Tyska bandet Freiboiter är ett band på uppåtgående. De är antirasister och sådant gillar jag ju. Kolla in gruppen för det gjorde jag tillsammans med Micha som svarade på frågorna i början av juli 2008.

 

Historia?

-Bandet har funnits sedan 1997 och nuvarande sättning sedan 2001. I början var det samma som idag. Några vänner som spelade punkrock. 1997 så ersatte Hahn den första trummisen. 2001 , efter att mitt skaband  „King Loui And The Mooners“ splittrades så kom jag med I gruppen som andregitarrist. Nuvarande sättning är  Korbi – Sång / Micha – Gitarr, sång  / Heiko – Gitarr / Hans – Bas, Sång / Hahn – trummor. Vår hemstad Stuttgart finns in södra delen av Tyskland. 1999 släppte vi en 4-låtars demo och 2001 en sjutummare på  Oli & Ela Records. I slutet av 2003 släppte vi vår första LP/CD på Red Giants Records, 2006 följdes detta upp med en Split-CD med Youngang från Italien som hette Brave New World på  Red Giants Records från Tyskalnd och san Martin Records från Italien. I april i år kom vårt nya album  „Riot Radio“ ut på Knock-Out Records ( www.knock-out.de ). De senaste åren har vi spelat en massa konserter ihop  Brigada Flores Magon, Broilers, Guerilla, Heros & Zeros, Klasse Kriminale, Loikaemie, Los Fastidios, Lurkers, Lokalmatadore, Miburo, The Movement, The Oppressed, Prowlers, Peter And The Test Tube Babies, Sham 69, Stage Bottles, Sidekick, Scrapy, Subhumans, U.K. Subs, Volxsturm osv.
 

Snälla berätta lite om varje medlem?

-Korbi (26) jobbar som en elektirker, Heiko (27)är media-designer, Hans (27) är också elektriker, Hahn (28) jobbar med med atomkraft och har samma job som Homer Simpson och jag (Micha/33) jobbar som grafisk designer.

 

Att vara skinhead I Tyskland, hur funkar det?

-Det är lätt. Det är inga straff eller liknande för att du är skinhead.
 

Det verkar so mom ni tycker att det är viktigt att ena olika grupper som skinheads, punkare och så vidare?

-Självklart. Vi tycker inte det är så mycket skillnader mellan punkare, skins och HC-ungar. Alla desa ungar skulle kunna hålla ihop för att få större makt, mer energi, mer inflytande… Ju mer du du är  ju bättre är det. Större chans att nå dina mål.

 

Är det viktigt att få bort rasiststämpeln så skinheads en gång har fått?

-Det finns ingen chans att tvätta bort den tror jag. Folk som inte är intresserade eller inte är inne i skinheadsscenen tror fortfarande att alla skinheads är nazister eller att alla Nazis är skinheads. Men varför skulle man bry sig om dem? Vi är antifascister och vi tar stark ställning på varje skiva, varje tröja och på vår hemsida eftersom vi tycker det är viktigt att bekämpa fascismen. Vi vill inte ha nazister på våra spelningar eller att de köper våra skivor. Det är en ställning vi tagit för oss själva och för folk som är intresserade i bandet men det är inte för dumma idioter som tror på dumma ansikten i TV:n  

Å andra sedan så har stuilen på tyska Nazister ändrats en hel del de senaste åren. Iväg från skinheadskläder och mer inne på mainstream, techno, skate och även antifa-stil för att få mer acceptans från ungarna. Så nazisterna distanserar sig från den klassiska skinheadsstilen. 
 

Har ni gjort några mer skivor? Ifall ni gjort det hur kan jag få tag på dem?
-Vi har släppt två skivor till.
„RockCity“ (2003) på Red Giants Records och „Brave New World“ (2006) en Split-CD med Youngang från Torino/Italy på Red Giants Records i Germany och San Martin Records och Anfibio Records I Italien. Jag tror att de finns på online-affärer på nätet där du kan få tag på dem(även från Knock-Out Records). Nedladdning är möjligt också från  itunes eller finetunes till exempel.

Vilken typ av folk kommer till era konserter?
-Punks, Skins, Hardcore ungar….alla.

 

Vad betyder punk för er/dig , är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är sättet du lever på, sättet du tänker på, känslorna i ditt hjärta. Allt!  
 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Hardcore influerad Streetpunk.

 

Hur har recensionerna varit på er CD?

-Väldigt väldigt bra. Vi  lägger all vår energi på skivan. Det är väldigt hårt jobb och det verkar som en hel del folk gillar det. Det är en fantastisk känsla
 

Bryr ni er om recensioner?

-Bara om de är bra ;-)
 

Hur är det att bo i Tyskland, jag menar politiskt?
-Som överallt annars i den västerländska civilisationen tror jag. Ifall du säger vad du tycker kan det bli någon sorts straff. Ifall du håller din mun , tittar på TV och konsumerar så får du inga problem. Men i grunden skall vi vara glada för att det är såhär och inte värre tror jag.  

 

Det bästa respektive det sämsta med att bo i Tyskland?
-Bästa: Tysk öl och tysk mat. Värsta: Allt måste vara så korrekt. De flesta tyskar är lite av polismän.

 

Vad är typiskt tyskt och typiskt svenskt?

-Typiskt svenskt? Jag vet inte. Typiskt tyskt? Allt måste vara så korrekt.

Vad vet ni om Sverige?
-Bra hockeyspelare, några älgar, IKEA, coola rockband..

 

Några bra band från Sverige?

-Backyard Babies, The Bones, The Hellacopters, The Sounds, The Solution
 

Finns det några bra band i Tyskland just nu?
-Guerilla (HC/Punk), Riot Brigade (HC/Punk), Frontkick (Punk), Stage Bottles (Streetpunk), The Tony Montanas (Psychobilly)

 

Mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Nej.
 

Frågan du vill ha men inte får? Ställ den och besvara den? 

-Jag kan göra dig väldigt rik och till och med mer sexig än du är? Skall jag?

Svar: Ja!
 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-Jag har så mycket skivor. Idag är det så imorgon något annat. Så jag kan bara ranka mina “all-time” favoriter och det är band som: The Clash, The Ramones, The Misfits, Rancid, Metallica.

För mig är det alltid just för tillfället. Det är fantastiskt att se ett av dina favoritband för första gången men det kan vara nästan roligare att se några av dina vänner och spela ihop med dem.

Det viktigaste i livet: Fortsätta att vara frisk, familj, vänner, tillräckligt med pengar för att leva.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första skivan: Någon slags tysk New Wave samling runt 1983.  

Senaste skiva: "Black Wave Rising" med "I Walk The Line" från Helsingfors.

Den dyraste? Jag är inte säker men jag betalde ungefär 20-25 euros för Teenage Kicks med Undertones. Det är mycket för en låt tycker jag..
 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Oh, oh! Jag har lite Michael Jackson grejor..
 

Är ert skivbolag ett bra bolag?

-Ja det är det. Efter några månader är vi fortfarande riktigt glada och allt går bra just nu och jag tror inte det finns något bättre bolag för oss just nu. .
 

Nya saker som My space, facebook och så vidare.... är det bra eller hur ser ni på de sakerna?

-Myspace började som en tekniskt plattform för band tror jag och för band är det en väldigt bra sak. En bra chans att nå folk i olika länder och det är gratis. Så varför skall vi inte använda det. Men jag skulle aldrig vilja ha en personlig sida på My Space eftersom jag inte lever på Internet.  


Hur ser du på MP3 och nedladdning och sådana saker. Är det bar eller dåligt för mindre band?  

-Jag har inga problem med nedladdning. Ifall någon vill köpa en skiva eftersom han gillar den och gillar bandet så köper man den. Och ifall de inte gillar det så köper hand den inte. Ifall det är så, så spelar det ingen roll om den är nedladdad eller inte. Efter att vi spelade in vår senaste skiva så satte vi den på en server i två veckor eller något sådant och några vänner kunde ladda ner den. Bra promotion och inga kostnader.
 

Vulket är det största bandet ni spelat ihop med?

-The Oppressed.
 

Och vilket band skulle ni vilja spela med om det var möjligt?

-Rancid
 

Bryr ni er om fotboll? Favoritlag isåfall?
-Vi är stora fans till VfB Stuttgart.

 

Framtidsplaner för bandet?
-Mer spelningar, bättre spelningar och i alla fall en skiva till.

 

Visdomsord?

It`s better to burn out than to fade away. (Neil Young)
 

Nåt att tillägga?

-Tack så mycket för intervjun och den bra CD-recsnionen.  

 

kolla in www.freiboiter-stuttgart.de och www.myspace.com/freiboiterstuttgart 

 

Stay rude, stay rebel and fight fascism!

Cheers