

Har du hört några bra band från Sverige?

Paul: ABBA, inget skämt, de är fantastiska ...

Lars: Definitivt HELLACOPTERS !!! och ABBA självklart. du är nog trött på att höra det men det här bandet var en absolut "Hitschmiede" (En hitfabrik)

Alex: ABBA, The Cardigans

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar? Jag hoppas ni aldrig gör de på något annat språk än tyska eftersom jag älskar det?

Snälla berätta lite om följande låtar:

Niemandskind

Toni: Jag skrev texten om mig själv och det betyder mycket för mig. Det handlar om att man bör utforska sina känslor och sedan kunna skapa fred med sig själv för att mogna inom och bryta "banorna".

Schuld

Toni: Problem kan aldrig lösas med alkohol. Att dricka är inte ett alternativ.

Jetzt schlägt´s 13

Paul: Jag tycker att Toni kan berätta mer om det, han skriver mestadels texterna. "Jetzt schlägt's 13" är en coverlåt från Rio Reiser sångaren från bandet "Ton Steine Scherben", men vi gjorde sången lite mer för att låta som F.R.I.D.A. . Och vi gillar att höra att du tycker om det tyska språket, och jag tror att det mesta av våra låtar kommer att vara på tyska, eftersom det är mycket lättare att uttrycka dina känslor och tankar på ditt eget språk, men kanske kommer det att finnas engelska låtar också.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

Paul: Jag tror att det inte finns något ämne som vi aldrig skulle skriva om, men om vi skulle skriva en kärlekssång så skulle det vara en F.R.I.D.A. kärlekslåt och inte en så typisk popmusik-sak.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång?

Paul: Mhhh låt mig tänka lite  på det ... Har vi politiska sånger?!? Jag tror att vi har många låtar som kritiserar vårt samhälle och vårt system, men är de politiska?!? Enligt min mening är vi musiker och inte ett politiskt parti, vi kan bara hålla spegeln framför samhället och hoppas att vissa människor kommer överens om och omprövar sina liv och val. Och kanske är det lite politiskt.

 

Bästa politiska band / artist?

Paul: Mhhh inte riktigt politisk, men jag älskar "The Smiths" och "Comeback Kid" för deras mycket kritiska överväganden om samhälle och politik.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

Paul: Enligt min mening kan musik hjälpa människor i sina liv, men jag vet inte om det kommer att förändra livet. För ungdomar kan musik hjälpa till att hitta sin egen väg och ibland öppna sina ögon för svåra ämnen eller bara hjälper dem genom hårda tider. Så kanske det kan förändra livet.

 

Ditt favoritskivomslag? Vem gör era omslag? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

Paul: Mhh, låt mig tänka på det, kanske Nirvana's Nevermind, men det finns många bra konstverk. Vårt skivomslag gjordes av min bästa vän Nancy Müller, och hon gjorde ett fantastiskt arbete för oss. Och ja vi har en fräck skivaffär i vår hemstad, CoreTex records, vilket också är vårt bolag <3

Lars: AC / DC `s" If you want blood you`ve got it  "

Alex: Ramones - Rocket to Russia

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

Paul: Jag tror inte nuförtiden att det är nödvändigt att ha fysiska utsläpp, eftersom alla strömmar allting. Men ibland i vår digitala värld är det bra att ha en CD som du kan lägga i din spelare och lyssna på bra musik utan att vara online och chatta på samma gång.

 

Snälla berätta någon rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

Paul: Det finns många roliga storys ... men på en spelning spelade vi alla vlite halvfulla och under showen argumenterade gitarristerna om vem av dem som kommer att börja spela intro på nästa låt.

Lars: Det var tekniska problem vid en konsert som ledde till en försening. det var varmt, vi satt i solen och gjorde det som band som vanligtvis gör när de väntar på sin konsert - dricker öl. Till slut var jag så full att jag hängde två cymbaler ovanpå varandra. Under hela konserten kunde jag inte räkna ut varför det lät så skitdåligt.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

Paul: Jag kan inte riktigt säga dig hur publiken ser ut, under konserten är jag i min egen värld, men jag skulle säga att de liknar människor.😊

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Paul: Det finns så många skivor och konserter, jag kan inte riktigt rangordna dem, men de 5 viktigaste sakerna i mitt liv är: min familj, mina vänner, att vara frisk, musik och god öl 😉

Lars: Jag kan inte svara på det.

men det finns band och artist som jag fortsätter att lyssna på. AC/DC , RAMONES , RISE AGAINST , DESERTED FEAR ,TOOL , LISSIE , HELLACOPTERS ..........

Jag såg dem här i Berlin nyligen och det var så fantastiskt !!!

Jag vill ha hälsan så länge som möjligt och ha det bra med killarna. Ge ut album, spela många spelningar.

Jag hoppas att min familj, vänner är besparas så mycket som möjligt från allt, saker som är fula och fruktansvärda och att de kan leva sina liv lyckliga och långa.

Alex: Det finns så många skivor och konserter, jag kan inte riktigt rangordna dem, men de 5 viktigaste sakerna i mitt liv är: min familj, mina vänner, att vara frisk, musik och god öl 😉

Micha: Skivor:Bad Religion- No Control, Bad Religion- Against the Grain, Rise Against - Revolutions per Minute, System of a down – Toxicity, Leatherface – Mush

Konserter: Bad Religion - (1993) Hamburg Docks, Motörhead - (2009) Columbiahalle, Bambix - varje gång, System of a Down - (2011) Waldbühne, Madball - (2005) SO36

Saker: familj, musik, arbete, frihet, oberoende

 

Först, senaste och dyraste skivan någonsin köpt?

Paul: Jag kan inte svara på det, om jag vill ha en skiva jag bara köper den, men jag tror att de ofta kostar mellan 10 € och 20 €. Haha ... Och för att vara ärlig, jag strömmar mest musik ... Jag borde brinna i helvetet för det här ...

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

Paul: Det är definitivt inte tråkigt att göra intervjuer, men det är inte så många som vi gör. Men att göra en intervju på engelska är svårt. 😊

 

Bryr du dig om recensioner? Vilken är den mest märkliga du någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

Paul: Jag är stolt när någon använder sin tid för att skriva en recension om vår musik, det känns bra, eftersom de använder sin tid för att hantera din musik. Men ofta är recensioner för subjektiva och så är det stora skillnader mellan intervjuer, vissa kommer att tycka om det, och vissa kommer att hata det. Enligt min åsikt borde alla få lov att göra sin egen bedömning av musik och inte bli påverkad av subjektiva betyg av andra människor.

 

Vilka band jämför människor er med, är det tråkigt att människor jämför er med andra band eller är det förståeligt?

Paul: Vi spelar punk och hardcore musik, så vi har inte återuppfunnet hjulet, men jag tror att vi gjorde det på ett okonventionellt sätt. Det är ok att bli jämförd med andra band och ibland är det coolt när någon jämför dig med ditt favoritband. 😉

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

Paul: Nivana

Alex : Ramones

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ??

Paul: Det är ett bra sätt att uttrycka dig själv och hantera dina känslor, så kanske om du ropar ut en del av dina aggressioner i musiken kommer det förmodligen att hjälpa dig att bli en snyggare person i ditt liv än musiken.

Lars: Att göra musik, spela live är som ett allroundläkemedel med positiva "biverkningar".

För mig, jämförelsen passar med uthållighet eller maraton.

Bara lyckliga hormoner och du är otroligt balanserad efteråt.

Förutom att någon spelar fel.

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har haft i en intervju?

Paul: Vårt bandnamn 😊 😊

Alex: Vilken är den märkligaste frågan du någonsin har haft i en intervju?

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Snälla fråga och svara på den?

Paul: Favoritöl? Egentligen Carlsberg 😉

Alex: Favoritvideospel? Dead Space 2

 

Framtida planer för bandet?

Paul: Att spela live så många spelningar som vi kan få, ha kul med pojkarna, att skapa nya låtar.

 

För dig själv?

Paul: Att vara hälsosam och lycklig.

 

Visdomsord?

Paul: Var sanningsenlig mot dig själv. ... slumpmässigt men sant ...

 

Något att lägga till?

Alex & Paul: Skål !!!