Fredrik |
Johansson | ||
Fredrik Johansson från Norrköping känns som en mycket intressant vissångare som faktiskt vågar blanda lite och inte gräva ner sig i visträsket helt. Kolla in hans skivor, de är helt klart värda att lyssna på både en och två gånger.
Berätta allt om dig själv, ålder, jobb, familj och så vidare så vidare? -Jag är född 1976 och är uppväxt i en bruksort som heter Skärblacka som ligger 17 km ifrån Norrköping. Jag är utbildad fritidsledare och jobbar som det på en fritidsgård i Norrköping som heter Frinavet. Jag bor i en tvåa i Norrköping med min flickvän Anna och våra två katter Yoda & Leia.
Du kommer från punken sade du när jag pratade med dig, vilka band har du varit med i där? -Jo jag har spelat i diverse punkband med namn som Pottan Flyger, Looo och andra band som ingen jävel vet vilka dem är. Jag har lirat i några år nu med Magnus Axelsson och Joakim Holm och Viktor Levin(fd Näsblod) som utgör/utgjorde delar ur punkbandet Näsblod. Jag har lyssnat och lyssnar fortfarande mycket på punk av alla de slag. Jag känner mig egentligen mer som punkare än som proggare, för att jag gillar inte det pretentiösa med proggen. Jag gillar de raka texterna i punken och jag försöker att skriva "punkpoesi" istället för invävda svåra rödvinspoettexter.
Varför tror du att det ofta blir så att när "gamla" punkare gör visrock blir det så mycket bättre än när hårdrockare som Patrik Isaksson (till exempel) gör visrock? -Hårdrockare skriver texter om drakar & demoner (inga fördomar här inte) medans punken oftast har politiska texter som säger mer än hårdrockens texter. Eftersom inte drakar och demoner passar in i visrockens texter lika bra så ligger punkens politiska texter närmre visorna än hårdrocks texter.
Du hade ett litet uppehåll nu, var du less på musiken eller vad hände? -Allt går i vågor, det är så hela tiden. Man kan vara jättesugen på att skriva nya låtar och åka ut och spela live ett tag, men sen kommer det en downperiod ett tag för att sedan följas av en ny hungrig tid då man skriver 30 nya låtar på en månad.
Du kommer ju från Norrköping, andra bra band/artister där? (Jag gillar Saidi och Kollektivet mycket)? -Jo Saidi och Kollektivet är jäkligt bra, men det finns fler bra band som tex: Blå Häst, Roger Överallt (har precis gått i graven, men ändå), Mr Fisk och en hel drös till.
I Sverige? -Stefan Sundström är helt klart bäst utan konkurrens, Johan Johansson, Bob Hund, Charta 77, De Lyckliga Kompisarna, Asta Kask.
Känns det som om visrockfacket är lite av inbördes beundran? -Jo visst är det så, men jag tror att det är vanligt när det gäller "undergroundmusik" just för att det är en minoritet som lyssnar/spelar tex. punk, goth, visor osv. Men jag tycker att det är en skillnad mellan visscenen och punkscenen. Jag upplever ett öppnare klimat och en mer "Do It Yourself"- anda inom punken än i visgänget.
Vad har killar som Sundström, Winnerbäck och Lundberg gjort för den typen av musik? -Sundström och Winnerbäck har man ju lyssnat på sedan länge och de har ju inspirerat mig mycket. Speciellt Sundström då som när jag hörde honom första gången 94 gjorde att jag ville börja skriva och spela mer musik. Jag fick en sån där "wow"-känsla. Lundberg och jag träffades nångång 96 och idag är han en av mina bästa polare. Vi har gjort en hel del inspelningar och fixat visfestivaler och mindre viskvällar ihop. Han har ju inspirerat mig väldigt mycket också förstås. Han är en förträfflig artist som skriver mycket bra låtar.
Du har släppt en hel del skivor, hur kommer det sig? -Jo skiten ska ju spridas och man vill ju att musiken ska ha vingar och inte bojor. Jag skriver mycket låtar och jag spelar in allt vartefter, så det har ju blivit en hel del skivor och kassetter med tiden.
Inget bolag som nappar eller har du inte försökt? -Jag har väl inte försökt så mycket egentligen. Har haft några småbolag som har varit intresserade några gånger, men det har aldrig blivit nåt. Och jag vet inte om det är nån dröm heller och finns det ingen vettig distribution/reklam bakom bolagen så är det ingen skillnad, plus att då får man inte bestämma allt själv längre utan bolaget ska styra och ställa. Jag föredrar mer det där med "DIY" än att hamna på Sony eller Universal eller liknande.
Det jag har hört med dig är din best of och det jag märker där är att du blandar mycket, allt från visa, till rock till dragspel och så vidare? Är det viktigt att inte stänga in sig i ett hörn musikaliskt? -Jo det tycker jag. Om man låser sig för mycket så blir det snabbt tråkigt. Jag vill täcka det mesta som tex. gubbrock, punk, visa osv.
Texterna är viktiga för dig, är det svårt att komma med något nytt när man gör en text? -Jo det är svårt att hela tiden göra en text man aldrig har gjort förut. Jag har nog kopierat mig själv tusen gånger. Man skulle kunna sammanfatta mina texter med politik, tristess och vardagspoesi.
Vilken text är du mest nöjd med? -Det är svårt att säga men "Herr Kapital" är en jävligt bra text.
Vem är den bästa textförfattaren i Sverige tycker du? -Stefan Sundström.
Spelar du några covers eller försöker du dig att hålla dig ifrån låtar som alla har gjort Cornelis, Bellman osv? -Jo jag säljer min kropp och själ till mammon ibland, men pengarna går till mina egna skivomslag och inspelningar mm.
Jag har en tanke på att ge ut (i bränt format) någon slag samling med Bellmanlåtar , är det något du skulle kunna tänka dig att vara med på? -Jovisst skulle jag kunna vara med på ett sånt projekt. Jag har faktiskt redan spelat in några Bellman låtar som kanske skulle passa den plattan.
Du spelar både ensam och med band eller, vad är roligast? -Svår fråga. Ibland spelar jag ensam med gitarr och då blir det mer plats för mellansnack än när jag lirar med bandet som står och trampar bakom mig och vill dra igång nästa låt, men båda grejorna är roligt.
Är det inte lite maschosistiskt drag att sätta sig själv på en scen inför en massa folk? -Jo det är sant, men jag älskar att stå där på scenen så det är inte så plågsamt faktiskt.
Vad är det för typ av människor som kommer på dina konserter? -Det är allt ifrån taxar till pensionärer på mina konserter faktiskt. Min musik funkar faktisk bra både på PRO eller på Brukshundsklubben.
Snälla ranka dina fem favoritskvor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet? -Favoritskivor: 1. Stefan Sundströms alla skivor. 2. De Lyckliga Kompisarna - Le som en fotomodell 3. Johan Johansson - Flum 4. Tuk Tuk Rally - Luftballong 5. Ac/Dc - Back In Black
Favoritkonserter: 1. Stefan Sundström - Visfestivalen, Västervik 95 2. Bad Religion - Kåren, Göteborg (jag tror det var 97 eller 98) 3. Lars Winnerbäck - Laxholmskällaren, Norrköping 97 4. De Lyckliga Kompisarna - Raj Harder 96 5. Magnus Uggla, Norrköping 90
Viktigast i livet: 1. Min flickvän Anna 2. Musiken 3. Pucko (chokladdrycken alltså) 4. Svensk film 5. Att få bada badkar en kall höstkväll
Första,senaste och dyraste skivan du har köpt? -Första skivan var "Twisted Sisters - Stay Hungry (jag var 9 år då och morsan och farsan var livrädda för hårdrocken), den senaste plattan var "Ola Magnell - Vallmoland" och den dyraste är "PeKåKå - PeKåKå" som kostade 300 spänn begagnad.
Pinsammaste skivan i samligen? -SBD - På jakt
Skivan du köpte för ett snyggt omslag men blev så besviken på? -Det måste ha varit nån gammal hårdrocksplatta jag inte minns.
Hur tycker du det är att leva i Sverige idag och då menar jag politiskt? -Åt helvete. Sossarna är blåare än nånsin och medelsvensson röster på dem ändå. Att vara medlem i sossarna är som att vara medlem i en sekt eller som att vara med i en idrottsförening. Medelsvensson röstar på dem av gammal vana och det är sorgligt. Allt statligt säljs ut och privatiseras. Men nåt som är positivt är att det poppar upp nya rörelser som "Attac" mfl. Som behandlar mer sakfrågor som många engagerar sig i. Det ända som är sorgligt är att de mindre rörelserna borde gå samman istället för att kämpa på sina håll som på sjuttiotalet när KFMLr kämpade på sitt håll och Syndikalisterna på sitt. De borde gå samman och försöka göra nåt istället. En egoism sprider sig över hela västvärlden och Sverige blir nog nästa stat i United States of Egoland. Men det är ett bra klimat att skriva låtar i. Det tackar jag för.
Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt? -Det blir nån intervju då och då, men det är bara roligt.
Vilken är frågan du vill ha men aldrig får, ställ den och besvara den? -Vilken är din favoriträtt? Pytt i panna.
Vad gör du om tio år? -Spelar samma jävla låtar som jag fortfarande inte kan texten på. Släpper egna hembrända skivor som jag gör nu, men med sämre melodier och sämre texter. Pär Misär, Lasse Lagom, Klas, Ann-Sofie och Sara som är mina låtfigurer har gjort allt i mina texter som rest till månen och dött fyra fem gånger. Jag har kanske fått två små kottar och har en gammal PV som jag kör runt i. Jag jobbar nog fortfarande som fritidsledare och jag bor nog i nåt "rödvinsvänsterhus" på landet och har det gött.
Framtidsplanerna musikaliskt? -Se ovan. Nä skämt å sido jag fortsätter som jag gör nu och spelar live så mycket jag kan.
För dig själv som människa? -Mår bra.
Visdomsord? -Alla kan spela!
Nåt att tillägga? -Det är roligt med musik! |
|